FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Οικονομία
- 01|03|2018 20:09

Δεν το βάζουν κάτω οι επιχειρηματίες της εστίασης και της ψυχαγωγίας της Μυτιλήνης, οι οποίοι ίδρυσαν Σύλλογο με το όνομα «Ασπίδα» και πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή στο Επιμελητήριο, εκλογές για την ανάδειξη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας ιδρύθηκε με σκοπό να συνενώσει τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης σε μια ενιαία οργάνωση για την διαφύλαξη και την προαγωγή των κοινών επαγγελματικών συμφερόντων τους, καθώς επίσης και να βελτιώσει την εστίαση σε όλους τους τομείς.

Ακόμα, προκειμένου να καλλιεργήσει πνεύμα συναδελφικής αλληλεγγύης, και να προασπίσει και να κατοχυρώσει την επαγγελματική αξιοπρέπεια των μελών του. Ο Σύλλογος επιπλέον μπορεί να απευθύνεται σε δημόσιους φορείς, και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανώσεις και συλλόγους, για την εκπροσώπηση και διεκδίκηση των συμφερόντων και δικαιωμάτων των επιχειρήσεων μελών του. «Ένας δυνατός σύλλογος με την υποστήριξη δικηγόρου και λογιστή είναι σε θέση να προασπιστεί τα συμφέροντα των μελών του και να τα ενημερώνει άμεσα για όλα τα θέματα που τα αφορούν» τόνισε στο «Ε» ο ιδιοκτήτης του «Fisheye», Νίκος Γιαννάκας.

Πάντως οι εκλογές είχαν μεγάλη απήχηση, καθώς σε αυτές συμμετείχαν 51 επιχειρηματίες, ενώ γράφτηκαν συνολικά πάνω από 70 μέλη μέχρι στιγμής.

 

Το προεδρείο

Οι αρχαιρεσίες του πρώτου προεδρείου θα γίνει μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο η κάλπη ανέδειξε την πρώτη του σύσταση: Βερβέρης Στρατής 40 ψήφους, Γιαννάκας Νίκος 40, Κουλουμαριέτος Φώτης 38, Μαντζουράνης Στέλιος 21, Ξένος Αριστοτέλης 19. Στην Ελεγκτική επιτροπή εξελέγησαν οι Κοντέλλης Χρήστος, Σάνδηλος Στρατής, Περόγλου Ελένη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6976-993117 Βερβέρης Στρατής, 6973-062562 Γιαννάκας Νίκος, 6945-540840 Κουλουμαριέτος Φώτης.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 01|03|2018 20:04

Μια ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση οργανώνει την Παρασκευή 2 Μαρτίου στις 6.30 το απόγευμα στο «Δίαυλο», η Εργατική Λέσχη. Ο συγγραφέας Κώστας Ζαφείρης που έχει εκδώσει τα βιβλία «Η βία της βδομάδας» (1997), «Η εκδίκηση του τυπογράφου» (2006), «Αφάνεια» (2010), «Κόντρα Γέφυρα & άλλα διηγήματα» (2015) και «Η πόκα της πλημμύρας» (2017), θα παρουσιάσει τα βιβλία του μαζί με τον εκπαιδευτικό Αριστείδη Σγατζό και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Φρεζούλη.

Μετά την επιτυχημένη «Κόντρα Γέφυρα», ο Κώστας Ζαφείρης συναντιέται εκ νέου με τους αναγνώστες με τη νέα συλλογή διηγημάτων «Η πόκα της πλημμύρας». Πρόκειται για 45 διηγήματα, «ιστορίες από το μικρόκοσμο», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του βιβλίου. Με γραφή δοκιμασμένη πλέον, ο Χιώτης συγγραφέας με χιούμορ αλλά και ευαισθησία συνομιλεί με τη μνήμη και στήνει το σκηνικό προσώπων και καταστάσεων που φέρουν μια αύρα οικειότητας στον αναγνώστη. Η «Πόκα της πλημμύρας» βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία της Χίου και στις εκδόσεις «ΆλφαΠι» (Ροδοκανάκη 7).

Ο Κώστας Ζαφείρης γεννήθηκε το 1967 και μεγάλωσε στη Χίο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και στη Μπολόνια (Università degli Studi di Bologna) και Κοινωνική Ανθρωπολογία & Ιστορία στη Μυτιλήνη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου).

Το 1997 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Η Βία της Βδομάδας». Το 2007 εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων «Η εκδίκηση του τυπογράφου» (εκδόσεις «Μεταίχμιο»). Το 2010 ήταν η σειρά του μυθιστορήματος «Αφάνεια» και το 2015 μιας ακόμα συλλογής διηγημάτων «Κόντρα Γέφυρα και άλλα διηγήματα» (εκδόσεις «ΆλφαΠι»).

Από το 2016 είναι πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Βιβλιοθήκης Κοραή Χίου. Αρθρογραφεί σε τακτική βάση στην ιστοσελίδα «Απλωταριά» για τοπικά θέματα, πολιτική, βιβλία και πολιτισμό. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Χίο.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 01|03|2018 19:57

Μετά την επιτυχία που γνώρισαν οι παρουσιάσεις στον Μόλυβο, την Αθήνα και την Πάτρα, την Τετάρτη 7 Μαρτίου στις 7:30 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, θα παρουσιαστεί, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, ο συλλεκτικός τόμος «Ένας αιώνας “Αγάπης”» (είσοδος ελεύθερη).

Μουσική, εικόνα και ποιητικός λόγος θα ταξιδέψουν τους θεατές, για μια ώρα, στον χώρο και τον χρόνο για να γνωρίσουν τη δράση και την προσφορά του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Μηθύμνης «Η Αγάπη» από το 1922 μέχρι σήμερα.

Οι άοπλες πολεμίστριες του Μολύβου εμψύχωσαν και βοήθησαν τους πολεμιστές του Μικρασιατικού μετώπου (1922) και παραστέκονται, και σήμερα ακόμη, σε όσους δοκιμάζονται από τη φτώχεια και τις ασθένειες, εφευρίσκοντας χίλιους δυο τρόπους και μέσα αλληλεγγύης. Έναν έπαινο των γυναικών και μια συναρπαστική διαδρομή ευαισθησίας και φιλαλληλίας αποτελεί η ιστορική έκδοση «Ένας αιώνας “Αγάπης”», η οποία υλοποιήθηκε και με τη συμβολή χορηγών και υποστηρικτών.

Ομιλητές θα είναι οι Στρατής Αναγνώστου (ιστορικός), Γιάννης Κωνσταντέλλης (φιλόλογος) και Πάνος Θεοδωρίδης (συγγραφέας), ενώ την εκδήλωση θα συντονίζει η συγγραφέας Αννίτα Παναρέτου.

Στην προβολή του αρχειακού υλικού, αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και η Θεοδώρα Σιάρκου.

Τον συνθέτη - κιθαριστή Γιώργο Αθανασακόπουλο συνοδεύουν: ο Σωτήρης Γκλαβάς (μαντολίνο), ο Βαγγέλης Galoyan (βιολοντσέλο) και ο Φώτης Τσιλεμέκης (κιθάρα). Ερμηνεύει η Δέσποινα Κριμπά.

  

Η πρόσκληση

 

Η συλλεκτική έκδοση

Η μελέτη και ο σχολιασμός των αρχειακών στοιχείων έγιναν από τον συγγραφέα Πάνο Θεοδωρίδη, ενώ η επιμέλεια και η προσαρμογή στοιχείων και κειμένων έγιναν από τον ποιητή Διονύση Καρατζά. Σύμβουλος έκδοσης ήταν ο ιστορικός Στρατής Αναγνώστου και την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε η εικαστικός Γαβριέλλα Μαυριδή. Τον συντονισμό του έργου και την εκτέλεση της παραγωγής έκανε ο Δημήτρης Ταλιάνης στις Εκδόσεις «Τοπίο». 

Πρόκειται για ένα σπάνιο ιστορικό περιεχόμενο (ανέκδοτες φωτογραφίες και επιστολές, καταστατικά, πρακτικά, γράμματα από το Μικρασιατικό μέτωπο, και άλλα πρωτοδημοσιευόμενα στοιχεία με τον απαραίτητο σχολιασμό). Αλλά και με υψηλές τυποτεχνικές προδιαγραφές (192 σελίδες ύψους 27.5 εκ., πλάτους 24,5 εκ. τετράχρωμες, τυπωμένες σε ειδικό χαρτί εκδόσεων τέχνης Gardapat 13 kiara, με σκληρό εξώφυλλο πανόδετο στη ράχη και χαρτόδετο στις δυο όψεις). Περιορισμένος, ωστόσο είναι ο αριθμός αντιτύπων (500).

 

Το αρχείο της «Αγάπης»

Το αρχείο της «Αγάπης», δεν είναι απλώς Πρακτικά Συνεδριάσεων και Πρωτόκολλα Αλληλογραφίας, ούτε οι έπαινοι και οι βραβεύσεις. Είναι, κυρίως, πηγή πληροφοριών, από την οποία αναβλύζουν διαθέσεις και προθέσεις, γεγονότα και βιώματα αναπάντεχης ποιότητας, που συμπληρώνουν την ιστορία με τη δύναμη του «εμείς». Περικλείει τις αναπνοές των ανθρώπων, τις αντιδράσεις του περίγυρου, τον νόστο των χώρων. Δείχνει πώς δημιουργείται η έμπνευση, πώς εξελίσσεται η ομαδική δουλειά και πώς αφήνει μιαν αχτίδα αισιοδοξίας η νοικοκυροσύνη.

Επιστολή από το αρχείο της «Αγάπης»

 

Έπαινος γυναικών

Ένας, σχεδόν, αιώνας ζωής ενός Συλλόγου είναι πολλά χρόνια και στην περίπτωση των Κυριών και Δεσποινίδων Μηθύμνης, που εμπνεύστηκαν την «Αγάπη», πρόκειται για κατόρθωμα. Από τις παραμονές της Μικρασιατικής καταστροφής (1922) έως τις μέρες μιας καταστροφικής οικονομικής κρίσης, υπάρχει ένα διάστημα όπου η χώρα, το νησί της Λέσβου και ο Σύλλογος πέρασαν πολλές συμπληγάδες. Και τώρα, στην ίδια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αυτή η έκδοση, που βασίζεται στο Αρχείο της «Αγάπης», μας διδάσκει πως η αλληλεγγύη και η φιλότης προς τον πλησίον, μπορεί να μη είναι ποτέ αρκετές, αλλά χωρίς αυτές σίγουρα ματαιοπονούμε.

Στους δύο αιώνες, σχεδόν, από την ανεξαρτησία της Ελλάδας, σπανίζει η μακροβιότητα στις σχέσεις συνεργασίας και σύμπραξης. Δύσκολα διατηρούμε επί πολλές γενιές το ενδιαφέρον μας για κάτι ομαδικό. Ειδικά σε τόπους μικρούς ή απόμερους, με τόση αστυφιλία και κινητικότητα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να μην παρακμάσει και να μη θαμπώσει και η πιο εργώδης και αστραφτερή πρωτοβουλία. Ανάλογες προσπάθειες, που κατάγονται από την αρχή του προηγούμενου αιώνα, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Η έκδοση αυτή, ελπίζει ο Σύλλογος, να λειτουργήσει ως μίτος, που οδηγεί στην αλληλοκατανόηση των γενεών και βοηθά να γίνει αντιληπτή η αξία της συλλογικής προσπάθειας, όταν ασκείται χωρίς παραχωρήσεις και, βέβαια, χωρίς υπεροψία και μέθη.

 

Ο δημόσιος αντίκτυπος

H «Αγάπη» κέρδισε τις καρδιές των Μολυβιατών και δείγματα της επιρροής της, στη διαχρονική της πορεία, αποτυπώνονται σε δημοσιεύματα και διακρίσεις. Με τον καιρό, τιμήθηκε και επαινέθηκε και στον δημόσιο χώρο, παρόλο που το «Μέγα Πανελλήνιον» σπανίως επιβραβεύει. Το ήθος και η προκοπή αυτής της τοπικής πρωτοβουλίας δεν έμειναν ασχολίαστα.

Το σημαντικό στον δημόσιο αυτόν αντίκτυπο, που ξεπέρασε τα όρια της Λέσβου, βρίσκεται στην αυθόρμητη αντίδραση και στην ευγένεια της προβολής σε μια κοινωνία, όπου η τιμητική αναγνώριση ενός έργου συγχέεται ενίοτε με το δημόσιο λιβάνισμα.

Φτωχούς ανθρώπους που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα βοήθησε η «Αγάπη». Παραστάθηκε σε ανθρώπους σιωπηλούς, που σταυρώνουν το ψωμί που έφαγαν χάρη στις αλληλέγγυες κυρίες και δεσποινίδες. Όμως, κι αυτή η σιωπή έχει την Ηχώ της.

Για πληροφορίες μπορείτε  να απευθύνεστε στον Δημήτρη Ταλιάνη: 6977-307857, 210 9407641.

Κατηγορία Κοινωνία
- 01|03|2018 19:54

Όσοι εκ των σεισμοπαθών λαμβάνουν ηλεκτρονικά μηνύματα ή οποιεσδήποτε άλλες ειδοποιήσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να προσέλθουν στην ΔΟΥ τους για να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό της 12-06-2017, καλούνται να τις αγνοήσουν, χωρίς καμία επιβάρυνση ή επίπτωση, διευκρινίζει με ανάρτηση του ο συντονιστής για το σεισμό, Βασίλης Τεντόμας.

Και προσθέτει ότι εφόσον έχουν καταθέσει ή πρόκειται να καταθέσουν στην ΔΟΥ τις σχετικές βεβαιώσεις της ΔΑΕΦΚ, τα χρέη που αφορούν τον αντίστοιχο ΕΝΦΙΑ και οι οιεσδήποτε προσαυξήσεις φαίνονται στο σύστημα Taxis θα διαγραφούν, με βάση την ΠΟΛ1200/2017.

Προφανώς στο σύστημα Taxis, μέχρι την κατάθεση των βεβαιώσεων της ΔΑΕΦΚ στις ΔΟΥ και τη σχετική επεξεργασία τους από αυτές, φαίνονται ανεξόφλητα τα χρέη που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ των πληγέντων κτιρίων και γι’ αυτό στέλνονται με αυτόματο τρόπο, όπως συνήθως γίνεται, και οι σχετικές ειδοποιήσεις στους φορολογούμενους.

 

Κατηγορία Οικονομία
- 01|03|2018 19:31

Σημαντικές δυνατότητες για την προβολή της Λέσβου, του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της καθώς και των δυνατοτήτων που προσφέρονται για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων στη φύση, θα προβληθούν μέσω της συνέντευξης Τύπου και των εκδηλώσεων που οργανώνει το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού του Βερολίνου - ΙΤΒ 2018.

Η Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου είναι η κατεξοχήν ταξιδιωτική έκθεση σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου κάθε χρόνο συναντάται η διεθνής βιομηχανία τουρισμού. Χιλιάδες επιχειρηματίες που εργάζονται στον τομέα του ταξιδίου, τουριστικοί πράκτορες, φορείς, δημοσιογράφοι, επίσημες αποστολές και πολλοί επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ενημερώνονται κάθε χρόνο για τις τελευταίες εξελίξεις στον ταξιδιωτικό τομέα.

 

Με το Ν. Ζούρο

Την Τρίτη 6 Μαρτίου, αμέσως μετά την κεντρική συνέντευξη Τύπου της ΙΤΒ, διοργανώνεται διεθνής συνέντευξη Τύπου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων με θέμα το διεθνές πρόγραμμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή Νίκο Ζούρο, πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Στη συνέντευξη θα παρουσιασθούν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι δράσεις συνεργασίας μεταξύ των 127 μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων που προέρχονται από 35 χώρες, οι δράσεις προβολής και προώθησης των Γεωπάρκων ως τουριστικών προορισμών ποιότητας, οι δράσεις προώθησης του εκπαιδευτικού τουρισμού και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, οι μεγάλες συνεδριακές εκδηλώσεις και οι δράσεις κατάρτισης με κορυφαία το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων που θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο από 7 έως 17 Ιουνίου 2018.

 

Το Γεωπάρκο Λέσβου

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων συμμετέχει στην Έκθεση με ειδικό σπονδυλωτό περίπτερο και τη συμμετοχή 20 Παγκόσμιων Γεωπάρκων από την Ευρώπη και την Ασία το οποίο δεσπόζει στο Ειδικό Θεματικό Εκθεσιακό Περίπτερο που είναι αφιερωμένο στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Στόχος της συμμετοχής είναι να προβάλλει τις περιοχές που έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και τις δράσεις τους για την προώθηση του γεω-τουρισμού. Το περίπτερο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων θα περιλαμβάνει ειδικό εκθεσιακό σταντ αφιερωμένο στο Γεωπάρκο Λέσβου.

Για πρώτη φορά στο περίπτερο θα παρουσιαστεί στους φορείς του τουρισμού, το νέο έντυπο «Global Geoparks Network», ενημερωτικό υλικό και οπτικοακουστικό υλικό για τη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος.

Παράλληλα, θα οργανωθούν επαφές με Γερμανούς και άλλους τουριστικούς πράκτορες και ειδικούς του τουρισμού με στόχο την προβολή του Απολιθωμένου Δάσους, των γεωτόπων και υγροτόπων της Λέσβου, των μουσείων και των πολιτιστικών μνημείων καθώς και των δυνατοτήτων πραγματοποίησης δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορία, ιστιοπλοΐα, ποδήλατο βουνού, παρατήρηση φύσης, αναρρίχηση κ.λπ.. Υπεύθυνος λειτουργίας θα είναι ο δρ. Ηλίας Βαλιάκος.

 

Στο γερμανικό Κοινοβούλιο

Ο καθηγητής Νίκος Ζούρος έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει στην εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Τουρισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου με την ευκαιρία της ΙΤΒ με θέμα τις προοπτικές του τουρισμού, στο γερμανικό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 7 Μαρτίου.

 

Κεντρική παρουσίαση

Την Τετάρτη 7 Μαρτίου στον κεντρικό χώρο εκδηλώσεων της ΙΤΒ, ο κ. Ζούρος θα παρουσιάσει τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO και την συμβολή τους στην ανάπτυξη αειφόρου τουρισμού. Ειδική αναφορά θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο, στις προσπάθειες ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς για την προώθηση τουριστικών και εκπαιδευτικών δράσεων.

Επίσης, ο δρ. Ηλίας Βαλιάκος, προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Μουσείου Σιγρίου, θα παρουσιάσει τις Δράσεις Συνεργασίας των Νησιωτικών Γεωπάρκων στο πλαίσιο του προγράμματος «Interreg Ελλάδας - Κύπρου GEO-ΙΝ», στο οποίο συμμετέχει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, για την προώθηση του γεωτουρισμού στη Λέσβο, την Κρήτη και την Κύπρο, τις δυνατότητες επίσκεψης στα νησιωτικά γεωπάρκα της Ελλάδας και της Κύπρου. Η παρουσίαση και ενημέρωση θα γίνει στη γερμανική γλώσσα για τους επαγγελματίες του τουρισμού, τουριστικούς πράκτορες αλλά και τους επισκέπτες της έκθεσης.

 

Παράλληλες εκδηλώσεις

Παράλληλα με την έκθεση, το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων οργανώνει και συμμετέχει σε ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες θα δοθεί η δυνατότητα προβολής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων αλλά και της Λέσβου, ως ένα από τα σημαντικότερα Γεωπάρκα παγκοσμίως:

- Συμμετοχή στη συνέντευξη Τύπου των Γερμανικών Γεωπάρκων που οργανώνει η κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας στο Βερολίνο την Πέμπτη 8 Μαρτίου.

- Συμμετοχή στην εκδήλωση παρουσίασης των Δράσεων Συνεργασίας των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων στο πλαίσιο του προγράμματος «Interreg Danube Geo-Tour», την Παρασκευή 9 Μαρτίου.

- Συμμετοχή στην εκδήλωση των Γερμανών τουριστικών πρακτόρων.

- Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό του Βερολίνου.

 

Κατηγορία ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ
- 01|03|2018 19:20

Τις περιόδους νηστείας άλλοι νηστεύουν και άλλοι όχι ή πολλοί νηστεύουν επιλεκτικά κάποια τρόφιμα. Τις περιόδους αυτές αναρωτιέται κανείς τι μπορεί να φάει και να μαγειρέψει, ώστε να είναι και θρεπτικό και χορταστικό!

Αναφορικά με το πρωινό, τα πιο συνήθη πρωινά (τοστ ή γάλα με δημητριακά) αποκλείονται. Τι μπορεί να φάει για πρωινό κάποιος που νηστεύει;

Αρχικά είναι σημαντικό να αναφέρω ότι το γάλα μπορεί να αντικατασταθεί από υποκατάστατα γάλακτος, όπως είναι τα ροφήματα αμυγδάλου, σόγιας, καρύδας ή βρώμης. Τα ροφήματα αυτά μάλιστα είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνες. Αν και η θρεπτική τους αξία δεν συγκρίνεται με την υψηλή διατροφική αξία του γάλακτος, αποτελούν χρήσιμα υποκατάστατα κατά τη νηστεία ή για άτομα που δεν προτιμούν το γάλα.

Επίσης, το τυρί μπορεί να αντικατασταθεί από τυρί σόγιας. Στο εμπόριο κυκλοφορεί ποικιλία νηστίσιμων τυριών, όμως περιέχουν αρκετό αλάτι (1 γραμμάριο ανά φέτα!!!) και δεν περιέχουν καθόλου πρωτεΐνη. Αντιθέτως, το τυρί σόγιας περιέχει αρκετές πρωτεΐνες. Αν αγοράζετε συσκευασμένο νηστίσιμο τυρί ελέγξτε την ετικέτα για τη διατροφική αξία και προέλευση του τυριού, δηλαδή από τι συστατικά είναι φτιαγμένο.

Εάν φτιάχνετε σπιτικά κουλουράκια ή κέικ για πρωινό, μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με μαργαρίνη ή ελαιόλαδο.

Τι άλλο μπορείτε να επιλέξετε για πρωινό;

- Ψωμί με ταχίνι και μέλι, μαζί με φρούτο ή μπανάνα.

- Ψωμί με φυστικοβούτυρο, μαζί με φρούτο ή μπανάνα.

- Χυλός βρώμης με υποκατάστατο γάλακτος (γάλα σόγιας, γάλα καρύδας, γάλα αμυγδάλου), συνοδευόμενος με ξηρούς καρπούς και φρούτα.

- Σπιτικές μπάρες δημητριακών με βρώμη και ξηρούς καρπούς.

- Energy balls με χουρμάδες, ξηρούς καρπούς και φυστικοβούτυρο.

- Νηστίσιμα σπιτικά κουλουράκια και 1 φρούτο.

- Κουλούρι Θεσ/νίκης και 1 φρούτο.

- Τοστ ή αραβική πίτα με τυρί σόγιας, και λαχανικά της επιλογής σας.

- Τοστ ή αραβική πίτα με χούμους και λαχανικά της επιλογής σας.

Υπάρχει, λοιπόν, πληθώρα επιλογών για πρωινά στη νηστεία. Θυμηθείτε ότι το πρωινό είναι από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας, καθώς το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά αφού ενώ εμείς κοιμόμαστε εκείνο συνεχίζει να λειτουργεί!

Κατηγορία Άρθρα
- 01|03|2018 19:15

Είναι γνωστή η φράση «Αν θες ειρήνη να ετοιμάζεσαι για πόλεμο» (Si vis pacem para bellum) και νομίζω ότι θα πρέπει να αποτελέσει από εδώ και στο εξής «εθνική προτεραιότητα» για τη χώρα μας, παρά την οικονομική δυσπραγία στην οποία μόνοι μας οδηγηθήκαμε. Αρχικά θέλω να προφτάσω τις κατηγορίες του τύπου «πολεμοκάπηλε, στρατοκράτη, κλπ.» και να επισημάνω ότι μετά τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε την ειρήνη στην περιοχή και την ακεραιότητα της εθνικής επικράτειας.

Η πολιτική της Τουρκίας είναι γνωστή και σταθερή εδώ και δεκαετίες και συνίσταται στην επέκταση σε βάρος των γειτόνων της ακολουθώντας πιστά τον «Εθνικό όρκο» (Misak-i Milli), που συνέταξε ο Κεμάλ και ψήφισε στις 28 Ιανουαρίου του 1920, η τελευταία Οθωμανική Βουλή (Mebusan Meclisi). Προς τούτο διατηρεί τεράστιο στρατό υπό τα όπλα (αριθμητικά το δεύτερο εντός του ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ) και παράλληλες εξοπλισμένες δυνάμεις ασφαλείας διαφόρων κατηγοριών, οι οποίες ενεργούν προς υποστήριξη του έργου του στρατού πλαισιωμένες από παραστρατιωτικές ομάδες («Γκρίζοι Λύκοι» - Grı Kurtlar, «Τουρκικές Ομάδες Θανάτου» - Türk Ölüm Timleri, «Εστίες Οθωμανών» - Osmanlı Ocakları). Τις ένοπλες δυνάμεις τούτες αλλά και τα διάφορα παρακλάδια τους, τις εξοπλίζει συνεχώς με οπλικά συστήματα που η ίδια παράγει ή με συμπαραγωγές στα δικά της εργοστάσια και φυσικά και με προμήθειες από το εξωτερικό (S-400).

Δεν πρόφτασε να καταλαγιάσει η «σκόνη» από την «ορδή» του Τούρκου προέδρου μετά την τελευταία επίσκεψη σε Αθήνα και Κομοτηνή και η Τουρκία έδειξε καθαρά πώς αντιλαμβάνεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες:

- Επιπρόσθετα από τις καθημερινές παραβάσεις του FIR των Αθηνών, τις παραβιάσεις του Εναερίου χώρου και των Χωρικών Υδάτων και της αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας των Νησιών του Αιγαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο, προχώρησε σε καθαρά εχθρική ενέργεια εμβολίζοντας το περιπολικό του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων. Στην περιοχή αυτή παρενοχλεί τις πτήσεις των δικών μας εναερίων μέσων και έχει συνεχώς τα Ίμια κάτω από ναυτικό αποκλεισμό και τελευταία υπό συνεχή επιτήρηση με ραντάρ από την απέναντι Μικρασιατική ακτή.

- Εκδίδει συνεχώς αγγελίες για έρευνες στο θαλάσσιο χώρο από το Αιγαίο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο (Κύπρος) και διπλωματικά προσπαθεί να «μπλοκάρει» τις ενέργειες της Χώρας μας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με τα γειτονικά κράτη.

- Βλέποντας την άνοιξη του 2017 η Τουρκία ότι το Ισλαμικό κράτος τείνει να νικηθεί και με το πρόσχημα της δημιουργίας ζώνης ασφαλείας 5 χλ τετρ. χλμ. για τους πρόσφυγες, εισέβαλε στο Συριακό έδαφος δυτικά του Ευφράτη ποταμού και προχώρησε μέχρι 20 χλμ. από την συριακή πόλη El-Bab, σε συνεργασία με τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» (Özgür Suriye Ordusu) -μια δύναμη που η ίδια δημιούργησε από σουνίτες Άραβες, μέλη διαφόρων ισλαμικών οργανώσεων και μέλη της Συριακής αντιπολίτευσης. Πραγματικός στόχος της επιχείρησης («Ασπίδα του Ευφράτη») ήταν η αποτροπή συνένωσης των κουρδικών καντονιών που βαίνουν παράλληλα με την όριο γραμμή με τη Συρία, από τη Μεσόγειο μέχρι το τριεθνές Συρίας - Ιράκ - Τουρκίας.

- Συνέχεια της παραπάνω επιχείρησης και στο πνεύμα της Συμφωνίας της Αστάνα (στοχεύει στην επίλυση της συριακής κρίσης παραμερίζοντας τις ΗΠΑ και διατηρώντας στην εξουσία έστω και μεταβατικά τον Άσαντ) μεταξύ Ρωσίας - Ιράν και Τουρκίας για τις εξελίξεις στη Συρία με την έγκριση της Ρωσίας (άνοιξε τον συριακό εναέριο χώρο και απρόσκοπτα επιχειρεί η τουρκική αεροπορία) και την σιωπηλή ανοχή των ΗΠΑ, την 20η Ιανουαρίου του 2018 εισέβαλε με παρόμοιο τρόπο στο συριακό έδαφος για κατάληψη εντός τριών ημερών της πόλης του Αφρίν, πρωτεύουσα του ομώνυμου κουρδικού καντονιού. Αν και μπαίνουμε στο δεύτερο μήνα από την έναρξη της επιχείρησης («Κλάδος Ελαίας» - Zeytin Dalı) οι σκληρές μάχες συνεχίζονται με απώλειες και στις δύο πλευρές και βέβαια τις περισσότερες στον άμαχο πληθυσμό.

 - Στο οικόπεδο «3» της Κυπριακής ΑΟΖ έφτασε το ιταλικό γεωτρύπανο για έρευνες και το τουρκικό Ναυτικό με συνεχή παρουσία μεγάλου αριθμού πλοίων και με την απειλή του εμβολισμού, ανάγκασε το γεωτρύπανο να εγκαταλείψει την περιοχή παρά τις διπλωματικές προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου και τις «χλιαρές» αντιδράσεις των ΗΠΑ - Ρωσίας - Ε.Ε..

 

Το «δίκαιο του ισχυρού»

Όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά στον διπλωματικό τομέα, αποδεικνύουν περίτρανα ότι πάντα επικρατεί το «δίκαιο του ισχυρού», ο οποίος επιβάλει τη θέληση του με την απειλή χρήσης βίας και τελικά αν αναγκαστεί καταφεύγει σε αυτή, προκειμένου να προστατέψει τα «συμφέροντά του». Στις περιπτώσεις αυτές και με γείτονα όπως την Τουρκία, η οποία πέρα από τις συνεχείς προκλήσεις και τις απειλές για χρήση βίας και διπλωματικά παρακινεί τους γείτονες στα βόρεια σύνορα μας (Αλβανία - Σκόπια), οι διπλωματικές αυστηρές διακοινώσεις και τα αυστηρά μηνύματα και η αναζήτηση βοήθειας από ξένους δεν επαρκούν. Η βοήθεια από τους ξένους είναι μόνο στα «λόγια» διότι υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή και δυστυχώς η «πλάστιγγα» γέρνει πάντα προς το μέρος της Τουρκίας, η οποία εκμεταλλεύεται άριστα την στρατηγική της θέση και τις δυνατότητες της.

Είναι σε όλους γνωστό ότι ο συριακός εμφύλιος είναι δημιούργημα του ανταγωνισμού των δύο μεγάλων δυνάμεων, στην προσπάθεια τους να ελέγξουν τα εδάφη από τα οποία θα περάσουν στο μέλλον οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και στη συνέχεια στη εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία, Ευρώπη.

Η Τουρκία με τη καθοδήγηση του προέδρου Ερντογάν, μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκκα με τη συνεργασία των ΗΠΑ, των δυνάμεων των Κούρδων της Βόρειας Συρίας και των «Συριακών δημοκρατικών δυνάμεων» (μείγμα σουνιτών Αράβων και άλλων φυλών της Συρίας), φοβούμενη την ενδυνάμωση και των εξοπλισμό του Στρατού των Κούρδων της Συρίας και την πιθανή δημιουργία κουρδικής κρατικής οντότητας στη Βόρεια Συρία, ενεπλάκη στον πόλεμο. Αφενός διότι θέλει να έχει «θέση» στο μελλοντικό τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ένοπλη παρουσία της στην περιοχή και αφετέρου διότι η συνεχής πολεμική εγρήγορση και το «άνοιγμα» μετώπων με όλους τους γείτονες και η ανά τρίμηνο παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εξυπηρετεί τα πολιτικά σχέδια του Τούρκου προέδρου για επικράτηση στις προεδρικές εκλογές του 2019.

Αναλυτές επιμένουν ότι η Τουρκία παρασύρθηκε από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στο «συριακό κυκεώνα» με στόχο, για τις πρώτες να αποτρέψουν τη δημιουργία «ρήγματος» μέσα στο ΝΑΤΟ και να απαλλαγούν από τον ενοχλητικό Ερντογάν και για τη δεύτερη να επιτύχει το «ρήγμα» να διατηρήσει το καθεστώς του Άσαντ στην εξουσία, να διατηρήσει τις βάσεις της στη Συρία και να «επηρεάζει» τα σχέδια των αγωγών.

Ένα είναι σίγουρο, ότι τελικά θα την «πληρώσουν» οι αδύνατοι δηλαδή οι Κούρδοι, που σκορπισμένοι στα τέσσαρα κράτη θα δουν το όνειρο του «κράτους» να απομακρύνεται, η Κύπρος αν επιτύχει ο τουρκικός εκβιασμός και δεχθεί η Κυπριακή κυβέρνηση από τώρα «το μοίρασμα» των εσόδων από τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της και η Ελλάδα αν συνεχίσει στις τουρκικές προκλήσεις και τις εχθρικές ενέργειες να απαντά στέλνοντας «αυστηρά μηνύματα» στην Τουρκία, η οποία στο διάβα της ιστορίας της έχει αποδείξει ότι καταλαβαίνει μόνο από τη «δύναμη των όπλων».

 

Να προετοιμαστούμε…

Αμέσως τίθεται το ερώτημα τι πρέπει να γίνει… Να κάνουμε πόλεμο; Φυσικά όχι αλλά πρέπει να ετοιμαστούμε ως Κράτος και ως Έθνος για τον πόλεμο και να έχουμε την πολεμική ετοιμότητα και οπωσδήποτε την πολιτική αποφασιστικότητα, διότι μόνο τότε ο γείτονας δεν θα αποτολμήσει να επιτεθεί ή να επιχειρήσει τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω πρέπει να επανεξεταστεί όλη η ακολουθούμενη πολιτική και κυρίως:

- Τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν για αύξηση της στρατιωτικής θητείας τουλάχιστον στους 12 μήνες και να μην «υπακούουν» στις πολιτικές νεολαίες τους.

- Να «περάσει» μέσω της εκπαίδευσης σε όλα τα στάδια η «ανάγκη» επιβίωσης του Έθνους και να πειστούν πρώτα οι πολιτικοί και μετά ο λαός ότι «από μηχανής θεός» δεν θα υπάρξει την κρίσιμη στιγμή, θα πρέπει να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις για να επιβιώσουμε.

- Η προετοιμασία της κρατικής μηχανής θα πρέπει να γίνει με σχέδιο και πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες και κομματικές καταβολές. Ιδιαίτερα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων τα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά. Όπως έλεγε ένας παλιός διοικητής μου «η διάλυση μιας Μονάδος ή Υπηρεσίας είναι θέμα πέντε λεπτών, δηλαδή όσο απαιτείται για την έκδοση της διαταγής, αλλά για να συσταθεί η Μονάδα απαιτείται πολύς χρόνος, χρήμα και εργασία».

- Να παρακινηθούν οι «πλούσιοι» του Έθνους να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή , όπως έκαναν παλαιότερα οι μεγάλοι ευεργέτες (Αβέρωφ κλπ.) και φτάσαμε στην εποποιία των βαλκανικών πολέμων και στο διπλασιασμό της Ελλάδας.

- Μέσα στην οικονομική δυσπραγία, πρώτα να πεισθούν οι δανειστές - εισπράκτορες τόκων για την ανάγκη του εγχειρήματος και μετά ο απλός πολίτης για να συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του και με τον ασφαλή τρόπο που θα καθορίσει το Κράτος.

Εάν συνεχίσουμε, κυβέρνηση και λαός, αυτή την «παθητική στάση» και την αναζήτηση «προστασίας» από τους μεγάλους, μπορεί προς παρόν να αποτρέψει μία δυσμενή εξέλιξη και το χειρότερο να δημιουργήσει την εσφαλμένη εικόνα ότι «πάντα έτσι θα γίνεται». Αλλά είναι σίγουρο ότι στην πραγματική κατάσταση θα βρεθούμε εντελώς μόνοι μας και φυσικά απροετοίμαστοι, με δυσμενείς συνέπειες για το Ελληνικό Έθνος.

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 01|03|2018 16:44

Ποιους ακριβώς ενοχλεί η Cosmos FC;

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου κοινοποίησε έγγραφο στον υπεύθυνο της ομάδας που έχουν δημιουργήσει μετανάστες στο ΚΥΤ της Μόριας, της Cosmos FC, σχετικά με την αναστολή της χρησιμοποίησης του Γηπέδου «Π. Σαλταμάρας» κατά τις πρωινές ώρες που αυτό είναι ελεύθερο. Η χρονική συγκυρία της απόφασής αυτής μοιάζει ύποπτη, από τη στιγμή που το συγκεκριμένο ζήτημα θίχτηκε πολύ πρόσφατα, στη διάρκεια της κινητοποίησης των Μοριανών που συμπαραστέκονταν στον συγχωριανό τους έξω από το δικαστικό μέγαρο για τη γνωστή πλέον υπόθεση της «καραμπίνας». Και τη χαρακτηρίζουμε ύποπτη, γιατί κάποιοι με τη συνήθη τακτική του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, «χρέωναν» ουσιαστικά στους μετανάστες που έπαιζαν ποδόσφαιρο κατά την ώρα της προσαγωγής του δράστη, στο γήπεδο απέναντι από τα δικαστήρια, όλα τα δεινά που μπορεί να έχουν προξενήσει άλλοι, μετανάστες και μη, στη γύρω περιοχή της Μόριας. Εκφράσεις του στυλ «εμείς στα δικαστήρια και οι παράνομοι αθλούνται», μόνο ως επικίνδυνη στοχοποίηση μπορούν να εκληφθούν, τη στιγμή ειδικά που τα περισσότερα μέλη της Cosmos FC έχουν πλέον νόμιμα έγγραφα και μάλιστα για μερικούς εξ’ αυτών ενδιαφέρθηκαν μέχρι και ο Αιολικός με τον Διαγόρα Αγ. Παρασκευής, να τους εντάξουν στο δυναμικό τους, για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Ας  απαντήσουν λοιπόν οι αρμόδιοι, ποιους ενοχλεί τελικά το να γεμίζει ένα γήπεδο, σε ώρες που κανείς δεν το χρησιμοποιεί, από ανθρώπους που το μόνο που αναζητούν στη νέα τους ζωή είναι λίγη χαρά μέσω του ποδοσφαίρου; Και επειδή κάποιοι, ως φαίνεται, έχουν χάσει την… μπάλα το τελευταίο διάστημα , πριν αποφανθούν από μόνοι τους για το αν εκείνοι που αθλούνταν προχθές και τους χάλασαν την αισθητική, δικαιούνται άσυλο ή όχι. Λίγη σοβαρότητα θα έκανε καλό σε όλους μας.

Β.Παπ.

 

Διευκρινίσεις Νοσοκομείου (1)

Για το περιστατικό με τον διαβητικό που έλαβε ραντεβού τέσσερις μήνες μετά το αίτημά του από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης και επεσήμαναν οι συνεργαζόμενες ενώσεις συνταξιούχων, η αντιπρόεδρος του ΔΣ του «Βοστανείου», αρμόδια του Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, Μαρία Ζερβού προχώρησε σε διευκρινίσεις.

Συγκεκριμένα εξήγησε ότι στις 21-2-18 επισκέφθηκε το νοσοκομείο ο ασθενής Ε.Κ προκειμένου να κλείσει ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία του παθολογικού-διαβητολογικού ιατρείου. «Επειδή το συγκεκριμένο ιατρείο λειτουργεί προσωρινά, λόγω συνταξιοδότησης της ιατρού δυο φορές τη εβδομάδα, το ραντεβού κλείστηκε για τις 28-6-18» πρόσθεσε.

Η αρμόδια υπάλληλος για τα ραντεβού επισήμανε στον Ε.Κ., σύμφωνα με την κ. Ζερβού ότι αν ήθελε να επισκεφθεί νωρίτερα την συγκεκριμένη ιατρό μπορούσε να πάει στο εξωτερικό ιατρείο να μιλήσει μαζί της και «αν η ίδια το έκρινε αναγκαίο και επείγον θα τον έβλεπε νωρίτερα, όπως άλλωστε συνηθίζει να το κάνει και με άλλους ασθενείς.» Ο ασθενής, πρόσθεσε, απάντησε ότι ήθελε να του δοθεί το ραντεβού στο έντυπο γραπτά και ότι είχε τους λόγους του γι’ αυτό. Μάλιστα η κ. Ζερβού κατέληξε: «Για την ιστορία σάς ενημερώνω ότι ο συγκεκριμένος ασθενής είχε να επισκεφτεί το διαβητολογικό ιατρείο από τις 25-7-2011.»

 

Διευκρινίσεις Νοσοκομείου (2)

Η κ. Ζερβού εκτός από τις δύο προαναφερθείσες ιδιότητές της, να επισημάνουμε ότι διατηρεί κι άλλη μία. Επανεξελέγη πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών, ενός από τους πιο δραστήριους Συλλόγους ανά την Ελλάδα και χάρη στις δικές της ενέργειες. Είναι επίσης αρμόδια ενός νεοσύστατου γραφείου αυτό της Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, το οποίο καλό θα είναι οι ασθενείς να γνωρίζουν και σε αυτό να προσφεύγουν κατ’ αρχήν.

Στο επίμαχο ζήτημα με τον διαβητικό και σε όλα όσα μπορούν να εννοούνται, θα προσθέταμε εμείς ότι πράγματι με την άμεση συνεννόηση του ασθενούς με τη γιατρό θα βρίσκονταν χώρος και για κείνον. Όμως το πρόβλημα είναι συνολικότερο και το γράφουμε πια καθημερινά, σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις γιατρών τόσο στο Νοσοκομείο, όσο και στα Κέντρα Υγείας. Και οι συνταξιούχοι επισημαίνουν ότι για ραντεβού πρέπει να περιμένουν πάνω από δύο μήνες. Μπορεί το προαναφερθέν παράδειγμα να ήταν κραυγαλέο, όμως η μεγάλη καθυστέρηση είναι γεγονός.

Αν.Παζ.

 

Επιβεβαιώνονται οι αμφιβολίες (1)

Τα νέα στοιχεία που προστίθενται στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ε» σε σχέση με τα ερωτήματα για τους προφυλακισθέντες στο περιστατικό της «καραμπίνας» στη Μόρια ενισχύουν τις αμφιβολίες των Αρχών αναφορικά με το αν συνελήφθησαν τα σωστά άτομα για απόπειρα ζωοκλοπής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ από τον Στρ. Μπαλάσκα ο επιχειρηματίας στον οποίο απευθύνθηκαν οι αλλοδαποί που προφυλακίστηκαν τους επιβεβαίωσε πλήρως σε ό,τι αφορά  τους ισχυρισμούς τους  και τη δική του εμπλοκή στην όλη υπόθεση. Όπως λέει, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης και ενώ ετοιμαζόταν να κλείσει, τρεις-τέσσερις άνθρωποι μπήκαν στο μαγαζί του και άρχισαν να φωνάζουν "police, police" καθώς και κάτι άλλο που δεν καταλάβαινε αφού δεν γνωρίζει ξένες γλώσσες. Αμέσως κάλεσε το 100, λέγοντας σε μια γυναίκα αστυνομικό που απάντησε στην κλήση, ότι κάτι συμβαίνει. Λίγο μετά ήρθε και άλλος ένας ενώ όλοι μαζί παρέμειναν εκεί μέχρι που ήρθε η αστυνομία που τους προσήγαγε, όπως και τον κτηνοτρόφο. Ο επιχειρηματίας ο οποίος δεν κατέθεσε ποτέ στην Αστυνομία όπως είπε, γνωρίζει αυτούς τους ανθρώπους, αφού συχνά αγοράζουν κεριά και λιβάνια από αυτόν για τις λατρευτικές τους συνήθειες στο εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης που βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα μετά.

 

Επιβεβαιώνονται οι αμφιβολίες (2)

Σειρά στοιχείων, σύμφωνα με το ΑΠΕ που επικαλείται και το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε πρώτα στην εφημερίδα μας, συνηγορούν στο ότι οι μετανάστες βρέθηκαν απλά εκείνη την ώρα κοντά στη στάνη των ζώων, και τράπηκαν σε φυγή επειδή είδαν τον ιδιώτη να τους ακολουθεί, κραδαίνοντας αρχικά ένα ξύλινο κοντάρι, και στη συνέχεια όπλο, με το οποίο και πυροβόλησε στον αέρα. Δικηγόροι που εξετάζουν την όλη υπόθεση, θα εξετάσουν τη δυνατότητα προσφυγής κατά της πράξης του ανακριτή με την οποία προφυλακίστηκαν οι τρεις μετανάστες από την Ερυθραία αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία που δεν λήφθηκαν υπόψη στην προδικασία.

Το ότι δεν κλήθηκε να καταθέσει, πάντως, στην ανάκριση ο άμεσα -σύμφωνα με τον ίδιο- καλών το «100» είναι απορίας άξιο. Και όσο το ρεπορτάζ προχωρεί, εκτός από το βίντεο που φέρεται να προσκόμισε ο κτηνοτρόφος, οι Αρχές έχουν όλο και μεγαλύτερο υλικό για να διευκολυνθούν στις έρευνές τους.Γιατί θα είναι

Αν.Παζ.

 

Η Αντωνοπούλου και οι… σεισμοπαθείς της Βρίσας (1)

Το συνειρμό της μη απόδοσης επιδόματος ενοικίου στους σεισμοπαθείς της Βρίσας που έχουν δηλώσει ότι έχουν σπίτι στα Βατερά, προκαλεί στη ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ η προκλητική αποδοχή του επιδόματος ενοικίου εκ μέρους της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου και γενικά ο ντόρος που προκλήθηκε από τη σχετική αποκάλυψη. «Απροκάλυπτα και χωρίς ίχνος ντροπής η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ. μοιράζει επιδόματα κατά το δοκούν αγνοώντας ποιος τα έχει πραγματικά ανάγκη. Από την μία δίνει 12.000 ευρώ ετησίως επίδομα ενοικίου στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου και από την άλλη το στερεί από τους σεισμοπαθείς της Βρίσας», γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ.

 

Η Αντωνοπούλου και οι… σεισμοπαθείς της Βρίσας (2)

Αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την περίπτωση όπου κάποιοι από τους πληγέντες της 12ης Ιουνίου του 2017 κάτοικοι (και) της Βρίσας που έχουν σπίτι και στα Βατερά, δεν δικαιούνται επίδομα ενοικίο. «Βέβαια η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι τα σπίτια αυτά είναι μόνο για παραθερισμό και κάθε άλλο παρά κατάλληλα για να μείνει κανείς σε αυτά τον χειμώνα. Προφανώς νομίζουν ότι τα σπίτια στα Βατερά είναι παρόμοια με εκείνο που νοικιάζει στο Κολωνάκι η κα Αντωνοπούλου», συνεχίζει η ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ στη Λέσβο και αναδεικνύει στη συνέχεια την καθυστερημένη ανταπόκριση του κράτους στους πληγέντες του σεισμού στη Λέσβο. Υποστηρίζοντας ότι οι  περισσότεροι κάτοικοι της Βρίσας όχι μόνο επίδομα ενοικίου δεν δικαιούνται αλλά ακόμη περιμένουν τα χρήματα για τις οικοσυσκευές που καταστράφηκαν από τον σεισμό…

Α.Ω.

 

99.000 ευρώ στον Δήμο 

Περίπου 99.000 ευρώ θα λάβει ο Δήμος Λέσβου, μέσω του Προγράμματος ΑΚΣΙΑ (σ.σ. που δίνει συνολικά περί το 1,05 εκατ. ευρώ σε δήμους) για την εξόφληση υποχρεώσεών του, που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής, οι οποίες έχουν καταστεί τελεσίδικες έως 31/7/2017 και αφορούν σε αξιώσεις από προμήθειες αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων. Η χρέωση για την εξόφληση αυτή θα γίνει στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ανακοίνωσε χθες και τη σχετική διευκόλυνση και ειδικότερα μέσω λογαριασμού του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», στο πλαίσιο του Προγράμματος Αυτοδιοίκηση Κοινωνική Συνοχή - Ισόρροπη Ανάπτυξη (ΑΚΣΙΑ).

Α.Ω.

- 01|03|2018 16:38

Το ύψος της βροχής

Φτάσαμε αισίως τις 24 ίντσες και αναμένουμε πολλές ακόμα. Αν καβατζάρουμε τις 30, αισιοδοξείτε. Επαναλαμβάνω, εφέτος όλη η βροχή μέχρι σήμερα απορροφήθηκε από τη διψασμένη γη γιατί η περισσότερη έπεφτε σε μικρή ψιχάλα.

 

Ζητά γιατρούς

Η Ελλάδα διαθέτει 60.000 γιατρούς, πάρα πολλούς για μια χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων. Για το λόγο αυτό τα παιδιά μας αναγκάζονται να ζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και ορισμένοι να διακριθούν ως ερευνητές.

Η Σαουδική Αραβία ζητά Έλληνες γιατρούς με μηνιαίες αποδοχές 11.000 ευρώ αφορολόγητα και δωρεάν κατοικία. Οι γιατροί πρέπει να έχουν εμπειρία και ειδικότητα. Έχει ανάγκη απ’ όλες τις ειδικότητες και θα καλυφθούν οι νοσηλευτικές θέσεις των ιατρείο στο εσωτερικό της χώρας. Πληροφορίες στην Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα.

 

Γιατροσόφι - Βοτανολογία

Αν έχετε «σημάδια» στο σώμα σας, κάντε αλοιφή από σόδα φαγητού και μέλι και αλείψτε τα αρκετές φορές. Θα αρχίσουν να υποχωρούν και μπορεί να εξαφανιστούν τελείως. Κάπου το άκουσα ή κάπου το διάβασα και σας το μεταφέρω.

Υπόψη ότι η Βοτανολογία δεν αντικαθιστά την Ιατρική.

 

Εορταστικά προγράμματα

Το είχα σημειώσει να το σχολιάσω στις εορτές των Χριστουγέννων και μου διέφυγε. Σήμερα φυλλομετρώντας τις σημειώσεις μου, το ανακάλυψα και το μεταφέρω.

Στις χριστουγεννιάτικες εορτές παρακολούθησα το εορταστικό πρόγραμμα της ΕΡΤ1 και μου άρεσε ιδιαίτερα διότι περιελάμβανε τραγούδια και μελωδίες που ικανοποιούσαν όλα τα μουσικά γούστα και όλες τις ηλικίες.

Αντίθετα έχω πάψει να παρακολουθώ το «Στην υγειά μας βρε παιδιά» του κ. Παπαδόπουλου διότι δεν ανανεώνεται, προβάλλει ορισμένα είδη τραγουδιών και δεν αντέχω τις εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις και υπερβολές των καλλιτεχνών.

 

Ο γιος του Σκανδαλίδη

Στη Σχολή Καταδρομέων παρουσιάστηκε ο γιος του κ. Σκανδαλίδη για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις μετά το πέρας των σπουδών του στην Αμερική.

Απαγόρευσε στον πατέρα του να χρησιμοποιήσει τις γνωριμίες του για ευνοϊκή μεταχείριση όσον καιρό θα υπηρετεί τη θητεία του. Εύγε νέε μου.

 

Η αλήθεια για τον «Καλλικράτη» στη Λέσβο

Ο «Καλλικράτης» νομοθετήθηκε στη χώρα επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου και με υπουργό Εσωτερικών τον κ. Ραγκούση και υφυπουργό τον κ. Ντόλιο. Η φιλοσοφία του νομοθέτη ήταν κάθε νησί και ένας δήμος με εξαίρεση τα μεγάλα νησιά Κρήτη, Εύβοια, Λέσβο, Ρόδο, Κέρκυρα. Από τον κανόνα εξαιρέθηκαν τα τρία τελευταία χωρίς αιτιολογία με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν για τη Λέσβο ένα δήμο «τέρας». Εξ αρχής αντέδρασε ο κ. Βουνάτσος όντας δήμαρχος, ενώ τροποποίηση κατέθεσε ο κ. Σηφουνάκης για την κατάτμηση του Δήμου χωρίς αποτέλεσμα.

Την πλήρη αναφορά για το όλο θέμα την παρουσίασε σε παρέμβαση του στο «Ε», ο κ. Αθανασίου, βουλευτής της ΝΔ.

Ο Δήμος της Λέσβου δεν χωρίστηκε σε 3-4 δήμους γιατί αντέδρασε κυρίως ο βουλευτής κ. Ντόλιος του ΠΑΣΟΚ και απείλησε ότι θα κινηθεί δυναμικά. Τον ακολούθησαν και ορισμένοι άλλοι βουλευτές του ιδίου κόμματος για τους δικούς τους λόγους.

Εικάζω και συμφωνώ με τον κ. Σηφουνάκη ότι επειδή η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου είχε ανοιχτά αρκετά θέματα, δεν επιθυμούσε άλλο ένα. Τέλος.

 

Είπε και έμειναν

«Τρεις είναι οι εθνάρχες στην Ελλάδα, ο Ελευθέριος Βενιζέλος του Κέντρου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής της Δεξιάς και ο Αλέξης Τσίπρας της Αριστεράς».

 

Είπε και έμειναν (2)

«Τα τρία πρόσωπα που εγγυώνται τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα της κρίσης, είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής». Χαρά οι ιστορικοί του μέλλοντος!..

 

Ποιος τα είπε

Ονομάζεται Μίμης Παπαγγελόπουλος, πρώην αντιεισαγγελέας Εφετών και νυν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2009 διορίστηκε διοικητής της ΕΥΠ με σύμφωνη γνώμη Παυλόπουλου - Καραμανλή, πρωθυπουργού επί συγκυβερνήσεως ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Προτάθηκε για πρόεδρος του ΕΣΡ (τηλεόρ.) αλλά αντέδρασε ο Απόστολος Κακλαμάνης και ο διορισμός δεν πραγματοποιήθηκε. Ουδέν σχόλιο.

Αυτός είπε όλα τα παραπάνω, ανιστόρητα και υπερβολικά.

Κατηγορία Ubi dubium ibi libertas
- 01|03|2018 16:35

Η απάντηση είναι εύκολη. Πολλοί και κυρίως αυτοί που υποτίθεται ότι την προασπίζονται.

Όταν καταθέσαμε ως δημοτική παράταξη πρόταση για δημοψήφισμα, ξαφνικά έγιναν διάφανα όλα και μπορέσαμε να δούμε πίσω από την υποκρισία και το ψέμα.

Πρώτα από όλα οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του τόπου μας, που διαχειρίζονται την εξουσία. Ναι, καλή η δημοκρατία να την επικαλούμαστε αλλά μόνο προεκλογικά. Μετά υπάρχει η «αντιπροσωπευτική» δημοκρατία και ο αντιπρόσωπος είμαι εγώ ο εκλεγμένος, άρα εσύ μην μιλάς. Φτάνει που μίλησες μια μέρα πριν κάμποσα χρόνια.

Δεύτερον, όλοι αυτοί που τους έχει αποδοθεί επάξια ο τίτλος «παράγοντες και παραγοντίσκοι». Οι ενδιάμεσοι, οι «μεταπράτες», που η παραγωγική τους ασχολία είναι να σε κάνουν πελάτη και σου πουλάνε πολιτικό εμπόρευμα. Διαθέσιμοι και για «αντιπρόσωποι».

Μια τρίτη κατηγορία είναι οι «υπάλληλοι». Γραφειοκράτες τυπολάτρες, εξυμνητές του αφεντικού τους που μπορεί και να αλλάζει πρόσωπο αλλά απόψεις ποτέ.

Θα μπορούσαμε να βάλουμε σε αυτή την κατηγορία και τους επισήμους «μεταφραστές», αναλυτές, δημοσιολόγους κλπ., που χωρίς να ρωτούν, να μαθαίνουν και να εξερευνούν την όποια αλήθεια, προτιμούν να την χτίζουν μόνοι τους και ας είναι «κάστρα από άμμο». Σάμπως θα το καταλάβει κάνεις, ρωτούν;

Τέλος, μια κατηγορία «πωλητών» του εαυτού σε ένα πελατειακό σύστημα, που πτωχοί στο πνεύμα ικανοποιούνται απλώς με το μεροδούλι - μεροφάι και βλέπουμε αύριο.

Σε ένα τέτοιο σύστημα δουλοπαροικίας, ο μη επιθυμών τον αυτοευνουχισμό του, ασφυκτιά, «βράζει».

Προσοχή. Όταν βράζουν πολλοί και πολύ, και δεν ανοίξεις το «καπάκι», τότε και το μαγείρεμα θα πάει στράφι και ο μάγειρας θα κινδυνεύει να τραυματιστεί.

Κατηγορία Κοινωνία
- 01|03|2018 14:54

Μία παρέμβαση που έχει ενδιαφέρον και αφορά στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, πραγματοποίησε η παράταξη του "Άλλου Δρόμου" και παραπέμπει στις λεπτομέρειες της σύμβασης παραχώρησης του "Οδυσσέας Ελύτης" στην γνωστή γερμανική εταιρεία.

Αξιότιμε κε Δήμαρχε,

Καθώς έχουν περάσει ήδη 4 μήνες από τη συνάντησή σας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fraport, που ακολούθησε το ξεπούλημα του αεροδρομίου μας στη συγκεκριμένη εταιρεία, θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν η συγκεκριμένη εταιρεία πληρώνει τα δημοτικά τέλη ή αν ο Δήμος μαζεύει τα σκουπίδια της εταιρείας δωρεάν. Και αν συμβαίνει αυτό, έχετε υπολογίσει πόσα είναι τα διαφυγόντα έσοδα του Δήμου από τη δωρεάν παροχή της υπηρεσίας της αποκομιδής απορριμμάτων από τη στιγμή που το αεροδρόμιο πέρασε στην ιδιοκτησία της εν λόγω εταιρείας, τη στιγμή μάλιστα που πληρώνουν τα αντίστοιχα τέλη ομάδες συμπολιτών μας που δεν θα έπρεπε να πληρώνουν (άνεργοι, πολύτεκνες οικογένειες, άτομα χωρίς εισόδημα κοκ); Γνωρίζουμε βέβαια ότι στη «ληστρική» σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση με την εταιρεία έχει προβλεφθεί μια αντίστοιχη διάταξη μη πληρωμής τελών αλλά θα γνωρίζετε επίσης ότι ενώσεις συλλογικοτήτων και φορέων έχουν αναπτύξει δράση για την ακύρωση της αποικιοκρατικής σύμβασης και προάσπισης των συμφερόντων των δημοτών, στην οποία συμμετέχουμε ως δημοτική παράταξη. Είμαστε στη διάθεση σας για ενημέρωση και κινητοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση. Καλό θα ήταν μια δημοτική αρχή να προχωρά πέρα από την έκφραση προθέσεων (όπως έγινε σε αντίστοιχη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο) και σε πράξεις που θα διασφαλίζουν το συμφέρον των δημοτών και θα προσφέρουν ένα έσοδο με σκοπό αυτό να διατεθεί σε πολίτες μας που έχουν πληγεί τόσο από την κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές όσο και από έκτακτα συμβάντα που έπληξαν το νησί μας.
Με τιμή
Στράτος Γεωργούλας
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης "ο Άλλος Δρόμος"

Κατηγορία Πολιτική
- 01|03|2018 14:31

Να επανεξεταστούν οι αποφάσεις για τον αποχαρακτηρισμό και την υποβάθμιση σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο, ζητά με ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, κ. Γαβρόγλου ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, προτείνοντας να λάβει υπόψη του τις προτάσεις των ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, «ώστε να μην οδηγηθούμε στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης στα ακριτικά νησιά και κατ’ επέκταση στην πιθανή ερημοποίησή τους».

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση του υπουργείου για αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και επανακαθορισμό των δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων, ο κ. Αθανασίου εκτιμά ότι δεν αξιολογήθηκαν σωστά οι δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στα νησιά του Νομού Λέσβου.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου, οι σχολικές μονάδες που προτείνεται να μοριοδοτηθούν από 10 - 14 μόρια

α) βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την έδρα του νομού,

β) σε μεγάλο υψόμετρο,

γ) είναι σε νησιωτικές ή/και παραμεθόριες περιοχές,

δ) είναι δύσκολα προσβάσιμα λόγω των ιδιαίτερων συγκοινωνιακών συνθηκών και ε) έχουν, συνήθως, μικρή οργανικότητα

Εντούτοις, επισημαίνει ο κ. Αθανασίου «οδηγηθήκατε στην υποβάθμιση ή ακόμα και στον αποχαρακτηρισμό σχολικών μονάδων που τηρούν όλα τα κριτήρια νησιωτικότητας, συνθηκών διαβίωσης, αποστάσεων από την έδρα του νομού, συγκοινωνιακών συνθηκών και υψομέτρου», όπως η περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Συκαμινέας. Ως εκ τούτου, συμπεραίνει, σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνεται η πρόθεση ενίσχυσής τους.

Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η πρόταση των ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ αντικατοπτρίζει  την προσπάθεια ενίσχυσης των σχολικών μονάδων οι οποίες δεν τυγχάνουν επιλογής από τους εκπαιδευτικούς λόγω των ελάχιστων μορίων τους, της απόστασης από τα αστικά κέντρα ή της δυσκολίας πρόσβασης.

Η περίπτωση του Μεγαλοχωρίου

Το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Μεγαλοχωρίου που υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 φέρνει ως παράδειγμα ο κ. Αθανασίου. Οι 24 μαθητές του στεγάζονται σε προκατασκευασμένο κτίριο με ελλιπή θέρμανση, καθώς τα συστήματα κλιματισμού αδυνατούν να αποδώσουν στις χαμηλές θερμοκρασίες (< 0οC) που αναπτύσσονται στην περιοχή. Το Μεγαλοχώρι Λέσβου, είναι ένα ορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 670μ. Πρόκειται για το υψηλότερο χωριό της Λέσβου, με 325 κατοίκους (απογραφή του 2011). Συνδέεται δε με την πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη, μέσω τριών διαδρομών:

  Μέσω του Πλωμαρίου, απόσταση περίπου 50χλμ, και διάρκειας 65΄ με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

  Μέσω Αμπελικού, απόσταση περίπου 55χλμ, και διάρκειας 60’ με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

  Μέσω Αγιάσου, απόσταση περίπου 40χλμ - με 6χλμ χωματόδρομο, διάρκειας 50’-55’ με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Το οδικό δίκτυο, σε πολλά σημεία, είναι παλιό και προβληματικό, με ελικοειδείς διαδρομές, επικίνδυνα σημεία με δύσκολη ορατότητα, ενώ δεν έχει αποκατασταθεί και η βατότητα του δρόμου Μεγαλοχωρίου - Αγιάσου, ένα έργο που θα δώσει ανάσα ζωής στο χωριό. Παρόλα αυτά, οι σχολικές μονάδες του Μεγαλοχωρίου λαμβάνουν τα ελάχιστα δυνατά μόρια που μπορεί να λάβει ένα δυσπρόσιτο σχολείο, δηλαδή μόλις 10 μόρια από τα 14. Η περίπτωση του Μεγαλοχωρίου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαφοράς  που χωρίζει την εξέταση επί χάρτου από την πραγματικότητα, μια διαφορά που διαφαίνεται και σε άλλες περιπτώσεις χωριών όπως της Συκαμινέας, του Νεοχωρίου κλπ.

Τέλος αναφέρεται το Γυμνάσιο και το Λύκειο Πέτρας, ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σχολικών μονάδων που έχουν πάντα ελλείψεις σε εκπαιδευτικό  προσωπικό, πρόβλημα το οποίο μπορεί να λυθεί μόνο με αύξηση των μορίων τους ή/και το χαρακτηρισμό τους ως δυσπρόσιτα.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top