Κρίσιμη συνάντηση Κύτελη -Χατζηγιάννη με Γεραπετρίτη -Μηταράκη στο Μαξίμου για την επόμενη μέρα του μεταναστευτικού

Κυβερνητικές δεσμεύσεις για κλείσιμο του Καρά Τεπέ και δραστική αποσυμφόρηση του [Vid]

29/09/2021 - 13:42 Ενημερώθηκε 29/09/2021 - 18:55

Oι διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες και οι παρασκηνιακές κινήσεις που ψιθυρίζονται, σε σχέση με την επόμενη μέρα του μεταναστευτικού, ανησύχησαν τη δημοτική αρχή Κύτελη, κυρίως μετά την πρόσφατη επίσκεψη της ευρωπαίας αξιωματούχου Μπ. Γκμίντερ, και γι αυτό αποφάσισε να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να επισκεφθεί τους καθ΄ύλην αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τις κυβερνητικές κινήσεις. Ετσι ο δήμαρχος Στρ. Κύτελης συνοδευόμενος και από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Χατζηγιάννη συναντήθηκαν στο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, παρουσία και του αρμόδιου υπουργού Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη.  Ο δήμαρχος Μυτιλήνης ζήτησε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι θα κλείσει οριστικά και αμετάκλητα , όπως συνέβη και στη γειτονική Σάμο με τη δομή που υπήρχε μέσα στην πόλη, μετά τη λειτουργία της νέας κλειστής και ελεγχόμενης δομής που δημιουργήθηκε στο νησί. Οι δυο υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι η προσωρινή δομή θα κλείσει και εγγυώνται γι αυτό, ενώ επαναβεβαιώθηκε η κυβερνητική δέσμευση ότι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα έχει τελειώσει το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ  στη Λέσβο , που σημαίνει θα κλείσουν και όλα τα διαμερίσματα που φιλοξενούνται μετανάστες στην πόλη της Μυτιλήνης, οι οποίοι θα μετακινηθούν εκτός νησιού, πολλοί εκ των οποίων θα αναχωρήσουν και εκτός χώρας. Πέρα όμως από την αναχώρηση των φιλοξενουμένων στα σπίτια του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, αυτό που δεσμεύτηκαν οι δυο υπουργοί και ανακοίνωσαν κατά τη συνάντησή τους με την αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης, είναι ότι μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους, στα πλαίσια της αποσυμφόρησης και της δομής στο Μαυροβούνι  πρόκειται να αναχωρήσουν από το νησί πάνω από 1000 άτομα, γεγονός που θα μειώσει τους διαμένοντες στην προσωρινή δομή σε κάτω από 2.000 φιλοξενούμενους κάτι που αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

Τον Δεκέμβριο οι εργασίες στη Βάστρια

Σε ότι αφορά τώρα την υπόθεση του νέου «κλειστού» κέντρου στην περιοχή της Βάστριας, την κατασκευή του οποίου, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας ανέλαβε να πραγματοποιήσει η κατασκευαστική εταιρία ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με όσα υπογράμμισαν οι δυο υπουργοί , η έναρξη των εργασιών προσδιορίζονται προς τα τέλη Νοεμβρίου , αρχές Δεκεμβρίου, αφού ακόμη υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες ενώ αναμένεται το θέμα να συζητηθεί και από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής , όπως έγινε και για την περίπτωση της κατασκευής των κέντρων σε Σάμο , Κώ και Λέρο.

Με αγορά στο Δήμο Μυτιλήνης

Τέλος καλή είναι και η εξέλιξη σε ότι αφορά  το πρώην ΚΥΤ της Μόριας, αφού φαίνεται να δρομολογείται αντί της παραχώρησης η αγορά του για λογαριασμό του δήμου Μυτιλήνης, με χρηματοδότηση του Υπ. Μετανάστευσης, από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού στο οποίο έχει περιέλθει το πρώην στρατόπεδο, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπ. Εθν. Αμυνας, προκειμένου να αξιοποιηθεί για αθλητικές ή άλλες χρήσεις και για εγκαταστάσεις του Παν. Αιγαίου , όπως έχει άλλωστε γίνει γνωστό από τις κοινές διαβουλεύσεις της δημοτικήςε αρχής και των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Κατόπιν αυτών των εξελίξεων η αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής μετά τη συνάντηση με τους δυο υπουργούς στο Μαξίμου και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, δεν κρύβει την ικανοποίησή της από τα αποτελέσματα που αποκόμισε.

Ωστόσο είναι βέβαιο ότι η όλη υπόθεση χρήζει μόνιμης παρακολούθησης και επαγρύπνησης , προκειμένου οι δεσμεύσεις να υλοποιηθούν και στο χρονοδιάγραμμα που ειπώθηκε. Είναι κρίσιμο και αναγκαίο τέτοιες συναντήσεις και επαφές να υπάρχουν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, γιατί βοηθούν να λύνονται εκκρεμότητες και να επισπεύδονται ενέργειες που διαφορετικά μπορεί να «βαλτώσουν».      

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey