Οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι «επτά νάνοι»

08/06/2016 - 16:15

Για το φαύλο κύκλο στον οποίον έχει εγκλωβιστεί η Ελλάδα κατά την εξαετία της κρίσης 2010-2016 (θα έλεγα από την περίοδο του ανεψιού Καραμανλή, αλλά αυτό υπερβαίνει τα πλαίσια ενός άρθρου), μεγάλη είναι η ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -εκτός των άλλων- και διότι δεν επέμενε εξαρχής και μέχρι τέλους: Α. στην εφαρμογή των μέτρων εκείνων που θα εξασφάλιζαν τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους και Β. στην αποφυγή υφεσιακών μέτρων -όπως είναι η βαριά φορολογία- και στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος με τον περιορισμό των κρατικών δαπανών.

Για το φαύλο κύκλο στον οποίον έχει εγκλωβιστεί η Ελλάδα κατά την εξαετία της κρίσης 2010-2016 (θα έλεγα από την περίοδο του ανεψιού Καραμανλή, αλλά αυτό υπερβαίνει τα πλαίσια ενός άρθρου), μεγάλη είναι η ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -εκτός των άλλων- και διότι δεν επέμενε εξαρχής και μέχρι τέλους: Α. στην εφαρμογή των μέτρων εκείνων που θα εξασφάλιζαν τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους και Β. στην αποφυγή υφεσιακών μέτρων -όπως είναι η βαριά φορολογία- και στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος με τον περιορισμό των κρατικών δαπανών.

Είναι γνωστή σε όλους, η τριτοκοσμική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ελληνικό κράτος, και έχει γίνει από όλους αποδεκτή η αλήθεια ότι χωρίς ισχυρή Δημόσια Διοίκηση, με σύγχρονη οργάνωση, ακομμάτιστη και αξιοκρατικά στελεχωμένη, καμιά αναπτυξιακή προσπάθεια δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθεί και να αποδώσει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε από το 2010 αντιληφθεί την παραπάνω αλήθεια και γι’ αυτό μια από τις επιταγές του πρώτου Μνημονίου ήταν «η πλήρης καταγραφή τόσο των κυβερνητικών κτιρίων, όσο και των αρμοδιοτήτων των υπαλλήλων τους». Το σχέδιο ονομαζόταν «Λειτουργική αξιολόγηση της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης» και είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 3 δις ευρώ. Και -όπως διαβάζουμε στην «Καθημερινή» της 29/5/2016, σε άρθρο του Κ. Ζούλα- συγκροτήθηκε μια επιτροπή, η οποία εργάστηκε επί 6 μήνες και κατέγραψε την κατάσταση της Δημόσιας Διοίκησης (καλοκαίρι του 2011). Μερικά ενδεικτικά στοιχεία: τα ελληνικά υπουργεία στεγάζονται σε 604 κτίρια, από τα οποία τα περισσότερα νοικιασμένα, με αποτέλεσμα το ελληνικό Δημόσιο να πληρώνει 100 εκατομμύρια το χρόνο για ενοίκια, παρ’ όλον ότι διαθέτει, στην Αττική, εκατοντάδες κρατικά ακίνητα. Η διασπορά, εξάλλου, των δημόσιων υπηρεσιών σε τόσα πολλά κτίρια, καθιστά αδύνατη την ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών και δημιουργεί τεράστιο διοικητικό χάος.

Μια άλλη σημαντική διαπίστωση της ως άνω Επιτροπής ήταν ότι 58.000 υπάλληλοι είχαν 23.140 διαφορετικές αρμοδιότητες κενού περιεχομένου, ενώ ολόκληρες Διευθύνσεις δεν είχαν εκδώσει επί χρόνια ούτε μία εκτελεστική πράξη!
Η εν λόγω Επιτροπή υπέβαλε αρμοδίως τις διαπιστώσεις, καθώς και τις προτάσεις της για «το δέον γενέσθαι».

Τι απέγιναν οι διαπιστώσεις και οι προτάσεις της Επιτροπής;
Το Υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβε να υλοποιήσει τις προτάσεις για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, αλλά η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε, στη συνέχεια, με την αλλαγή του υπουργού!

Και έκτοτε, ουδέν ούτε από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ούτε από την Ε.Ε.!
Πέρα, λοιπόν, από τις βαρύτατες ευθύνες, τις οποίες φέρουν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις για τη διαιώνιση της τριτοκοσμικής κατάστασης του ελληνικού κράτους, πρέπει να επισημάνουμε και τις ευθύνες της Ε.Ε.. Αφού ανέλαβαν το ρόλο του «σωτήρα» μας και διατείνονται ότι η έξοδος της χώρας μας από την πολύπλευρη κρίση θα προέλθει -πρωτίστως- μέσα από τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους, γιατί ανέχτηκαν να παραπεμφθεί το ζήτημα στις «Ελληνικές Καλένδες»; Γιατί, αντί να προτάξουν τις μεταρρυθμίσεις, άσκησαν όλη την πίεσή τους για τον άμεσο περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος με την εφαρμογή μέτρων, πανθομολογουμένως, υφεσιακών;
Και, επίσης, είναι τεράστια η ευθύνη της Ε.Ε. για τη διαφαινόμενη περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, λόγω των υφεσιακών μέτρων που περιλαμβάνει το  Γ΄ Μνημόνιο.

Παρ’ όλον ότι, τόσο το Δ.Ν.Τ. όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -δια στόματος του αντιπροέδρου Βάλντις Ντομπρόβσκις- αλλά και ο ίδιος ο Σόιμπλε πιστεύουν και το ομολόγησαν ότι η βαριά φορολογία που επέλεξε η κυβέρνηση του Τσίπρα -αντί του περιορισμού των δημοσίων δαπανών- θα προκαλέσει περαιτέρω ύφεση και θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη, υποχώρησαν μπροστά στην «ισχυρή προτίμηση», που είχε η ελληνική κυβέρνηση «να αυξηθούν οι φόροι και τα έσοδα και όχι να μειωθούν οι δαπάνες». Ο Σόιμπλε, μάλιστα, χαρακτήρισε «οικονομική ανοησία την περαιτέρω αύξηση του Φ.Π.Α.».

Τι μας λένε, δηλαδή, οι δανειστές μας; Αφού θέλετε να «ρίχνετε κι άλλο αλάτι στις πληγές σας», κάντε το και κακό του κεφαλιού σας. Από δω και πέρα, έχει αναλάβει ο «κόφτης» να σας τιμωρεί για τις ανοησίες που κάνετε!

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι οι εταίροι μας μάς έχουν πια …«σκυλοβαρεθεί»! Και γι’ αυτό πρέπει να αναλάβουμε -επιτέλους- τις δικές μας ευθύνες που έχουμε ως λαός, αν θέλουμε να σωθούμε από το μαρτύριο του Σισύφου που συνεχίζεται εδώ και έξι χρόνια.
Πρέπει, επιτέλους, οι πολιτικοί μας να πουν ολάκαιρη την αλήθεια στους πολίτες: ότι πρέπει να τολμήσουμε την οδυνηρή -αλλά τη μόνη αποτελεσματική- «εγχείρηση» της «γάγγραινας», που λέγεται ελληνικό κράτος. Να σταματήσουμε να παίζουμε συνέχεια το «κρυφτούλι» με τους δανειστές μας και να σερνόμαστε, με θρήνους και οδυρμούς, στην εφαρμογή μέτρων που δεν πιστεύουμε και τα οποία συχνά… «αφυδατώνουμε» και παραχαράσσουμε.

Και, πριν απ’ όλα, να «αφιππεύσουν» όλοι οι κομματάρχες από το καλάμι τους. Να σταματήσουν το …«χονδρεμπόριο», άλλος της ηθικής κι άλλος του πατριωτισμού, άλλος της «αριστεροσύνης» κι άλλος της «αλήθειας». Και να προσπαθήσουν, από την πολιτική των «εφτά νάνων» -που δεν κάνουν τίποτα άλλο, παρά να καυγαδίζουν καθημερινά- να περάσουμε, τουλάχιστον, στην πολιτική των «επτά μετρίων», οι οποίοι συνενώνουν τις όποιες δυνάμεις διαθέτει ο καθένας τους, για να ξαναζωντανέψει η… «Πεντάμορφη» χώρα!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey