FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Οι εξ ανατολών...γείτονες

Μεταναστευτικές ροές

Αυξημένες εμφανίστηκαν οι ροές μεταναστών το τελευταίο διάστημα από την Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στις ακτές της Ρουμανίας, σε μια καινούργια μεταναστευτική διαδρομή. Άλλωστε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο με τις μπουνάτσες, πάντα πυκνώνουν οι αφίξεις μεταναστών, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα. Κάποιοι απέδωσαν την αύξηση στη χαλάρωση των μέτρων επιτήρησης λόγω των εορτών του Μπαϊραμιού. Τις τελευταίες ημέρες όμως, φαίνεται πως οι αρχές επανήλθαν στα συνήθη. Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε, το ελικόπτερο της τουρκικής Ακτοφυλακής εφοδιάστηκε πρόσφατα και με θερμική κάμερα για ανίχνευση των κινήσεων και κατά την διάρκεια της νύχτας. Ενδεικτικά για το διήμερο 11 και 12 Σεπτεμβρίου, επίσημα ανακοινώθηκε η σύλληψη 121 μεταναστών (κυρίως Αφγανών και Πακιστανών) σε λεωφορείο στο Μπόλου, μεταξύ Άγκυρας και Πόλης, και άλλων 46 (Σύριων) στο Καράμπουρούν του Τσεσμέ, ενώ επιβιβάζονταν σε φουσκωτό με προορισμό την Χίο. Επίσης δημοσιεύματα Τύπου αναφέρουν για τις 11 Σεπτεμβρίου, ότι συνελήφθησαν εν πλω προς την Λέσβο 48 άτομα από Συρία, Κονγκό και Γκάνα. Άλλοι 49 (Σύριοι) συνελήφθησαν έξω από τα Δίδυμα εν πλω προς Σάμο. Την ίδια ημέρα στην Φώκια, οι αρχές σταμάτησαν ένα μίνι μπας με 29 μετανάστες (Σύριους και Αφρικανούς) καθώς και δύο τούρκους διακινητές. Στις 12 Σεπτεμβρίου, 65 συνελήφθησαν μέσα σε φουσκωτό έξω από το χωριό Μπαντεμλί του Δικελί, ενώ 34 πριν προλάβουν να επιβιβαστούν. Ακόμη στις 12 του μήνα, 55 μετανάστες (κυρίως Σύριοι, μεταξύ των οποίων 24 παιδιά και 12 γυναίκες) συνελήφθησαν στον κόλπο του Κουσάντασι στην προσπάθειά τους να πάνε στην Σάμο, μάλιστα στην επιχείρηση αυτή συνελήφθη κι ένας διακινητής Γερμανός υπήκοος! Οι συλλαμβανόμενοι πρόσφυγες - μετανάστες οδηγούνται ανάλογα, είτε στο κέντρο Μεταναστών του Αϊβατζικ, είτε στην Δ/νση Μετανάστευσης της Σμύρνης. Εκεί καταγράφονται, παρέχονται τυχόν πρώτες βοήθειες σε όσους έχουν ανάγκη και αφήνονται ελεύθεροι! Πάντως όλα τούτα δεν ανακόπτουν το ανθρώπινο «ποτάμι», που στους καιρούς της παγκοσμιοποίησης αποφασίζει να μεταναστεύσει σε αναζήτηση καλύτερων και ασφαλέστερων συνθηκών επιβίωσης. Όπως δηλαδή γινόταν χιλιετίες πριν στην ιστορία του ανθρώπου. Οι κυβερνήσεις πρέπει πια να βρουν άλλους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, τα αποσπασματικά μέτρα καταστολής δεν αποδίδουν.

 

Τούρκοι τουρίστες στη Θεσσαλονίκη

Σε πρόσφατο άρθρο της, η «Ντόιτσε Βέλλε» αναφέρεται στους τουρίστες από την Τουρκία που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη, παρά το ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε διαρκή κρίση, επισημαίνοντας ότι βρίσκονται στη δεύτερη σειρά μετά τους Κύπριους και πριν τους Γερμανούς. Κύριο ενδιαφέρον των Τούρκων τουριστών είναι η επίσκεψη - προσκύνημα στο σπίτι - μουσείο που λέγεται ότι γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2017, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κατέγραψε πάνω από 39.000 κρατήσεις, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η προτίμηση των Τούρκων για την Θεσσαλονίκη, οφείλεται όχι μόνο στη γεωγραφική εγγύτητα και την ευκολία πρόσβασης (παρά την ύπαρξη βίζας) αλλά και στις ιστορικές ομοιότητες των δύο λαών. Στο ρεπορτάζ της «Ντόιτσε Βέλλε», καταχωρούνται (επωνύμως και ανωνύμως) απόψεις Τούρκων εκδρομέων και Ελλήνων σχετιζόμενων με τον τουρισμό, οι οποίες συγκλίνουν στα κοινά ενδιαφέροντα, παρά τις διαφορές και βέβαια στην οικονομική ωφέλεια που έχει η πόλη. Για πολλούς Τούρκους, τη δεδομένη στιγμή, η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένας απλός τουριστικός προορισμός αλλά και ένα ασφαλές καταφύγιο, καταλήγει το ρεπορτάζ. Σημαντική αύξηση 14,7% για το 2017, σε σχέση με το 2016, καταγράφεται και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Μάλιστα, σύμφωνα με δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Κων. Αντωνιάδη, οι Τούρκοι τουρίστες κατατάσσονται πρώτοι στην αγοραστική δύναμη.

 

Ξένες επενδύσεις στην Τουρκία

Το ζήτημα είναι επίκαιρο και σε μας και προκαλεί έντονες συζητήσεις και προβληματισμό. Ας ρίξουμε μια ματιά τι γίνεται στη γειτονική μας χώρα όπου ο επικεφαλής του δημόσιου φορέα επενδύσεων, Άρντα Ερμούτ, δήλωσε ότι στο πρώτο εξάμηνο του ΄17, η Τουρκία προσέλκυσε άμεσες επενδύσεις ύψους 4,9 δις, ενώ οι περσινές εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων έφθασαν στα 12,3 δις δολάρια. Προχθεσινή ανακοίνωση της αυστριακής εταιρείας «Prinzhorn Holding», επιβεβαιώνει νέα επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για να δημιουργήσει εργοστάσιο χαρτοποιίας στην Κιουτάχεια, που θα παράγει χαρτόνι συσκευασίας και γυψοσανίδες. Το εργοστάσιο θα είναι έτοιμο το 2020 και θα απασχολεί 500 εργαζόμενους.

 

Ενδιαφέρον του Δήμου Αϊβαλιού για τα νεογέννητα παιδιά

Από πέρσι έχει συσταθεί στον Δήμο Αϊβαλιού, μία υπηρεσία πρόνοιας «Hoş geldin Bebek» (https://www.sondakika.com/bebek/) - «Καλώς μας ήλθε το μωρό», για τις οικογένειες που έχουν νεογέννητα παιδιά. Τα μέλη της ομάδας επισκέπτονται τα σπίτια για να συγχαρούν τους γονείς, με δώρα μπιμπερό, πάνες και άλλα χρειώδη. Ανάλογα με τα αιτήματα που λαμβάνουν και την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, προγραμματίζουν περαιτέρω επισκέψεις. Πολλές φορές -παρόλο που οι εκλογές αργούν ακόμη- και ο δήμαρχος Ραχμί Γκεντσέρ μεταβαίνει στα σπίτια των νεογέννητων μαζί με τα μέλη της δημοτικής ομάδας πρόνοιας για άμεση επικοινωνία με την οικογένεια του παιδιού.

 

Τριήμερο Φεστιβάλ στο Αϊβαλί (29 Σεπτ. - 1η Οκτ.)

Με έντονη λεσβιακή παρουσία

Τριήμερο φεστιβάλ διοργανώνεται στο Αϊβαλί αφιερωμένο στους πρόσφυγες (ανταλλαγέντες), στον πολιτισμό και στις γεύσεις που πήραν μαζί τους κι έφεραν στους νέους τόπους εγκατάστασης τους. Οι διοργανωτές σύλλογοι Ayvalik Giritli, - Ayvalik Tαtlari κ.ά., με την υποστήριξη του Δήμου, προσκάλεσαν και τους Λέσβιους γείτονες τους, πολλοί από τους οποίους ήδη ανταποκρίθηκαν. Έτσι το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου θα μιλήσει για το νεοκδοθέν βιβλίο του Αϊβαλιώτη ερευνητή Δημητρού Ψαρρού, ο αρχιτέκτονας Στρατής Φραντζέσκος, για την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1924 η πανεπιστημιακός Σοφία Κουφοπούλου, ενώ το βράδυ ο Νίκος Ανδρίκος και οι συνεργάτες του, θα δώσουν συναυλία στην κεντρική πλατεία στο λιμάνι του Αϊβαλιού. Παράλληλα θα εμφανιστεί το χορευτικό της Αγιάσου με τον δάσκαλο Ευθύμη Σαραντίδη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι διοργανωτές για την προσέλευση από την Λέσβο, πρώτης γενιάς προσφύγων (υπέργηροι πια σήμερα όσοι τυχόν υπάρχουν) για να ακούσουν τις αφηγήσεις τους και να τους απονείμουν ξεχωριστές τιμές.

 

Ποδηλατικός αγώνας Πέργαμος - Έφεσος

Στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου, διοργανώνεται με πρωτοβουλία των Δήμων Περγάμου, Εφέσου (Selcuk) και Κορδελιού (Karsiyaka) Σμύρνης, ο 2ος Ποδηλατικός Γύρος, αφιερωμένος στην πολιτιστική κληρονομιά των δύο πόλεων που αναγνωρίζεται από την UNESCO. Πέρυσι είχαν λάβει μέρος 250 ποδηλάτες. Η αφετηρία του γύρου συνολικού μήκους 200 χλμ., θα γίνει έξω από την Βασιλική του Αγ. Ιωάννη (Κιζίλ Αβλού) της Περγάμου και οι ποδηλάτες αφού διέλθουν από το Κορδελιό της Σμύρνης και διανυκτερεύσουν, θα συνεχίσουν με τερματισμό τον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου. Στην όλη διοργάνωση συμμετέχει και το Ίδρυμα Δασών του Αιγαίου, προβλέπεται μάλιστα στις 14 πόλεις που θα περάσουν οι ποδηλάτες, καθένας τους να φυτεύει τρία δένδρα στα σημεία όπου θα γίνεται η υποδοχή και οι εκδηλώσεις, ώστε μετά από χρόνια να έχουν δημιουργηθεί περιαστικά άλση.

 

 

Πρώτη στον κόσμο η Τουρκία στις εξαγωγές πλιγουριού

 

Σε 56 χώρες πραγματοποιήθηκαν φέτος εξαγωγές πλιγουριού από την Τουρκία, που είναι και η πρώτη στον κόσμο χώρα παραγωγής του προϊόντος. Οι φετινές εξαγωγές έφτασαν τους 136 χιλ. τόνους, εκ των οποίων οι 42 χιλ. στο Ιράκ. Άλλες χώρες που εισάγουν τουρκικό πλιγούρι είναι οι ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ελλάδα, Ρωσία, κλπ.. Το πλιγούρι ή πνιγούρι (bulgur στα τουρκικά) είναι δημητριακό τρόφιμο φτιαγμένο από χοντροσπασμένους σπόρους διαφορετικών ποικιλιών σιταριού -συχνότερα από σκληρό- αντικαθιστά το ρύζι σε πολλές συνταγές και θεωρείται ιδιαίτερα δυνατή και υγιεινή τροφή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top