29-6-18

29/06/2018 - 15:41

Ο Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος της Τουρκίας με 52,6% των ψήφων. Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 5 Ιουλίου, και όπως εκτιμάται στις 8 Ιουλίου θα ανοίξει η Βουλή με την ορκωμοσία των 600 Βουλευτών και την εκλογή προέδρου. Επίσης η «Συμμαχία του Λαού», που συγκροτήθηκε από το AKP και το MHP, εξασφάλισε το 53,7% των ψήφων στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, κερδίζοντας πάνω από 344 έδρες στο κοινοβούλιο. Επί 16 χρόνια τώρα ο Ερντογάν βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας και θα παραμείνει για άλλα 5! Αναμφισβήτητα πρόκειται για μεγάλο ηγέτη, που με τα δικά μας «δυτικά» κριτήρια, μπορεί να μην ταιριάζει στην αισθητική της αστικού τύπου δημοκρατίας μας, ωστόσο ως μεσανατολίτης «πατερούλης του έθνους», παρουσιάζεται απόλυτα επιτυχημένος. Κατόρθωσε κάτι πολύ σημαντικό, ανέβασε εκατομμύρια φτωχών Τούρκων στη μεσαία τάξη. Επιπλέον, ακολουθεί μια διαφορετική πορεία για 16 χρόνια, σύμφωνα με την οποία αντιτίθεται στην «κακή Δύση» και αναδεικνύει την Τουρκία σε νέα δύναμη στην περιοχή. Σίγουρα μπορεί στη Δύση να μην συμμερίζονται αυτή την άποψη, «αλλά στην Τουρκία είναι πλειοψηφούσα» άποψη, επισημαίνουν εύστοχα κάποιοι γερμανοί αναλυτές. Ένας μετά τον άλλον οι ηγέτες του κόσμου σπεύδουν να τον συγχαρούν και κλείνουν τα μάτια στις συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες έγιναν οι εκλογές, με ισχύοντα μέτρα έκτακτης ανάγκης με εκατοντάδες πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικαστές κ.α. στις φυλακές. Η επόμενη των εκλογών ημέρα, είναι πλέον το ζητούμενο για τους γείτονες καθώς όλες οι εξουσίες (με τον νόμο) θα βρίσκονται στα χέρια του Ερντογάν. Θα «μαλακώσει» έναντι των αντιπάλων του, με χορήγηση μιας μορφής γενικευμένης αμνηστίας; Θα τα βρει με τους παραδοσιακούς του συμμάχους (ΗΠΑ - Γερμανία), ή θα συνεχίσει τις «ταρζανιές» στην Μ. Ανατολή; Ένα πάντως είναι βέβαιο, τα «δολάρια της ερήμου» από Ιράν και Σαουδική Αραβία φαίνεται πως τελειώνουν καθώς δεν είναι δυνατό πλέον να «ξεπλένονται» και να αξιοποιούνται χωρίς πολιτικό τίμημα. Η οικονομία λοιπόν στο προσκήνιο, καθόσον το χρήμα βγαίνει απ’ τους λεγόμενους «οίκους» της Δύσης, ούτε απ’ την Ρωσία ούτε απ’ την Κίνα! Οι «οίκοι» π.χ. Moodys καιροφυλακτούν και ως φαίνεται τα παιγνίδια με την ισοτιμία της λίρας, μόλις ξεκίνησαν!

Η Αντιπολίτευση

Για την κεμαλική αντιπολίτευση (CHP) παρότι το ποσοστό του Ιντζέ (30%) συνιστά επιτυχία και υπέρβαση, η συνολική εικόνα είναι αυτή του εγκλεισμού σε ένα «εκλογικό γκέτο». Ήδη μέσα στο κόμμα άρχισαν να συζητούν για επιβαλλόμενη αλλαγή ηγεσίας χωρίς να έχει όμως κάτι συγκεκριμένο δρομολογηθεί. Η «Λύκαινα» Μεράλ Ακσενέρ (IYI) δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν, αντίθετα ο Μπαχτσελί (MHP) μάλλον θεωρείται ο κερδισμένος της αναμέτρησης, χάρη στις κολιγιές του με τον Ερντογάν. Το φιλοκουρδικό - δημοκρατικό HDP κατάφερε να ξεπεράσει το δυσβάστακτο όριο του 10% και εκλέγει βουλευτές, όμως ο έγκλειστος στις φυλακές ουσιαστικός αρχηγός του, ο Ντεμιρτάς, υστέρησε ως προεδρικός υποψήφιος.

 

           Εκλογικά αποτελέσματα στην «γειτονιά» μας:

       % Για Πρόεδρο Δημοκρατίας                    % Για Κοινοβούλιο

        AKP         CHP     IYI      HDP           AKP       CHP    HDP

        Erdog.   Ince    Aksen.   Demi.                     + MHP

                                                                                  + IYI

 

 

 

«Ταμάμ», πατάτες και κρεμμύδια πρωταγωνίστησαν.

Αμέσως μετά τις εκλογές ανακοινώθηκε ότι η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε εισαγωγές πατάτας και κρεμμυδιού σε ορισμένες ποσότητες και από ορισμένες χώρες σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις τιμές, οι οποίες πρόσφατα έχουν εκτοξευθεί. Οι τιμές για βασικά τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά, τα κρεμμύδια ή οι πατάτες έχουν τετραπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο, λόγω του πληθωρισμού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Πόλη, το κόστος ενός κιλού κρεμμυδιού αυξήθηκε κατά 212% σε 6,5 λίρες (1,4 δολάρια). Οι τιμές της πατάτας αυξήθηκαν επίσης σε 6 λίρες (1,3 δολάρια) τον Ιούνιο, σημειώνοντας αύξηση 94% σε μηνιαία βάση. Καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο οι γελοιογράφοι στις εφημερίδες και οι σχολιαστές είχαν τις πατάτες και τα κρεμμύδια ως το προσφιλές τους θέμα, όπως βέβαια και οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Αν μετά από χρόνια οι γείτονες έχουν να θυμούνται κάτι απ’ τις εκλογές της περασμένης Κυριακής θα είναι οι λέξεις «πατάτες», «κρεμμύδια» και το «ταμάμ» (εντάξει, αρκετά, φθάνει πια) από κάποια λεκτική γκάφα του Ερντογάν που διακωμώδησαν οι αντίπαλοι, αλλά στο τέλος του βγήκε!

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για ομογενειακά σχολεία της Πόλης

Η «απόφαση» του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας (του Συμβούλου Εκπαίδευσης στη Πόλη και του Υπουργού) να προωθήσει το διοικητικό σχήμα «σχολείο και εκπαιδευτική βαθμίδα», συνεχίζει να προκαλεί αναστάτωση. Ήδη έχει συνταχθεί και σταλεί στον Υπουργό κ. Γαβρόγλου, επιστολή από τους διευθυντές των σχολείων και άλλους εμπλεκόμενους κοινοτικούς παράγοντες, ενώ εκπρόσωποι συλλόγων αποφοίτων των ομογενειακών σχολείων, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Υπουργό. Το αίτημα σε όλες αυτές τις ενέργειες είναι, τα σχολεία να παραμείνουν όπως έχει και να μην κλείσει καμία εκπαιδευτική βαθμίδα, στη Μεγάλη Σχολή, στο Ζάππειο και το Ζωγράφειο. Φαίνεται όμως ότι ο Γαβρόγλου εμμένει στην θέση του, γεγονός που προκάλεσε προχθές την παραίτηση του Παντελή (Λάκη) Βίγκα από την θέση του, κατά τον νόμο, Ιδρυτή του Ζωγραφείου. Ο ιδρυτής (εκπρόσωπος του ιδρυτή) ενός σχολείου, στο θεσμικό πλαίσιο της Τουρκίας έχει σημαντικές διοικητικές αρμοδιότητες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey