Ο Σταύρος Πανουσόπουλος, το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού και οι αποστολές στα σχολεία της Λέσβου

Ο «χωριάτης» που έβαλε στοίχημα να μην ξεθωριάσει η ιστορία [Vid]

15/06/2021 - 18:00 Ενημερώθηκε 25/06/2021 - 11:21

Η αρχή έγινε με το Δημοτικό Σχολείο Χιδήρων, ακολούθησε το Δημοτικό Σχολείο Μανταμάδου, έπειτα εκείνο του Κάτω Τρίτους και προσφάτως το Δημοτικό Σχολείο Πηγής. Τα τέσσερα αυτά σχολεία της Λέσβου δέχτηκαν την βοήθεια του Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού, το οποίο μέσω καμπάνιας που διεξάγει στέλνει υλικοτεχνικό εξοπλισμό και βιβλία σε σχολεία της ακριτικής Ελλάδος.

Ο Σταύρος Πανουσόπουλος ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού που είχε όραμα να μην χαθεί η ιστορία του ελληνισμού και των χωριών εκείνων που ερημώνουν με το πέρασμα του χρόνου, των περιοχών εκείνων της ακριτικής Ελλάδος που έρχονται αντιμέτωπες με δύσκολες συνθήκες. Μία από αυτές τις περιοχές όπως είπε ο ίδιος σε δήλωσή του στο «Ε» είναι και η Λέσβος που έχει να επιλύσει σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο το μεταναστευτικό.

Η καταγραφή της άγραφης ιστορίας

Εδώ και 37 χρόνια κ. Πανουσόπουλος ασχολείται με την άγραφη ιστορία της Ελλάδος, χωριό – χωριό και μέσα από την ζωή των κατοίκων, αλλά και του απόδημου ελληνισμού. «Αρχικά ξεκινήσαμε να ενισχύσουμε την πληροφόρηση του εξωτερικού με δωρεάν εκδόσεις που κάναμε για την Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο και την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα» είπε. Αφού ο κύκλος αυτός έκλεισε, στο επίκεντρο βρέθηκαν τα ακριτικά σχολεία. «Μετά από πρόταση της κα Θεοδοσιάδη  ξεκίνησε η προσπάθεια να βοηθήσουμε τα ακριτικά σχολεία. Έχουμε ένα πενταετές πρόγραμμα και μέχρι τώρα πάμε πάρα πολύ καλά. Η Ελλάδα έχει αδυναμίες, τα σχολεία μας έχουνε ελλείψεις τεράστιες και επειδή είμαστε σε μία εποχή αλλοίωσης της ρίζας μας, του πολιτισμού μας» επισημαίνοντας ότι σοβαρός παράγοντας αποτελεί και το μεταναστευτικό. «Έτσι ξεκινήσαμε, έχουμε τη συμπαράσταση των ελλήνων, όπως είχαμε όλα αυτά τα χρόνια που κάνουμε αυτή τη καταγραφή και ελπίζουμε μέσα στην πενταετία να έχουμε πετύχει σημαντικά πράγματα».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου και μέχρι τώρα έχουν γίνει πέντε αποστολές. Οι τέσσερις από αυτές είχαν προορισμό τα σχολεία της Λέσβου. Αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Πανουσόπουλος, η Λέσβος είναι το πιο ταλαιπωρημένο νησί τα τελευταία χρόνια. Την καμπάνια στηρίζουν πάνω από 200.000 μέλη - αλλά και μη μέλη- που χρόνια τώρα στέκονται αρωγοί στις δράσεις του Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού.

Ο Σταύρος Πανουσόπουλος όπως είπε χαριτολογώντας είναι ένας χωριάτης που γεννήθηκε σε ένα χωριό της Μεσσηνίας, ανάμεσα σε έξι παιδιά και βιώνοντας την ερημοποίηση του χωριού του και την απώλεια ανθρώπων σημαντικών, για εκείνον, που κουβαλούσαν ιστορία. Αυτή ήταν η αιτία που μετουσιώθηκε σε ανάγκη για να σωθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που κουβαλάνε ιστορία. «Δεν μπορεί να φεύγει αυτή η ιστορία, να χάνεται», έτσι τα κατέφερε όπως ο ίδιος λέει με την αγάπη όλων των ελλήνων. Έτσι κατέγραψε την ιστορία 1.185 χωριών της Κρήτης που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία 30,000 Κρητών, ακολούθησε η καταγραφή των 14.000 χωριών της Ελλάδας. Το 1996 στις Η.Π.Α. δημιουργεί και το πρόγραμμα «Οικουμενικός Ελληνισμός», που περιλαμβάνει την καταγραφή της άγραφη ιστορίας σε συνεργασία με τον Αθανάσιο Αγγελόπουλο, Καθηγητή Πανεπιστημίου και την πνευματική αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Β’ & Ν’ Αμερικής Ιακώβου. Σήμερα προσπαθεί να βοηθήσει όπως μπορεί εκείνα τα χωριά, εστιάζοντας στις μονάδες που χτυπάει η νέα ζωή, τα σχολεία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey