Στην Άργενο

27/10/2015 - 23:09

Η ιστορία του κάμπου της Αργένου ξεκινάει από το ανατολικό της άκρο, στο εκκλησάκι του Αϊ Δημήτρη, ένα υπαίθριο μουσείο των μελών της μεγάλης παλαιοχριστιανικής, η οποία υπήρχε κάτω από αυτό.

Η ιστορία του κάμπου της Αργένου ξεκινάει από το ανατολικό της άκρο, στο εκκλησάκι του Αϊ Δημήτρη, ένα υπαίθριο μουσείο των μελών της μεγάλης παλαιοχριστιανικής, η οποία υπήρχε κάτω από αυτό.


…με την είσοδο του από τα ανατολικά

Μια από τις εκκλησιές του μεγάλου οικισμού, ο οποίος άρχιζε από την παραλία και επεκτεινόταν ως τις αρχές των ελαιόφυτων λόφων.


…με τον Αϊ Δημήτρη

Γούρνες λαξευμένες, πιθάρια που βγαίνουν από το χώμα και πληθώρα κεραμικής από κτενωτά αγγεία, διπλές λαβές αμφορέων, τούβλα και κεραμίδια από τα κτίσματα, απλώνονται παντού.


…επάνω στην παλαιοχριστιανική

Ο όχθος κάτω από το ναό, είναι γεμάτος από την κεραμική και τους τοίχους του μνημείου, το οποίο προφανώς επεκτεινόταν στην όχθη προς τη μεριά της θάλασσας.


 …με κολώνες, αμφικιονίσκους

Μέσα σ’ αυτό, στην αγία τράπεζα, υπάρχει ένας ασπρισμένος αμφικιονίσκος παραθύρου, φαίνεται από κόκκινο ανδεσίτη όπως ο άλλος, έξω από αυτό.


…επίκρανα

Επίσης μια αρράβδωτη κολώνα με ταινία και τις δύο προθέσεις καταλαμβάνουν δύο από τα υπέροχα επίκρανα με επιπεδόγλυφο σταυρό και συμφυές ιωνίζον κιονόκρανο.


 …με συμφυές κιονόκρανο

Είναι ασπρισμένα, αλλά αν κρίνουμε από άλλα δύο που βρίσκονται έξω, είναι κατασκευασμένα από ανοιχτόχρωμο γκρίζο μάρμαρο, κάτι που δείχνει τη μεγαλοπρέπεια του μνημείου.

…μαρμάρινα

Ιδιαίτερη σημασία έχουν τέσσερα μέλη από το ίδιο μάρμαρο, πιθανόν του άμβωνα, ίσως του πρεσβυτερίου ή του επισκοπικού θρόνου.


…και άλλα από ηφαιστειακή πέτρα

Το ένα από αυτά κατασκευάστηκε από αρχαιότερο τιμητικό βάθρο, και διατηρούνται τα δύο στεφάνια κάτω και τέσσερις στοίχοι, ημικατεστραμμένης μεγαλογράμματης επιγραφής!


Μαρμάρινα μέλη, ίσως άμβωνα

Από τον τύπο των γραμμάτων είναι ίσως ρωμαϊκή. Ίσως αυτός ο οικισμός της ύστερης αρχαιότητας να συνέχισε την ύπαρξη του από αρχαιότερα χρόνια, μαζί με τα μεταλλεία της ακτής.


…ένα από τιμητικό ρωμαϊκό βάθρο

Βαθύτερα, στη ρίζα των υψωμάτων, ένα υπαίθριο εικονοστάσι, αφιερωμένο στον Αϊ Βασίλη, έχει δύο αρράβδωτες κολώνες και ένα κάλυμμα κιβωρίου.


 …με επιγραφή

Αποτελεί μια δεύτερη «ιερή θέση», αν και τα μέλη πιθανόν να ανήκουν στο μεγάλο μνημείο της παραλίας.

Η ιστορία συνεχίζεται, όπως θα δούμε, και στα υψώματα, που περιβάλλουν τον κάμπο.


 …κάπως έτσι!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey