Οδοιπορικό στη Λέσβο - Ερωτήματα και Απαντήσεις

η κρήνη του 1774 η κρήνη του 1774

Μοναστήρια της Λέσβου ω17

15/03/2024 - 12:05

Μονή Λειμώνος και ο γύρω χώρος β

Έξω από την πύλη, δεξιά, στέκεται μια Κρήνη, χωρίς νερό βέβαια! Ακουμπά στον τοίχο, είναι ψηλή και κατασκευασμένη από λαξευμένο, ορθογώνιο, πολύχρωμο, ηφαιστειακό ιγκνιβρίτη! Έχει ωραίο, οξυκόρυφο, κυματοειδές «Οθωμανικό τόξο», δεν φέρει διακόσμηση και της λείπει η μαρμάρινη επιγραφή! Αυτή φυλάσσεται στο μουσείο της Μονής και γράφει: « ΙΣΧΡ+ΝΙΚΑ/ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ/ΩΚΟΔΟΜΗΘΗ Η ΚΡΗΝΗ ΑΥΤΗ ΔΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΜΟΝΑΧΟΥ ΑΨΟΔ(1774)ΧΕΙΡ..». Ανήκε στο Μετόχι των Αγίων Αναργύρων και μεταφέρθηκε εδώ, στη θέση άλλης κρήνης που εικονίζεται σε παλιά φωτογραφία! Αυτή ήταν διπλή, με κεραμοσκεπή, με σταυρό κάτω από το τόξο και επιγραφή. Σύμφωνα με τον Ηγούμενο (+) και αυτή σώζεται στο μουσείο και γράφει: « ΙΣΧΡ ΝΙΚΑ + 1801 ΜΑΙΟΥ 15». Αυτές οι κρήνες, σίγουρα χάριζαν νερό στους προσκυνητές και στους πολλούς εργάτες που απασχολούνταν στα γύρω χωράφια. Η αυλή αυτή είναι το προαύλιο, και συνέχεια με αυτή, στην βορινή πλευρά, ανοίγεται ένας κήπος, με δένδρα, ένα τεράστιο πεύκο και ένα παρεκκλήσι, που τον κλείνει το ανακαινισμένο, διώροφο κτήριο, ένας υπέροχος παλιός ξενώνας με μεγάλα παράθυρα και μνημειακή πύλη! Εδώ μένει ο νέος Ηγούμενος του Μοναστηριού! Μέσα στην αυλή υπάρχει η μαρμάρινη προτομή του Μητροπολίτη Ευθυμίου Αγριτέλλη, από τα Παράκοιλα, που βρήκε μαρτυρικό θάνατο στην Αμάσεια του Πόντου, το 1921 από τους Τούρκους! Το κυρίως μοναστήρι, αναπτύσσεται δυτικά της αυλής και νότια του κήπου και αποτελείται από εσωτερικές αυλές που περιβάλλονται από μακρόστενα , συνήθως διώροφα κτήρια! Μέσα σ’αυτές τις αυλές κυλούσε η ζωή των μοναχών, με τις πολλαπλές της λειτουργίες! Είναι ένα μοναδικό σύνολο τόπων, που άφησαν μοναδικά χνάρια στον χρόνο του μεγάλου μοναστηριού, αμέτρητα κτίσματα και κειμήλια, καθένα από τα οποία προσπαθεί να μαρτυρήσει μια πολυκύμαντη και σκοτεινή ,πολλές φορές ιστορία, είτε για το ίδιο το ίδρυμα, είτε για τον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο, πού έφθανε τόσο μακριά, όσο και στον μεσαιωνικό Μόλυβο.

Από την εξωτερική αυλή, ο επισκέπτης εισέρχεται στον κυρίως χώρο του μοναστηριού, περνώντας από την δεύτερη πύλη που βρίσκεται στο μεγάλο διώροφο κτήριο, που αποτελεί μέρος των κτηρίων που περιβάλλουν την αυλή του Καθολικού. Κεραμοσκέπαστο, με παράθυρα που βλέπουν ανατολικά, αποτελεί κομμάτι του παλιού κτηριακού οικοδομικού ιστού! Η μνημειακή Πύλη κατασκευασμένη από τον ανοιχτόχρωμο καφετί ανδεσίτη , φέρει νεοκλασικό αέτωμα και φυτικό διάκοσμο στο κλειδί του τόξου.

Αυτή οδηγεί με διάδρομο, στην πρώτη εσωτερική αυλή, όπου είναι κτισμένος ο μεγάλος ναός του Ταξιάρχη , το καθολικό της μονής η οποία μετά την ανασύσταση της από τον Ιγνάτιο και την ιεροποίηση του αναφέρεται και σαν μονή του «Αγίου Ιγνατίου»!

 

και η κρήνη του 1801

το προαύλιο και ο κήπος

με το διώροφο κτήριο

παλιός εξωτερικός ξενώνας

και ο ανακαινισμένος

 

η προτομή του Αγριτέλλη

και η δεύτερη κυρία Πύλη



Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey