Οι εξ ανατολών ... γείτονες

08/04/2014 - 17:31

Αρκετοί ήταν οι νέοι ομογενείς που αναδείχθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση της Ίμβρου στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, ως κοινοτάρχες και σύμβουλοι. Στο χωριό των Αγίων Θεοδώρων, μουχτάρης (κοινοτάρχης) εξελέγη ο Στράτος Ζούνης.

Οι ομογενείς στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία

Αρκετοί ήταν οι νέοι ομογενείς που αναδείχθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση της Ίμβρου στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, ως κοινοτάρχες και σύμβουλοι. Στο χωριό των Αγίων Θεοδώρων, μουχτάρης (κοινοτάρχης) εξελέγη ο Στράτος Ζούνης.

Στα Αγρίδια επανεξελέγη ο Δημήτρης Ψαρός. Στο Γλυκί εξελέγη ο Αργύρης Μπαχτσεβάνης. Στο Σχοινούδι αναδείχτηκε ο συνδυασμός τού Νουχ Ναγίρ, με συμβούλους τους Ιωακείμ Ρεξίνη, Νικόλαο Βλάχο και Παναγιώτη Μαλλιάρη. Σύμβουλοι για το συνοικισμό Φραντζή της Παναγίας αναδείχτηκαν επίσης οι Νικόλαος Βλάχος και Παναγιώτης Μαλλιάρης και η Ιωάννα Βουλγαρέλλη.

Στο Δήμο της Ίμβρου αναδείχτηκε ο υποψήφιος του ΜΗΡ (Εθνικιστές) Ουνάλ Τσετίν, ενώ στην Τένεδο δήμαρχος εκλέχτηκε ο Hakan Can Yılmaz με το CHP (κεμαλικό κόμμα).

Ανέλαβαν αμέσως τα καθήκοντά τους οι νέοι δήμαρχοι


Στην Τουρκία δεν είναι όπως σε μας, όπου μεσολαβεί μεταβατικό διάστημα μέχρι να αναλάβουν οι νέες δημοτικές αρχές, αλλά οι νεοεκλεγέντες δημοτικοί άρχοντες ξεκινούν τα καθήκοντά τους την επομένη των εκλογών, οπότε γίνεται και η ανακήρυξή τους. Ούτε βέβαια υπάρχει β΄ γύρος μεταξύ των δύο υποψηφίων που πλειοψήφησαν.
Έτσι, ο μητροπολιτικός δήμαρχος της Σμύρνης, Αζίζ Κοτσάογλου, επισκέφθηκε τους νεοεκλεγέντες δημάρχους της περιοχής του (Πέργαμος, Δικελί, Φώκαια, Τσεσμέ κ.ά.) για να τους συγχαρεί και να συζητήσει περαιτέρω συνεργασία μαζί τους.

Ο δήμαρχος Αδραμυττίου, Καμίλ Σάκα, πήγε στο Δημαρχείο συνοδευόμενος απ' τους έως τώρα δημάρχους των δήμων που υποχρεωτικά συνενώθηκαν (Ακτσάι, Αλτίνολούκ, Γκιούρε, Ζεϊτινλί και Καντίκιοϊ), σε μια συμβολική κίνηση ότι προτάσσεται η εξυπηρέτηση των δημοτών των περιοχών αυτών, που δεν ήταν σύμφωνοι με τη συνένωση.
Ο δήμαρχος Αϊβαλιού, Ραχμί Γκεντσέρ, πήρε το αστικό λεωφορείο για να μεταβεί την πρώτη ημέρα στο Δημαρχείο.

Στο μεταξύ, στην επικαιρότητα εξακολουθεί να βρίσκεται το ζήτημα των ενστάσεων κατά του αποτελέσματος στο Δήμο Άγκυρας, αλλά και στη γειτονιά μας στην Μπουρχάνια, όπου ο έως τώρα δήμαρχος, Φικρέτ Άκοβα (CHP - κεμαλιστές), έχασε απ' τον αντίπαλό του, Νεζντέτ Οϊσάλ (ΑΚΡ - ισλαμιστές), με διαφορά μόλις 0,5%, 137 ψήφους!

 

Εργαστήρι μετάφρασης από τα ελληνικά στα τουρκικά

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και οι εκδόσεις «Ιστός» προκηρύσσουν 20 θέσεις συμμετοχής στο διήμερο Εργαστήρι Μετάφρασης από τα ελληνικά στα τουρκικά, που θα λάβει χώρα το διήμερο 10 - 11 Μαΐου 2014 στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Στόχος του Εργαστηρίου είναι η γλωσσική, επαγγελματική και τεχνική επιμόρφωση νέων και επίδοξων μεταφραστών από τα ελληνικά στα τουρκικά, μέσω εισηγήσεων και διαδραστικών δραστηριοτήτων, με τη συμμετοχή καταξιωμένων μεταφραστών και επαγγελματιών του χώρου.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε νέους μεταφραστές, γνώστες των δύο γλωσσών προχωρημένου επιπέδου, με ενδιαφέρον στη μετάφραση. Προτεραιότητα θα δοθεί σε σπουδαστές πανεπιστημιακών και φροντιστηριακών τμημάτων ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας.

Προθεσμία υποβολής αίτησης είναι η 10η Απριλίου 2014.
Διαδικασία αίτησης: επιστολή γνωριμίας (μέχρι 200 λέξεις), σύντομο βιογραφικό, μετάφραση στα τουρκικά ενός ελληνικού λογοτεχνικού κειμένου 800 λέξεων της επιλογής των αιτούντων. Η αίτηση, μαζί με τυχόν ερωτήσεις, πρέπει να αποσταλεί ηλεκτρονικά στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με την ένδειξη «Εργαστήρι Μετάφρασης».

Τριεθνής ημιμαραθώνιος στη μεθόριο του ποταμού Έβρου


Ο Τουρκοβουλγαρικός Σύλλογος Φιλίας της Αδριανούπολης διοργανώνει στις 8 Ιουνίου διεθνή Ημιμαραθώνιο Φιλίας μήκους 21 χιλιομέτρων, κατά τον οποίο οι δρομείς θα τρέξουν κατά μήκος των συνόρων του ποταμού Έβρου και στις τρεις όμορες χώρες, Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία.

Το πέρασμα των δρομέων απ' τους συνοριακούς σταθμούς (Καστανιές και Παζάρ-κουλέ) θα γίνει χωρίς θεώρηση διαβατηρίων (βίζα), για να καταδειχθεί ότι στη φιλία και στον αθλητισμό δεν υπάρχουν σύνορα. Προβλέπεται να πάρουν μέρος 300 αθλητές (100 από κάθε χώρα) σε όλες τις κατηγορίες, ανδρών και γυναικών.

Ειδήσεις από τη Φώκαια


- Την περασμένη βδομάδα, φοιτητές απ' το αγγλόφωνο πανεπιστήμιο YSAR της Σμύρνης, σε συνεργασία με εθελοντές της περιβαλλοντικής οργάνωσης TURMEPA, καθάρισαν εν όψει της θερινής περιόδου τις ακτές της Φώκαιας.

- Ακόμη, το περασμένο Σάββατο ο καθηγητής Ömer Özyiğit του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, που είναι επικεφαλής των ανασκαφών στη Φώκαια, έδωσε διάλεξη με θέμα «Οι Γενουάτες και ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής στη Φώκαια», με σημαντικές πληροφορίες για τη μακραίωνη ιστορία της πόλης. Στο γενοβέζικο κάστρο της Φώκαιας γίνονται με φροντίδα και δαπάνη του Δήμου Σμύρνης, ανασκαφές και αναστηλώσεις των τειχών του.

Η Φώκαια, απ' το 1275 έως το 1455 που καταλείφθηκε απ' τους Οθωμανούς, ήταν το σημαντικότερο προπύργιο των Γενοβέζων στη Μικρά Ασία, διοικούνταν απ' τον όμιλο εφοπλιστών Mahona, της οικογένειας Ιουστινιάνι και ανήκε στο κράτος της Γένοβας του ΒΑ Αιγαίου με κέντρο τη Λέσβο.

Η Νατάσα Θεοδωρίδου τραγουδά στην Πόλη
Για μία και μοναδική εμφάνιση στην Τουρκία πρόκειται να ταξιδέψει στην Πόλη, για πρώτη φορά στη μέχρι τώρα καριέρα της, η δημοφιλής ερμηνεύτρια.

Το ρεσιτάλ της, το οποίο περιμένουν εδώ και χρόνια οι θαυμαστές της, γνωστή στην Τουρκία απ' τα τραγούδια της στο φιλμ «Πολίτικη Κουζίνα», θα δοθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Haliç, στην περιοχή του Κεράτιου Κόλπου στην Κωνσταντινούπολη, αυτό το Σάββατο 12 Απριλίου. Έχουν σχεδόν προπωληθεί τα εισιτήρια από 80 έως 220 λίρες το ένα, ανάλογα με τη θέση.

Έκθεση για το Άλογο και την Ιππασία στην Πόλη
Από 11 έως 13 Απριλίου 2014, διοργανώνεται απ' την Τουρκική Ομοσπονδία Ιππασίας στο Yeşilköy της Πόλης (Expo Center), η 3η Διεθνής Έκθεση İstanbul Horse Show, αφιερωμένη στο άλογο και την ιππασία.

Στην περσινή έκθεση είχαν συμμετάσχει 89 εκθέτες από 14 χώρες και την επισκέφθηκαν 10.500 άτομα, από 50 χώρες. Στην έκθεση, εκτός απ' τις επιδείξεις αλόγων, ανάμεσα στα οποία και υπέροχα αραβικά, παρουσιάζεται κάθε τι που αφορά το άλογο και την ιππασία, την εκτροφή και εκγύμναση των ζώων, αξεσουάρ, τροφές, φάρμακα, οχήματα μεταφοράς κ.λπ.. Περισσότερες πληροφορίες θα βρουν οι ενδιαφερόμενοι στο site www.equist.org/.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey