Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος στην Έφεσο

11/05/2018 - 17:51

Στις 8 Μαΐου, εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου τελέσθηκε η λειτουργία στην ιστορική Βασιλική του Αγίου στη Έφεσο (Σελτσούκ), όπου κατά την παράδοση πέθανε ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού το 100 μ.Χ. Ορθόδοξοι κληρικοί και χριστιανοί από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν εκεί στην λειτουργία που χοροστάτησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄, ο θρησκευτικός ηγέτης των ορθοδόξων όλης της Αφρικής. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος κατάγεται απ την Κρήτη ( Ηράκλειο) και είναι θείος του διάσημου έλληνα ποδοσφαιριστή Νίκου Μαχλά που έκανε καριέρα και στο εξωτερικό. Στην λειτουργία παρέστησαν ο Πρεσβευτής μας απ’ την Άγκυρα και η Πρόξενος μας απ’ την Σμύρνη, πολλοί ιερείς και αρχιερείς απ’ την Ελλάδα και την Πόλη, Έλληνες επισκέπτες και Τούρκοι επίσημοι. Στο πλαίσιο του εορτασμού μία ημέρα πριν δόθηκε στην Σμύρνη συναυλία απ’ την χορωδία του Ελληνικού Γυμνασίου «Ζωγράφειο» Κωνσταντινούπολης και τη χορωδία «Δομεσέκη» από τη Δράμα, με τουρκικά και ελληνικά τραγούδια. Μετά τη λειτουργία, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον Κιρκινζέ (Sirince), το πάλαι ποτέ ελληνικό χωριό της Διδώς Σωτηρίου, όπου βρίσκεται μια άλλη παλιά εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη.

Ασθένεια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Παρά τον αρχικό σχεδιασμό να παραστούν στην Έφεσο και οι δύο Ορθόδοξοι Πατριάρχες, ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας ανάγκασε τον Οικουμενικό Πατριάρχη να παραμείνει στην Πόλη. Την Κυριακή ο Πατριάρχης αισθάνθηκε ισχυρό πονοκέφαλο και έντονη ζάλη, σαν ένα είδος ιλίγγου, μετέβη στο Αμερικανικό Νοσοκομείο και για προληπτικούς λόγους παρέμεινε εκεί το βράδυ. Αφού έγιναν οι πρέπουσες εξετάσεις βγήκε από το νοσοκομείο τη Δευτέρα 7 Μαΐου και βρίσκεται αναπαυόμενος κατά τις εντολές των γιατρών στο Φανάρι.

Ταμάμ - η επικαιρότητα της εβδομάδας

Σε μία απ’ τις προεκλογικές ομιλίες του προέδρου Ερντογάν αυτήν την εβδομάδα, του ξέφυγε η φράση : «ε.. κι αν ο κόσμος δεν εγκρίνει… ταμάμ, δηλαδή αρκετά… πάω σπίτι!» Ε, αυτό ήταν πήρε φωτιά το διαδίκτυο, όπου εκατομμύρια χρήστες έστειλαν - στέλνουν μηνύματα, ότι το ποτήρι ξεχείλισε, αναδεικνύοντας τη λέξη «Tamam» (σσ. που σημαίνει μεταξύ άλλων «αρκετά», δηλαδή «τέλος χρόνου») σε ένα από τα δημοφιλέστερα θέματα παγκοσμίως, αφού ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους υποσχέθηκε να παραιτηθεί, εφόσον οι πολίτες το ζητήσουν. Μάλιστα, η κινητοποίηση με το hashtag #Tamam στάθηκε ευκαιρία για μια σπάνια επίδειξη ενότητας μεταξύ των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και του φιλοκουρδικού HDP. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης έχουν γίνει η κύρια πλατφόρμα αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης στην Τουρκία, αφού τα παραδοσιακά ΜΜΕ (Εφημερίδες - TV) είναι κορεσμένα με την κάλυψη του Ερντογάν και των υπουργών του. Οι ομιλίες του Ερντογάν, συνήθως δύο ή τρεις φορές την ημέρα, όλες μεταδίδονται ζωντανά σε μεγάλα κανάλια, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης παραπονούνται ότι δεν έχουν επαρκή κάλυψη.

Νέο ιστορικό ρεκόρ του δολαρίου, στις 4,30 και άνω λίρες

Κάτω από την επίδραση των αυξημένων κρατικών αμερικανικών ομολόγων και παρόλο που τα στοιχεία δείχνουν μια ισχυρή οικονομία, το δολάριο αυτή την εβδομάδα έφτασε σε υψηλό 4 μηνών, έκανε ιστορικό ρεκόρ έναντι της λίρας με 4,30 και άνω, ενώ το ευρώ επηρεασμένο από την ισοτιμία ανέβηκε και αυτό και έφτασε να κινείται μεταξύ 5,10 και 5,14 λιρών.

Αυξημένη η κίνηση στο αεροδρόμιο απέναντί μας

Το αεροδρόμιο του Αδραμυτίου ή της Μπουρχάνιας, που έριζαν οι δύο παρακείμενες πόλεις για την ονομασία του, γι’ αυτό δόθηκε το όνομα «Koca Seyit Havalimani», ενός ντόπιου στρατιωτικού που έπεσε υπέρ πατρίδος, αναπτύσσεται διαρκώς και έχει εξελιχθεί σε διεθνές. Σήμερα εξυπηρετεί 51 πτήσεις εβδομαδιαίως με την Κωνσταντινούπολη (και τα δύο αεροδρόμια Αττατούρκ και Σαμπιχά) και την Άγκυρα. Απ’ τον επόμενο μήνα θα προστεθούν και οι εβδομαδιαίες πτήσεις τσάρτερ με το Ντίσελντορφ - Γερμανία, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για τακτική σύνδεσή του με πόλεις της Ν.Α και Ανατολικής Τουρκίας.

Ένας Ίμβριος κηδεύτηκε και τάφηκε στο νησί του

Μέσα στην εβδομάδα η οικογένεια του ευπατρίδη Στέλιου Στυλιανίδη ακολουθώντας την επιθυμία του, μετέφερε την σωρό του απ’ την Αθήνα και φρόντισε να ταφεί στην γενέτειρά του στο νησί της Ίμβρου, στο χωρίο Αγρίδια (Τεπέ κιόι). Ο κυρ Στέλιος που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νησί στα 1952 μεταναστεύοντας στην Αφρική κι αργότερα στο Παρίσι, ήταν από τους μεγάλους επιχειρηματίες του νησιού και ευεργέτης του. Τα τελευταία χρόνια ξαναγύρισε και φρόντισε να ανακτήσει την περιουσία του. Η κόρη του Μαρία - Ελνταχέρ παντρεύτηκε με τον Εβραίο στη καταγωγή επιχειρηματία Ριφάτ, επικεφαλή του μεγάλου οίκου μόδας και αλυσίδας καταστημάτων Vakko στην Τουρκία.

 

Η Αιγυπτιακή αγορά των μπαχαρικών στην Πόλη

 Μετά το Καπαλί Τσαρσί (Σκεπαστή αγορά) ανακαινίστηκε και το Μισίρ Τσαρσί (Αιγυπτιακή αγορά) ενώ παρέμεινε σε λειτουργία, καθώς οι εργασίες γίνονταν την νύχτα. Όπως δήλωσε στα εγκαίνια ο πρόεδρος Ερντογάν, το κόστος της ανακαίνισης έφτασε στα 3.75 εκ. δολάρια. Το παζάρι έχει σχήμα «L» με δύο διαδρόμους και περισσότερα από 80 καταστήματα, ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα και διαθέτει όλων των ειδών τα μπαχαρικά, βότανα, ξηρούς καρπούς κλπ, επί 5 δε αιώνες με τις εξωτικές του ευωδίες αποτελεί προσφιλή αγορά - χώρο περιήγησης των επισκεπτών της Πόλης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey