Στο Άργενον Άκρον

Βόρειος Άξονας 99

04/02/2015 - 17:03

Το ακρωτήρι, κάτω από το εκκλησάκι, φιλοξενεί το φάρο! Τώρα πηγαίνεις με αυτοκίνητο! Και εδώ το όνομα Κόρακας! Ακρωτήρι του Κόρακα.

Το ακρωτήρι, κάτω από το εκκλησάκι, φιλοξενεί το φάρο! Τώρα πηγαίνεις με αυτοκίνητο! Και εδώ το όνομα Κόρακας! Ακρωτήρι του Κόρακα.


... Το ακρωτήρι Κόρακας

Μόνο ο αρχαίος γεωγράφος Πτολεμαίος τοποθετεί ανάμεσα στη Μυτιλήνη και τη Μήθυμνα το Άργενον Άκρον.


 ... με το φάρο

Ταυτίζεται, δεν ξέρω πώς, με τούτο. Υπάρχει και η Άργενος σκαλωμένη στο βουνό. Το «άργενον» (λευκό) πού κολλά; Υπάρχουν βέβαια λευκές πέτρες, όπως είδαμε αλλού, αλλά όχι εδώ.


 ... κτίσματα παμπάλαια

Εδώ όλα είναι κόκκινα, καφέ, γκρίζα από την ηφαιστειακή πέτρα. Εδώ υπάρχει ένα κομμάτι της νεότερης και μερικά γραφήματα της τωρινής ιστορίας.


 ... ανοιχτά στο πέλαγος

Το 1863 η γαλλική εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή των φάρων της οθωμανικής επικράτειας (όπως και η άλλη γαλλική, η «Ρεζί», το μονοπώλιο του καπνού), κατασκευάζει και εδώ το φάρο.

Ήταν μια εξάμετρη μεταλλική αντέννα, με εστιακό ύψος 20 μέτρα, επάνω στην οποία με τροχαλία ανέβαζαν τη φανάρα με τη φωτιά.


 ... την αντέννα σπασμένη

Αυτή μετά αντικαταστάθηκε από «λουξ ασετιλίνης». Το 1912 - ‘13 πέρασε στο Ελληνικό Φαρικό Σύστημα. Δύο κτήρια, κολλημένα το ένα με το άλλο, κατασκευασμένα με πολύχρωμη πέτρα και τούβλα, αποτελούσαν το σπιτάκι του φαροφύλακα και το μηχανισμό του φάρου.


... το ωραίο τζάκι

Δίπλα τους στέκεται ένα άλλο, με ωραιότατο τζάκι, η κουζίνα του φάρου. Χωρίς παράθυρα, ανοίγματα προς το πέλαγος, με στέγες κατεβασμένες, με την αντέννα και τις τροχαλίες σκουριασμένες, αφήνουν γωνιές σκεπασμένες για να στεγάσουν και να ζεστάνουν τους πρόσφυγες των νέων μακρινών χαμένων πατρίδων, που θαλασσοδέρνονται και θαλασσοπνίγονται με ελπίδα έναν πολιτισμένο κόσμο, ο οποίος αν και κλέβει και λεηλατεί τα σπίτια τους, εδώ τούς ρωτά ακόμα «γιατί ήρθαν»! Και αυτοί μάλλον, σ’ αυτά τα αραβικά των τοίχων του φάρου, τους γράφουν τη λέξη «ελπίδα»!!!


 ... από τούβλα «τίγρις»

Τώρα, εδώ και καιρό, ένας κυλινδρικός, μεταλλικός σύγχρονος φάρος, με αυτόματο φωτοβολταϊκό σύστημα, κάνει την ίδια δουλειά χωρίς φαροφύλακα.


Ο νέος φάρος

Κάτι κουπιά, κάτι σκισμένες βάρκες και σωσίβια φιλοξενούνται στις σελίδες της σημερινής ιστορίας του φάρου.


 ... με σωσίβια

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey