Η κοιλιοκάκη: Με αφορμή μια επιστολή αναγνώστη

13/05/2015 - 14:18

Αναφορικά με προηγούμενη συνεργασία μου με τίτλο «H δίαιτα χωρίς γλουτένη» έλαβα την παρακάτω πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή από τον κ. Στρατή Δελόγκο,  την οποία παραθέτω αυτούσια με το σχετικό σχολιασμό της:

Αναφορικά με προηγούμενη συνεργασία μου με τίτλο «H δίαιτα χωρίς γλουτένη» έλαβα την παρακάτω πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή από τον κ. Στρατή Δελόγκο,  την οποία παραθέτω αυτούσια με το σχετικό σχολιασμό της:

Αγαπητή κυρία,
Δεν σας γνωρίζω προσωπικά, αλλά διαβάζω με ενδιαφέρον τα «Διαιτολογικά» σας, όσα από αυτά με ενδιαφέρουν. Το τελευταίο άρθρο σας «Η δίαιτα χωρίς γλουτένη» με άγγιξε, γιατί πάσχω από κοιλιοκάκη. Η περίπτωσή μου είναι ιδιάζουσα και ενδιαφέρουσα θέλω να πιστεύω, γιατί διαγνώστηκε όταν ήμουν 61 ετών.

Όπως μου είπαν οι νοσηλευτές ιατροί των Αθηνών, η περίπτωσή μου είναι ιδιάζουσα, γιατί η αλλεργία στη γλουτένη προσβάλλει την παιδική ηλικία. Μου είπαν ακόμη ότι κάποιος πρόγονός μου έπασχε από κοιλιοκάκη και κάποιος επίγονός μου θα την κληρονομήσει!
Τα συμπεράσματα:

Έχανα βάρος, δεν είχα όρεξη, ενώ είχα ακατάσχετη διάρροια. Από 94 κιλά έμεινα σε λίγο καιρό 68. Στο τοπικό νοσοκομείο δεν μπόρεσαν να την εντοπίσουν.
Έκτοτε τρώω ψωμί από καλαμπόκι και ζυμαρικά χωρίς γλουτένη. Υπάρχουν και στα σουπερ μάρκετ. Εικάζω ότι η κοιλιοκάκη μου δημιούργησε λίγο ζάχαρο, το οποίο δεν έχει ξεπεράσει το 130 χωρίς δίαιτα.
Σας τα έγραψα όλα αυτά τα βιωματικά, μήπως σας φανούν χρήσιμα στο συγγραφικό σας έργο και στις μελέτες σας.
Σήμερα είμαι 77 ετών μ’ όλα τα συμπτώματα της ηλικίας μου, από απόψεως υγείας. Καλά και κακά.
Να είστε καλά
Σ. Δελόγκος

Και η απάντηση:
Αγαπητέ κύριε Δελόγκο,
Καταρχήν συγχωρείστε μου την καθυστερημένη δημοσίευση και σχολιασμό της επιστολής σας, που οφείλεται στο γεγονός ότι όταν δημοσιεύθηκε η συγκεκριμένη συνεργασία μου βρισκόμουν ακόμη στο εξωτερικό.
Θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω για την τιμή που κάνατε να σχολιάσετε το άρθρο μου και να προσφέρετε «από πρώτο χέρι» τόσες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, τονίζοντας ότι μακάρι όλοι οι αναγνώστες μας να είχαν ανάλογες ευαισθησίες, αλλά και τόση σαφήνεια στην περιγραφή τους προβλήματός τους, που βοηθούν όχι μόνο άλλους ομοιοπαθείς αλλά και όσους από εμάς ασχολούμαστε επιστημονικά με ανάλογα θέματα.

Η εμφάνιση της ασθένειας όντως επηρεάζεται από γενετικούς παράγοντες (το DNA μας). Παλαιότερα, η ασθένεια θεωρούνταν ότι προσβάλλει μόνο παιδιά, ενώ πλέον αναγνωρίζεται ότι μπορεί να διαγνωστεί και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Η κοιλιοκάκη είναι πολυσυστηματική νόσος και τα συμπτώματα ποικίλουν ανάμεσα στους ασθενείς, ενώ μερικοί μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί. Πέρα από τα συμπτώματα του γαστρεντερικού, ασθενείς με κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανίσουν ερπετοειδή δερματίτιδα, κόπωση, αρθρίτιδα, πληγές στο στόμα, κατάθλιψη, και υπογονιμότητα, ενώ οι ελλείψεις μικροσυστατικών, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και οι βιταμίνες δεν είναι σπάνιες.
Η νόσος μπορεί να συνυπάρχει με άλλες αυτοάνοσες νόσους, όπως ο διαβήτης τύπου 1, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο υποθυρεοειδισμός.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί νέα, εύγευστα προϊόντα, χωρίς γλουτένη που διευκολύνουν την τήρηση της δίαιτας χωρίς γλουτένη, όμως είναι σημαντικό άτομα που ακολουθούν τη δίαιτα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τυχόν επιμολύνσεις από τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.

Είμαι στη διάθεσή σας (όπως και στη διάθεση όλων των αναγνωστών μας) για ερωτήσεις ή σχόλια πάνω στα θέματα που διαπραγματευόμαστε, όσο δε για το συγκεκριμένο θέμα, σε μία από τις αμέσως επόμενες συνεργασίες μου, σας υπόσχομαι να αναφερθώ με περισσότερες λεπτομέρειες και πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα.

ΥΓ. Πέρα από τον κλασικό τρόπο επικοινωνίας με επιστολή, το email επικοινωνίας μου για ερωτήσεις και σχόλια είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey