Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου  Πολιτισμού

Καταγγέλλουν απολύσεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

01/06/2017 - 12:53 Ενημερώθηκε 01/06/2017 - 13:00

To Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού στο Υπουργείο Πολιτισμού καταγγέλλει την επικείμενη απόλυση τριών συναδέλφων συμβασιούχων από το έργο «Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Καβειρίου Λήμνου», που εκτελείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου με αυτεπιστασία.

Με αυταρχικό τρόπο αποφασίστηκε από τη διεύθυνση της Εφορείας η απόλυση των τριών συμβασιούχων επιστημόνων του Καβείριου και ενώ είχαν προηγηθεί καταστάσεις ομηρίας και εκφοβισμού. Το Μάρτιο του 2017 οι συμβάσεις των εργαζομένων ανανεώθηκαν μόλις για ένα μήνα, «προς γνώση και συμμόρφωση” των συμβασιούχων. Μάλιστα ο προϊστάμενος κ. Τριανταφυλλίδης δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει ο ίδιος τους άμεσα ενδιαφερόμενους συμβασιούχους για την απόλυση αλλά η ενημέρωση έγινε μέσω τρίτων.

Στο έργο αυτό ο προϊστάμενος έχει από την αρχή τοποθετήσει τοποτηρητές – καλοθελητές, δικούς του ανθρώπους, συμβασιούχους δυστυχώς, που φτάνουν σε σημείο να τραμπουκίζουν και να τρομοκρατούν τους υπόλοιπους. Όποιος δεν εντάσσεται στην κλίκα και δεν υποκύπτει στις απειλές, όποιος ζητάει και ενεργεί για να πληρωθεί δεδουλευμένα μηνών, όποιος είναι ενεργό μέλος σε σωματεία, πρέπει να πάρει πόδι.

Στο τέλος του 2016 η διεύθυνση είχε απολύσει χωρίς εμφανή αιτία ένα συμβασιούχο αρχιτέκτονα από το έργο της ανάδειξης της Πολιόχνης Λήμνου. Να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις στα έργα ΕΣΠΑ της ΕΦΑ Λέσβου είναι διάρκειας 1-2 μηνών, για το μόνο λόγο να έχουμε τους συμβασιούχους στο χέρι. Βλέποντας ότι πέρασε η απόλυση αυτή το επόμενο βήμα είναι η απόλυση τριών ατόμων και στο μέλλον ποιος ξέρει ακόμη τι. Μάλιστα οι θέσεις αυτές που μένουν κενές δεν επαναπροκηρύσσονται, δεν προσλαμβάνονται νέοι συμβασιούχοι αλλά το αντικείμενό τους δίνεται με συνοπτικές διαδικασίες, απευθείας αναθέσεις δηλαδή, σε «εξωτερικούς συνεργάτες».

Ζητάμε να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συνάδελφους που δουλεύουν στην εσχατιά της Ελλάδας, πολλά χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους, απλήρωτοι πολλές φορές, και επιπλέον σε συνθήκες τρομοκρατίας, με την απόλυση να κρέμεται καθημερινά πάνω από το κεφάλι τους.

Επιτέλους, να σταματήσουν οι ανεκδιήγητες πρακτικές του κ. Τριανταφυλλίδη, οι αυθαιρεσίες, η κατάχρηση εξουσίας. Να μπει ένα τέλος στο κλίμα εκφοβισμού και ομηρίας των συμβασιούχων, να πάψουν οι «μαύρες και λευκές λίστες», η νοοτροπία «θα προσλαμβάνω αυτούς που θέλω εγώ». Να σταματήσουν οι αντεργατικές πολιτικές προϊσταμένων, με τις ευλογίες του ΥΠΠΟΑ και της κυβέρνησης, που επιβαρύνουν κατά πολύ τις ήδη δύσκολες οικονομικές – εργασιακές συνθήκες που βιώνουν οι συμβασιούχοι με την ανεργία και τις απληρωσιές.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey