FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Οι εξ ανατολών...γείτονες

Αϊβαλί: οι επισκέπτες από τη Λέσβο στο παζάρι της Πέμπτης

Η συνήθεια πολλών Μυτιληνιών να βολτάρουν τις Πέμπτες στο παζάρι του γειτονικού μας Αϊβαλί, αποτελεί αγαπημένο θέμα συζητήσεων και βέβαια θετικής προβολής στα ΜΜΕ της γειτονικής μας πόλης. Μεταφέρουμε στοιχεία από σχετικό ρεπορτάζ αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με το οποίο: Το 2015 από Μυτιλήνη προς Αϊβαλί κινήθηκαν 87 χιλ. ταξιδιώτες, 67 χιλ. το 2016, ενώ για το 2017 αναμένουν 100 χιλ.. Διαπιστώνουν ακόμη πως παρόλη την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, η κίνηση δεν υποχώρησε, βοήθησε βέβαια σ’ αυτό και η συναλλαγματική ισοτιμία, που δημιουργεί την αίσθηση (ψευδαίσθηση;) στους Μυτιληνιούς ότι στο Αϊβαλί το ευρώ τους έχει μεγαλύτερη αγοραστική δυνατότητα. Ιδιαίτερα τώρα που «άνοιξε» ο καιρός, η έλευση των περίπου 1.000 επισκεπτών κάθε Πέμπτη για το παζάρι, δίνει ανάσα και ζωντάνια στην «νεκρή» από τον χειμώνα, αγορά του Αϊβαλιού. Στο τελευταίο αυτό ρεπορτάζ καταθέτουν τις απόψεις τους παράγοντες της αγοράς του Αϊβαλιού αλλά και Έλληνες (τακτικοί) επισκέπτες. Ανάμεσα στα άλλα επισημαίνεται πως ακόμη κι αν αγοράσουν μόνο ένα μπουκάλι νερό, είναι κέρδος για την πόλη. Υπολογίζουν ότι κάθε Έλληνας επισκέπτης δαπανά την Πέμπτη στο Αϊβαλί, 150 με 200 ευρώ (ψώνια, φαγητό, καφέδες κλπ.). Τα είδη που προτιμούν είναι συνήθως λευκά είδη, ρουχισμός, αξεσουάρ, οικοδομικά υλικά (πλακάκια - είδη υγιεινής), έπιπλα, ακόμη και τρόφιμα, δηλαδή μια μεγάλη γκάμα αγαθών, από την οποία επωφελούνται όλων των ειδών οι έμποροι του Αϊβαλιού. Η αντίστροφη κίνηση, που μόλις τα τελευταία χρόνια εκδηλώνεται, με την ενθάρρυνση των επισκέψεων Τούρκων στην Λέσβο, εξισορροπεί κάπως την κατάσταση και δημιουργεί κίνηση στην επίσης χειμαζόμενη αγορά του νησιού μας, αλλά η φτήνια και η ατμόσφαιρα στο παζάρι της Πέμπτης του Αϊβαλιού, εξακολουθεί να μαγεύει και να προσελκύει τους Μυτιληνιούς.

 

Ημέρα Νεότητας και Άθλησης στην Τουρκία

Η ημέρα που συμβολίζει την έναρξη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, όταν ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα για να ξεκινήσει τον αγώνα κατά του Χαλιφάτου, στις 19 Μάη 1919, γιορτάζεται σε όλη τη χώρα με εκδηλώσεις αφιερωμένες στην νεολαία. Με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών αποτελούν το 16,3% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται στους νομούς Χακιάρι (25,5%), Σιρνάκ (23,9%) και Σίρτ (23,1%) στην Ν.Α. Τουρκία, ενώ τα μικρότερα στο γειτονικό μας νομό του Μπαλίκεσιρ (13,5%) και στην Σινώπη (13,7%). Ενώ λοιπόν ευημερούν τα πληθυσμιακά μεγέθη, οι άλλοι κοινωνικοί δείκτες για την νεολαία παρουσιάζουν οξυμένα προβλήματα. Η ανεργία στους νέους (στοιχεία Φεβρουαρίου 2017) μετρήθηκε στο 23,3% σημειώνοντας αύξηση 4,7 μονάδες, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2016. Αποθαρρυντικά επίσης είναι και τα στοιχεία έρευνας που διενήργησε η εταιρεία «Habitat», σύμφωνα με τα οποία ένας στους τρεις νέους δηλώνει απελπισμένος για το μέλλον του.

 

Προφυλακίστηκαν οι ιστορικοί που πρόσβαλλαν τη μνήμη της μητέρας του Κεμάλ

Εδώ και δύο εβδομάδες έχει ξεσπάσει σάλος στην Τουρκία από μία τηλεοπτική εκπομπή στην οποία δύο ιστορικοί ισλαμιστές, της θρησκευτικής οργάνωσης ΝΟΥΡ, ο Σουλεϊμάν Γεσίλγιουρτ και ο Χασάν Ακάρ, ισχυρίστηκαν ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν νόθο παιδί και ότι η μητέρα του, Ζουμπεϊντέ χανούμ, εργαζόταν σε οίκο ανοχής της Θεσσαλονίκης! Ακολούθησαν δηλώσεις οργής από την κυβέρνηση, κυρίως όμως από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο ηγέτης της οποίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είπε για τους δύο ιστορικούς: «Αυτοί δεν είναι άνθρωποι. Ακόμη και η λέξη προδότες είναι λίγη γι’ αυτούς». Τελικά προχθές, συνελήφθησαν και ο εισαγγελέας τούς απήγγειλε κατηγορίες που επισείουν ποινές φυλάκισης από 2,5 έως 7,5 χρόνια! Η κριτική για τους δύο ιστορικούς έχει περάσει και στους πολίτες, οι οποίοι υπερβολικοί, όπως είθισται, προβαίνουν σε ποικίλες αντιδράσεις και αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Έτσι την περασμένη Κυριακή (παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας) 15 γυναίκες δύτριες βούτηξαν σε βάθος 25 μέτρων στον Κόλπο της Σάρου στην Ανατολική Θράκη και άπλωσαν στον βυθό αδιάβροχο πανό με την φωτογραφία της Ζουμπεϊντέ χανούμ, με την επιγραφή: «Μια γυναίκα μπορεί ν’ αλλάξει όλο τον κόσμο». Αφιέρωσαν την προσπάθειά τους τιμητικά στην θιχθείσα μητέρα του ιδρυτή της δημοκρατίας στη χώρα τους!

 

Συνελήφθη κι άλλο στέλεχος της εφημερίδας «Cumhuriyet»

Από τις 12 Μαΐου κρατείται και ο διευθυντής της ηλεκτρονικής έκδοσης της «Cumhuriyet», Ογκούζ Γκιουβέν. Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», συνελήφθη σε σχέση με την κάλυψη του θανάτου, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σε τροχαίο δυστύχημα, ενός εισαγγελέα, στον οποίο είχαν ανατεθεί έρευνες κατά υπόπτων που συνελήφθησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Το τελευταίο διάστημα πάνω από 20 συνεργάτες της «Cumhuriyet», της κύριας αντιπολιτευόμενης εφημερίδας, έχουν τεθεί υπό κράτηση, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας, Ακίν Αταλάι, και ο διευθυντής της, Μουράτ Σαμπουντζού. Κατηγορούνται είτε ότι ανήκουν, είτε ότι υποστηρίζουν το PKK, το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, ή ακόμη το DHKPC (αριστερή οργάνωση). Οι δημοσιογράφοι της Ένωσης της Τουρκίας (TGS), δήλωσαν ότι η σύλληψη του Ογκούζ Γκιουβέν αποτελεί εκφοβισμό εναντίον όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οι κατηγορίες προβλέπουν φυλάκιση 7,5 - 43 ετών. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία κατέχει την 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών παγκοσμίως για την ελευθερία του Τύπου, στη λίστα που κατήρτισε η διεθνής οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» (RSF) για το 2017.

 

 

Η Νικόλ Κίντμαν στο Μπόντρουμ

Η δημοφιλής σταρ του Χόλυγουντ, Νικόλ Κίντμαν πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα επίσκεψη «αστραπή» στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) δίνοντας λάμψη με την παρουσία της στα εγκαίνια του ξενοδοχείου «Τhe Βodrum by paramount hotels & resorts», Όπως ήταν αναμενόμενο τόσο η Κίντμαν όσο και άλλοι καλλιτέχνες από ΗΠΑ, Ρωσία και Αγγλία, που επίσης παρέστησαν, συγκέντρωσαν τα φώτα της δημοσιότητας. Την παρουσία της Κίντμαν, και την λακωνική δήλωσή της, ότι πολύ σύντομα θα επανέλθει με τα παιδιά της για διακοπές στο Μπόντρουμ, χαρακτήρισε ο Τύπος σαν «φιλί ζωής» στον τουρκικό τουρισμό. Πάντως η διάσημη 50άρα πια σταρ, που έφτασε με ιδιωτικό τζετ και παρέμεινε στην Τουρκία 5 ώρες και 15 λεπτά, αμείφτηκε με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 525 χιλ. δολαρίων!

 

Συνταγή της εβδομάδας: Ανατολίτικοι σαρμάδες
Ανοιξιάτικο πιάτο που συνηθίζεται στα Άδανα, συνδυάζει εποχιακά υλικά και μοιάζει με τα δικά μας ντολμαδάκια αλλά πιο πικάντικα. Ξεκινάτε με το ζεμάτισμα των κληματόφυλλων και ετοιμάζετε τη γέμιση ως εξής: Ψιλοκόβοντας ένα μεγάλο κρεμμύδι και μερικές σκελίδες σκόρδου, ανακατεύετε με 400 γρ. λιπαρό κιμά (μοσχάρι ή ανάμεικτο με αρνί), 1½ κούπες ρύζι, 2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας, 1 κουταλιά της σούπας πάστα κόκκινης πιπεριάς, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Ζυμώνετε καλά την γέμιση και τυλίγετε τους ντολμάδες. Στρώνετε τον πάτο της κατσαρόλας με κληματόφυλλα και στοιβάζετε τους ντολμάδες τοποθετώντας ανάμεσά τους 250 γρ. άγουρα δαμάσκηνα (ιρίκια) με ένα φρέσκο σκόρδο στο κέντρο. Διαλύστε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε 1 φλιτζάνι νερό και χύστε το στη κατσαρόλα ώστε να καλύπτει τους ντολμάδες. Σκεπάζετε με ένα πιάτο και μαγειρεύετε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 45 έως 50 λεπτά, μέχρι να «πιει» το νερό του. Τέλος, κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά, το αφήνετε να «ξεκουραστεί» για 10-15 λεπτά και σερβίρετε τους ντολμάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top