Οι εκπληκτικές ιδιότητες της χειροπρακτικής

01/07/2012 - 05:56
Η χειροπρακτική είναι ο τρίτος θεραπευτικός κλάδος υγείας στην Αμερική μετά την κλασική ιατρική και την οδοντιατρική. Είναι ένα αφάρμακο θεραπευτικό σύστημα, που συνδυάζει την επιστήμη με την τέχνη.
Η χειροπρακτική είναι ο τρίτος θεραπευτικός κλάδος υγείας στην Αμερική μετά την κλασική ιατρική και την οδοντιατρική. 
Είναι ένα αφάρμακο θεραπευτικό σύστημα, που συνδυάζει την επιστήμη με την τέχνη. Το θεραπευτικό αυτό σύστημα εφαρμόζει κι ένας δικός μας άνθρωπος, ο Μυτιληνιός στην καταγωγή, Γιώργος Πρωρέλλης. Ο κ. Πρωρέλλης έχει το ιατρείο του στην Αθήνα, ενώ επισκέπτεται συχνά και τη Μυτιλήνη, για να δει τους πελάτες του. Στην Αθήνα, το ιατρείο του κ. Πρωρέλλη βρίσκεται στην κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου, στην οδό Καλογρέζας 13. Ωστόσο, ο κ. Πρωρέλλης, θέλοντας να εξυπηρετήσει και τους Μυτιληνιούς ενδιαφερόμενους, επισκέπτεται το νησί δύο φορές το μήνα.


Ο κ. Πρωρέλλης μίλησε στο «Ε» και μας εξήγησε διεξοδικά με τι ασχολείται η χειροπρακτική και πού βοηθά.
Συγκεκριμένα, η χειροπρακτική λοιπόν αναφέρεται σε προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, την οποία οι επιστήμονες της χειροπρακτικής προσπαθούν να επαναφέρουν στη σωστή θέση. Ταυτόχρονα, επαναφέρεται στην κανονική του λειτουργία και το νευρικό σύστημα, γεγονός που βοηθάει τον οργανισμό στην ανάκτηση της έμφυτης ικανότητάς του για αυτοθεραπεία.
Επίσης, η χειροπρακτική ασχολείται με τη ζωτική δύναμη του σώματός μας, τη νευρική ενέργεια. Αν η ροή της νευρικής ενέργειας επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, προκαλεί δυσλειτουργία των οργάνων και των μελών του σώματος και κατ’ επέκταση προβλήματα υγείας. Στην ορολογία της επιστήμης της χειροπρακτικής, την αιτία που προκαλεί τα προβλήματα στο νευρικό σύστημα, την αποκαλούμε «sublaxation» (που προκαλεί «υπερξάρθρωση»). Η υπερξάρθρωση σε αντίστοιχη ορολογία στα ελληνικά, είναι η «εξάρθρωση» μέσα στο «χώρο» της άρθρωσης.
Πώς μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει υπερξάρθρωση;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διαπιστωθεί η υπερξάρθρωση, όπως: ακτινογραφίες της σπονδυλικής στήλης με ειδικές αναλύσεις που γίνονται στις ακτινογραφίες, με αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, με ψηλάφηση της σπονδυλικής στήλης, με neurocalometer (νευροθερμομετρητής) με υπερσύχρονα συστήματα μέσω computer και άλλες μέθοδοι.Ποια προβλήματα δημιουργούν οι υπερξαρθρώσεις
Οι υπερξαρθρώσεις προκαλούν προβλήματα αρθρώσεων, νεύρων, ιστών, μυών και προβλήματα εκφυλισμού (γήρανση). Ο κ. Πρωρέλλης μάς εξήγησε αναλυτικά την κάθε περίπτωση.
1. Προβλήματα αρθρώσεων: Όταν οι σπόνδυλοι δεν είναι στη σωστή τους θέση, μπορεί να προκαλέσουν ένα είδος έντασης στην άρθρωση, στους δίσκους και στους συνδέσμους, να μειώσουν την σωστή κινητικότητα της άρθρωσης, να επηρεάσουν την ισορροπία και τη στάση του κορμού, με αποτέλεσμα οι ώμοι, η λεκάνη τα γόνατα και τα πόδια να αντιρροπούν, για να κρατήσουν τον κορμό στη σωστή θέση. Τα επακόλουθα φυσικά είναι αίσθημα κόπωσης και πόνος.
2. Προβλήματα νεύρων: Γνωρίζουμε ότι μεταξύ των σπονδύλων υπάρχει ο μεσοσπονδύλιος δίσκος και όπως βλέπουμε στο σχήμα, υπάρχει τρήμα απ’ όπου εξέρχεται το νωτιαίο νεύρο, το οποίο τροφοδοτεί τα όργανα και τους ιστούς με νευρική ενέργεια. Όταν υπάρχει υπερξάρθρωση, τα νεύρα λόγω της μη σωστής θέσης των σπονδύλων, μπορεί να πιεστούν, να τεντωθούν, να ερεθιστούν, προκαλώντας έτσι προβλήματα όπως πόνο, διαταραχή στη λειτουργία των εσωτερικών μας οργάνων, της καρδιάς, του εντέρου κλπ.
3. Προβλήματα ιστών: Όταν δεχτούν υπερβολική πίεση, οι αρθρώσεις και τα μαλακά μόρια, θα δημιουργηθεί οίδημα, κάκωση, ερεθισμός, όπου το αποτέλεσμα είναι να συγκεντρωθεί γαλακτικό οξύ, ισταμίνη και άλλες χημικές ουσίες, που θα οδηγήσουν τελικά σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις.
4. Προβλήματα μυών: Οι μύες μπορεί να βρίσκονται σε μυϊκή σύσπαση, να υπάρχει μυϊκή ατονία και έτσι να αδυνατούν οι σύνδεσμοι, οι τένοντες και οι χόνδροι, με αποτέλεσμα πόνο και προβλήματα στην στάση του κορμού.
5. Προβλήματα εκφυλισμού (γήρανσης): πολλές φορές παρατηρείται παραμόρφωση των οστών, πρόωρη γήρανση, εκφυλισμός αρθρώσεων, δίσκων, μείωση ύψους, χρόνια κόπωση, μειωμένη ικανότητα να αντιδράσουμε σε σωματική ή συναισθηματική ένταση.
Επίσης, σε περιπτώσεις με έντονο στρες, μπορεί να προκληθεί έκκριση ορμονών, όπως εκκρίσεις αδρεναλίνης και προαδρεναλίνης στο αίμα, ουσίες που μπορεί να παράγονται από το μυελό των επινεφριδίων στις απολήξεις των νεύρων του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Αυτό έχει σαν συνέπεια, μία αλυσίδα από δευτερογενείς αντιδράσεις, που αυξάνουν όλες τις καταβολικές δραστηριότητες και τους μηχανισμούς του σώματος, για παράδειγμα η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται, οι αεραγωγοί οδοί των πνευμόνων διευρύνονται, για να ανταποκριθούν στην έντονη αναπνευστική προσπάθεια. Το έντονο χρόνιο στρες αυξάνει την έκκριση κορτιζόνης, που πλημμυρίζει τα νευρικά κύτταρα και χρονικά τα φθείρει ανεπανόρθωτα. Όταν η σπονδυλική στήλη αρχίζει να χάνει την καλή της λειτουργικότητα, οι δίσκοι παραμορφώνονται με συνέπεια δισκοπάθειες, που χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: στένωση, προβολή και κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Οι σύνδεσμοι, οι τένοντες και οι μύες αρχίζουν να σκληραίνουν και να αδυνατίζουν και ως φυσικό επακόλουθο ολόκληρη η σπονδυλική στήλη χάνει τη σταθερότητα, την ελαστικότητα και τη δύναμή της. Όλα δείχνουν ότι υπάρχει μία μειωμένη άμυνα στον οργανισμό μας και πολλά προβλήματα μπορούν να εκδηλωθούν όπως πονοκέφαλοι, νευραλγία, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, αυχενικό σύνδρομο, μηχανικά προβλήματα (σκολίωση, κύφωση, λόρδωση κ.α.).

Πότε εφαρμόζεται η χειροπρακτική
Αφού αποκλείσουμε την παθολογία στα διάφορα προβλήματα, στο σημείο αυτό χρειάζεται και μια συντρέχουσα ιατρική βοήθεια. Ο επιστήμονας της χειροπρακτικής, εξειδικευμένος σε αυτή την επιστήμη, με συγκεκριμένες τεχνικές ανάλογα με την ηλικία και το πρόβλημα, με τα χέρια - εξ ου και η λέξη χειροπρακτική (πράττω δια της χειρός) - ή με τη βοήθεια μηχανημάτων αποκλειστικά της επιστήμης αυτής, επαναφέρει ή βελτιώνει το πρόβλημα του εκάστοτε ατόμου ούτως ώστε να επανέλθει στην κανονική της λειτουργία, η σπονδυλική στήλη και να ελευθερωθεί το νευρικό σύστημα, που μας χαρίζει υγεία, ευεξία και μας γεμίζει ενέργεια.
Είναι μια επιστήμη που απαιτεί έξι έως εννέα έτη σπουδών στο εξωτερικό. Η εκμάθησή της δεν είναι δυνατόν να γίνεται στο πλαίσιο κάποιων σεμιναρίων.
Στην Ελλάδα, υπάρχει ο Ελληνικός Σύλλογος Χειροπρακτών, που μπορείτε να αποταθείτε και υπάγεται στην European Uniοn of Chiropractic.
Τέλος, να σημειώσουμε πως το τηλέφωνο για ραντεβού στη Μυτιλήνη, είναι 6945818263 και το τηλέφωνο του ιατρείου του κ. Πρωρέλλη στην Αθήνα, είναι 2106847871. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα του στη διεύθυνση www.bioanaktisi.gr


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey