Οι εξ ανατολών... γείτονες

24/12/2013 - 15:14

Στις 19 Δεκεμβρίου, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ανώτατου πανεπιστημιακού ιδρύματος της Κωνσταντινούπολης, απονεμήθηκε τιμητικά ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστήμιου του Βοσπόρου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Στις 19 Δεκεμβρίου, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ανώτατου πανεπιστημιακού ιδρύματος της Κωνσταντινούπολης, απονεμήθηκε τιμητικά ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσημη πρόσκληση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, από την πρύτανη του ιδρύματος Γκιουλάϊ Μπαρμπαρόσογλου, απεστάλη με την πραγματική του εκκλησιαστική ιδιότητα, του Οικουμενικού Πατριάρχη, δείχνοντας τελικά ότι όντως ο Βόσπορος μεταφέρει μηνύματα. Το μήνυμα της τιμητικής διάκρισης στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, ήταν από μόνο του ηχηρό.

Ένα μήνυμα πως αλλάζουν οι καιροί και αναγνωρίζονται οι άοκνες προσπάθειες του κ. Βαρθολομαίου, που με τις προσωπικές του δυνάμεις και τη συνδρομή των στενών συνεργατών του, κληρικών και λαϊκών, περιδιαβαίνει οικουμενικά, σε όλον τον κόσμο, για να μοιραστεί μαζί του, τις αγωνίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το μέλλον αυτού του κόσμου. Και κόσμος δίχως οικολογία, δίχως χλωρίδα και πανίδα, είναι άγνωστος όρος για τον «πράσινο» Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Θα ρίξουν και φέτος τον Σταυρό στην Τένεδο

«Πρώτα ο Θεός», όπως μας ενημερώνει ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος, και φέτος στα Θεοφάνεια θα τελεστεί λειτουργία στην εκκλησιά της Τενέδου, για να εκκλησιαστούν οι τελευταίοι εναπομείναντες εκεί ορθόδοξοι Ρωμιοί. Τα Θεοφάνεια θα εορταστούν στην Τένεδο μία ημέρα πριν, στις 5 Ιανουαρίου, ώστε την επομένη, ανήμερα των Φώτων, να γίνει η λειτουργία στην Αγία Φωτεινή της Σμύρνης. Σύμφωνα με την παράδοση των τελευταίων χρόνων, αρκετοί Μυτιληνιοί αλλά και Τενέδιοι της διασποράς, από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, προγραμματίζουν, άμα βοηθήσει και ο καιρός, να μεταβούν στο νησί τα Θεοφάνεια.

Και φέτος η Τουρκία, κορυφαία αγορά για τα ελληνικά προϊόντα

Το πρώτο εννεάμηνο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 17 Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά οι ελληνικές εξαγωγές ξεπέρασαν τα 20 δις από τους εννέα πρώτους μήνες ενός έτους. Πρώτος εταίρος μας και φέτος η Τουρκία. Σε ό,τι αφορά τις γεωγραφικές περιοχές, αυξημένες εμφανίζονται οι εξαγωγές κατά 4,2% προς τις 27 χώρες της Ε.Ε..

Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική άνοδος προέρχεται από τις αυξήσεις των εξαγωγών των καυσίμων κατά 16,5% και των αγροτικών προϊόντων κατά 6,4%, οι οποίες υπερκάλυψαν τις μειώσεις των εξαγωγών στις υπόλοιπες μεγάλες κατηγορίες. Σε ό,τι αφορά την κατάταξη των 20 κορυφαίων προϊόντων, ξεχωρίζει η μεγάλη άνοδος του παρθένου ελαιολάδου στην 3η θέση (από την 14η το 2012).

Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης για τον τουρκικό μπακλαβά

O μπακλαβάς είναι το πρώτο τουρκικό προϊόν που μπαίνει στη λίστα με τα προϊόντα προστατευόμενης προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, o μπακλαβάς από την περιοχή Γκαζίαντεπ είναι ένα από τα τρία προϊόντα που εντάχθηκαν πρόσφατα στη σχετική λίστα των προστατευόμενων προϊόντων, μαζί με ένα είδος ελληνικής ντομάτας (εννοεί το ντοματάκι Σαντορίνης) και το τυρί «Yorkshire Wensleydale» (Γιόρκσαϊρ Ουένσλιντέιλ) από την Αγγλία. Ο μπακλαβάς έγινε επίσης το 16ο μη ευρωπαϊκό εδώδιμο που λαμβάνει καθεστώς προστασίας. Η είδηση προβάλλεται πολύ ψηλά -σε μια ιδιαίτερη ταραγμένη ημέρα για την Τουρκία- στην Hurriyet Daily News, από όπου και η αναδημοσίευση.

Χαμός στην Τουρκία με τα σκάνδαλα των υπουργικών υιών! 

Δονείται η Τουρκία από τα τελευταία οικονομικά σκάνδαλα με φερόμενους ως πρωταγωνιστές τους γιους υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν και την διακίνηση των χρημάτων της διαφθοράς μέσα σε… κουτιά παπουτσιών (ayakabi kutusu). Αποκεφαλισμοί στην ηγεσία της Αστυνομίας και ανάμειξη, με κατάρες (!) του πανίσχυρου «πεφωτισμένου» ισλαμιστή από τις ΗΠΑ, του Φετουλάχ Γκιουλέν, υποστηρικτή ως σχετικά πρόσφατα του ισλαμιστικού κόμματος. Σε πολλές πόλεις γίνονται συνέχεια διαδηλώσεις, όπου βέβαια κυριαρχεί ως εποπτικό υλικό τα κουτιά παπουτσιών! Ανάλογο πνεύμα εκδηλώθηκε και στη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή στο Αϊβαλί, η αντιπροσωπεία της δικιάς μας «Συνύπαρξης» με την αντίστοιχη τουρκική οργάνωση που εδρεύει στη Σμύρνη.

Σε φιλική ατμόσφαιρα οι Μυτιληνιοί πρόσφεραν με χιούμορ στους Τούρκους φίλους τους, κουλουράκια λαδιού, σε συσκευασία κουτιού από παπούτσια! Ενημερώνοντας τους ότι και στην Ελλάδα πριν μερικά χρόνια, η διακίνηση ανάλογων χρημάτων γινόταν με κουτιά από πάνες!

Αϊβαλί - Κωνσταντινούπολη με υδροπλάνο

Από τις 2 Ιανουαρίου του νέου έτους, το Αϊβαλί θα συνδέεται αεροπορικά με την Πόλη με τακτικές πτήσεις από υδροπλάνα. Ήδη έχει ετοιμαστεί η εξέδρα πλεύρισης και επιβίβασης επιβατών, στην άκρη του οικισμού του Μοσχονησιού, προς την πλευρά της εξόδου του κόλπου. Σημάνθηκε επίσης ο θαλάσσιος διάδρομος όπου θα προσθαλασσώνονται και θα απογειώνονται τα αεροσκάφη. Υδροπλάνα κατεβαίνουν συχνά στον κόλπο του Αϊβαλιού για τις μετακινήσεις των εκατομμυριούχων, που έχουν εκεί γύρω τα εξοχικά τους, όπως οι Κότς, Σαμπαντζί, Μπόινερ κ.ά.. Με τον καινούργιο χρόνο επίσης αναμένεται αύξηση της κίνησης στο αεροδρόμιο του Αδραμυτίου, καθόσον για μακρά περίοδο θα εκτελούνται έργα συντήρησης στο διεθνές αεροδρόμιο της Σμύρνης και κάποιες από τις πτήσεις θα εξυπηρετούνται σε γειτονικά αεροδρόμια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey