Η ΕΥΠ και οι «εμπρηστές»

06/09/2023 - 10:45

Στο άρθρο μου «Πυρομανείς και Πυροσβέστες», που δημοσιεύτηκε στο ΕΜΠΡΟΣ, στις 2/8/2023, βλέποντας την εικόνα που αποκάλυπταν τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ με τα, εντός οικισμών, ακαθάριστα οικόπεδα και τα κράσπεδα των επαρχιακών δρόμων, με τα ξερόχορτα, στο ύψος των δέντρων,επισήμανα τις ευθύνες της Αυτοδιοίκησης, καθώς και την ευθύνη της Κεντρικής Κυβέρνησης: η πρώτη, διότι αδιαφόρησε για τα στοιχειώδη και αυτονόητα που θα απέτρεπαν την επέκταση της πυρκαγιάς, εντός των κατοικημένων περιοχών, η δε Κυβέρνηση, διότι νομοθετεί και μοιράζει λεφτά, στους Δήμους, ενώ, ουδέποτε, ελέγχει εάν και κατά πόσον αξιοποιούνται οι σχετικές πιστώσεις για την πρόληψη των πυρκαγιών.

Και, δυστυχώς, έκτοτε, είδαμε, πολλές φορές να επαναλαμβάνονται τα τραγικά αποτελέσματα: η πυρκαγιά να περνάει, σε κατοικημένες περιοχές, και να κατακαίει σπίτια κοντά στην Αθήνα( Μενίδι: Αγ. Παρασκευή, Αγ. Ιωάννης Ρώσος), να απειλούνται στρατόπεδα και να καίγονται αποθήκες μεπυρομαχικά, να κινδυνεύουν, ακόμα, καινοσοκομεία, εξαιτίας της αδιαφορίας των υπευθύνων να καθαρίσουν τον περιβάλλοντα χώρο από την “πυρίτιδα” των ξερόχορτων, ώστε να αποτρέψουν την μετάδοση της φωτιάς, εντός της οικιστικής ζώνης και στις παραπάνω εγκαταστάσεις.

Και το δεύτερο που επισήμανα, ήταν ο ρόλος της ΕΥΠ, στην πρόληψη των πυρκαγιών, με την σύλληψη των επίδοξων εμπρηστών, ώστε να αποκαλυφθούν ( εάν υπάρχουν, πράγματι) τα σκοτεινά συμφέροντα αυτών που καίνε την χώρα.

Συγκεκριμένα, έγραφα: « τώρα που η ΕΥΠ έπαψε να παρακολουθεί τους πολιτικούς( εάν έπαψε;), μήπως έχει ασχοληθεί με την εξιχνίαση για το ποιοι πυρπολούν την χώρα μας, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, και, ειδικότερα, στο τουριστικότερο νησί της Ρόδου, το οποίο φλέγεται, με πολλαπλές εστίες και με ταυτόχρονες αναφλέξεις»;

Μετά τις μαζικές πυρκαγιές, το τελευταίο 10ήμερο, μάθαμε ότι ενεργοποιήθηκε και η ΕΥΠ, προκειμένου να διερευνήσει, εκ των υστέρων, εάν οι πολλαπλές και ταυτόχρονες εστίες, στην Ρόδο και στον Έβρο ήταν έργο εμπρηστών που ενεργούσαν βάσει σχεδίου.

Δυστυχώς, η ΕΥΠ, έρχεται, καθυστερημένα, να βρει, μέσα στα αποκαΐδια, τα ίχνη των όποιων « εμπρηστών», αφού πυρπόλησαν την χώρα, από τον Έβρο, μέχρι το Ταίναρο, και αφού, ήδη- επί μέρες- έκανε τον γύρο του κόσμου η σκοτεινή εικόνα της Ελλάδας, που πνίγονταν από τους καπνούς και την στάχτη, και τους κατοίκους της που έτρεχαν αλλόφρονες να σωθούν από την θηριώδη και ακαταμάχητη λαίλαπα της φωτιάς!

Από τους συλληφθέντες- εκ των υστέρων- οι οποίοι παραπέμπονται στην Δικαιοσύνη, ως ύποπτοι εμπρησμού, αμφιβάλλω εάν θα μάθουμε τους πραγματικούς ενόχους της τεράστιας «δολιοφθοράς» που προκάλεσαν στην χώρα. Θα ήταν, ίσως, αποτελεσματικότερος ο ρόλος της ΕΥΠ, εάν τα «σύνεργα των παρακολουθήσεων», που έχει στην διάθεσή της, τα είχε «στήσει», στις ευαίσθητες περιοχές, όταν προειδοποιούσε η ΕΜΥ, για μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς.



Χρήσιμο, πάντως, θα είναι να δοθούν στην δημοσιότητα τα στοιχεία εκείνων που θα αποδειχθεί ότι ενεργούσαν «εκ προθέσεως», ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τι ισχύει σχετικά με τις φήμες και τις κατηγορίες που κυκλοφορούν εναντίον διαφόρων «εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών»!

Η κριτική και η επίκριση εύκολη∙ το συμβουλεύειν και προτείνειν δύσκολο.

Πολύς ο θρήνος, η οργή και η απόγνωση των θυμάτων της πυρκαγιάς και- από την πλευρά των…«άκαυτων» αντιπολιτευόμενων- οι εύκολες καταγγελίες- κατά τα συνήθη «αντικυβερνητικά»- περί ανικανότητας του «Επιτελικού Κράτους» κ.λπ.

Και όσον αφορά στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της «κλιματικής αλλαγής» και των, περισσότερο, καταστροφικών πυρκαγιών, που αυτή προκαλεί, καμιά καινούρια πρόταση, πέρα από τα τετριμμένα: περισσότεροι διορισμοί, περισσότερα πυροσβεστικά πτητικά μέσα, περισσότερα λεφτά!

Η μόνη ενδιαφέρουσα και αξιοπρόσεκτη πρόταση, που είδε το φως της δημοσιότητας και η οποία μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην πρόληψη των πυρκαγιών, έγινε από μη πολιτικό πρόσωπο: σε επιστολή του, προς τον Πρωθυπουργό, ο επίτιμος πρόεδρος του Αμερικανοελληνικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης προτείνει:

Α. την σύσταση Δασικής Αστυνομίας, που θα υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Β. Ελεγχόμενη είσοδο των πολιτών στα δάση.

Γ. Προμήθεια- με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης- και εγκατάσταση ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την παρακολούθηση της κίνησης σε όλα τα δάση της χώρας και την έγκαιρη πρόληψη των πυρκαγιών.



Η εικόνα της τεράστιας και πρωτοφανούςκαταστροφής που έχουν προκαλέσει- διεθνώς και στην χώρα μας- οι πυρκαγιές, η ταυτόχρονη ανάφλεξη σε πολλές περιοχές (209 πυρκαγιές, στην Ελλάδα, μέσα σε ένα 48ωρο, 516 εστίες, σε μια εβδομάδα), η ένταση και η συχνότητα, με την οποίαν συμβαίνουν, το μέγεθος των καμένων εκτάσεων (1.400 στρ, στην Ελλάδα, 800 στρ. μόνο στον Έβρο) και η ανήκεστη βλάβη που έχουν προξενήσει στο φυσικό περιβάλλον και στην ζωή των κατοίκων μας οδηγούν στα κάτωθι συμπεράσματα:

1. Η «κλιματική κρίση» έχει επέλθει, νωρίτερα από τον χρόνο, που υπολόγιζαν οι επιστήμονες.

2.Τα δυσμενή και δυσοίωνα για το μέλλον της ανθρωπότητας αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν, μεμονωμένα, από την δράση και τα μέτρα που μπορεί να πάρει μία χώρα.

3. Τα, μέχρι τώρα, χρησιμοποιούμενα μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών αποδείχτηκαν- σε πολλές περιπτώσεις- ατελέσφορα.

4. Είναι ανάγκη επείγουσα- και με την συνεργασία, ευρύτερα των κρατών- να επινοηθούν (από τους ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές) και να τεθούν σε εφαρμογή, νέες μέθοδοι και αποτελεσματικότερα μέσα (εργαλεία), ειδικότερα, στο στάδιο της πρόληψης των πυρκαγιών.

Σημαντικό, επίσης, είναι η συνειδητοποίηση της ατομικής ευθύνης των πολιτών και ο πρωταγωνιστικός και υπεύθυνος ρόλος που θα αναλάβουν οι τοπικές Αυτοδιοικητικές Αρχές.

Και όσον αφορά στους κυβερνώντες, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ο δρόμος από τις «καλές προθέσεις» μέχρι τις « καλές πράξεις» είναι μακρύς και δύσβατος και, ενίοτε, «παγιδευμένος» από αστάθμητους παράγοντες, από Σκίρωνες και Προκρούστες, οι οποίοι καραδοκούν και ανακόπτουν την πορεία προς την πραγμάτωση των «καλών προθέσεων»∙ και όπως έλεγαν οι Αρχαίοι, «μεταξύ κύλικος και χειλέων πολλά πέλει» (πολλά μπορούν να συμβούν, ακόμα και στο διάστημα, όταν σηκώνεις το ποτήρι να το φέρεις στα χείλη σου)!

Με αυτά τα δεδομένα, είναι φρόνιμο και πολιτικά χρήσιμο οι λόγοι των πολιτικών να μην προεξοφλούν την αίσια έκβαση των πραγμάτων, στο μέλλον. Που σημαίνει ότι εγκυμονεί τον κίνδυνο αυτοδιάψευσης και αυτογελοιοποίησης, η- εκ των προτέρων- διαβεβαίωση των πολιτών ότι « έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την προστασία των πολιτών, κατά την θερινή περίοδο»∙ορθότερο-πολιτικά- θα ήταν η δήλωση: παίρνουμε τα μέτρα προστασίας που μπορούμε να πάρουμε, αλλά δεν ξέρουμε τι μπορεί να προκύψει και πόσο πιο δύσκολες μπορεί να είναι οι συνθήκες που δημιουργεί η επελαύνουσα κρίση και θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, γι΄ αυτό χρειάζεται όλοι- πολιτικοί και πολίτες- να είμαστε σε εγρήγορση!



 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey