FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Κοινωνία
- 17|06|2017 15:23

Με θέμα το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε η Λέσβος την περασμένη Δευτέρα από τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Λέσβου.

Σε αυτό παρέστησαν και μίλησαν ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που έχουν ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από το σεισμό, τόσο της προστασίας των κατοίκων, όσο και της καταστροφής της Βρίσας. Παρέστησαν επίσης και μίλησαν ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης.

Στη διάρκεια της τοποθέτησης του Ευθύμιου Λέκκα, αλλά και των υπολοίπων ειδικών επιστημόνων έγινε εκτενής αναφορά σε σημαντικά θέματα με πρώτο αυτό της περίπτωσης της Βρίσας που καταστράφηκε και η οποία πλέον θεωρείται παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο που θα μελετηθεί το επόμενο διάστημα από τους ειδικούς.

Όπως τόνισαν όλοι, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Βρίσα δέχτηκε σεισμική ενέργεια ισχύος που αντιστοιχεί με 9 της αντίστοιχης κλίμακας, ενώ άλλες πολύ κοντινές περιοχές και οικισμοί, δεν δέχθηκαν αντίστοιχη επιβάρυνση.

Μερικά από τα ερωτήματα που απαντήθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης, είναι:

Από πού προήλθε ο σεισμός;
Ο σεισμός προήλθε από ένα υποθαλάσσιο ρήγμα διεύθυνσης βορειοδυτικά-νοτιοανατολικά μήκους 25 χιλιομέτρων. Μετά τον κύριο σεισμό, εκδηλώθηκαν μέχρι την Πέμπτη το βράδυ 350 σεισμικές δονήσεις κάτω από 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Όλοι οι μετασεισμοί προήλθαν από το ίδιο ρήγμα.

Πώς κρίνεται η μετασεισμική ακολουθία;
Αρκετά πλούσια σε φυσιολογικά πλαίσια. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ίσως θα μπορούσε να είναι λίγο πιο αυξημένη, αναφορικά με τις διεθνείς μελέτες που υπάρχουν για την εξέλιξη των γεωδυναμικών συμβάντων στην περιοχή αυτή.

Θα γίνει νέος μεγάλος σεισμός;
Αυτή τη στιγμή, ανέφερε ο Ευθ. Λέκκας, ευχόμαστε, όσο και να φαίνεται παράδοξο, να γένει ένας νέος σεισμός της τάξης των 5,5 με 5,6 ρίχτερ, ώστε να βεβαιωθούμε και επισήμως ότι είμαστε σε μια διαδικασία εκτόνωσης. Ο σεισμός αυτός θα είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τον αρχικό σεισμό και σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλέσει τις ίδιες καταστρεπτικές συνέπειες, γιατί θα είναι τουλάχιστον 20 φορές μικρότερος σε ενέργεια».

Πότε θα εκτονωθεί το σεισμικό φαινόμενο;
Η διαδικασία της σεισμικής εκτόνωσης αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δυο μήνες και φυσικά οι αργοπορημένοι σεισμοί, θεωρούνται φυσιολογικό φαινόμενο.

Υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης άλλου ρήγματος;
Ο καθηγητής κ Λέκκας ήταν αρκετά καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι και 350 μετασεισμοί προέρχονται από το ίδιο σεισμικό ρήγμα και δεν υπάρχει καμία διασπορά.
Η περίπτωση της Λέσβου δεν έχει καμία σχέση με την περίπτωση της Κεφαλονιάς, όπου ενεργοποιήθηκαν περισσότερα ρήγματα δίνοντας μεγάλους κύριους σεισμούς. Κάθε περιοχή αποτελεί ξεχωριστό πλαίσιο με διαφορετικές σεισμικές συμπεριφορές.

Πώς εξηγείται το γεγονός ότι η Βρίσα δέχθηκε τόσο μεγάλη ισχύ σεισμικής ενέργειας σε σχέση με άλλες περιοχές;
Στη Βρίσα αναπτύχθηκε ένα μοναδικό σεισμικό φαινόμενο, που όμοιό του δεν υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως αναφέρει ο κ. Λέκκας, στην πολυετή του εμπειρία σε 50 μεγάλους σεισμούς σε όλο τον κόσμο, δεν συνάντησε αντίστοιχο φαινόμενο. Οι βλάβες είναι εντοπισμένες σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ενώ στη γύρω περιοχή είναι διάσπαρτες και μικρότερης κλίμακας. Θεωρούμε, επισήμανε ο καθηγητής, ότι η Βρίσα θα αποτελέσει παγκόσμιο πεδίο εφαρμογής νέων τεχνολογιών και επιστημονικών ερευνών. Μέχρι στιγμής, όλοι υποψιαζόμαστε το αίτιο που προκάλεσε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Ωστόσο, αν δεν γίνουν δοκιμές και εφαρμογές σε πραγματικές συνθήκες στην περιοχή, δεν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

Ποιοι είναι οι στόχοι για την ανοικοδόμηση της Βρίσας;
Στόχος είναι να χτιστεί το νέο χωριό στο ίδιο σημείο, διατηρώντας τα βασικά πολεοδομικά χαρακτηριστικά και αρχιτεκτονικά του στοιχεία. Το χωριό, όμως, θα είναι πολύ πιο ασφαλές από το προηγούμενο και αυτό θα στηριχτεί σε μια διαδικασία ερευνών που θα κάνουν τα πανεπιστήμια και η οποία θα περάσει άμεσα στην ελληνική νομοθεσία και τους αντισεισμικούς κανονισμούς.

Ποιες είναι οι δράσεις που πρέπει να γίνουν για τη συνολική αποκατάσταση των ζημιών;
Δράσεις για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, των εκκλησιών, των μνημείων, των σχολείων και για την αποκατάσταση της Βρίσας.

Σε πόσο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το πλαίσιο των δράσεων αυτών;
Σύμφωνα με την εμπειρία που υπάρχει από ανάλογες περιπτώσεις, αν προχωρήσουν άμεσα οι μελέτες, γεωλογικές-τεκτονικές κ.λπ. και δεν υπάρξουν ανυπέρβλητα εμπόδια ή γραφειοκρατικές δυσκολίες, είναι δυνατόν σε ένα χρονικό πλαίσιο τριών - τεσσάρων χρόνων να ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση της περιοχής και η αποκατάσταση των ζημιών.

Υπάρχει πιθανότητα να γίνει μετεγκατάσταση του οικισμού της Βρίσας σε άλλη περιοχή;
Ο καθηγητής τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε ο οικισμός να χτιστεί στην ίδια θέση. Μετακίνηση θα γίνει μόνο εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια στο υπέδαφος. Όπως είπε, η διεθνής και πανελλαδική εμπειρία σε περιπτώσεις μετακίνησης οικισμών, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, αφού οι κάτοικοι μετά από ένα χρονικό διάστημα επιστρέφουν στους παλιούς οικισμούς, ακόμη κι αν αντιμετωπίζει αυτός προβλήματα κατολισθήσεων, σεισμών κ.λπ.

Ρεπορτάζ | news247.gr

Κατηγορία Παρα...θέσεις
- 17|06|2017 15:08

Κι έτσι, όμορφα κι ωραία, ανάμεσα σε γαύρο και σαφρίδια, παρακολουθήσαμε το τελευταίο επεισόδιο του ελληνικού «House of Cards». Η εν λόγω τηλεοπτική σειρά θεωρείται η επιτομή μιας νέας «τηλεόρασης», ως προϊόν πολιτισμού, σύνθεσης τεχνών (κινηματογράφος, σενάριο, φωτογραφία, ηθοποιία…), πολιτικής ανάλυσης και καταγραφής αλλά και πρωτοπόρου μάρκετινγκ.

Το βασικό γνώρισμά της είναι ότι δραματοποιεί τις σκοτεινές διαδρομές και πρακτικές της μικρο-πολιτικής στον στενό κύκλο της δηλητηριώδους μαγειρικής της εξουσίας. Ακόμα και το όνομα του πρωταγωνιστή, Underwood -δηλαδή «Υπόγειος» σε χαλαρή μετάφραση- είναι σημειολογικά εμπνευσμένο. Βέβαια, οι πρωταγωνιστές αναφέρονται στα δυσθεώρητα ύψη του αμερικάνικου Καπιτωλίου και σε πλανητικής κλίμακας παίγνια.

Σε σύγκριση με τους δικούς μας, εμφανίζονται δημοσίως «άψογοι» και ατσαλάκωτοι, πιστοί στον ενδυματολογικό κώδικα της «γραβάτας», εκεί που οι δικοί μας θεωρούν ότι με τα «πουκάμισα έξω» κάτι τάχατες υποδηλώνουν· οι δικοί μας είναι τόσο λίγοι που δεν καταλαβαίνουν ότι το μήνυμα της «μη-γραβάτας» είναι τόσο ανούσιο όσο μια παιδική αταξία σε κυριλέ γάμο! Εκείνο που συνταυτίζει τους επαγγελματίες ήρωες της σειράς με τους ερασιτέχνες δικούς μας είναι ότι αμφότεροι εμφανίζονται ως ψυχροί υπολογιστές, ότι ισορροπούν με αλαζονεία ανάμεσα στην άκρατη φιλοδοξία και τις ακατανόητες και ιδεολογικά κατάπτυστες δια-κομματικές τους σχέσεις.

Ψηφίσθηκαν λοιπόν οι ουρές του τέταρτου Μνημονίου, ως τροπολογία της τροπολογίας -ψηφισθείσας προ 10ημέρου- σε τρίτης κατηγορίας νομοθέτημα επί της σύστασης φορέα εποπτείας της αλιείας στη Μεσόγειο. Τίποτα σημαντικό· μόνο κάποιο «πάγωμα» συντάξεων, ύψους 250 εκατομμυρίων για τη μεθεπόμενη κυβέρνηση, κάτι ψιλοπράγματα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, κάποια διευκρίνιση για τα κατηργημένα εργασιακά, παρεμπίπτοντα κι απλά πράγματα δηλαδή… Μας έμεινε όμως ο καημός που ο Πρωθυπουργός δεν επέδειξε την ίδια παρρησία όταν βρόντηξε και έλαμψε, προ ολίγου καιρού, στην τροπολογία για τα πρόστιμα του Σαββίδη. Μέγας ο Λαός του ΠΑΟΚ και ο Ρωσο-Ποντιακός Ελληνισμός… που με τις ρυθμίσεις για τα παραγάδια, πιάνει και ψηφαλάκια…

Στο ελληνικό «House of Cards», οι ψοφοδεείς του περιβάλλοντος του δικού μας «Υπόγειου» έδωσαν τα ρέστα τους στα θέματα που έβαλαν στις φετινές Πανελλήνιες. Το εθνικό πρόβλημα συντριβής της Λογικής, αξιών και προτύπων ανεδείχθη στο διαγώνισμα της Ελληνικής Γλώσσας. Έχει γίνει ευρύτερα γνωστή η επιλογή κειμένου παραινέσεων του Γ. Θεοτοκά, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι άξιος μαραγκός είναι προτιμότερος από κούφ(ι)ο πρύτανη ή κακό πρωθυπουργό. Όπως γνωστή έγινε και η «επιμέλεια» του κειμένου από τους Εξεταστές, με συστροφή των αρνητικών παραδειγμάτων υπό τη γενίκευση «κακός επιστήμων». Βγήκε το περίλαμπρο Υπουργείο μας να «δικαιολογήσει» την εννοιολογική απάτη, με το σχετικιστικό νομικισμό ότι «προβλέπεται διασκευή» πρωτότυπου κειμένου για λόγους λεξικολογικής ή ετυμολογικής διευκόλυνσης των διαγωνιζομένων. Μάλιστα, … θαύμα και ντροπή!

Δεν ξέρω τι είναι περισσότερη ντροπή, η «διασκευή» καθαυτό ή η «δικαιολογία» της, στο ελληνικό «House of Cards». Πρόκειται για ηθελημένη διαστροφή εννοιών που ενσταλάζεται ως δηλητήριο στην ψυχή των παιδιών, τη στιγμή μιας κρίσιμης δοκιμασίας. Πρώτον, στον κόσμο της λογικής, ο «κακός» επιστήμων αντιπαραβάλλεται με τον «καλό» επιστήμονα κι όχι με άλλο κλάδο· άλλο πράγμα η διεξαγωγή της επιστήμης κι άλλο η άσκηση της διοίκησης. Επιπλέον, ο κακός επιστήμων μέλλον δεν έχει. Δεύτερον, ο Θεοτοκάς αναφέρεται σε ηθικές αρχές και σε αποτελεσματικότητα του έργου του ατόμου -ο άτεγκτος μαραγκός στο ξυλουργείο του- ενώ ο «βλαξ» πρύτανης και ο «κακός» πρωθυπουργός αναφέρονται στο δημόσιο χώρο. Τρίτον, το φαινόμενο της «μύγας» που όποιος την έχει, «μυγιάζεται». Να μη μπει η έκφραση «κακός πρωθυπουργός» και στενοχωρηθεί τις! Μα, συνάδελφοι της ΚΕΕ, είτε «κακός πρωθυπουργός» πείτε, είτε «κακός επιστήμων», το πράγμα δε σώζεται στην περίπτωση του φυσικού φορέα της «στροφής των 360 μοιρών»! Πώς να το κάνουμε;

Σε μια χώρα που αφθονούν τα αρνητικά παραδείγματα του Θεοτοκά -ξέρω πάμπολλους και κοντινούς κούφ(ι)ιους ή κουφούς ή μπούφους Πρυτάνεις, ανάλογα με το πώς θέλετε να διαβάσετε τη λέξη «κούφος» στο κείμενό του- και ξέρω και ξέρετε κακούς πρωθυπουργούς, το πρόβλημά μας είναι εάν μας ταιριάζει τω όντι το «House of Cards». Ή, μήπως, καταλληλότερο θα ήταν το «Game of Thrones»· αυτό το δυστοπικό, μετα-γοτθικό, μικρο-μεσαιωνικό, ψιλο-πορνικό κατασκεύασμα που συναγωνίζεται σε τηλεθέαση το πρώτο!

Κοίτα να δεις που στην τηλεοπτική δημοκρατία μας θα μας σώσει ο Ντάνος του «Survivor», με την απλή και γνήσια λαϊκότητά του! ΣΟΣ για του χρόνου, μαζί με το πόσο κάνει 1+1! Τρεχάτε, παιδιά… με τη δωρεάν υποσημείωση ότι μπορεί να κάνει και 2, ενίοτε!

 

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 17|06|2017 14:01

Ραβασάκια σε αγρότες και συνεταιρισμούς

Μια ανακοίνωση του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΣΑΣΟΕΕ) γνωστοποίησε πως η εκκαθαρίστρια εταιρεία άρχισε να στέλνει ραβασάκια σε αγρότες για τα δάνεια που είχαν δοθεί με εγγύηση του δημοσίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα ραβασάκια αφορούν δάνεια που είχαν δοθεί τη δεκαετία του 1990 (εποχή Τσερνομπίλ) και τη δεκαετία του 2000 (εποχή της νόσου των πτηνών). Η ανακοίνωση επικεντρώνεται στα προβλήματα που δημιουργούνται για τους αγρότες. Βέβαια, εκείνο που κυρίως απασχολεί τους συντάκτες της ανακοίνωσης είναι η τύχη συνεταιριστικών επιχειρήσεων και οργανώσεων που είχαν πάρει αυτά τα δάνεια και δεν τα πλήρωσαν ποτέ.

Φαίνεται πως το μεγάλο «πάρτι» στον αγροτικό χώρο μόλις άρχισε.

Ν.Μ.

 

Για τον δρόμο του Καρά Τεπέ…

Μια μηχανή συγκρούστηκε με εξερχόμενο αυτοκίνητο από το γνωστό σούπερ μάρκετ «Lidl» (χωρίς ευτυχώς να προκύψει σοβαρός τραυματισμός στους οδηγούς) και ανέδειξε ξανά έναν… διαχρονικό προβληματισμό. Αφού έχουν γραφτεί δεκάδες ρεπορτάζ για τον δρόμο Μυτιλήνης-Παναγιούδας που, λόγω και της λειτουργίας πλέον δύο μεγάλων σούπερ μάρκετ καθώς και του κέντρου φιλοξενίας για τους πρόσφυγες στον Καρά Τεπέ, πρέπει να τύχει διαφορετικής αντιμετώπισης από τις αρμόδιες αρχές. Και αυτό γιατί δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση την… «εθνική» που ήταν πριν από χρόνια, αλλά έναν δρόμο πολυσύχναστο, στον οποίο κυκλοφορούν πια και δεκάδες πεζοί, ενώ βγαίνουν από τα παρακείμενα καταστήματα συνεχώς αυτοκίνητα.

 

Για τον δρόμο του Καρά Τεπέ… (2)

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε καμιά αλλαγή έστω της σήμανσης στον δρόμο ή στην εγκατάσταση ενδεχομένως φωτεινών σηματοδοτών, με αποτέλεσμα τα μικροατυχήματα να είναι αρκετά. Το τελευταίο απ’ αυτά σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στον -εξίσου επικίνδυνο- κόμβο εισόδου-εξόδου του «Lidl», όπου είναι φανερό ότι απαιτείται η μετατροπή του σε κυκλικό, καθώς με τα σημερινά δεδομένα ισχύει το εξής… «ελληνικό». Εξερχόμενος κανείς από το γνωστό σούπερ μάρκετ, απαγορεύεται να πάρει απευθείας κατεύθυνση προς Μυτιλήνη, αλλά είναι υποχρεωμένος να κατευθυνθεί προς Παναγιούδα. Με δεδομένο όμως ότι ελάχιστοι -κακά τα ψέματα- είναι εκείνοι που τηρούν τον ΚΟΚ σε αυτήν την περίπτωση, οι πιθανότητες για ατυχήματα ολοένα και αυξάνουν…

Μ.ΟΡΦ

 

Ενδιαφέρουσα ερώτηση

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για τις εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κασαπίδης. Φαίνεται ότι γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, γι’ αυτό και φωτογραφίζει ποιοι κερδίζουν και πώς. Όμως το σημαντικότερο στοιχείο είναι η αναφορά που κάνει για χαλάρωση των ελέγχων. Έχει να πει κάτι επ’ αυτού το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Οργανισμός «Δήμητρα»;

Ν.Μ.

 

Κλειστοί και τη Δευτέρα οι παιδικοί

Λόγω του ότι δεν πραγματοποιήθηκε στα κτήρια των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Λέσβου ο προληπτικός έλεγχος για τον οποίο είχαν δεσμευθεί τα αρμόδια όργανα, όλοι οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου δεν θα λειτουργήσουν και τη Δευτέρα 19 Ιουνίου.

Α.Ω.

 

Μια παράσταση για τους σεισμόπληκτους

Ύστερα από απόφαση της θεατρικής ομάδας του συλλόγου Πολιχνιατών Αθήνας, η θεατρική τους παράσταση «Η επίσκεψη» θα είναι αφιερωμένη -όπως τονίζουν- «ψυχή τε και χρήμασι» στη Βρίσα. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Αυγούστου στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου, στις 8 το βράδυ. Όπως σημειώνει η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, μέλος του συλλόγου, σε ανάρτηση στο facebook, «είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Ο συμβολισμός πως καταθέτουμε την ψυχή μας και δηλώνουμε δημόσια την από κοινού παρουσία μας... θα θέλαμε να γίνει σημαία ώστε να διαχειριστούμε όσο γίνεται πιο ανώδυνα τη σκληρή μοίρα που χτύπησε την περιοχή μας. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!»

Συγχαρητήρια στους… γείτονες Πολιχνιάτες, ελπίζοντας το παράδειγμα να το ακολουθήσουν κι άλλα λεσβιακά σωματεία.

Σ.Σ.

 

Προσφορά

8.000 λίτρα εμφιαλωμένου νερού στους σεισμόπληκτους της Βρίσας προσφέρει το ούζο «Ισιδώρου Αρβανίτη». Η ίδια εταιρεία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τις τοπικές αρχές, προκειμένου να συνδράμει στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων. Τόσο η ποτοποιία όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτήν δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα από τον σεισμό, αν και βρίσκεται στην περιοχή του Πλωμαρίου που ταρακουνήθηκε από τον σεισμό.

Ν.Μ.

 

Κατάντια

Μια ιδιωτική εταιρεία, η «Gaia Επιχειρείν» με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι πλέον εκπροσωπεί τους συνεταιρισμούς και τους αγρότες της χώρας στα ευρωπαϊκά συλλογικά όργανά τους. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της πλήρους απαξίωσης στην οποία έχουν περιέλθει τα θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα των αγροτών αλλά και η συλλογική έκφραση των συνεταιρισμών.

Χαρακτηριστικό της κατάντιας των συνεταιρισμών και των αγροτικών συλλόγων είναι πως ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε υπάρξει καμία αντίδραση για τη συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Ν.Μ.

 

Προβλήματα στο Παλαιό Δημαρχείο

Αναστάτωση στον Δήμο Λέσβου. Αιτία τα προβλήματα στατικότητας του κτηρίου του Παλαιού Δημαρχείου του Δήμου Λέσβου στην Προκυμαία, με αποτέλεσμα να κλείσει και να τοποθετούν κορδέλες επικινδυνότητας γύρω του. Οι υπάλληλοι μεταφέρθηκαν στο κτήριο του Δημαρχείου που βρίσκεται στο πάρκινγκ, προσπαθώντας κουτσά στραβά να βολευτούν όλοι τους.

Σ.Σ.

 

«Ζεστό» χρήμα από τις βίζες....

Το έλεγε σε μέλος της «Συνύπαρξης» η γενική πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 στο ελληνικό κράτος εισέρευσαν τρία εκατομμύρια ευρώ από τις βίζες που εκδόθηκαν από το προξενείο Σμύρνης! Και με δεδομένο ότι κάθε βίζα Τούρκου κοστίζει ογδόντα ευρώ, βγαίνει το συμπέρασμα ότι την Ελλάδα, κυρίως τα νησιά, επισκέφθηκαν το πρώτο τρίμηνο 37.500 Τούρκοι. Καθόλου άσχημα…

Σ.Σ.

 

Ο Γ. Τσακίρης στην ΑΔΕΛ

Άλλη μια… «μεταγραφή» φαίνεται ότι ολοκληρώνει η δημοτική αρχή Γαληνού, αξιοποιώντας ένα ακόμη στέλεχος με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση. Το «φλερτ» του Γιάννη Τσακίρη με τη δημοτική αρχή Γαληνού μπορεί να αναδείχθηκε στον τοπικό Τύπο την περίοδο του ανασχηματισμού του Φλεβάρη, με το όνομα του πρώην αντιδημάρχου να «παίζει» να αναλάβει τη διεύθυνση της ΔΕΔΑΠΑΛ, αλλά τελικά… επιβεβαιώθηκε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, όπου ο Γιάννης Τσακίρης έδωσε τα χέρια με τον δήμαρχο Λέσβου για να αναλάβει την αντιπροεδρία της ΑΔΕΛ Α.Ε. και να ασχοληθεί με τη γεωθερμία. Ο κ. Τσακίρης, μάλιστα, θα αντικαταστήσει τον Φωκίωνα Θεοδώρου στην αντιπροεδρία και ακολουθεί τη… διαδρομή του Αντώνη Γιαννάκη, που ανέλαβε πέρυσι τη ΔΕΥΑΛ χωρίς να έχει συμπολιτευτεί με τον Σπύρο Γαληνό.

Μ.ΟΡΦ

 

Πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα

Τα πρώτα πρόστιμα έφθασαν στα χέρια των ιδιοκτητών ανασφάλιστων οχημάτων και στη Λέσβο. Αρκετοί τα έλαβαν, διαπιστώνοντας ότι πρέπει να πληρώσουν 250 ευρώ προκειμένου να μη χάσουν την άδεια κυκλοφορίας, που είναι το επόμενο βήμα αν δεν πληρωθεί το πρόστιμο. Και βέβαια έχουν την υποχρέωση να ασφαλίσουν το αυτοκίνητο, γι’ αυτό και σπεύδουν στους ασφαλιστές τους. Και καλά όσοι το γνώριζαν. Κάποιοι που θα κληθούν να πληρώσουν ενώ νόμιζαν ότι είναι νόμιμα ασφαλισμένοι; Ε, αυτοί ας πρόσεχαν τον ασφαλιστή…

Σ.Σ.

Κατηγορία Οικονομία
- 17|06|2017 13:09

 

 

Το νησί μας ζει τα τελευταία χρόνια πρωτόγνωρες δυσκολίες. Στις αυτονόητες δυσχέρειες στην κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων που δημιουργεί εξ ορισμού η νησιωτικότητα, ήρθαν να προστεθούν οι επιπτώσεις του προσφυγικού και του μεταναστευτικού και σα να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε να δώσει τη «χαριστική βολή» το χτύπημα του Εγκέλαδου, που μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν είναι βέβαιο ότι έχει ολοκληρώσει την καταστροφική του παρουσία.

Στις δυσκολίες και τις αντιξοότητες αυτές οι κάτοικοι του νησιού έχουν επιδείξει απίστευτη καρτερικότητα, ψυχραιμία, αίσθημα ευθύνης, αλληλεγγύη και κουράγιο, αρετές που έχουν προκαλέσει τον θαυμασμό όχι μόνο των κατοίκων της υπόλοιπης Ελλάδας, αλλά και της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Όμως ο θαυμασμός μπορεί να τονώνει ίσως πρόσκαιρα το ηθικό, δεν φτάνει όμως από μόνος του για να λύσει προβλήματα. Χρειάζεται συστηματική συμπαράσταση και αρωγή από την πλευρά των θεσμοθετημένων οργάνων της Πολιτείας τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια γωνιά της οποίας δίνεται μια δύσκολη μάχη από κάποιους ακρίτες, που τιμούν με το παραπάνω την ιδιότητα του Έλληνα και του Ευρωπαίου πολίτη.

Είναι αλήθεια ότι με αφορμή τα πρόσθετα προβλήματα από το προσφυγικό και το μεταναστευτικό εξαγγέλθηκαν κατά καιρούς από κυβερνητικούς παράγοντες και Ευρωπαίους αξιωματούχους μέτρα και πολιτικές που θα μπορούσαν να στηρίξουν την τοπική οικονομία και τους κατοίκους της Λέσβου. Δυστυχώς, όμως από την εξαγγελία μέχρι την υλοποίηση, ακόμα και αν υπάρχει πραγματική διάθεση και όχι υποσχέσεις εντυπωσιασμού, μεσολαβεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα που μερικές φορές φτάνει να περιορίζει δραματικά ή και να ακυρώνει εντελώς την αποτελεσματικότητα της όποιας παρέμβασης.

 

Επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι στην τελευταία δραματική εξέλιξη με τους σεισμούς η πολιτεία, τουλάχιστον σε επίπεδο επιτόπιας παρουσίας αλλά και συνεργασίας με τους αιρετούς Περιφερειακής και Τοπικής αυτοδιοίκησης, επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και έσπευσε ανταποκρινόμενη στα σχετικά αιτήματα των αυτοδιοικητικών μας αρχόντων να εξαγγείλει πολιτικές ανακούφισης των άμεσα πληγέντων αλλά και συνολικής στήριξης της Λέσβου και των κατοίκων της, αφού είναι βέβαιο ότι και το πρόσφατο χτύπημα του Εγκέλαδου, που εύλογα οι επιστήμονες δεν αναμένουν τη σύντομη εκτόνωσή του, θα έχει επιπρόσθετες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα του νησιού και κυρίως στην οικονομική «ατμομηχανή» του, που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό.

Όμως, οι πολιτικές που εξαγγέλλονται -που ευτυχώς τυγχάνουν της συνολικής αποδοχής του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων και όχι μόνο των κυβερνώντων- για να έχουν αποτέλεσμα, πρέπει το συντομότερο να μετουσιωθούν σε μέτρα. Μέτρα συγκεκριμένα και άμεσης εφαρμογής και απόδοσης.

Για τα μέτρα ανακούφισης των άμεσα πληγέντων ήδη εξαγγέλθηκε ένας πρώτος σχεδιασμός που μένει αφενός να εξειδικευθεί με γρήγορα και πρακτικά βήματα στην πράξη και βέβαια αφετέρου να παρακολουθείται στενά η συνεπής υλοποίησή του από την πλευρά των αιρετών εκπροσώπων της Λέσβου και των κατοίκων της.

Για τα απαραίτητα μέτρα όμως στήριξης συνολικά της Λέσβου και της κοινωνικοοικονομικής ζωής των κατοίκων της, που είναι απαραίτητα για να στηριχθεί ο πληθυσμός και να πάρει μπρος η τοπική οικονομία κόντρα στις τόσες αντιξοότητες, τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα. Τούτου δοθέντος δεν αρκούν αόριστες -έστω και καλοπροαίρετες- υποσχέσεις από πλευράς Πολιτείας ούτε και αόριστες εκκλήσεις για στήριξη και βοήθεια από πλευράς τοπικών φορέων κοινωνικών, αυτοδιοικητικών ή και πολιτικών.

 

Επειγόντως διάθεση πόρων

Το να επικεντρωθούν οι τοπικοί φορείς στη διεκδίκηση της υλοποίησης ή ολοκλήρωσης χρονιζόντων έργων υποδομής, ακόμα και αν τύχουν ανταπόκρισης από πλευράς Κυβέρνησης ή και ευρωπαϊκών θεσμών, δεν έχουν άμεση επίδραση στην οικονομική καθημερινότητα των κατοίκων ούτε επανενεργοποιούν την τοπική οικονομία. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «τα γεφύρια και οι δρόμοι» δεν αρκούν για να κινήσουν βραχυπρόθεσμα μια οικονομία που για πολλούς λόγους είναι βυθισμένη στο τέλμα. Χρειάζεται επομένως άμεση διάθεση πόρων για την ενεργοποίηση της ιδιωτικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Πόρων που θα δράσουν πολλαπλασιαστικά στην τοπική οικονομική δραστηριότητα, αφού αποδεδειγμένα σε τέτοιες περιπτώσεις δημιουργείται η απαραίτητη οικονομική «μόχλευση».

Για να εκλαϊκεύσουμε τον οικονομικό όρο, είναι προφανές ότι η χρηματοδότηση ίδρυσης, επέκτασης ή εκσυγχρονισμού ιδιωτικών επενδύσεων δεν επιδρά θετικά μόνο στους άμεσα ωφελούμενους μικρούς ή μεγαλύτερους επενδυτές, αλλά και διαχέει το χρήμα σε όλους τους εμπλεκόμενους παραγωγούς ή εμπόρους των απαραίτητων σε κάθε επένδυση προϊόντων ή υπηρεσιών, με λίγα λόγια σχεδόν σε όλα τα παραγωγικά επαγγέλματα.

Επομένως, χρειάζεται επειγόντως η διάθεση πόρων στην τοπική ιδιωτική επιχειρηματικότητα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος δραστηριοτήτων και με όσο το δυνατόν περισσότερους τελικούς δικαιούχους. Ακόμα όμως και αν γίνει παραδεκτή η αναγκαιότητα μιας τέτοιας άμεσης και δραστικής παρέμβασης, ελλοχεύει πάντα ένας μεγάλος κίνδυνος. Η «συνήθης» διεκδίκηση και η αντίστοιχη «συνήθης» εξαγγελία σε τέτοιες περιπτώσεις κάποιου «ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος», ακόμα και αν υπάρχει εκατέρωθεν ειλικρινής πρόθεση, απειλεί να μείνει στα χαρτιά ή, ακόμα και αν περάσει στην υλοποίηση, αυτή να έρχεται κατόπιν εορτής και όταν ο ασθενής -εν προκειμένω η τοπική κοινωνικοοικονομική ζωή- έχει υποστεί πλέον ανήκεστες βλάβες.


Αύξηση του προϋπολογισμού τώρα

Και τότε ποια είναι η λύση; Λύση υπάρχει και ισχυριζόμαστε ότι είναι ΑΠΛΗ! Να χρηματοδοτηθεί γενναία -στο πενταπλάσιο ή ακόμα και στο δεκαπλάσιο της αρχικής πρόβλεψης- η τοπική οικονομική δραστηριότητα από ένα πρόγραμμα που ήδη είναι σχεδιασμένο και σε απόλυτη ετοιμότητα για υλοποίηση. Και το πρόγραμμα αυτό δεν είναι άλλο από το LEADER Λέσβου, του οποίου η προκήρυξη -μαζί με τα αντίστοιχα LEADER άλλων περιοχών της Ελλάδας- αναμένεται εντός του έτους.

Συνοπτικά γιατί είναι αυτή η λύση:

- Πρόκειται για πρόγραμμα που καλύπτει ΟΛΕΣ τις περιοχές του νησιού χωρίς καμιά εξαίρεση.

- Θεωρεί επιλέξιμες μικρές ή λίγο μεγαλύτερες επενδύσεις σχεδόν σε κάθε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας (βιοτεχνία, εμπόριο, τουρισμός, παροχή υπηρεσιών κ.λπ.).

- Έχουν εφαρμοσθεί αντίστοιχα προγράμματα στο παρελθόν με τεράστια επιτυχία και, παρά τους περιορισμένους σχετικά πόρους που κάθε φορά διετίθεντο, υπήρχε αποδεδειγμένα πολύ μεγάλη θετική επίδραση σε εκατοντάδες βοηθητικά επαγγέλματα που υποστήριζαν την υλοποίηση των επενδύσεων.

- Είναι πρόγραμμα από κάθε άποψη έτοιμο, αφού διαθέτει δομή, κανονισμούς λειτουργίας, όργανα αξιολόγησης και ελέγχου και μπορεί να ξεκινήσει άμεσα.

- Είναι πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε η αύξηση των πόρων για την πολλαπλά πληττόμενη Λέσβο μπορεί να διεκδικηθεί με πλήθος επιχειρημάτων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Άλλωστε οι πρόσφατες δημόσιες εξαγγελίες της Επιτρόπου κ. Κρέτσου συνηγορούν τα μέγιστα προς αυτήν την κατεύθυνση.

- Φορέας ελέγχου και προκήρυξης είναι το έμπειρο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων και φορέας διαχείρισης και υλοποίησης μια κυριολεκτικά δική μας εταιρεία τοπικής δράσης -η στελεχωμένη με έμπειρο και άριστα καταρτισμένο δυναμικό ΕΤΑΛ ΑΕ- που μάλιστα είναι θυγατρική του Δήμου Λέσβου, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και του Επιμελητηρίου Λέσβου!

Τι μένει λοιπόν; Πολιτική βούληση, ώστε τα προγραμματισμένα για το LEADER Λέσβου περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ δημόσιας δαπάνης να γίνουν 50 ή και 100, πολλαπλασιάζοντας αντίστοιχα τους τελικούς δικαιούχους και τις επιδοτούμενες δραστηριότητες και δρώντας καταλυτικά στην άμβλυνση των συνεπειών από τα συσσωρευμένα προβλήματα της Λέσβου και στην αναστροφή της αρνητικής οικονομικής πορείας.

Λύση λοιπόν υπάρχει και είναι απλή και προπαντός άμεσα υλοποιήσιμη. Ιδού επομένως «πεδίον δόξης λαμπρόν» για την Περιφέρεια, τον Δήμο, τους τοπικούς βουλευτές, το Επιμελητήριο και τους λοιπούς φορείς για να διεκδικήσουν, ιδού αντίστοιχο πεδίο για τους κυβερνώντες να αποδεχθούν άμεσα τη δίκαιη διεκδίκηση και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να παράσχει την ομόθυμη στήριξη σε μια τέτοιας Εθνικής πλέον σημασίας πρωτοβουλία.

 

Κατηγορία Δεύτερη ανάγνωση
- 17|06|2017 10:55

ΚΕΡΔΑΜΕ, ΚΕΡΔΑΜΕ!

 

Ψυχορραγούμε και ζούμε… Στον μεν φαντασιακό μας χώρο, δηλαδή στην πραγματικότητα που οι κυβερνώντες έντεχνα και πονηρά έχουν πλάσει,… κερδάμε. Στην άλλη ζώνη της πραγματικότητας, σαν κοινωνία ψυχορραγούμε…

Ο αγαθός Δον Κιχώτης θεωρούσε τον εαυτό του ιππότη επειδή είχε διαβάσει δυο τρία βιβλία για τους ιππότες. Αρκούσαν όμως να του δημιουργήσουν τον δικό του φαντασιακό χώρο, να φορέσει μια ασπίδα, να βάλει ένα κράνος, να καβαλήσει έναν γάιδαρο και να βγει στη γύρα πολεμώντας ανεμόμυλους. Τους θωρούσε σαν άγρια θηρία. Στο τέλος πάντα κέρδιζε έστω κι αν τον είχαν ξαπλώσει στο χώμα. Ήταν ο καλός… Και ως γνωστόν στο τέλος πάντα κερδίζουν οι καλοί! Διότι στον φαντασιακό χώρο που μας έχουν σύρει οι κυβερνώντες (πάλι έντεχνα) υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί. Εμείς εννοείται είμαστε οι καλοί. Οι κακοί μάς πολεμάνε, εμείς αντιστεκόμαστε, στο τέλος όμως… κερδάμε! Σαν τον Νίκο Ξανθόπουλο, που μπορεί να έριχνε το κλάμα της αρκούδας, να περνούσε χιλιάδες βάσανα, στο τέλος όμως έβρισκε την αγαπημένη του και μαζί ξαπόστεναν…

Δυστυχώς, έχουμε υποστεί μιθριδατισμό. Συνηθίσαμε το ψέμα, το δούλεμα, την… αλλαγή σελίδας και απλώς παρακολουθούμε με απόγνωση τη ζωή μας να τρέχει, να χάνεται στις επόμενες δεκαετίες που έχουν συμφωνηθεί. Από το 2010 που ενέσκηψε η οικονομική κρίση μέχρι σήμερα ενενήντα ένα (!) Γιούρογκουπ έχουν ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα! Και μέχρι το 2060 όπου λήγει το πρόγραμμα ή το 2115 που θα λήγει η… αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου που έχει παραχωρηθεί είναι άγνωστο στα πόσα Γιούρογκρουπ θα φτάσουμε.

Εάν βέβαια υπάρχει ακόμη η Ενωμένη Ευρώπη. Αλλά κι αν υπάρχει, θα ’μαστε εμείς μέσα; Τι θα λένε άραγε τότε τα εγγόνια μας, τι θα γράφουν τα βιβλία της Ιστορίας (εάν θα υπάρχουν…) για τη δική μας γενιά; Πώς θα μας φαντάζονται; Προφανώς όπως κι εμείς φανταζόμαστε τους πολιτικούς της περήφανης δεκαετίας 1890-1990 με Τρικούπηδες και Δεληγιώργηδες…

ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ…

Τέτοιες μέρες πριν από 113 χρόνια, στις 18 Ιουνίου 1904, ο 45χρονος υπουργός Παιδείας Στάης σκότωνε σε μονομαχία τον 42χρονο βουλευτή Τρικάλων Χατζηπέτρου! Η αιτία; Δύο μέρες πριν ο βουλευτής είχε βρίσει τον υπουργό επειδή δεν διόρισε κάποιον φίλο του! Οι ύβρεις παλιάνθρωπος, αχρείος, άτιμος, «κερατάς» και πολλές άλλες είχαν εκτοξευθεί εντός Βουλής. Αμέσως οι δυο τους όρισαν από έναν μάρτυρα βουλευτή, καθόρισαν μέρα, ώρα και τόπο και μονομάχησαν με πιστόλια από απόσταση 20 μέτρων. «Βάρβαροι» πολιτικοί… Οι σημερινοί ξιφομαχούν με tweets…

 

 

Κερδάμε, κερδάμε...

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

ΙΟΥΝΙΟΣ 1970

 

Αποχωρεί ο χουντικός νομάρχης Δορκοφίκης

 

Με τη συμπλήρωση ακριβώς τριών χρόνων, αποχωρεί από τη Νομαρχία Λέσβου ο πρώτος χουντικός νομάρχης Κώστας Δορκοφίκης. Είχε διοριστεί τον Ιούνιο του 1967 και κατά την τριετία κινήθηκε στο πλαίσιο της χούντας, περιοδεύοντας στα χωριά του νησιού προπαγανδίζοντας το έργο της… επανάστασης. Πέρα τούτου, είχε στείλει μια σειρά Λεσβίων στην εξορία, ανάμεσά τους και τον δήμαρχο Μυτιλήνης Απόστολο Αποστόλου.

Ο Κ. Δορκοφίκης προήχθη στη Νομαρχία Ευβοίας και αντικαταστάτης του διορίστηκε ο Φ. Καζάκης. Προς τιμήν της αναχώρησής του, το (διορισμένο) Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης τού παρέθεσε δεξίωση, ενώ ο αποχωρών νομάρχης στην ομιλία του εξέφρασε την «αισιοδοξία του για την επίτευξη των στόχων της επανάστασης».

 

ΕΙΠΕ

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι επίκειται μεγαλύτερος σεισμός. Επιστημονικά δεν τεκμηριώνεται από πουθενά. Εκτός αν κάποιοι έχουν μαντικές ικανότητες…».

Νίκος Ζούρος, καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου («ΕΜΠΡΟΣ»)

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΡΟΤΑΡΥ

Ο Ροταριανός Όμιλος Μυτιλήνης θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με κύριο θέμα την αλλαγή ηγεσίας του ομίλου, την έκθεση πεπραγμένων και τον οικονομικό απολογισμό στο ξενοδοχείο «Ηλιοτρόπιο» στις 9 μ.μ. με τιμή εισόδου μετά δείπνου 15 ευρώ.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Η εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου «Του πανταλόνε ο γάμος», στο «Τσαρσί Χαμάμ» στην Επάνω Σκάλα στις 8 μ.μ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία του στελέχους του ΚΚΕ Δημήτρη Καραγιάννη στη Στύψη στις 9 μ.μ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Έκθεση φωτογραφίας της διάσημης Ελληνοαμερικανίδας φωτογράφου Stella Johnson, στον εκθεσιακό της χώρο, στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης, από τις 7:30 έως τις 9:30 μ.μ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η ταινία «Wonder woman» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση στη μνήμη των «μικρών ηρώων» Προσκόπων που εκτελέσθηκαν στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας και όλων των Προσκόπων των Ομάδων της Μικρασίας στο χρονικό διάστημα 1919 - 1922 στην Εστία των Προσκόπων στο Μακρύ Γιαλό στις 11:30 π.μ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γνωριμία με τα αξιόλογα κτήρια της Λέσβου από την πρωτοβουλία της ομάδας «Open Lesvos» στο «Λέσβιον» στις 8 μ.μ.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΕΡΓΑΣΙΑ

Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την κάλυψη των 13 θέσεων συμβασιούχων (συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας 8 μηνών) στη ΔΕΥΑΛ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η ταινία «The list of Adrian Messenger» στο Αρχοντικό Γεωργιάδη στις 9 μ.μ.

 

 

Κατηγορία Φωτογραφία
- 17|06|2017 10:07

Ομολογουμένως δεν είναι και το πιο σύνηθες να βλέπει κανείς μαθητές στους δρόμους να διαδηλώνουν για να δώσουν εξετάσεις!

Κατηγορία Φωτογραφία
- 17|06|2017 10:05

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»

Κατηγορία Κοινωνία
- 17|06|2017 08:40

Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στον υποθαλάσσιο χώρο, νότια της Λέσβου, με μια δόνηση νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι του νησιού ξύπνησαν με 4,6R στις 06:40, με βάση τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο δυνατός μετασεισμός είχε το ίδιο επίκεντρο με τον φονικό σεισμό της 12ης Ιουνίου, με εστιακό βάθος μόλις 6,5 χιλιόμετρα.

Χθες Παρασκευή, καταγράφηκε επίσης ένας ακόμα σχετικά δυνατός μετασεισμός με ένταση 4R στις 16:25.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top