Οι εξ ανατολών... γείτονες

22/10/2013 - 15:19

Παρ’ όλο που δε βοήθησε όσο θα ήθελαν ο καιρός, χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες κατέκλυσαν τα νησιά του Αιγαίου, με την ευκαιρία των αργιών της θρησκευτικής τους γιορτής, του Κουρμπάν Μπαϊράμ. Ήταν το δεύτερο μαζικό τουριστικό κύμα, αισθητά μικρότερο βέβαια από αυτό του Αυγούστου με το Σεκέρ Μπαϊράμ.

Χιλιάδες Τούρκοι επισκέπτες για το Μπαϊράμι

Παρ’ όλο που δε βοήθησε όσο θα ήθελαν ο καιρός, χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες κατέκλυσαν τα νησιά του Αιγαίου, με την ευκαιρία των αργιών της θρησκευτικής τους γιορτής, του Κουρμπάν Μπαϊράμ. Ήταν το δεύτερο μαζικό τουριστικό κύμα, αισθητά μικρότερο βέβαια από αυτό του Αυγούστου με το Σεκέρ Μπαϊράμ.

Ίσως όμως μέτρησε περισσότερο γιατί συνέπεσε με το τέλος της τουριστικής σαιζόν, καθόσον υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα στα ξενοδοχεία και τα άλλα συναφή με τον τουρισμό καταστήματα των νησιών, που ετοιμάζονται τα περισσότερα να το κλείσουν για φέτος. Όπως όλοι εκτιμούν, το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς της Τουρκίας προς τα νησιά, βοήθησε πάρα πολύ φέτος τα τουριστικά επαγγέλματα.

Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι στη Χίο, που γειτνιάζει με τη μεγαλούπολη της Σμύρνης, κατά το εννεάμηνο του 2013 οι αφίξεις από Τουρκία αυξήθηκαν κατά 93,5%! Εδώ στη Λέσβο, όπως υπολογίζεται, είχαμε την εβδομάδα τού Μπαϊράμ γύρω στους 3,5 χιλιάδες Τούρκους επισκέπτες. Αξιόλογο είναι ότι από αυτούς οι περισσότεροι πραγματοποίησαν κατά μέσο όρο από δύο και πάνω διανυκτερεύσεις, ενώ τον περασμένο Αύγουστο η μάζα των Τούρκων επισκεπτών κινήθηκε αυθημερόν.

Όπως πληροφορούμαστε απ’ το Αϊβαλί και τις γύρω πόλεις, υπάρχει ενδιαφέρον επισκέψεων και για το Σαββατοκύριακο αρχές Νοεμβρίου, με τη Γιορτή του Κάστανου στην Αγιάσο. Το κλίμα αυτό που διαμορφώνεται, οπωσδήποτε αναζωογονεί την αγορά, εκδηλώνεται μάλιστα σε μια συγκυρία έντονης και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στον τόπο μας. Στο χέρι μας είναι τα θετικά αυτά σημάδια απ’ τη γειτονική χώρα, να εξελιχθούν σε μόνιμη βάση, όχι πρόσκαιρα και με τη θεωρία της «αρπαχτής» (που δυστυχώς παρατηρούνται και τέτοια φαινόμενα), αλλά ο «εξ ανατολών τουρισμός» να καταστεί μακροπρόθεσμη επένδυση για τη συνολική οικονομία και τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου στα νησιά μας.


Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου στο Αϊβαλί

Από 1ης έως 3 Νοεμβρίου 2013, δηλαδή το επόμενο Σαββατοκύριακο, διοργανώνεται και φέτος στο Αϊβαλί, με φροντίδα του Δήμου και του Επιμελητηρίου, το 8ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου. Κατά την τριήμερη διάρκειά του έχουν προγραμματιστεί ποικίλες εκδηλώσεις. Πανηγύρι στον ελαιώνα, επισκέψεις στα ελαιοτριβεία που βγαίνουν τα πρώτα λάδια, προσφορά φαγητών, ρεβυθοπέλαφα-κεσκέκια και άλλα κεράσματα, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις με χορούς και μουσικά συγκροτήματα.

Αξιόλογη επίσης αναμένεται και φέτος η υπαίθρια έκθεση στην πλατεία του λιμανιού (Ατατούρκ Μεϊντάν), όπου θα παρουσιάζουν τα προϊόντα τους οι ελαιουργίες και τα σαπωνοποιεία της περιοχής, αλλά και οι εταιρείες κατασκευής και εμπορίας κάθε είδους εξαρτήματος σχετικού με την ελαιοκαλλιέργεια τη συλλογή και έκθλιψη του καρπού, την επεξεργασία και τυποποίηση βρώσιμης ελιάς και λαδιού κ.ά.. Το Φεστιβάλ του Αϊβαλιού συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών κυρίως απ’ την Κωνσταντινούπολη, που με την ευκαιρία σοδιάζονται ελιές και λάδια για το χειμώνα.


Φωτογραφική Έκθεση στη Σμύρνη με τη συμμετοχή της δικής μας ΦΕΜ

Η ΦΕΜ, Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης, συμμετέχει στις διεθνείς εκδηλώσεις με τίτλο «Μέρες Φωτογραφίας στη Σμύρνη», που διοργανώνει η İFOD (φωτογραφική εταιρεία İzmir Fotoğraf Derneği), οι οποίες ξεκινούν από 24 και θα διαρκέσουν έως τις 31 Οκτωβρίου 2013. Εκτός απ’ τις γενικές και θεματικές παρουσιάσεις, θα διεξάγονται σεμινάρια και άλλες παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Οι ερασιτέχνες Μυτιληνιοί φωτογράφοι συμμετέχουν εκθέτοντας από κοινού σε ειδικό περίπτερο με τους συναδέλφους τους απ’ την BEAFSAD, τη φωτογραφική εταιρεία της Περγάμου, με τους οποίους τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Ακόμη, ο Στρατής Τσουλέλλης, πρόεδρος της ΦΕΜ, θα παρουσιάσει την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης, ώρα 18:15 - 18:30 την πρόσφατη δουλειά του, που περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφιών και προβολή slides. Οι εκδηλώσεις γίνονται στο Sabancı Kültür Sarayı στο Κονάκ (κέντρο) της Σμύρνης. Όσοι τυχόν βρεθείτε εκεί, περάστε απ’ τη γιορτή αυτή της φωτογραφίας να καμαρώσετε τη συμμετοχή και τα έργα και των συμπατριωτών μας.



Τουριστική Έκθεση Σμύρνης
Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες

Η Συνεδριακή Έκθεση Travel Turkey İzmir κατατάσσεται μεταξύ των πιο σημαντικών συναντήσεων της τουριστικής βιομηχανίας διεθνώς. Φέτος θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 5 και 8 Δεκεμβρίου 2013 στο Φουάρ, το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Σμύρνης. Η έκθεση θα διοργανωθεί για έβδομη φορά από Hannover-Messe International İstanbul, TÜRSAB και İZFAŞ. Αναμένεται και πάλι να προσελκύσει επαγγελματίες του τουρισμού ως εκθέτες και επισκέπτες από την Τουρκία, καθώς και από όλο τον κόσμο.

Κάθε χρόνο στην Έκθεση προβάλλεται ιδιαίτερα μία χώρα και μία πόλη της Τουρκίας, που για φέτος είναι το Μαυροβούνιο και το Τσανάκαλε αντίστοιχα. Με βάση τα περσινά στοιχεία, στην έκθεση πήραν μέρος 778 εκθέτες από 47 χώρες και την επισκέφθηκαν 26 χιλ. επισκέπτες, κυρίως επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου απ’ την Τουρκία και άλλες χώρες. Μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί αν στη φετινή έκθεση θα πάρουν μέρος φορείς απ’ τη Λέσβο.




Επεξεργασία και τυποποίηση γάλακτος στις φυλακές της Φώκαιας

Στη Φώκαια λειτουργούν φυλακές που χαρακτηρίζονται «ανοικτές», δηλαδή κάτι σαν τις δικές μας «αγροτικές», όπου οι κρατούμενοι προσφέροντας εργασία, επιτυγχάνουν ελάφρυνση της ποινής τους. Τελευταία, η κυβέρνηση της Τουρκίας εφαρμόζει προγράμματα εργασίας που αφορούν σε 10 χιλ. κρατουμένους, απ’ τις 138 χιλ. περίπου που κρατούνται σε 233 φυλακές διάσπαρτες σ’ όλη τη χώρα. Το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα στις φυλακές της Φώκαιας κόστισε τρία εκατομμύρια λίρες και απασχολούνται σ’ αυτό 47 κρατούμενοι, έξι δεσμοφύλακες και δύο μηχανικοί τροφίμων.

Εγκατέστησαν λοιπόν στις φυλακές σύγχρονη μονάδα παστερίωσης και τυποποίησης, με δυνατότητα επεξεργασίας 20 τόνων γάλακτος τη βδομάδα, που προμηθεύονται απ’ το Συνεταιρισμό του Κερένκιοϊ, του κοντινού χωριού. Το γάλα διατίθεται σε κυλικεία σχολείων και σε άλλα καταστήματα που έχουν συμβληθεί στο πρόγραμμα. Ωραία ιδέα, που συνδυάζει την κοινωνική διάσταση να είναι χρήσιμοι οι κρατούμενοι κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους, αλλά και να αξιοποιείται η τοπική ζωική παραγωγή.

 

Προβλήματα στη λειτουργία του νέου σταθμού λεωφορείων του Αϊβαλιού

Εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες, αλλά ακόμη δε λειτουργεί ο νέος σύγχρονος σταθμός υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ) του Αϊβαλιού. Οι 17 ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη γειτονική μας πόλη, εξακολουθούν να επι-/αποβιβάζουν τους επιβάτες στο δρόμο, μπροστά στον παλιό σταθμό (έναντι του Τελωνείου) που έχει ήδη κλείσει, καθώς αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις του νέου (εκτός πόλης) σταθμού. Η αιτία είναι τα πολύ υψηλά ποσά που καλούνται να καταβάλλουν στην εταιρεία που κατασκεύασε και εκμεταλλεύεται για λογαριασμό του Δήμου το νέο σταθμό, δηλαδή 3.000 λίρες ως μηνιαίο ενοίκιο και εγγύηση 30 χιλ. λιρών ανά εταιρεία.

Οι εταιρείες ζητούν μείωση των ανωτέρω ποσών, κατά αναλογία άλλων πόλεων, αφού π.χ. όπως ισχυρίζονται στο Αδραμύττι και στην Μπουρχάνια καταβάλλουν μόνο 500 ευρώ ως ενοίκιο. Ζητούν επίσης να εξαιρεθούν της καταβολής εγγύησης και η εταιρεία να προβεί σε βελτιώσεις της σύνδεσης του σταθμού με την εθνική οδό, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη την υφιστάμενη κατάσταση. Και, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey