Πώς οι γονείς μπορούν να αποτρέψουν την παιδική παχυσαρκία (Μέρος Β΄)

14/01/2016 - 16:21

Η παχυσαρκία είναι οικογενειακή υπόθεση. Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνισή της, με αυτό να σημαίνει ότι ακόμα και με το DNA να προδιαθέτει για υπερβάλλον σωματικό βάρος, το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία είναι οικογενειακή υπόθεση. Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνισή της, με αυτό να σημαίνει ότι ακόμα και με το DNA να προδιαθέτει για υπερβάλλον σωματικό βάρος, το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας.

Ο ρόλος των γονέων και των κηδεμόνων είναι σημαντικός για τη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και στην ανάπλαση του παχυσαρκιογόνου περιβάλλοντος, στο οποίο ζούμε.

Η παρακολούθηση του ρυθμού της ανάπτυξης των παιδιών είναι σημαντική ώστε να προληφθεί ή να σταματήσει εγκαίρως η υπερβάλλουσα αύξηση του βάρους. Πολλές φορές τα παιδιά μπορεί να φαίνονται νορμοβαρή, αλλά, συνδυάζοντας τα ανθρωμετρικά δεδομένα με τις καμπύλες ανάπτυξης, να βρίσκονται στο υπέρβαρο ή την παχυσαρκία!

Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά τρόφιμα και ποτά τα οποία περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, κορεσμένα και τρανς λιπαρά και αλάτι, ακόμη και όταν αυτά τα προϊόντα προορίζονται για παιδιά! Πρέπει λοιπόν να βλέπετε τις ταμπέλες της διατροφικής αξίας των προϊόντων πριν τα αγοράσετε. Προσφέρετε στα παιδιά σας φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης, ενώ προτιμήστε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά και χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

Ως πηγές πρωτεΐνης προτιμήστε άπαχο κρέας και πουλερικά, όσπρια και φασόλια. Πολλές φορές οι αγαπημένες συνταγές μπορούν με μικρές τροποποιήσεις να γίνουν πιο υγιεινές, για παράδειγμα, μειώνοντας το λάδι και τη ζάχαρη ή αντικαθιστώντας το βούτυρο με ελαιόλαδο και προτιμώντας το αλεύρι ολικής άλεσης.

Τα γλυκά και τα αλμυρά σνακ (πχ. πατατάκια, κρουασανάκια κ.ά.) αποτελούν πειρασμό για μικρούς και μεγάλους, όμως στην πλειοψηφία τους έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά. Πρέπει να κρατούνται οι ισορροπίες ώστε να μην ενοχοποιούνται αυτά τα τρόφιμα, αλλά να μη γίνεται και υπερκατανάλωσή τους. Μετριάστε την κατανάλωσή τους σε λίγες φορές το μήνα και έτσι θα βοηθήσετε τα παιδιά να απολαμβάνουν τα σνακ, ενώ αναπτύσσουν υγιεινές διατροφικές συνθήκες.

Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών καταναλώνουν όση τροφή χρειάζονται μέχρι να χορτάσουν, ενώ σε μεγαλύτερη ηλικία καταναλώνουν όσο φαγητό τους προσφερθεί. Είναι λοιπόν συνετό οι μερίδες των παιδιών να είναι μικρότερες από αυτές των ενηλίκων και να τους τονίζετε ότι δε χρειάζεται να αδειάσουν το πιάτο τους αν έχουν χορτάσει.
Φυσικά, η σωματική δραστηριότητα είναι εξίσου σημαντική. Εκτός του ότι είναι ευχάριστη ασχολία, η συστηματική άσκηση δυναμώνει τα οστά, μειώνει το άγχος, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Τα παιδιά πρέπει να ασκούνται τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα για όσο περισσότερες μέρες την εβδομάδα γίνεται. Ομαδικά παιχνίδια, βόλτες με το ποδήλατο, χορός και μπάνιο στη θάλασσα είναι μερικοί από τους τρόπους εκγύμνασης και διασκέδασης! Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους, οπότε μπορείτε να ασκήστε μαζί!

Πέρα από την αύξηση της φυσικής άσκησης, η μείωση των καθιστικών δραστηριοτήτων είναι επίσης σημαντική! Συστήνεται για παιδιά κάτω των 2 ετών να μην παρακολουθούν τηλεόραση, ενώ παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, είναι καλό να μη βλέπουν τηλεόραση ή να παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή για πάνω από 2 ώρες την ημέρα.

Οι διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις των παιδιών επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως το φιλικό και το οικογενειακό περιβάλλον. Οι γονείς παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση υγιεινών συνηθειών που θα τους ακολουθούν για μια ζωή. Κατά το πλείστον, η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία ακολουθείται από παχυσαρκία και στην ενήλικη ζωή με αρνητικές συνέπειες για την υγεία και την ευεξία.

Προστατεύοντας τα παιδιά τού σήμερα από την παχυσαρκία, προστατεύετε τους ενήλικες του αύριο, με οφέλη σε πολλά επίπεδα, από την υγεία μέχρι την οικονομία!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey