«Όσο προχωρεί η ανάκριση, δεν μπορεί να θεωρείται τετελεσμένο κανένα αδίκημα» αναφέρει στο «Ε» ο δικηγόρος της σχετικά με το «κύκλωμα διακινητών» που αναφέρει η Αστυνομία

Σοκάρει διεθνώς η σύλληψη της κολυμβήτριας από τη Συρία

31/08/2018 - 12:47

Στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης «παίζει» κεντρικό θέμα η ανακοίνωση της αστυνομίας που αποκάλυψε κύκλωμα διακινητών από μέλη της γνωστής ΜΚΟ ERCI. Στα ξένα μέσα ενημέρωσης όμως, συγκλονίζει η είδηση ότι ανάμεσα στους τρεις συλληφθέντες βρίσκεται η Σάρα Μαρντίνι, γνωστή μαζί με την αδερφή της, κολυμβήτρια των Ολυμπιακών Αγώνων, Γιούσρα, (και οι δύο από τη Συρία) που διέσωσαν 18 πρόσφυγες κολυμπώντας τον Αύγουστο του 2015 επί τρεισήμισι ώρες τραβώντας ένα φουσκωτό από τα παράλια της Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γνωστή ΜΚΟ φέρεται να είχε στενή συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα στη Λέσβο, ενώ έχει αναλάβει τον τομέα καθαριότητας ρούχων στο Κέντρο του Καρά- Τεπέ και υπηρεσίες Υγείας στο Κέντρο της Μόριας. Εργαζόμενος στον Καρά- Τεπέ μας λέει ότι η Σάρα Μαρντίνι «ήταν πολύ τυπική εθελόντρια. Μας είχε πει ότι θέλει να βοηθήσει τον κόσμο, δεν έδειξε ποτέ κάποια περίεργη συμπεριφορά, αντιθέτως συμμετείχε σε δραστηριότητες με τα παιδιά, έπλενε ρούχα και είχε χαμηλό προφίλ». Σε σχέση με την οργάνωση που δραστηριοποιείται και σήμερα στο Κέντρο της Μόριας, ο διοικητής, Γιάννης Μπαλπακάκης λέει στο «Ε»: «Η ERCI διατηρεί κλιμάκιο ιατρών και νοσηλευτών μέσα στο Κέντρο και είναι πιστοποιημένη από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Με τον συντονιστή της οργάνωσης (σ.σ. ο οποίος επίσης κατηγορείται με βαρύτατες κατηγορίες) είχαμε συνεργασία ως προς την πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και με την οργάνωση έχουμε εδώ και 1,5 χρόνο συνεργασία. Δεν έχουμε καμιά συνεργασία ως προς τον τομέα περισυλλογής μεταναστών, όπου κατηγορείται».

Πέτσικος : «Απορούμε για τις κατηγορίες»

Η Σάρα Μαρντίνι συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο, μαζί με έναν Γερμανό μέλος της ΜΚΟ, για το ότι το τζιπ με το οποίο περίμεναν στην ακτή, μετά το αεροδρόμιο έφερε πλαστές πινακίδες, και σύμφωνα με πληροφορίες, στρατιωτικές. Η πλευρά της ισχυρίζεται ότι το αυτοκίνητο ήταν στην κατοχή της οργάνωσης και ότι οι δύο συλληφθέντες δεν γνώριζαν ότι ήταν πλαστές οι πινακίδες. Φέρεται το τζιπ να έχει αγοραστεί το 2004 από μάντρα. Από κει κι έπειτα, ο δικηγόρος τους, Χάρης Πέτσικος, (σ.σ. ο οποίος ήταν και συνήγορος υπεράσπισης των Ισπανών διασωστών που κατηγορούνταν για απόπειρα διακίνησης από το Λιμενικό και αθωώθηκαν) αναφέρει σε σχέση με τις κατηγορίες: «Δεν υπάρχει καμία συνομιλία με πρόσφυγες ή με διακινητές. Υπάρχει ένα κοινό φόρουμ συνομιλιών στην εφαρμογή Whatsapp στην οποία συμμετέχουν δεκάδες μέλη ΜΚΟ, αλλά και στελέχη των Ηνωμένων Εθνών, όπου υπήρχε συνεννόηση για τις αφίξεις προσφύγων και διευκόλυνε την επικοινωνία». Αναφορικά με την κατηγορία περί ασυρμάτων αναφέρει ότι «η οργάνωση είχε σκάφος και ήταν σε συνεργασία με τις Αρχές. Σε αυτό άκουγε από τα λεγόμενα ελεύθερα κανάλια. Απορούμε πραγματικά για τις κατηγορίες, αλλά και για το ότι πολλά μέσα ενημέρωσης υιοθέτησαν τις κατηγορίες της Αστυνομίας».

Σε σχέση με τις ημερομηνίες που η αστυνομία προσδιόρισε ότι η κ. Μαρντίνι και ο γερμανός κατηγορούμενος διακινούσαν μεγάλο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών προς τα νησιά, η πλευρά τους υποστηρίζει ότι αφενός ο Πρύτανης του κολλεγίου της υπογράφει ότι εκείνη παρακολουθούσε μαθήματα, ενώ ότι ο γερμανός υπήκοος έφτασε στη Λέσβο μεταγενέστερα από αυτές.

Ο κ. Πέτσικος έχει κάνει αίτηση προσφυγής στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για άρση της προσωρινής κράτησης της κ. Μαρντίνι (σ.σ. η οποία κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού) και προσθέτει: «Όσο προχωρά η ανάκριση, δεν μπορεί να θεωρηθεί τετελεσμένο κανένα απολύτως αδίκημα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey