Τρία θρυλικά και μυστήρια ψάρια των θαλασσών μας

01/07/2012 - 05:56
Σήμερα διαλέξαμε να μιλήσουμε για τρία πολύ παράξενα ψάρια των ελληνικών θαλασσών. Άλλοι λένε ότι τα έχουν δει, άλλοι επιμένουν ότι δεν υπάρχουν. Οι επιστήμονες βρίσκονται σε σύγχυση.
Σήμερα διαλέξαμε να μιλήσουμε για τρία πολύ παράξενα ψάρια των ελληνικών θαλασσών. Άλλοι λένε ότι τα έχουν δει, άλλοι επιμένουν ότι δεν υπάρχουν. Οι επιστήμονες βρίσκονται σε σύγχυση και οι ψαράδες πλέκουν διάφορες φανταστικές ιστορίες γύρω από το όνομά τους.

Πρώτος από όλους, ο περίφημος «Βασιλιάς των Ρεγκών», ή αλλιώς γνωστός με το όνομα «Ρεγάλιος» (Regalecus Glense). Μοιάζει με τεράστιο μουγκρί. Το χρώμα του είναι ασημί με μια σειρά από κάθετες λωρίδες και γκρίζα στίγματα. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το κόκκινό του λοφίο και η χαίτη του, καθώς και τα μακριά σαν τεράστια μουστάκια κοιλιακά του πτερύγια. Πρόκειται για ένα γιγάντιο ψάρι, το οποίο κατέχει το ρεκόρ μεγέθους ανάμεσα στην οικογένεια των Οστεϊχθύδων. Φτάνει τα 11 μέτρα σε μήκος και τα 270 κιλά σε βάρος. Ζει σε βάθος από 20 έως 1.000 μέτρα! Λόγω της εξαιρετικής του σπανιότητας, οι άνθρωποι το συναντούν όταν πεθάνει, συνήθως ξεβρασμένο σε κάποια μοναχική ακτή. Η παράξενή του όψη και το μέγεθός του έχει αποτελέσει την αρχή για πολλές ιστορίες που μιλούν για θαλάσσια τέρατα. Αν δείτε στη ζωή σας ένα Βασιλιά των Ρεγκών, έστω και νεκρό, να ξέρετε πως είστε πολύ τυχερός.


Ρεγάλιος, ο βασιλιάς των ρεγγών (πάνω). Το πριονόψαρο

Δεύτερο ψάρι είναι το πριονόψαρο (Pristis Pectinata). Το πριονόψαρο είναι ένα ψάρι-φάντασμα με πολύ αμφίβολη την παρουσία του στις θάλασσές μας. Οι περισσότεροι ιχθυολόγοι υποστηρίζουν ότι το ψάρι αυτό δε ζει στα νερά μας. Αν και μοιάζει με καρχαρία, εξελικτικά ανήκει στα σελάχια. Το χρώμα του είναι λαδί-καφέ-γκρίζο στη ράχη και έχει λευκή κοιλιά. Χαρακτηριστικό του είναι το τεράστιο ρύγχος που μοιάζει με διπλό πριόνι. Το χρησιμοποιεί για να βρίσκει την τροφή του. Είναι ζωοτόκο είδος και τα μικρά του όταν γεννιούνται έχουν τη μύτη τους καλυμμένη με έναν υμένα για να μην τραυματίζουν τη μητέρα τους όταν βρίσκονται ακόμα στην κοιλιά της. Έχω δει μύτες από πριονόψαρο στο Μουσείο της Ρόδου, αλλά και κατάστημα ειδών αλιείας στην Κάλυμνο. Υπάρχει άραγε το ψάρι ή αυτές οι μύτες έχουν έρθει απ’ έξω, σουβενίρ κάποιου ποντοπόρου ναυτικού;


Η μαύρη πεσκανδρίτσα

Τέλος, ας μιλήσουμε για την πεσκαντρίτσα. Είναι ψάρι που ζει κρυμμένο στην άμμο. Στο κεφάλι του έχει ένα μικρό εξάρτημα που μοιάζει με καλάμι με πετονιά και δόλωμα. Αυτό το αφήνει έξω από την άμμο και το κουνάει για να προσελκύσει το θήραμά του. Το ψαράκι που νομίζει πως βρήκε τροφή, θα γίνει τροφή το ίδιο όταν η πεσκαντρίτσα πεταχτεί ξαφνικά από την άμμο και το κάνει μια χαψιά! Το παράξενο με την πεσκαντρίτσα, όμως, δεν είναι αυτό. Ούτε και σπάνιο ψάρι είναι. Το παράξενο είναι η κοιλιά της! Στην κοιλιά της έχει διάφορες εγκοπές και τομές, που μοιάζουν ακριβώς με το πρόσωπο ενός τέρατος! Η λαϊκή φαντασία συνέδεσε την κοιλιά της πεσκαντρίτσας με το πρόσωπο του διαβόλου και για αυτό την έχουν ονομάσει και Διαβολόψαρο. Φανταστείτε την τρομάρα που παίρνουν μερικοί ψαράδες και περιπλανώμενοι όταν ξαφνικά δουν μια ψόφια πεσκαντρίτσα στην άμμο, ένα σατανικό πρόσωπο να τους κοιτάει! Φόβος και τρόμος λοιπόν! Πράγματι, η θάλασσα κρύβει τόσα περίεργα και τόσους θησαυρούς. Δεν αξίζει να την προστατεύουμε; Τις πληροφορίες αυτές τις αντλήσαμε εν πολλοίς από το υπέροχο βιβλίο του κ. Δαυίδ - Δημήτρη Κουτσογιανόπουλου «Τα Ψάρια της Ελλάδας», έναν πλήρη οδηγό για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες, με 450 εικονογραφήσεις του ίδιου και αναλυτικούς πίνακες. Το συστήνουμε ανεπιφύλακτα, είναι ένα βιβλίο για κάθε λάτρη του θαλάσσιου στοιχείου!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey