Με το «Ουζερί» του Μαυραγάνη στον «Δίαυλο»

«Μεθύσαμε» με ούζο και Πλωμάρι! [vid]

21/04/2017 - 11:46 Ενημερώθηκε 21/04/2017 - 14:41

 

«“Μηδέν, οκτώ και έξι ίσον δεκατέσσερα και τρία ίσον δεκαεφτά, γράφουμε το ένα και κρατάμε το εφτά,

Εφτά και πέντε ίσον δώδεκα και δύο ίσον δεκατέσσερα και εφτά ίσον εικοσι- ένα. Σύνολο είκοσι μία και δέκα”, οπότε με τη μέθοδο πρόσθεσης που είχε εφεύρει και καθιερώσει ο Ντας, το σύνολο των 15,70 γίνονταν αυτόματα 21,10. Το ευφυέστατο κόλπο άργησαν πολύ να καταλάβουν οι πελάτες του, αλλά τότε τους έριξε όλη την ευθύνη: “Εγώ αγράμματος είμαι, τον λογαριασμό τον έκανα μπρος στα μάτια σας και φωναχτά, γιατί κανείς σας δεν μου είπε τίποτα;”».

(«Ουζερί», εκδόσεις Νησίδες, Ξ. Μαυραγάνης)

 

Πλωμαρίτες, Μυτιληνιοί, εκπαιδευτικοί και ερωτικοί μετανάστες γέμισαν το βράδυ της Τετάρτης το ουζερί «Δίαυλο» στα Λαδάδικα, σε μια πράγματι παραστατική εκδήλωση, αφού οι θαμώνες ήπιαν ούζο, προσφορά των ποτοποιιών Πλωμαρίου και συζήτησαν για το «Ουζερί», το νέο βιβλίο του Ξενοφώντα Μαυραγάνη. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» σε συνεργασία με τον Παγγεραγωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γέρας, ο πρόεδρος του οποίου, Γιώργος Ζορμπάς, απηύθυνε χαιρετισμό.

«Ο Ξ. Μαυραγάνης εμπλουτίζει τη σύγχρονη λογοτεχνία μας με τη σφραγίδα της μνήμης. Αυτή η μνήμη είναι που ξεχωρίζει τους συγγραφείς από τους σωρούς της σύγχρονης ιστορίας των πραγμάτων και καθιστά τη γραφή ουσιώδη, ως “μαρτυρία” της αξίας που χαρακτηρίζει την ποιοτική δημιουργία», τόνισε στην επιστολή του, ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, Ηλίας Κουτσούκος, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση. Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κώστας Αστυρακάκης, και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Αριστείδης Καλάργαλης.

«Το “Ουζερί” είναι μια αφορμή να ξεκινήσει ο συγγραφέας τη διήγηση για τη δεκαετία του ‘50 και του ‘60. Αφορά μια κοινωνία που προσπαθεί να βρει το δικό της δρόμο μετά από μια δύσκολη περίοδο. Μάλιστα εφόσον δεν αναφέρεται στο Πλωμάρι, αλλά στη “μικρή μας πόλη” κάνει το θέμα πανελλαδικό», τόνισε ο ποιητής Τάκης Συρέλλης που προλόγισε την εκδήλωση.

 

Ο Γ. Φωτεινός

Αν και δεν είναι Πλωμαρίτης, ο διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου, Γιώργος Φωτεινός, από το Κάτω Τρίτος, ανέφερε πόσα κοινά στοιχεία παρουσιάζει η μικρή πόλη του Ξ. Μαυραγάνη, το Πλωμάρι, με όλες τις επαρχιακές πόλης της εποχής του ‘50 και του ‘60. «Οι άνθρωποι στο “Ουζερί” περιγράφονται ανάλογα με το επάγγελμά τους, το παρατσούκλι τους ή την ιδιότητά τους με ευρηματικό τρόπο, όπως ο “έξι παρά πέντε” που ειπώθηκε έτσι για την κλίση του κεφαλιού ενός θαμώνα ή το “2,5” από το “2,5 τα ξύλα, 3 τα κλαδιά”, είπε. Επίσης έδωσε μια εικόνα από τις μνήμες που φέρνει το βιβλίο: τους θιάσους, τα μπουλούκια, τις συμπεριφορές, το δόγμα των ανθρώπων για εκμετάλλευση του λαδιού χωρίς προοπτική και σχεδιασμό, το κέφι, την ανεμελιά και όσα εκτυλίσσονταν στο «Ουζερί».

 

Η Γ. Φράγκου

Αρτιότατη η ομιλία της φιλολόγου του ΓΕΛ Πλωμαρίου, Γεωργίας Φράγκου, που έδωσε μια «ακτινογραφία» του «Ουζερί», εξετάζοντας από όλες τις πλευρές, τη γραφή, το ύφος, το περιεχόμενο, τους ήρωες των 104 σελίδων του βιβλίου. «Ένα ανθρώπινο συνονθύλευμα ζει, κινείται, δραστηριοποιείται και αισθάνεται, και ο γράφων με λεπτές βιογραφικές και ψυχογραφικές παρατηρήσεις μάς το αποκαλύπτει», επεσήμανε. «Δεν παραβλέπει (σ.σ. ο Μαυραγάνης) να καυτηριάσει τη στενομυαλιά, την ξενομανία των ανθρώπων άλλοτε με συγκαταβατικότητα, άλλοτε με χιούμορ και άλλες φορές με ειρωνεία και σαρκασμό», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.


Το κοινό είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στο χρόνο και μέσω προβολής φωτογραφιών του Γ. Λαγουμίδη 

 

Ο Γ. Λαγουμίδης

«Ένα βότσαλο που τάραξε τα λιμνασμένα νερά του Πλωμαριού από όπου ξεχύθηκαν μνήμες από πρόσωπα, γεγονότα, ήχους και μυρωδιές» ήταν το «Ουζερί», για τον αμετανόητο Πλωμαρίτη Γιώργο Λαγουμίδη, που επίσης προλόγισε το βιβλίο και μετέφερε το ακροατήριο στην εποχή του 1950: «Μια εποχή γεμάτη στερήσεις, ένα Πλωμάρι που έβγαινε από τον εμφύλιο, που ζούσε ακόμα στον απόηχο της μικρασιατικής καταστροφής». Ο κ. Λαγουμίδης πήγε ακόμα πιο πίσω, «τότε που μάζευαν τις λίρες με τη σέσουλα, τότε που ξεκινούσαν τη ζωή τους γεμάτοι όνειρα και ελπίδες οι Πλωμαρίτες. Σαν βεντάλιες ξεχύνονταν τα γράμματα από το Πλωμάρι, σε Σμύρνη, Νικομήδεια, Κωνσταντινούπολη, Βάρνα, Καϊγάνιον (σημερινή πόλη της Νοτίου Ρωσίας)». Αναφέρθηκε στην αγάπη όσων έφυγαν για σπουδές και επέστρεψαν στο Πλωμάρι και το ότι δεν πρόλαβαν να προκάμουν λόγω των βαλκανικών πολέμων και του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ομιλία του κ. Λαγουμίδη καθήλωσε το κοινό. Με θερμά λόγια μίλησε για τον συγγραφέα και ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Μοδούσα», Κώστας Αρτακιανός.

 

Ο Ά. Κυριαζής

Ως το καλύτερό του Μαυραγάνη από όλα του τα βιβλία, χαρακτήρισε το «Ουζερί» ο συγγραφέας Άρης Κυριαζής στην παρέμβασή του. «Διαπρεπής δικηγόρος και δημοσιογράφος με έντονη συνδικαλιστική, αυτοδιοικητική και πολιτική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη και διακριτή παρουσία στη Λέσβο, αποδεικνύει ότι όταν κανείς είναι χαρισματικός, μπορεί να πετύχει το ίδιο εντυπωσιακά σε μια σειρά από ενδιαφέροντα που δεν είναι όμοια μεταξύ τους», επεσήμανε και στη συνέχεια εξήρε το έργο της Λέσχης Πλωμαρίου, της οποίας προεδρεύει ο Ξ. Μαυραγάνης. «Η δημιουργία του “Ουζερί” ήταν μια έκφανση του δήθεν εκσυγχρονισμού, εξαθηναϊσμού της εκτός Αθηνών Ελλάδας, δηλαδή μια απόλυτη μίμηση των όσων συνέβαιναν στην πρωτεύουσα», κατέληξε, μεταξύ άλλων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην τόλμη του συγγραφέα για την ιστορική αλήθεια και την απολαυστική γραφή του.

 

Ο Η. Πιτσιλαδής

Στην παρέμβασή του, ο αρχιτέκτονας Ηρακλής Πιτσιλαδής τόνισε ότι του αρέσουν τα βιβλία του Ξ. Μαυραγάνη και ανέφερε επίσης: «Σκέφτηκα ότι ως δημοσιογράφος, πεπειραμένος στη γραφή, ξέρει πώς θα μας τα πει. Είναι αφήγημα με πράγματα που βγαίνουν από μέσα του. Έχω την αίσθηση ότι ο γράφοντας συγκινείται κι αυτός γιατί ξαναζεί τη ζωή του και αυτό συνδέεται με μια ευθύτητα και ειλικρίνεια. Δεν κρύβει πουθενά την ιδεολογία του, είναι σαφές ότι είναι με τους προοδευτικούς και ότι δεν του αρέσει η καταδίωξη των αριστερών».

Το υπό έκδοση βιβλίο του Ξ. Μαυραγάνη, είναι το «7 και κάτι νύχτες», το οποίο, όπως εξομολογήθηκε, ασχολείται με την 7χρονη Δικτατορία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey