FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Δήμος
- 20|04|2018 19:25

Το κοινό συνέδριο των ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ που διεξάγεται στην Αθήνα, δεν απέφυγε την… «μπανανόφλουδα» και παρουσία τόσο του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, όσο και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ύψωσε ως μείζον ζήτημα της επικείμενης αναθεώρησης του «Καλλικράτη», την περιβόητη απλή αναλογική. Καταγράφοντας άλλη μία ευθεία αντιπαράθεση των Γιώργου Πατούλη και Πάνου Σκουρλέτη και άλλη μία «δέσμευση» εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη, πως η δική του κυβέρνηση, θα καταργήσει άμεσα το νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση. Με δεδομένο όμως πως από την μετωπική των ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ επί του θέματος,  η ουσία της αναθεώρησης του «Καλλικράτη» για τον ιδιαίτερο χώρο της αυτοδιοίκησης, έχει πάει… περίπατο, το «Ε» στρέφει τα φώτα στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης της Λέσβου, οι οποίοι παρακολουθούν εκ του μακρόθεν μία συζήτηση που τους αφορά πάντως άμεσα. Δίνοντάς τους το βήμα για να τοποθετηθούν επί της απλής αναλογικής και να αναδείξουν τα υπέρ και τα κατά αυτής της προοπτικής. Και αξίζει να σημειωθεί, ότι η οπτική χαρακτηριστικών παραγόντων του χώρου της αυτοδιοίκησης στο νησί, ενεργών ή και υποψηφίων, έτσι όπως αποτυπώνεται στο ρεπορτάζ, ξεφεύγει κατά πολύ από το κλίμα πόλωσης που παρατηρείται σε επίπεδο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ και είναι πολύ κοντά σε αυτό που επιδιώκει να εξασφαλίσει (στην καλή της πρόθεση) η απλή αναλογική. Καταγράφοντας μία απόλυτη συμφωνία, πως το εκλογικό σύστημα πρέπει σε κάθε περίπτωση να στρίψει προς το αναλογικότερο και στην κατεύθυνση να συμβάλλει στη λύση ζητημάτων δημοκρατίας που παρατηρούνται σήμερα. Αλλά και μία εξίσου απόλυτη συμφωνία πως σε κάθε περίπτωση το νέο σύστημα, πρέπει να εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των δήμων και των Περιφερειών.

Η άποψη λοιπόν της αυτοδιοίκησης της Λέσβου, χαρακτηρίζεται από ωριμότητα και νηφαλιότητα στην προσέγγιση του ζητήματος, που απέχει παρασάγγας από το σκληρό κομματικό ροκ που διαδραματίζεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην όλη συζήτηση. Και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση ενόψει της επικείμενης διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου συνολικά. Ενώ έχει σημασία να σημειωθεί πως οι αυτοδιοικητικοί της Λέσβου, που προσδοκούν στην πλειοψηφία τους και χωροταξική αναδιάρθρωση του νησιού, βασίζουν την άποψή τους στην εμπειρία τους καθαρά από τη λειτουργία των οργάνων ως σήμερα (δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο) αλλά και από στα παράδοξα της αντιπροσωπευτικότητας του σημερινού εκλογικού συστήματος. Αφήνοντας πίσω τους δηλαδή την ωφελιμιστική προσέγγιση τόσο του… νομοθέτη ΣΥΡΙΖΑ μέσω της απλής αναλογικής, όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εστιάζοντας στις δυνατότητες της επικείμενης αναθεώρησης να αποκαταστήσει παθογένειες της αυτοδιοίκησης γενικά.

 

Παράγοντες της αυτοδιοίκησης της Λέσβου

Καταθέτουν τη γνώμη τους για το εκλογικό σύστημα

 

Σπύρος Γαληνός, δήμαρχος Λέσβου

«Η επιτυχία της, εξαρτάται από τη δική μας ωριμότητα»

«Το έχω πει εξαρχής πως η απλή αναλογική είναι το δικαιότερο εκλογικό σύστημα. Το αν θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, θα εξαρτηθεί όμως από κάτι πολύ βασικό: Από το αν αποδειχθεί ώριμη η κοινωνία και εμείς οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες στο να την υπηρετήσουμε. Είναι δύσκολο από την άποψη πως υπάρχει ακόμα έντονο το στοιχείο των παλαιοκομματικών πατρώνων. Όμως δεν παύει να είναι ευκαιρία αν θέλουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα. Η δική μας παράταξη που ήταν και είναι πολυκομματική, έχει δείξει πως μπορεί να επιτύχει συναινέσεις». 

 

 

Στρατής Κυρατζής, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αδέσμευτος Συνδυασμός»

«Υπάρχει ο κίνδυνος ακυβερνησίας»

«Δεν θα μπω στη διαδικασία να κρίνω βάσει αυτών που παρακολουθούμε σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής. Όμως δεν μπορώ να μην εκφράσω τον φόβο ότι η απλή αναλογική μπορεί να φέρει ακυβερνησία στους δήμους. Η εμπειρία μας μέχρι τώρα είναι χρήσιμη. Παρακολουθώ πολλές φορές το ότι τα δημοτικά συμβούλια ή οι διάφορες επιτροπές, έχουν οριακά απαρτία. Όπως έχω δει την αδυναμία συμφωνίας των παρατάξεων να συμφωνήσουν ακόμα και σε σχετικά απλά θέματα. Ενώ δεν μπορώ να μην αναδείξω τον κίνδυνο σε επίπεδο Λέσβου και βάσει πάντα αυτού που έχουμε σαν πρώτη εικόνα για την απλή αναλογική, ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχουμε εκπροσώπηση της περιφέρειας της Λέσβου στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν ξέρω πως θα εκλεγεί δηλαδή κάποιος που θα κατεβαίνει υποψήφιος από την Πέτρα και με αναφορά σε αυτήν την περιοχή, όταν θα πρέπει να κερδίσει σε ψήφους υποψηφίους από τη Μυτιλήνη. Συμπερασματικά λοιπόν λέω ότι υπάρχουν πολλά άλλα που πρέπει αν διευθετηθούν και να διερευνηθούν για τη Λέσβο ειδικά, πριν καθίσουμε να διαφωνήσουμε για το εκλογικό σύστημα…».

 

Παναγιώτης Ζαφειρίου, υποψήφιος δήμαρχος Λέσβου

«Θα φέρει συναινέσεις και θα απομονώσει κομματικές λογικές»

«Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής και το έχω τονίσει από την πρώτη στιγμή. Το έχω αποδείξει εξάλλου και με την δική μου λειτουργία στα αυτοδιοικητικά όργανα, ειδικά την περίοδο που κλήθηκα να εκτελέσω χρέη προέδρου δημοτικού συμβουλίου, χωρίς η δημοτική αρχή να έχει την πλειοψηφία. Προσδοκώ λοιπόν την αναλογικότητα στο τι ψηφίζει ο κόσμος για να εξαλειφθούν τα φαινόμενα παραποίησης της βούλησής του. Τα παραδείγματα είναι πολλά ειδικά στη Λέσβο όπου εκλέχθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι με 80 σταυρούς και έμειναν εκτός άλλοι με 700. Και προσδοκώ την απλή αναλογική γιατί πέραν κάποιων που είναι υπέρ αυτής, αν εφαρμοστεί θα μας εξαναγκάσει άπαντες να συγκεράσουμε απόψεις και τάσεις, όπως ορίζει η δημοκρατία και να απομονώσουμε μονόπλευρες και μονοκομματικές λογικές που κυριαρχούν για χρόνια. Αν γίνει αυτό, θα έρθουν κοντά στην αυτοδιοίκηση και άνθρωποι που θέλουν να υπηρετήσουν ακριβώς τις παραπάνω λογικές».

 

Σταμάτης Μαλέλης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

«Πρώτα η ίδια η αυτοδιοίκηση, μετά οι εκλογές»

«Είναι σαφές πως απαιτείται μία στροφή του εκλογικού συστήματος προς το αναλογικότερο και αυτό δεν χρήζει μεγαλύτερης ανάλυσης. Όμως δεν μπορώ να σταθώ σε αυτό ετούτη τη στιγμή. Όταν ο νέος «Καλλικράτης» φιλοδοξεί και πρέπει να λύσει βασικά ζητήματα λειτουργίας των δήμων και των Περιφερειών και να εξαφανίσει παθογένειες που παρατηρούνται διαχρονικά στην αυτοδιοίκηση, δεν συμμερίζομαι τη αντιπαράθεση που εστιάζει αποκλειστικά ως προς την απλή αναλογική. Δεν μπορεί να είναι το μείζον οι εκλογές όταν μιλάμε για την αυτοδιοίκηση».

 

Προκόπης Σινάνης, Συντονιστής του Δικτύου Δήμων και Κοινοτήτων Λέσβου

«Έχω επιφύλαξη ως προς την κυβερνησιμότητα»

«Δεν μπορώ να κρύψω την επιφύλαξή μου ως προς το πώς θα εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα των δήμων από την απλή αναλογική. Η δική μου εμπειρία λέει πως η απλή αναλογική είναι στην κουλτούρα των τοπικών κοινοτήτων αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση σε αυτή των δημοτικών συμβουλίων. Από την άλλη, δεν μπορεί να μην παραδεχτεί κάποιος πως η αναλογική μπορεί να συμβάλλει στο να επιτευχθούν συγκλίσεις μεταξύ των παρατάξεων. Σε κάθε περίπτωση, το εκλογικό σύστημα έχει πολλά παράδοξα σήμερα. Ελπίζω λοιπόν να εξασφαλιστεί ένα σύστημα που θα εξασφαλίσει περισσότερες συναινέσεις μεταξύ των δημοτικών συμβούλων».

 

 

Μαρία Νικολάρα, περιφερειακή σύμβουλος

«Θα λύσει ζητήματα δημοκρατίας»

«Η απλή αναλογική είναι στην κατεύθυνση να διευθετήσει ζητήματα δημοκρατίας και να ενισχύσει συνέργειες και συνεργασίες. Είναι ένα πάγιο αίτημα των κοινωνιών που έρχεται και μπορεί να αλλάξει και την κουλτούρα της αυτοδιοίκησης γενικά. Η εμπειρία μου από τη σημερινή λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου, δείχνει το προβληματικό του σημερινού εκλογικού συστήματος. Έχουμε αρχές που λειτουργούν ελέω απόλυτης πλειοψηφίας αψηφώντας παντελώς την αντιπολίτευση. Θεωρώ λοιπόν θετικό το μέτρο της απλής αναλογικής που μπορεί κιόλας να αποτρέψει πολύ κόσμο από το να γυρίσει την πλάτη στο θεσμό, όπως το κάνει σήμερα που βλέπει να κυριαρχούν οι κομματικοί παράγοντες».

 

Γιάννης Βατός, πρώην αντιδήμαρχος Λέσβου

«Να τελειώνουμε με τους Βεζύρηδες»

«Θα συμφωνούσα απόλυτα με την λογική της απλής αναλογικής, αν δεν διέβλεπα την ωφελιμιστική προσέγγιση της κυβέρνησης μέσω αυτής. Από εκεί και έπειτα, αν και θεωρώ πως πρέπει με κάποιο τρόπο το εκλογικό αυτό σύστημα να εξασφαλίζει την διοίκηση του δήμου, θα παραδεχθώ πως αυτή η πρωτοβουλία, έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει χαρακτηριστικές παθογένειες και κακές νοοτροπίες που υπάρχουν ως σήμερα στην αυτοδιοίκηση. Να περιορίσει το «δημαρχοκεντρικό» σύστημα και να περιορίσει και την διαστρέβλωση της λαϊκής ετυμηγορίας που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις. Το λοιπόν θα περίμενα καταρχήν σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής να έβλεπα την συναίνεση που επιθυμούν να «περάσουν» στην λειτουργία της αυτοδιοίκησης, για να έχω ελπίδες να δω να εξυψώνεται η συλλογική δουλειά και να κλειδώνεται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το «Βεζυρίδικο» σύστημα διακυβέρνησης που μας καταδυναστεύει».

 

Στράτος Γεωργούλας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Άλλος Δρόμος»

«Θα ξεχάσετε τις αρχές σας για την καρέκλα»;

«Ποιός φοβάται τη δύναμη του λαού; Απάντηση στο ερώτημα εμείς της παράταξης του Άλλου Δρόμου την μάθαμε όταν τολμήσαμε να θέσουμε σε δημοψήφισμα τη διάσπαση του Δήμου και η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου (αλλά  δημοτική αρχή) δεν επέτρεψε ούτε να τεθεί το θέμα προς συζήτηση. Λοιπόν για να καταλήξουμε ρωτώ ευθέως: Την κυβέρνηση, αν θα προχωρήσει στην απλή και ανόθευτη αναλογική ή θα την νοθεύσει ως προϊόν συμβιβασμού με τα συμφέροντα που λέει ότι θέλει να κτυπήσει. Αλλά και όλους αυτούς που έχουν εκδηλώσει άμεσα ή έμμεσα την πρόθεση τους να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι, αν είστε κατά της απλής αναλογικής και γίνει νόμος, τότε θα συμμετέχετε στις εκλογές παρά το γεγονός ότι θα πιστεύετε ότι ο Δήμαρχος θα είναι «αδύναμος και αναποτελεσματικός»; Δηλαδή θα ξεχάσετε τις αρχές σας για την καρέκλα»;  

- 20|04|2018 18:05

Μία εβδομάδα μετά το Σεκέρ Μπαϊράμ (13 - 17 Ιουν), την μεγαλύτερη γιορτή των Τούρκων, ακριβώς με το κλείσιμο των σχολείων και την έναρξη των διακοπών των γειτόνων μας και… σχεδόν 1,5 έτος πριν την καθορισμένη απ’ το σύνταγμα ημερομηνία (3 Νοε 2019). Εκλογές με επικρατούσα στη χώρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης απ’ τον Ιούλιο του 2016, με στρατιωτική εισβολή στην Συρία, με την ισοτιμία της λίρας στα χαμηλότερα από ποτέ επίπεδα και με ορατούς πλέον κινδύνους κατάρρευσης της οικονομίας. Εκλογές με την κοινωνία βαθειά διαιρεμένη, όχι μόνο απ’ την πολιτική αλλά και από πολιτιστική θεώρηση. Ίδωμεν! Αν στις 60 περίπου ημέρες της προεκλογικής περιόδου, θα υπάρξει κάποια εκτόνωση στην μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας ένταση ή θα λειτουργήσουν ως εφαλτήριο πλειοδοσίας των πολιτικών σε λεονταρισμούς και άλλες εντυπωσιακές ενέργειες!

 

 

Εκλογές στα Επιμελητήρια, τέλος για τον Εκρέμ Ντεμιρτάς

Αυτές τις ημέρες πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη διοικήσεων των επιμελητηρίων σε όλη την Τουρκία. Στην Σμύρνη, η παράταξη του γνωστού και στην Λέσβο Εκρέμ Ντεμιρτάς, που για δεκαετίες διοίκησε το επιμελητήριο έχασε την πλειοψηφία, νέος πρόεδρος δε αναδείχθηκε ο Mahmut Özgener. Στο Αϊβαλί αύριο Σάββατο θα συνέλθουν οι εκλεγέντες στο Δ.Σ. του επιμελητηρίου για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο. Επικρατέστερος θεωρείται ο πρωτεύσας στις εκλογές Aydin Sensal, γιος του Ζία Σενσάλ πρώην προέδρου του Επιμελητηρίου, που υποστηρίχθηκε απ τον έως τώρα πρόεδρο Ιμπραήμ Κανταρτζί.

 

Πλατεία αραμπάδων στο Αϊβαλί

Ολοκληρώθηκαν τα έργα ανάπλασης στην πλατεία των αραμπάδων (at arabalar meydan) στην οποία πλέον δόθηκε το όνομα «Dr Fazil Dogan», για να τιμηθεί ο Αϊβαλιώτης γιατρός, προσωπικός φίλος του Κεμάλ Ατατούρκ , στο σπίτι του οποίου φιλοξενήθηκε το 1934 όταν επισκέφθηκε το Αϊβαλί. Η πλατεία στην νέα της μορφή έχει εμβαδόν 1.300 τ.μ. είναι στρωμένη με πέτρινες πλάκες, πολλές απ’ τις οποίες υπήρχαν εκεί απ’ την εποχή των Ελλήνων και επαναχρησιμοποιήθηκαν. Στο κέντρο της τοποθετήθηκε άγαλμα, περιφερειακά δε παγκάκια από φυσικό γρανίτη, κούνιες να παίζουν τα παιδιά και 10 μεγαλωμένες φλαμουριές για να δίνουν τον ίσκιο τους στους περαστικούς. Εξωραΐστηκε η δημόσια βρύση με γλυπτό που απεικονίζει φιγούρες αραμπατζήδων, έγινε και μερική αναμόρφωση των προσόψεων ορισμένων κτιρίων της πλατείας, το ωραιότερο των οποίων, που παλιά εξυπηρετούσε τα συσσίτια, θα αναστηλωθεί για να λειτουργήσει ως γκαλερί.

  

«Μικρό» Μπαϊράμ από αύριο

Ο εορτασμός την Δευτέρα 23 Απρ. της «Ημέρας Εθνικής Κυριαρχίας» και της Ημέρας των παιδιών» ("Ulusal Egemenlik ve Çocuk )που είναι επίσημη αργία, δίνει στους γείτονες την ευκαιρία να απολαύσουν ένα τριήμερο διακοπών. Στο πλαίσιο αυτό η απέναντι μας περιοχή του Αϊβαλιού και των άλλων θέρετρων του Αδραμυτινού Κόλπου παρουσιάζει πληρότητα στα τουριστικά της καταλύματα, που αγγίζει το 100% και σηματοδοτεί ουσιαστικά την έλευση της φετινής τουριστικής περιόδου. Κάποια κίνηση αυτές τις ημέρες παρουσιάζεται και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου στην Λέσβο ειδικά αναμένεται να αφιχθούν το επόμενο 3ήμερο περίπου 700 Τούρκοι επισκέπτες. Θα ήσαν λένε, οι τουριστικοί πράκτορες, πολλοί περισσότεροι αν δεν υπήρχε αυτή η ισοτιμία ευρώ - λίρας.

 

Αστυνόμευση αρχαίας Αφροδισιάδας με αεροπλανάκια drone!

Η αρχαία πόλη και το μουσείο της Αφροδισιάδας στη απομακρυσμένη περιοχή του Καρακάσου Αϊδινίου παρακολουθούνται με τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη τύπου drone, από ομάδες αστυνομικών 24 ώρες την ημέρα. Οι ομάδες παρακολουθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Αφροδισιάδας σε ακτίνα έξι χιλιομέτρων τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα αλλά και την νύχτα με τις ειδικές κάμερες που φέρουν τα αεροπλανάκια αυτά. Η Αφροδισιάδα που συγκαταλέγεται ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην λίστα της UNESCO, λόγω του πλήθους των αρχαιολογικών ευρημάτων και των συνεχιζόμενων ανασκαφικών εργασιών φυλάσσεται ιδιαίτερα από έμπειρους αστυνομικούς και λειτουργεί σύστημα από 59 κάμερες ασφαλείας, 4 απ’ τις οποίες είναι θερμικές. Παρ’ όλα αυτά οι κυνηγοί θησαυρών δεν πτοούνται, συχνά δε, εντοπίζονται εκεί τάφοι που συλήθηκαν πριν η αρχαιολογική σκαπάνη τους ανακαλύψει.


Επιδότηση της κρουαζιέρας

Η Τουρκική κυβέρνηση θα προσφέρει επιχορηγήσεις στους τουριστικούς πράκτορες των κρουαζιερόπλοιων, που φέρνουν ξένους τουρίστες στη χώρα, όπως ήδη κάνει με την επιδότηση πτήσεων τσάρτερ, αφότου λόγω των βομβιστικών επιθέσεων κυρίως το 2016 έχει δεχθεί πλήγμα ο τουρκικός τουρισμός. Η επιχορήγηση θα ανέρχεται σε 30 δολάρια για κάθε αποβιβαζόμενο σε τουρκικό λιμάνι τουρίστα από κρουαζιερόπλοιο χωρητικότητας 750 επιβατών και άνω. Να σημειωθεί ότι: το 2015, 1.456 πλοία προσέγγισαν σε τουρκικά λιμάνια αποβιβάζοντας 1.8 εκ τουρίστες. Το 2016, 590 πλοία με 628.000 επιβάτες, ενώ το 2017, μόνο 224 πλοία με 213.000 επιβάτες. Να δούμε αν αποδώσει το μέτρο κι αν θα έχει κάποιο ενδιαφέρον στην προσέλκυση κρουαζιερόπλοιών στην Κωνσταντινούπολη, στην πορεία των οποίων βρίσκεται και η Μυτιλήνη.

 

Δικαστήριο του Αλίαγα καταδικάζει τον αμερικάνο ιερέα.

Στο κοντινό μας Αλίαγα το δικαστήριο εξέτασε προχθές και με συνοπτικές διαδικασίες απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του αμερικανού ιερέα Andrew Craig Brunson, ο οποίος απ’ τον Δεκέμβριο του 2016 βρίσκεται στη φυλακή. Ο Άντριου Μπράνσον, χριστιανός πάστορας από τη Βόρεια Καρολίνα, ζούσε στην Σμύρνη για περισσότερα από 20 χρόνια, κατηγορείται δε ότι είχε σχέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο ως γνωστόν ο Ερντογάν φορτώνει το σε βάρος του  αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Μπράνσον, που αρνείται τις κατηγορίες, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως 35 έτη. Η εξέταση της επόμενης αίτησης αποφυλάκισης θα γίνει στις 7 Μαΐου, όπως ανέφερε το αμερικανικό δίκτυο NTV, το οποίο επίσης αναφέρει ότι υπήρξε επιστολή του προέδρου Τράμπ προς τον Ερντογάν για την απελευθέρωση του Μπράνσον. Όπως συμβαίνει και με τους δύο δικούς μας στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, φαίνεται ότι η φυλάκιση του αμερικανού ιερέα θα συνεχιστεί, όσο οι ΗΠΑ δεν εκδίδουν στην Τουρκία τον Γκιουλέν!

Κατηγορία Πολιτική
- 20|04|2018 17:52

Την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι εκλογές θα γίνουν στις 24 Ιουνίου, πολύ νωρίτερα δηλαδή από τον Νοέμβριο του επόμενου έτους που προβλεπόταν και από την πρόταση του αρχηγού του Εθνικιστικού Κόμματος Ντ. Μπαχτσελί, ο οποίος είχε προτείνει ως ημερομηνία την 26η Αυγούστου.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον κ. Μπαχτσελί και η σύσκεψη, επί 2,5 ώρες, του κ. Ερντογάν με τα αρμόδια όργανα του κόμματός του.

Στις δηλώσεις του, ο τελευταίος εξήγησε την κίνηση αυτή επικαλούμενος τις έκτακτες εξελίξεις στην Συρία, αλλά και την οικονομική κατάσταση.

Ο 70χρονος Μπαχτσελί, που παλαιότερα επέκρινε δριμύτατα τον Ερντογάν, είναι πλέον ένας από τους κυριότερους συμμάχους του. Το MHP και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου έχουν συνάψει συμφωνία εκλογικής συνεργασίας ενόψει των επόμενων εκλογών.

Οι προσεχείς διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμες για την Τουρκία καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων, που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, τα οποία εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος, τον Απρίλιο του 2017.

Οι εκλογές αυτές, θα διαμορφώσουν και τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας και ως εκ τούτου μας ενδιαφέρουν και εμάς άμεσα. Τούτων δοθέντων και εν όψει των διπλών εκλογών του Ιουνίου αναμένεται ένα ιδιαίτερο «θερμό» δίμηνο, με ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που θα επηρεάσει εκ των πραγμάτων και την τουριστική κίνηση από τη γείτονα χώρα προς τα νησιά μας κυρίως, που φέτος ανέμεναν καλύτερες επιδόσεις. Η 24η Ιουνίου χαρακτηρίζεται κομβική για το τι μέλλει γενέσθαι και στα ελληνοτουρκικά, αφού η ένταση και οι εθνικιστικές κορώνες Ερντογάν δεν ήταν άσχετες και από την ανασφάλειά του εν όψει της προεδρικής εκλογής του και της συμμαχίας του με τους «γκρίζους λύκους». Ενδεχομένως μετά τις εκλογές -και φυσικά ανάλογα με το αποτέλεσμα- να υπάρξει εκτόνωση της έντασης που είναι το επιθυμητό, αλλά κάτι τέτοιο μάλλον ως ευχή ακούγεται που πολύ θέλουμε να επιβεβαιωθεί.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 20|04|2018 17:49

Την Κυριακή των Μυροφόρων, 22 Απριλίου 2018, το Αναγνωστήριο, όπως κάθε χρόνο από το 1894 που ιδρύθηκε, θα τιμήσει τον προστάτη του Αρχάγγελο Μιχαήλ, το ξωκλήσι του οποίου βρίσκεται στην κορυφή του πευκόφυτου λόφου Καστέλι που δεσπόζει στην είσοδο της Αγιάσου.

Το Σάββατο, 21 Απριλίου 2018, στις 5 μμ θα γίνει εσπερινός στο Καστέλι και την Κυριακή, 22 Απριλίου 2018, στις 8 πμ στον ίδιο χώρο θα τελεστεί η θεία λειτουργία.

Στη συνέχεια, η πομπή με την πολύ παλιά εικόνα του Αρχάγγελου θα κατεβεί απ’ το Καστέλι στην είσοδο της κωμόπολης και με τη συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας του Αναγνωστηρίου θα καταλήξει στο Αναγνωστήριο, στην αίθουσα Βιβλιοθήκης του οποίου θα γίνει το προσκύνημα της εικόνας και η καθιερωμένη αρτοκλασία.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 20|04|2018 17:47

Συνεχίζεται έως την Πέμπτη 26 Απριλίου η έκθεση φωτογραφίας της γνωστής φωτογράφου από την Αθήνα Μαρίνας Βερνίκου, στον εκθεσιακό χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, 3η πάροδος Μικράς Ασίας, στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης.

Στον Ειρηνικό Ωκεανό για Πρωτοχρονιά και από ‘κει στο Βόρειο Πόλο για Πάσχα, με ενδιάμεσους σταθμούς τη Μύκονο, τη Σίφνο, την Κύπρο για διακοπές. Αυτά είναι κάποια από τα πρόσφατα ταξίδια της πολυταξιδεμένης φωτογράφου Μαρίνας Βερνίκου. Ο κύκλος που δημιουργεί και ανοίγει με τη φωτογραφική δουλειά της είναι πολύ μεγάλος. Το έργο της χαρακτηρίζεται από κλιμακωτή έρευνα και εξερεύνηση του μέσου της φωτογραφίας. Η έρευνά της χαρακτηρίζεται κυρίως από τις ταξιδιωτικές της καταγραφές και η εξερεύνηση του φωτογραφικού μέσου κατά το πρόσφατο διάστημα από το «πέταγμα του drone»...

Η ικανότητα της Μαρίνας Βερνίκου να φωτογραφίζει με drone είναι πολύ μεγάλη. Ας μην ξεχνάμε, ότι από τότε που έγινε ο κόσμος, ο άνθρωπος ζήλευε τα πουλιά που πετούσαν και η επιθυμία του ήταν να μπορέσει και αυτός να πετάξει...

«... Οι φωτογραφίες μου είναι ο καθρέφτης μου, καθρεφτίζουν τη ζωή μου. Η κάθε φωτογραφική λήψη που κάνω αποτυπώνει ένα συναίσθημα, μια εμπειρία, ένα ταξίδι. Στις φωτογραφίες μου απαθανατίζω κομμάτια της ζωής αλλά και της καθημερινότητάς μου...».

Η Μαρίνα Βερνίκου γεννήθηκε στη Αθήνα το 1976. Σπούδασε Επικοινωνία στο Emerson College στη Βοστώνη, όπου διδάχθηκε και τα μυστικά της φωτογραφίας και στη συνέχεια Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Extension School του Πανεπιστημίου Harvard. Έχει παρουσιάσει φωτογραφίες της: στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Ελλάδα, στο Μουσείο του Λούβρου και τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, στο Μουσείο Τέχνης Hangaram στην Κορέα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Katara στη Doha, στο Λονδίνο, στη Ρώμη, στο Μονακό και στη Νέα Υόρκη. Της έχουν απονεμηθεί τα Βραβεία Σάντρο Μποτιτσέλι, στο Palazzo, Giucciardi Bongianni στη Φλωρεντία και στη Γαλλία La Grand Expotition Universelle, στον Πύργο του Άιφελ. Επίσης, η φωτογραφική δουλειά της παρουσιάζεται σε διακεκριμένα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, όπως είναι το Amanzoe και το Nikki Beach. Η Μαρίνα Βερνίκου είναι ιδρύτρια και πρόεδρος της CREAID (www.creaid.com), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που έχει φιλανθρωπικό σκοπό και εξυπηρετείται μέσω της δημιουργικότητας και της Τέχνης.

Η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά εκτός Σαββάτου - Κυριακής, 7:00 - 9:00μμ.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 20|04|2018 17:37

China Mieville

Οκτώβρης. Η ιστορία της Ρωσικής Επανάστασης (Μετάφραση: Γιώργος - Ίκαρος Μπαμπασάκης)

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Αθήνα 2018, σελ. 544

 

Τον Φεβρουάριο του 1917, εν μέσω αιματηρού πολέμου, η Ρωσία ήταν ακόμη μια αυταρχική μοναρχία. Εννέα μήνες αργότερα, ύστερα από όχι μία επανάσταση αλλά δύο, μετατράπηκε στο πρώτο σοσιαλιστικό κράτος της παγκόσμιας ιστορίας. Πως συνέβη αυτή η απίστευτη μεταμόρφωση;
Αυτή εδώ είναι η ιστορία των εκπληκτικών μηνών από τον έναν ξεσηκωμό στον άλλο, από τον Φεβρουάριο ως τον Οκτώβριο. Η ιστορία των δυνάμεων και των ανθρώπων που μετέτρεψαν το 1917 σε μια χρονιά τόσο καθοριστική. Από οικεία ονόματα, όπως τον Λένιν και τον Τρότσκι, στους αντιπάλους τους, Κορνίλοφ και Κερένσκι, από τους λαβυρινθώδεις καβγάδες των αγωνιστών των πόλεων στις ακριτικές περιοχές μιας απέραντης αυτοκρατορίας, από τις σαρωτικές αλλαγές στις μικρές ξεχασμένες λεπτομέρειες.
Ο China Mieville, πολυβραβευμένος συγγραφέας που ανέκαθεν εμπνεόταν από τα ιδανικά της Ρωσικής Επανάστασης, αφηγείται τα γεγονότα με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Η επανάσταση αποκαλύπτεται έτσι όχι μόνο ως ένα πολιτικό γεγονός, με τεράστια και διαρκή βαρύτητα, αλλά και ως μία συγκλονιστική, σχεδόν μυθιστορηματική, ιστορία.

 

Julia Gregson

Το καλοκαίρι των μουσούνων. Ένα ταξίδι του έρωτα στη μακρινή Ινδία (Μετάφραση: Μαρία Τραϊκόγλου)

Εκδόσεις Διόπτρα

Αθήνα 2017, σελ. 581

 

Αγγλία, 1947. Η Κιτ, νοσηλεύτρια στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, κρύβει ένα επώδυνο μυστικό. Εξαντλημένη σωματικά και ψυχικά, ζητάει βοήθεια από τη φίλη της Ντέιζι, η οποία, στα πλαίσια του φιλανθρωπικού έργου της, στέλνει μαίες στη νότια Ινδία.
Την ίδια περίοδο η Κιτ συναντάει τον Άντο, έναν Ινδό γιατρό που ετοιμάζεται να αποφοιτήσει από την Οξφόρδη. Για τη μητέρα της Κιτ, ο Άντο αντιπροσωπεύει όλα εκείνα που απεύχεται για την κόρη της. Διψασμένη για περιπέτειες και βαθιά ερωτευμένη, η Κιτ παντρεύεται τον Άντο κρυφά κι οι δυο τους φεύγουν για τη νότια Ινδία.
Η ζωή της Κιτ, όμως, δεν είναι αυτό που είχε φανταστεί, και η σχέση του ζευγαριού δοκιμάζεται σκληρά. Σε έναν γοργά μεταβαλλόμενο κόσμο, η αφέλεια και οι καλές προθέσεις της Κιτ θα την οδηγήσουν σε μια τρομακτική και επικίνδυνη κατάσταση…
Μια συγκλονιστική ιστορία, βασισμένη σε αληθινές μαρτυρίες, που πραγματεύεται τις χαρές και τις δυσκολίες της οικογένειας και τη νοσταλγία για την πατρίδα.

Η Julia Gregson εργάστηκε ως δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, την Ινδία και το Βιετνάμ για εφημερίδες και περιοδικά, όπως το Rolling Stone και οι Times. Ζει στην Ουαλία με την οικογένειά της.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 20|04|2018 17:29

Από τις ατέλειωτες περιηγήσεις της περιηγητικής μας ομάδας, αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα, πως η Λέσβος είναι διάσπαρτη με απομεινάρια αρχαίων πολιτισμών, από τότε που οι Πελασγοί αποίκησαν τον ευλογημένο αυτόν τόπο. Το μικρό αυτό οδοιπορικό, έχει στόχο να κάνει ευρύτερα γνωστή τη «Μορφή», που βρίσκεται στην περιοχή της Ίσσας, της πρώτης ίσως πρωτεύουσας του νησιού μας.

Αναζητώντας την Μορφή…

Το οδοιπορικό μας αρχίζει από την πλατεία Καλλονής, με κατεύθυνση τα Παράκοιλα1. Προσπερνώντας τις Εννιά Kαμάρες, βλέπουμε στα δεξιά μας την Ξηροκαστρινή2 και στο βάθος τον ορεινό όγκο της Ίσσας. Καλύπτουμε μια απόσταση 6.900 μέτρων και λίγο μετά τον Παχύ Άμμο, φθάνουμε στη θέση «Μάλαθρα». Ακολουθούμε δεξιά τον χωματόδρομο που θα μας οδηγήσει στον προορισμό μας. Ο δρόμος ανηφορικός, δύσκολος, απαιτεί ανθεκτικό αυτοκίνητο. Γι’ αυτούς που το λέει η καρδιά τους, η άλλη λύση είναι η πεζοπορία, που θα απαιτήσει περίπου 90 λεπτά.

Στο τέλος της διαδρομής3 και αφού αποφύγουμε την διακλάδωση προς τα δεξιά, το θέαμα που αντικρίζουμε μας αποζημιώνει.

Στο βάθος, 1260 μέτρα βορειοδυτικά, υψώνεται η κορυφή της Ίσσας4. Μπροστά μας προβάλει η πετρώδης έξαρση του Παλαιόκαστρου5 και στη βάση του, επιβλητική η «Μορφή της Ίσσας», δεσπόζει στο χώρο, καθώς ατενίζει αγέρωχη ολόκληρη τη λεκάνη μέχρι πέρα τον κόλπο της Καλλονής.

Πλησιάζοντας στη βάση της, η μορφή χάνει κάπως τον δυναμισμό της, αφού τώρα γίνονται ορατές οι ατέλειες που άφησε πίσω του ο χρόνος. Διακρίνονται οι λιτές, χωρίς λεπτομέρειες κόγχες των ματιών που κοιτούν προς το νοτιά. Ανάμεσά τους, λιγότερο έντονα, η μύτη και το στόμα και παρακάτω ξεκάθαρα το πηγούνι και ο λαιμός. Το ευρύ μέτωπο στεφανώνει προς τα δεξιά μια πέτρινη έξαρση, που προβάλει και σχηματίζει την κόμη της μορφής. Το δημιούργημα, παρ’ ότι λιτό και αυστηρό, δίνει την αίσθηση γυναικείου μάλλον προσώπου.

Μια εκτεταμένη ρωγμή στα δεξιά και 2-3 άλλες στα αριστερά, μας προειδοποιούν πως το θαύμα αυτό δεν θα υπάρχει για πάντα. Ακριβώς δίπλα και προς τα δεξιά, μια εσοχή, ανάλογων διαστάσεων, μοιραία μας βάζει στον πειρασμό να υποθέσουμε πως μια δεύτερη μορφή -ανδρική ίσως- κάλυπτε το φάτνωμα αυτό, πριν η φύση ή οι άνθρωποι το καταστρέψουν.

Γενική άποψη της Ίσσας. Στο κέντρο το Παλαιόκαστρο και στο βάθος αριστερά η κορυφή της Ίσσας, γνωστή ως «Καρύδι»

Το παράδοξο

Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, η πέτρινη μορφή της Ίσσας, παρά το γεγονός ότι είναι εύκολα ορατή από εκατοντάδες μέτρα μακριά, έγινε γνωστή, μόλις, πριν 15 χρόνια. Ήταν τότε που σε μια ανάβαση της ορειβατικής μας ομάδας, με στόχο την κορυφή της Ίσσας, φωτογράφησα και δημοσίευσα για πρώτη φορά το μοναδικό φαινόμενο της «Μορφής». Η μεγαλοπρέπεια και οι εντυπωσιακές της διαστάσεις, μαγνητίζουν το βλέμμα και προκαλούν ερωτηματικά, που φαίνεται θα συνεχίσουν να μας απασχολούν τα επόμενα χρόνια.

 

Το δίλημμα

Ποιός τελικά είναι ο δημιουργός της Μορφής της Ίσσας; Πρόκειται για ανθρώπινο δημιούργημα ή είναι απλά ένα φυσικό παράδοξο; Είναι ένα εμβληματικό μνημείο που ένας αρχαίος πολιτισμός δημιούργησε ή μήπως μια ακόμα παραξενιά της φύσης;

Το θέμα απασχολεί ήδη την επιστημονική κοινότητα. Αν τελικά πρόκειται για ανθρώπινο δημιούργημα, τότε ανοίγονται άλλες προοπτικές για την ιστορική έρευνα της Ίσσας. Όποια και να είναι η απάντηση στο ερώτημα αυτό, η «ΜΟΡΦΗ» δε θα πάψει ποτέ να εντυπωσιάζει τον επισκέπτη της και να προκαλεί ερωτηματικά.

Μεγάλου μήκους, καλοδιατηρημένο πλακόστρωτο μονοπάτι, νότια του Παλαιοκάστρου, που οδηγεί στην περιοχή των Παρακοίλων

Το τέλος του οδοιπορικού

Το οδοιπορικό μας θα μπορούσε να τελειώσει εδώ. Για τον περιηγητή όμως που αναζητά την περιπέτεια, μόλις αρχίζει. Ακριβώς πάνω από το βραχώδη όγκο της Μορφής, βρίσκεται το Παλαιόκαστρο, με έναν εκτεταμένο ερειπιώνα και σημαντικά απομεινάρια πανάρχαιου πολιτισμού που άνθισε κάποτε εδώ. Βορειοδυτικά, η κορυφή της Ίσσας και νότια ένα μικρό σε έκταση οροπέδιο με έντονα κατάλοιπα οικιστικής ανάπτυξης.

Όποια και αν τελικά είναι η διαδρομή μας, η λεσβιακή φύση μας αποζημιώνει πλουσιοπάροχα, ακόμα και αν δεν δούμε τον μάντη Πρύλη, γιο της Νύμφης Ίσσας και του Ερμή, να ανεβαίνει τα 10 σκαλιά που οδηγούν στον αρχαιολογικό χώρο ακριβώς πάνω από την «Μορφή».

Ένα είναι βέβαιο: Η ευρύτερη περιοχή της Καλλονής διαθέτει έναν ακόμα αξιόλογο αρχαιολογικό και τουριστικό προορισμό. Τώρα είναι η ώρα των «ειδικών», που οφείλουν να ερευνήσουν και να αναδείξουν το μνημείο, απαντώντας στο δίλλημα. Το μέλλον θα δείξει.

 

 

Κατασκευή στην ευρύτερη περιοχή, νότια της Ίσσας.

1 Η απόσταση Καλλονή - Μάλαθρα  6.910 μέτρα.

2 Σημαντικός αρχαιολογικός χώρος σε μικρή απόσταση από τον κόλπο Καλλονής. Το 1890, ο R. Koldewey χαρτογράφησε την οχύρωση και το τείχος.

3 Απόσταση της Μορφής από Μάλαθρα 3.630 μέτρα.

4 Φέρει την ονομασία Καρύδι. Yψόμετρο 601 μέτρα.

5 Υψόμετρο 387 μέτρα.

 

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 20|04|2018 17:25

«Ως ένα εξαιρετικά πιθανό σενάριο», εκτιμά η κυβέρνηση μια νέα μεταναστευτική κρίση, με βάση τα δεδομένα των τελευταίων ημερών και τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της Συρίας. Από την αρχή της εβδομάδας, μέσα σε τρεις μόνο ημέρες, περίπου 1.000 μετανάστες συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ και οι ροές στα νησιά είναι αυξημένες. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επεξεργάζεται τρόπους να σταματήσει τη μετακίνηση προς την ενδοχώρα των αιτούντων άσυλο, που φτάνουν στα νησιά σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ προχθές, σύμφωνα με την οποία δεν έχει επαρκώς αιτιολογηθεί από την υπηρεσία ασύλου η απόφαση επιβολής του γεωγραφικού περιορισμού και άρα προσανατολίζεται με ποιό τρόπο μπορεί να ακυρωθεί.

Ο νέος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τον Έβρο, δεδομένης μάλιστα της έντασης που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Στα νησιά υπάρχει η κοινή δήλωση, στον Έβρο δεν υπάρχει τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κάνοντας λόγο για το αδιαχώρητο που έχει δημιουργηθεί σε αστυνομικά τμήματα της βόρειας Ελλάδας.

Ήδη, δομές - καταυλισμοί που έκλεισαν, καθώς πολλοί αιτούντες άσυλο έφυγαν μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης ή μετακινήθηκαν σε διαμερίσματα, έχουν ανοίξει και πάλι.  Ωστόσο, ακόμα και έτσι, οι διαθέσιμες θέσεις μέρα με τη μέρα λιγοστεύουν, καθώς εκατοντάδες νέοι μετανάστες εισέρχονται καθημερινά.

Παράλληλα, στα νησιά επίσης η κατάσταση είναι έκρυθμη λόγω του υπερπληθυσμού. Ενώ, νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ που καταργεί τον γεωγραφικό περιορισμό για τους αιτούντες άσυλο, γεγονός που τους επιτρέπει να μετακινηθούν στην ενδοχώρα, αξιοποιώντας και τις υπάρχουσες δομές σε αυτήν. 

Προς νέα απόφαση

Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ωστόσο έχει σημάνει συναγερμός μετά την απόφαση αυτή του ΣτΕ. Το σενάριο που εξετάζεται, είναι να εκδοθεί άμεσα νέα απόφαση από τον διευθυντή της υπηρεσίας Ασύλου, η οποία να περιλαμβάνει καλύτερη τεκμηρίωση όσον αφορά τους λόγους που επιβάλλεται ο γεωγραφικός περιορισμός, ώστε να αρθούν οι «ενστάσεις» του ΣτΕ. Ωστόσο ο νέος διευθυντής, τυπικά, δεν έχει ακόμη αναλάβει καθήκοντα (δεν έχει εκδοθεί σχετικό ΦΕΚ), οπότε δεν μπορεί να υπογράψει τη σχετική απόφαση. Όμως μια τέτοια εξέλιξη, που εκ των υστέρων θα επιχειρεί να ακυρώσει την προχθεσινή απόφαση του ΣτΕ, θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους φορείς και τους εκπροσώπους των νησιών και κυρίως της Λέσβου, που είδαν θετικά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, προσδοκώντας την αποσυμφόρηση των νησιών από την επιβάρυνση των προσφυγικών ροών, που όλα τα δεδομένα προβλέπουν ότι θα είναι αυξημένες το επόμενο διάστημα. Η απόφαση του ΣτΕ, είναι ένα ισχυρό επιχείρημα της τοπικής κοινωνίας των νησιών και των εκπροσώπων της  που υποστήριζαν ότι το βάρος του προσφυγικού δεν μπορεί να σηκωθεί μόνο από τα νησιά πρώτης υποδοχής αλλά και από τις άλλες περιοχές της ενδοχώρας, προκειμένου να μην δημιουργούνται εκρηκτικές καταστάσεις στις υπάρχουσες δομές των νησιών που δεν αντέχουν να στεγάσουν αυτόν τον υπερπληθυσμό προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στα νησιά και εγκλωβίζονται εν αναμονή του ασύλου.   Στελέχη του υπουργείου πάντως ανέφεραν προχθές στην εφημερίδα  «Καθημερινή» ότι δεν θα πραγματοποιηθούν μετακινήσεις από τα νησιά στην ενδοχώρα, προφανώς εν αναμονή των οριστικών κυβερνητικών αποφάσεων για τη διαχείριση της κατάστασης μετά την απόφαση του ΣτΕ, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες.

«Δικαίωση» των τοπικών αρχών

Με δεδομένες τις «ενστάσεις» που διατυπώνονται από διάφορες πλευρές για την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, και τις διαρροές περί νέας νομοθετικής παρέμβασης της κυβέρνησης που να  την ακυρώνει, έχει αξία η άμεση παρέμβαση του συνόλου των εκπροσώπων των νησιών μας, προεξαρχόντων των αυτοδιοικητικών και σε συνεργασία με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους, ώστε αυτή η θετική εξέλιξη με την άρση του γεωγραφικού περιορισμού στους αιτούντες ασύλου να μη πάει στράφι, αφού μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αποφόρτιση των νησιών, ειδικά για τους νεοεισερχομένους, με μέτρα άμεσης υλοποίησης και για τους ήδη υπεράριθμους εγκλωβισμένους στις υπάρχουσες δομές. Αυτό που ζητούσαν οι φορείς των νησιών εδώ και μήνες, για τη δυνατότητα μετακίνησης αιτούντων ασύλου στην ενδοχώρα, ήρθε το ίδιο το ΣτΕ να εγκρίνει, δίνοντας διέξοδο σε ένα υπαρκτό πρόβλημα που τόσα δεινά  και τόσες εντάσεις δημιούργησε. Ας αξιοποιηθεί στη λογική της καλύτερης διαχείρισης του προσφυγικού που ο νέος υπουργός Δ. Βίτσας υποσχέθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα νησιά και στη Λέσβο. Από την διαχείριση της απόφασης αυτής του ΣτΕ θα φανούν και οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για το μείζον ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών, αφού κάθε άλλη εξαγγελία περί συντόμευσης της διαδικασίας ασύλου ακούγεται ως ευχή και έχουμε... χορτάσει από ευχολόγια.

 

 

  

Λεζαντα: Μετανάστες έχουν στήσει σκηνές στο λιμάνι και στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, ζητώντας να μεταφερθούν άμεσα στην ενδοχώρα. Η κυβέρνηση εκτιμά πως είναι εξαιρετικά πιθανή μια νέα μεταναστευτική κρίση, με νέες αυξημένες ροές, τις οποίες θα είναι άδικο να τις φορτωθούν αποκλειστικά τα νησιά, ειδικά μετά την απόφαση του ΣτΕ που καταργεί τον γεωγραφικό περιορισμό!

Κατηγορία Φωτογραφία
- 20|04|2018 17:21

Ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ξεναγεί τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πέππα στην έκθεση με φωτογραφίες από τις προσφυγικές ροές το 2015 από τον Σύλλογο Επάνω Σκάλας και τον Μάκη Βενέτα, που είχε στηθεί στην είσοδο του Συνεδρίου της Ένωσης Ποινικολόγων.

Κατηγορία Φωτογραφία
- 20|04|2018 17:16

Στην ομιλία του στο συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μάχιμων Δικηγόρων που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής Πολιτικής, ο καθηγητής και εγκληματολόγος, Στράτος Γεωργούλας κατά την ομιλία του «Αθλητισμός και κρατικοεπιχειρηματικό εγκλημα» έθιξε πολύ σύγχρονα φαινόμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Κατηγορία Δήμος
- 20|04|2018 16:57

Αν όχι σήμερα, τότε σίγουρα μέσα στην άλλη εβδομάδα αναμένεται να «κλειδώσει» η παραχώρηση του Παλαιού Λιμεναρχείου της Μυτιλήνης στο δήμο Λέσβου, με τη μορφή ενοικίασης από την ΕΤΑΔ. Όπως επιβεβαιώνει στο «Ε» ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, το Δ.Σ. της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου αποφάσισε να ανάψει το πράσινο φως στην παραχώρηση έναντι 15.000 ευρώ το χρόνο του κτηρίου… φάντασμα στο κέντρο μάλιστα της πόλης και αυτή του τη βούληση θα την επικυρώσει σε επικείμενη συνεδρίασή του. Η άσχημη κατάσταση του κτηρίου, στο οποίο απαιτείται άμεση παρέμβαση άρσης της επικινδυνότητάς του, φαίνεται ότι επίσπευσε τις διαδικασίες που έχει κινήσει εδώ και 2,5 χρόνια ο δήμος και πλέον αναμένονται τα σπουδαία και από το μέτωπο του πάρκινγκ της «Οδυσσέα Ελύτη», που ομοίως διεκδικεί ο δήμος Λέσβου.
Η διαπραγμάτευση του δημάρχου με την διοίκηση της ΕΤΑΔ, ως γνωστόν πέρασε από πολλά στάδια. Υπενθυμίζεται μόνο πως η άκρη του νήματος για να λυθεί το θέμα της παραχώρησης στον δήμο του ιστορικού κτηρίου που έμεινε σαν ερείπιο στην πρόσοψη μάλιστα της πόλης, είχε πιαστεί από το… ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι να διευκρινιστεί πως υπεύθυνη για την τύχη του, είναι η ΕΤΑΔ. Η οποία παρά τις επανειλημμένες κρούσεις του δημάρχου για «διαπραγμάτευση», άργησε πολύ να ανταποκριθεί.
Η άρση της επικινδυνότητας
Και όταν ανταποκρίθηκε, προέβαλλε αρχικά περίεργες απαιτήσεις. Η πολύ άσχημη κατάσταση του κτηρίου όμως, σε συνδυασμό πως πλέον πρέπει να γίνει άμεσα η παρέμβαση για την άρση της επικινδυνότητάς του, συνέβαλε στο να γίνει δεκτό το αίτημα της παραχώρησης με τη μορφή ενοικίου και με ένα αντίτιμο σχετικό χαμηλό, σε σχέση με τις πρώτες αξιώσεις της εταιρίας. Κι αυτό γιατί η ΕΤΑΔ φέρεται να αναγνωρίζει ότι η αποκατάσταση του κτηρίου θα γίνει με χρήματα του δήμου…
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, για το δήμαρχο Λέσβου αυτή η εξέλιξη θεωρείται ως «μισή» νίκη, καθώς είναι γνωστό πως στόχος του στις διαπραγματεύσεις με την ΕΤΑΔ, ήταν και είναι να εξασφαλίσει την απόκτηση της κυριότητας και του πάρκινγκ της «Οδυσσέα Ελύτη».

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 20|04|2018 16:54

Το... γινάτι βγάζει μάτι!

Η εμμονή της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα να θεωρεί το «Μεταφορικό Ισοδύναμο» ως το κατ’ εξοχήν μέτρο νησιωτικής πολιτικής, που λύνει όλα τα προβλήματα και η υποτίμηση έως απαξίωση του νησιωτικού ΦΠΑ που η ίδια κατήργησε, από την 1η Γενάρη του τρέχοντος έτους σε 27 νησιά και από 1η Ιουλίου και στα υπόλοιπα πέντε νησιά που ακόμη ισχύει -συμπεριλαμβανομένου και της Λέσβου- δείχνει να μη θέλει να λάβει υπόψη αυτά που έχουν πει κατά καιρούς ευρωπαίοι αξιωματούχοι, για τη δυνατότητα να μη χαθεί η ευκαιρία να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς. Ο Επίτροπος Μοσχοβισί ήταν αρκετά σαφής και άνοιγε παράθυρο για να αξιοποιηθεί από τους κυβερνώντες, δεδομένου και του προσφυγικού, αλλά ο κ. Τσίπρας από τη Ρόδο ξέκοψε κάθε συζήτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας τα περί mail Χαρδούβελη και μνημονιακών υποχρεώσεων, θεωρώντας ότι το «Μεταφορικό Ισοδύναμο» που προωθεί η κυβέρνησή του είναι το μείζον! Δυστυχώς όμως το... γινάτι βγάζει μάτι, λέει η λαϊκή σοφία και η μη παραδοχή της πραγματικότητας, που οι ίδιοι οι εταίροι και δανειστές μας λένε, ότι η κατάργηση του ΦΠΑ ήταν επιλογή της κυβέρνησης και όχι εκείνων, όπως θέλει να επιμένει η κυβέρνηση. Εμμονή όμως που θα στερήσει σε λίγους μήνες από τη Λέσβο, αυτό που είχε ως κεκτημένο με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να παραδεχθεί ότι δεν έκανε τίποτα για να συζητήσει με τους εταίρους πως το ισχύον καθεστώς, μπορεί να διατηρηθεί δεδομένης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης των νησιών μας. Αλλά αυτήν την εκτός κοινής λογικής επιμονή της αργά ή γρήγορα θα την «πληρώσει»!

Μα.Μ.

 

Τι άλλο θα διαβάσουμε;!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ώρες και συνοδεύονται από σχετικές φωτογραφίες, «ένας μαχητής του ISIS που παλιότερα είχε φωτογραφηθεί κρατώντας ένα κομμένο κεφάλι, εντοπίστηκε στη Μυτιλήνη»!Το διαβάζει κανείς στο makeleio.gr, policevoice.gr, epixirimatias.gr (με ερωτηματικό) κτλ.

Πηγή των ισχυρισμών των άρθρων είναι πιθανότατα μια δημοσίευση σε προφίλ του Facebook, που ωστόσο πλέον δεν υπάρχει ή δεν είναι κοινοποιημένη δημόσια.

Πολύ πριν η συγκεκριμένη είδηση φτάσει στην Ελλάδα, έκανε το γύρο της στο διαδίκτυο μέσω δημοσιευμάτων και αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα πριν τρία χρόνια και έκτοτε αναδημοσιεύεται. Αυτό αποκάλυψε η σελίδα που ερευνά ψεύτικες ειδήσεις: ελληνικά hoaxes.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, δημοσίευμα σε φινλανδική και ακόμη ένα σε ισπανική ιστοσελίδα, με ημερομηνίες 13/11/2015 και 17/11/15 αντίστοιχα, όπου το ίδιο άτομο (που ονομάζεται Ammar Al-Ziadi) φέρεται να μετανάστευσε στη σκανδιναβική χώρα, έπειτα από τα εγκλήματα που διέπραξε στο Ιράκ.

Η επίμαχη φωτογραφία που υποτίθεται απεικονίζει τον «αποκεφαλιστή» Ammar Al-Ziadi (επίσης γνωστός με το όνομα Jebbar Salman Ammar) στη Μυτιλήνη, είναι στη πραγματικότητα τραβηγμένη σε σταθμό τραίνου στην Αυστρία στις 8 Σεπτεμβρίου 2015, ενώ σύμφωνα με την gaceta.es, το ροζ βραχιόλι στο αριστερό του χέρι, προέρχεται από κέντρο καταγραφής προσφύγων στην Ουγγαρία. Η επιγραφή «fahrkarten» (μτφ: εισιτήριο) σε αυτόματο μηχάνημα έκδοσης εισιτηρίων στη δεξιά μεριά της εικόνας, καθώς και ο γύρω χώρος, φανερώνουν πως βρίσκεται στο σιδηροδρομικό σταθμό Wien Westbahnhof της Βιέννης.

Γι’ άλλη μια φορά, λοιπόν, συνιστούμε προσοχή στο τι διαβάζουμε και τι κοινοποιούμε, δεν είναι καιρός για νέες συνωμοσιολογίες!

Αν.Παζ.

 

Άρχισαν τα όργανα για το ΣτΕ!

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που αίρει τον γεωγραφικό περιορισμό των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο και τα νησιά και ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται το.. πώς δεν θα αποσυμφορηθούν τα νησιά!

Χτες διορίστηκε ο νέος διευθυντής της υπηρεσίας ασύλου, πάνω στην ώρα για να βγάλει τις αποφάσεις γεωγραφικού περιορισμού που προβλέπει ο νέος νόμος που κατατέθηκε χτες.

Μάλιστα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ με τον διορισμό του νέου διευθυντή σχολίαζαν, ανερυθρίαστα, ότι «έως την ψήφιση του νόμου θα πρέπει με κάποιο τρόπο νομικά να καλυφθεί το χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μην υπάρξει μετακίνηση αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα»!

Ποιο ΣτΕ τώρα; Αν δουλεύει το σύστημα…

Πρέπει άμεσα να αντιδράσουν φορείς και η αυτοδιοίκηση των νησιών για να μη μείνει η απόφαση στα χαρτιά! Αν η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποσυμφορηθούν τα νησιά , όπως πρόσφατα είπε επισκεπτόμενος τα ο κ. Δρίτσας, ωφείλει να αξιοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ και να μην την ακυρώσει στην πράξη. Ιδού η Ρόδος!

Αν.Παζ.

 

Η φήμη που έγινε πραγματικότητα

Τα γεγονότα δεν πρόλαβαν και την εκτύπωση της εφημερίδας μας, όπου στο σημερινό ρεπορτάζ για την κατάληψη της πλατείας Σαπφούς αναφερόμαστε στη φήμη που έγινε η αφορμή να γίνει κατάληψη στην πλατεία Σαπφούς. Ότι Αφγανός πρόσφυγας πέθανε εξαιτίας, καταγγέλλεται από τους πρόσφυγες, ελλιπούς μέριμνας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Η κατάληψη έγινε εξαιτίας αυτής της φήμης. Όμως ενώ πήγαιναν να ηρεμήσουν τα πνεύματα στις διαπραγματεύσεις του Δήμου με τους διαδηλωτές, έγινε γνωστό ότι εν τέλει ο 40χρονος Αφγανός που νοσηλεύονταν στη Μοναδα Εντατικής Θεραπείας κατέληξε.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωναν ότι ο 40χρονος έφθασε με τη σύζυγό του η οποία επίσης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και το ανήλικο παιδί τους, πριν από 20 μέρες στη Λέσβο. Και από τις πρώτες κιόλας μέρες διαπιστώθηκε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο.

Αν. Παζ.

 

Παραβίαση μονόδρομου και τρόποι αντιμετώπισης

Το ζήτημα των παραβιάσεων των μονόδρομων θίγει με ανάρτησή της στο facebook η πολυπληθής διαδικτυακή ομάδα «Πρακάρω σαν ηλίθιος», που ασχολείται με τις… κακές συμπεριφορές των Λέσβιων οδηγών. Συγκεκριμένα, στηλιτεύονται οι παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον οδηγό και τους συνεπιβάτες του οχήματος που παρανομεί, πηγαίνοντας ανάποδα σε μονόδρομο, αλλά και των διερχόμενων οδηγών που κινούνται νόμιμα ή ακόμα και των πεζών. Τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίζονται τις περισσότερες φορές με φόβο και ελάχιστα δημοσιοποιούνται. Η σελίδα προσπαθεί να επιστήσει την προσοχή τόσο των δημοτών, που οφείλουν να σέβονται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά και της Αστυνομίας, που έχει την ευθύνη του ελέγχου και της απρόσκοπτης και ασφαλούς μετακίνησης των οδηγών εντός πόλεως. Προτείνουν μάλιστα στο Δήμο Λέσβου να προχωρήσει σε μία νέα αξιολόγηση των κατευθύνσεων και των μονοδρομήσεων των οδών, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (κίνηση, πληθυσμός, κ.α.), τις κυκλοφοριακές συνήθειες, την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των κατοίκων κάθε περιοχής. Επιπρόσθετα, να αξιολογηθεί άμεσα η αποτελεσματικότητα της σήμανσης των πιο πολυσύχναστων τουλάχιστον μονοδρόμων, αφού η καλοκαιρινή περίοδος είναι κοντά και αρκετοί οδηγοί που δεν γνωρίζουν καλά την πόλη, θα αρχίσουν να κυκλοφορούν στους δρόμους της. Για το τέλος, υπενθυμίζεται στην ανάρτηση ότι το πρόστιμο για παραβίαση μονοδρόμου είναι 20 μέρες αφαίρεση διπλώματος - πινακίδων και 200€ πρόστιμο.

Α.Ω.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top