FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 18|10|2017 19:55

Το εργαστήριο «Art Lab» με μεγάλη χαρά ανακοίνωσε την εισαγωγή των μαθητών του στις σχολές Καλών Τεχνών. Πιο αναλυτικά, οι υποψήφιοι Ανδρονίκη Πλούκου και Σταύρος Μαντατής πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας, με τον Σταύρο να έχει να επιλέξει ανάμεσα σε αυτήν αλλά και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Ιωαννίνων, αφού πέρασε με επιτυχία και σε αυτήν. Τελικά σύμφωνα με τα χτεσινά αποτελέσματα θα περάσει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης!

«Η επιτυχία των παιδιών ήρθε να συμπληρώσει τη χαρά μας, αφού λίγους μήνες πριν οι υποψήφιες Ελένη Πασπάτη, Νταίζη Χατζηαργυρίου και Σμαράγδα Ευδοξιάδου μάς έκαναν περήφανους με την επιτυχία τους στις Πανελλήνιες και συγκεκριμένα με τις υψηλές βαθμολογίες τους στα ειδικά μαθήματα Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου, κατακτώντας τη θέση τους στις σχολές που επιθυμούσαν», λέει στο «Ε» ο Δημήτρης Καλαντζάκης, καθηγητής της σχολής και υπεύθυνος προετοιμασίας των μαθητών για τις ανώτατες σχολές στο Ελεύθερο Σχέδιο. Στο Γραμμικό σχέδιο υπεύθυνος είναι ο Παναγιώτης Βεκρής.

Η Ελένη Πασπάτη πέρασε στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Αθήνας, η Νταίζη Χατζηαργυρίου στη Γραφιστική Αθήνας και η Σμαράγδα Ευδοξιάδου στη σχολή Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Αθήνας.

Τα τμήματα του εργαστηρίου: Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, Προετοιμασία ΑΣΚΤ, Παιδικά, Εφηβικά, Ζωγραφική, Βασικό Σχέδιο, Αγιογραφία, Χαρακτική, Γλυπτική, Εικαστικό Παιχνίδι Ενηλίκων. 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 18|10|2017 18:53

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στην αίθουσα πολιτισμού Λουτρών η ετήσια εκδήλωση του μουσικού τμήματος του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το δελφίνι».

Την εκδήλωση, που ήταν και η τελευταία του καλοκαιριού, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι γονείς των παιδιών και πολλά μέλη του Συλλόγου οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά την πρόοδο των παιδιών τους στη μουσική και να τα καμαρώσουν γι’ αυτό. Στο μουσικό τμήμα του Συλλόγου συμμετέχουν αυτή τη στιγμή 16 παιδιά ηλικίας από 6 έως 17 ετών και τα μαθήματα για όσους ενδεχομένως ενδιαφέρονται γίνονται στη βιβλιοθήκη του Συλλόγου στη Σκάλα Λουτρών κάθε Σάββατο.

Στην εκδήλωση έπαιξαν κιθάρα και τραγούδησαν οι παρακάτω μαθητές και μαθήτριες: Πέρσα Γκαγκάνη, Μιχάλης Τρουλινός, Φίλιππος Δασκάλου, Αίας και Αλέξανδρος Μουσελίμης, Ντορέττα Λιαδέλλη, Βασίλης Τζωρτζάτος, Δέσποινα Καραβατάκη, Μαρίνος Ντινιακός, Ήλια Πανταζοπούλου, Νικολέτα Τριβέλλα, Παναγιώτα Παπαχρυσού και Απόστολος Κομνηνός.

 

 

 

Κατηγορία Αγορά
- 18|10|2017 17:56

Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης ανακοίνωσε ότι η ημερομηνία διενέργειας των εκλογών του θα είναι η 15η Νοεμβρίου, στη διάρκεια της Γενικής του Συνέλευσης, από την οποία θα αναδειχθεί το νέο Διοικητικό Συμβούυλιο, η Εξελεγκτική Επιτροπή και οι Αντιπρόσωποι του στην Ομοσπονδία.

Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητήριου Λέσβου, επί της οδού Π. Κουντουριώτη 71, στην Προκυμαία (1ος όροφος), από τις 17:00 έως τις 19:00 και οι ακολούθως οι εκλογές από τις 19:00 έως 21:00.

Σημειώνεται, πως όσοι επιθυμούν να καταθέσουν υποψηφιότητα παρακαλούνται να προσέλθουν στο γραφείο του Συλλόγου και να το ανακοινώσουν στη γραμματεία από την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 (12:00- 14:30) έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 (12:00- 14:30).

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης γίνεται γνωστό ότι οι υποψήφιοι και οι ψηφοφόροι θα πρέπει να είναι ταμειακώς εντάξει, έχοντας τακτοποιήσει τυχόν οφειλές. Το κάθε παράβολο υποψηφιότητας στο Δ.Σ και στους Αντιπροσώπους έχει καθοριστεί στα 50€.

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 18|10|2017 17:51

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο η πρώτη δράση της ομάδας «Open Lesvos», όπου 100 περίπου συμπολίτες μας ξεναγήθηκαν δωρεάν με τη βοήθεια επαγγελματιών ξεναγών και τη συνδρομή εθελοντών σε έξι αξιόλογα κτήρια στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης.

Σε μια διαδρομή πλέον των 2 ωρών, είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν και να γνωρίσουν από μέσα τη διαρρύθμιση, τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κάθε κτηρίου αλλά και να μάθουν την ιστορία του κτίσματος, τις διάφορες χρήσεις του μέχρι σήμερα αλλά και να ακούσουν (μερικές φορές και από πρώτο χέρι) την ιστορία των ανθρώπων που έκτισαν και κατοίκησαν σ’ αυτά. Συγκεκριμένα η ξενάγηση περιλάμβανε τα εξής κτήρια:

  1. Κεντρικά Λύκεια: Το πάλαι ποτέ ιστορικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, του οποίου συνέχεια σήμερα αποτελεί το Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης. Στον Α΄ όροφο του κτηρίου στεγάζεται βιβλιοθήκη, που περιλαμβάνει σπάνια χειρόγραφα αλλά και εκδόσεις.
  2. Αρχοντικό Ηλιάδη-Βουλιουρή: Το κτήριο βρίσκεται στην οδό Βουρνάζων 15. Η κατοικία παραμένει σε απόγονους της οικογένειας με σημερινό ιδιοκτήτη τον Μιχαήλ Χατζηγιάννη. Σήμερα έχει χρήση γραφείων.
  3. Αρχοντικό Δουκαρέλλη: Σήμερα νοικιάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και στεγάζει την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου.
  4. Αρχοντικό Αλαμανέλλη: Πουλήθηκε το 2002 στην ΤΕΔΚ Λέσβου, έγιναν εργασίες αποκατάστασης και πλέον στεγάζει υπηρεσίες της.
  5. Αρχοντικό Κούμπα: Δεν παραμένει στην αρχική οικογένεια. Σήμερα το κτήριο στεγάζει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου του Υπουργείου Πολιτισμού.
  6. Κτίριο Βαλλιάνου: Μια τυπική μονοκατοικία των αρχών του 20ού αιώνα.

Σημειωτέον ότι η δράση αυτή του «Open Lesvos» ήταν πιλοτική, καθότι γινόταν για πρώτη φορά και οι διοργανωτές ήθελαν να είναι προσεκτικοί και να αποφύγουν τυχόν λάθη. Εν τούτοις, το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο με αποτέλεσμα μέσα σε 4 ώρες να καλυφθούν όλες οι θέσεις και πάρα πολλοί συμπολίτες μας δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τα θετικά σχόλια που κατεγράφησαν μέχρι στιγμής, δίνει τη δύναμη να συνεχίσουν και του χρόνου και με άλλες διαδρομές στη Μυτιλήνη αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού.

Η δράση δεν θα μπορούσε να έχει υλοποιηθεί χωρίς τη πολύτιμη συνδρομή κάποιων ανθρώπων: «Καταρχάς ευχαριστούμε τους ιδιοκτήτες των κτηρίων, τους ανθρώπους που μας έδωσαν συνέντευξη και εκείνους που μας μύησαν στα ενδότερα του κάθε κτηρίου: ο κ. Καλαμάτας, η οικογένεια Χατζηγιάννη, η κ. Ειρήνη Μανιατοπούλου, η κ. Άννα Καγιαδάκη, ο κ. Γιώργος Βαλάκος, η κ. Ρένα Αλβαμανέλλη, ο κ. Γιάννης Τσαμπάνης, η κ. Ναταλία Γκόγκα, ο κ. Αργύρης Χατζημαλλής. Ευχαριστούμε τις επαγγελματίες ξεναγούς Έλσα Εγγλεζοπούλου, Ελένη Κρητικού, Εύα Γιαννίκου, Ισμήνη Μαμουνή, Όλγα Χατζηευστρατίου και Ειρήνη Νεραντζή. Επίσης, τους Μιχάλη Μπάκα, Άρη Σπέρκο, Παναγιώτη Βεκρή, Γιώργο Κλειδαρά και Δημήτρη Χατζηγιαννάκη για τις φωτογραφίες, τους Παναγιώτη Βεκρή και Θοδωρή Καπετανάκη για τη βιντεοσκόπηση και το trailer, τον Μάριο Μητσέλλη για την ιστοσελίδα μας και την Ελισάβετ Κελίδου για τα γραφιστικά, τη Μαρίνα Τσέγγου για τις μουσικές επιλογές στο κλείσιμο της δράσης. Ευχαριστούμε επίσης τις επιχειρήσεις που μας στήριξαν, ήτοι τα βιολογικά κρασιά Μεθυμναίος, το παραδοσιακό τυροκομείο Μυστακέλλης, τα ζυμαρικά Theros, την Lesvos Alarm του κ. Γ. Χιωτέλλη, το καφέ Πανελλήνιον, το Κέντρο Γλωσσών του κ. Τατάκη, το food blog « Τζετζερές» της κ. Μαρίας Πανάγου».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους στον ιστότοπο www.openlesvos.gr <http://www.openlesvos.gr/> καθώς και στο <https://www.facebook.com/OpenLesvos> ή στέλνοντας e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά, πλαισιώνοντας μια από τις παρακάτω ομάδες που δημιουργήθηκαν:
Οι δράσεις γίνονται υπό την αιγίδα της ΑΜΚΕ «ΙΔΕΑ», που έχει διοργανώσει το «TEDx Lesvos» καθώς και τη δράση «The Island of Love».

Κατηγορία Πολιτική
- 18|10|2017 16:57

Με τη συμμετοχή πολλών φίλων και οπαδών του Κόμματος αλλά και ανθρώπων που θέλησαν από πρώτο χέρι να ακούσουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα που μας πέρασε η εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Λέσβου του ΚΚΕ με θέμα: «Αλήθειες και ψέματα για τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο για την Οκτωβριανή Επανάσταση που έχει επιμεληθεί το ΚΚΕ. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Παναγιώτη Μεντρέκα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και στη συνέχεια έγινε πλούσια συζήτηση πάνω στο θέμα.

Στο χώρο της συγκέντρωσης υπήρχε έκθεση φωτογραφίας από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση καθώς επίσης και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

«Καθώς συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη μεγάλη σοσιαλιστική επανάσταση στη Ρωσία που συγκλόνισε τον κόσμο, που έφερε για πρώτη φορά την εργατική τάξη στην εξουσία και ξεκίνησε αυτό το πρωτόγνωρο έργο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού κάτω από φοβερά αντίξοες συνθήκες και αντιπαλεύοντας επί δεκαετίες θεούς και δαίμονες, προφανώς οι υποστηρικτές του καπιταλισμού θα ξεσαλώσουν», τόνισε ο κ. Μεντρέκας. «Γι’ αυτό και εμείς έχουμε καθήκον να προβάλλουμε τα συμπεράσματά μας, είναι και μια μεγάλη ευκαιρία να περάσουμε στην αντεπίθεση για να μάθουν αυτοί που έχουν ανάγκη την αλήθεια», πρόσθεσε και εξήγησε: «Στον αιώνα που πέρασε ο σοσιαλισμός με αφετηρία το 1917 και με κέντρο την Σοβιετική Ένωση έκανε έφοδο στον ουρανό όπου για δεκαετίες πετούσε προς τα μπρος και προς τα πάνω, πάρα και ενάντια το λυσσασμένο και συνεχή πόλεμο που του είχαν εξαπολύσει. Παρά τις επεμβάσεις, την εσωτερική υπονόμευση, τα σαμποτάζ, παρά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το ναζισμό, που ήταν ένα ακόμα τέρας που γέννησε ο καπιταλισμός που τον έθρεψε και τον εξαπέλυσε με σκοπό να συντρίψει τη σοσιαλιστική ΣΕ, η καθυστερημένη Ρωσία, ως Σοβιετική Ένωση, μέσα σε λίγα χρόνια έφτασε και ξεπέρασε τις προηγμένες καπιταλιστικές χώρες σε μια σειρά τομείς.

Η ανάπτυξή της ήταν αλματώδης χωρίς να εκμεταλλεύεται άλλες χώρες και λαούς, όπως έκαναν για αιώνες αυτές. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η αλματώδης ανάπτυξη έγινε όχι σε βάρος, άλλα ταυτόχρονα με την ανάπτυξη των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Ήταν τέτοιες οι κατακτήσεις του σοσιαλισμού που άσκησαν τεράστια πίεση και στις καπιταλιστικές χώρες οι οποίες αναγκάστηκαν να κάνουν παραχωρήσεις προς τους εργαζόμενους σε μια σειρά τομείς…

Όμως οι κατακτήσεις των εργαζομένων στο σοσιαλισμό δεν υπερείχαν μόνο κατά πολύ στους ποσοτικούς δείκτες απ’ αυτές που είχαν οι εργαζόμενοι στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, αλλά είχαν πολύ ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εφόσον ήταν έτσι, τότε γιατί ηττήθηκε; Η ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη στο τέλος του 20ού αιώνα δεν μαρτυρά την υπεροχή του καπιταλισμού, άλλα το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περίοδο ο σοσιαλισμός βρέθηκε πιο αδύναμος απ’ αυτόν».

 
Και ο ομιλητής  Π. Μεντρέκας

Για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση

Στο ερώτημα αν μπορεί να ξεκινήσει η σοσιαλιστική οικοδόμηση σε μια χώρα και αν η σημερινή Ελλάδα έχει τις δυνατότητες, το ΚΚΕ απαντά κατηγορηματικά: «Ναι! Μπορεί να απογειωθεί η εγχώρια παραγωγή αν απαλλαγεί από τις αλυσίδες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας. Ναι! Μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του λαού, με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα μας.

Και δεν θα είμαστε μόνοι μας. Κανένας λαός, όταν παλεύει, δεν είναι μόνος του. Αυτό που φαίνεται σήμερα ακίνητο, αύριο μπορεί να μεταβληθεί ριζικά, γιατί ο συσχετισμός μπορεί ν’ αλλάξει και θα αλλάξει ραγδαία αν εμείς οι κομμουνιστές ακούραστα και με πείσμα αξιοποιήσουμε την πείρα μας, γίνουμε πιο ικανοί στην ιδεολογική πολιτική αντιπαράθεση, αν δουλεύουμε και οργανώνουμε την πάλη με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και στις λαϊκές δυνάμεις. Αυτό είναι το δίδαγμα της μεγάλης Οκτωβριανής επανάστασης του 1917».

Κατηγορία Κοινωνία
- 18|10|2017 16:43

Στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μονάδων Κοινωνικής Πρόνοιας στα Χανιά μίλησε η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του ιδρύματος «Θεομήτωρ» της Αγιάσου Κατερίνα Βόλτσιου για τον ρόλο των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας καθώς και την κοινωνική πολιτική και ψυχική υγεία.

Στο πλαίσιο της αλλαγής του ρόλου που τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας επιδιώκουν να διαδραματίσουν στο μέλλον, ακούστηκαν ιδέες, προτάθηκαν νέες πρακτικές με στόχο τον άνθρωπο, δόθηκαν διαφορετικές οπτικές με στόχο να οριστεί η κοινωνική πολιτική και να δρομολογηθεί η αλλαγή της εικόνας του προνοιακού κράτους.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου υπήρχε πάντα ανεπτυγμένο το κοινωνικό αίσθημα αλληλεγγύης και η κοινωνική προστασία τάσσονταν πάντα υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Με αυτή τη κοινή διαπίστωση και με τη δέσμευση για περισσότερη συμμετοχή και πρωτοβουλία από πλευράς των εκπροσώπων του αρμόδιου Υπουργείου και των εμπλεκομένων φορέων, έκλεισε το Συνέδριο.

 

Να αλλάξει η εικόνα

«Όλοι επιθυμούμε να αλλάξει η εικόνα του προνοιακού κράτους. Στο πλαίσιο αυτής της επιδίωξης προσδοκούμε τα ΚΚΠ να διαδραματίσουν έναν νέο ρόλο. Αυτό απαιτεί να εφαρμόσουμε νέες πρακτικές με στόχο τον άνθρωπο», επεσήμανε αρχικά η κ. Βόλτσιου.

Μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής: «Σε έναν κόσμο που καθημερινά καταρρέει και υφίσταται τις συνέπειες της κοινωνικής κρίσης, όπου καθολικές ηθικές αξίες θυσιάζονται στον βωμό του κοινωνικού εγωισμού, η ουσιαστική έννοια της κοινωνικής πρόνοιας αποδυναμώνεται. Στόχος μας είναι η προαγωγή της αλληλεγγύης όχι όμως ως μέσο κοινότυπου χαρακτηρισμού της ανθρωπιάς, αλλά ως αξιόπιστου εργαλείου για την καταλυτική ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των ανθρώπων του χώρου με σκοπό την επαναφορά της ουσίας του λειτουργήματος που υλοποιούμε».

Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί μια συνεργασία δυο Υπουργείων, του Εργασίας και του Υγείας, «μια ανταλλαγή πληροφόρησης ώστε να δούμε τι ανακατανομή μπορεί να γίνει έτσι ώστε ο ορισμός του οράματος, των αξιών, αρχών και στόχων της πολιτικής που τα ΚΚΠ θέτουν ως κριτήρια όσο αφορά τον μελλοντικό ρόλο που θέλουν να διαδραματίσουν να μπορέσει να επιτευχθεί με γνώμονα ουσιαστικές τομές που πρέπει να γίνουν από τη βάση με καθορισμό των πεδίων ανάληψης και ευθυνών των διαφόρων εμπλεκομένων τομέων, πιθανά στην αρχή μέσα από εκτέλεση πιλοτικών προγραμμάτων».

 

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 18|10|2017 15:41

«Μάχαιρα έδωκες, μάχαιρα θα λάβεις» είπε ο Ιησούς στον Πέτρο, σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη. Χωρίς να πει αυτή τη φράση, η Αναστασία Αντωνέλλη, αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης «σφάζει», όχι ακριβώς με το «γάντι», τη διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου (ΦΣΛ) που αντιτίθεται στη συνέχιση λειτουργίας του Κοινωνικού Φαρμακείου. Συγκεκριμένα τον στηλιτεύει καυστικά για «τη μη ύπαρξη στήριξης και βοήθειας εκ μέρους του διαχρονικά». Ο μεν ΦΣΛ υπονοεί ότι χάνει χρήματα και ότι δεν τηρούνται στο Κοινωνικό Φαρμακείο οι προδιαγραφές με άδεια λειτουργίας όπως στα συμβατικά φαρμακεία, η δε Αν. Αντωνέλλη υπονοεί αδιαφορία, ενώ εκατοντάδες πολίτες συρρέουν γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

«Για άλλη μια φορά ευχαριστώ από καρδιάς την διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου για την μη ύπαρξη στήριξης και βοήθειας εκ μέρους του, διαχρονικά, σε όλες τις δομές μας που στόχο έχουν την ανακούφιση από την φτώχεια των απόρων Δημοτών μας. Με την άρνηση τους αυτή μας βοηθάνε να γίνουμε καλύτεροι, μιας και πρέπει μόνοι μας να βρούμε τρόπους ενίσχυσης των δομών μας αυτών. Και όπως όλοι ξέρουν, βρίσκουμε: ευτυχώς η αλληλεγγύη κατοικεί στις καρδιές και στις τσέπες, του μεγαλύτερου ποσοστού των ανθρώπων του τόπου μας» τόνισε χαρακτηριστικά. Και προσθέτει: «Φυσικά ως πολίτης αυτής της Χώρας, για άλλη μια φορά συνειδητοποιώ γιατί στην Ελλάδα της κρίσης συνεχίζει να απαξιώνεται ο συνδικαλισμός, ενώ θα μπορούσε να είναι ελπίδα. Ίσως ακόμα δεν έχουν κατανοήσει κάποιοι ότι δεν είναι δυνατόν τα όποια «συντεχνιακά» προβλήματα και συμφέροντα να είναι υπεράνω της ανάγκης και των συμφερόντων της ίδιας της κοινωνίας μας».

Η δήλωση Βαλτά

Ειδικότερα κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου, ο πρόεδρος, Απόστολος Βαλτάς τόνισε χαρακτηριστικά ότι «στο Δήμο Λέσβου εξακολουθεί και λειτουργεί το Κοινωνικό Φαρμακείο ζει και βασιλεύει χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς αντικείμενο ύπαρξης. Κάναμε τα στραβά μάτια, όμως πλέον δεν πάει άλλο.» Η κ. Αντωνέλλη εξηγεί ότι ο Οργανισμός που προεδρεύει είχε το δικαίωμα εκ του ΦΕΚ για τη σύσταση Κοινωνικού Φαρμακείου: «Το 2012, η λειτουργία και στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό, όπως φαρμακοποιούς και κοινωνικό λειτουργό του Κοινωνικού Φαρμακείου μας εξασφαλίστηκε με την υπαγωγή και χρηματοδότηση του από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.  Με την λήξη του Προγράμματος αυτού, έχοντας περί τους 500 ωφελουμένους, ο Οργανισμός, αντιλαμβανόμενος την συνεχιζόμενη ανάγκη διεκδίκησε και είναι δικαιούχος από τον Μάρτιο του 2017 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Λέσβου προϋπολογισμό 243.360,00 ευρώ, για τρία έτη 2017-2020.»

Θυμίζει ότι με βάση την πράξη ένταξης στο Ευρωπαϊκό αυτό Πρόγραμμα: «επιδιώκεται η παροχή σε σταθερή και τακτική βάση δωρεάν φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και παραφαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία θα εξασφαλίζονται μέσω συγκεκριμένων συνεργασιών, καθώς και από τη συμμετοχή και κινητοποίηση συλλογικών φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών, σε άτομα που διαμένουν στο Δήμο Λέσβου, συμπεριλαμβανομένων και των νόμιμα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών τα οποία βάσει κριτηρίων και σχετικών αποδεικτικών στοιχείων, βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από τη φτώχεια καθώς και οι δικαιούχοι/αιτούντες διεθνούς προστασίας. τα οποία βάσει κριτηρίων και σχετικών αποδεικτικών στοιχείων, βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια (π.χ. ωφελούμενοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του ΤΕΒΑ, ανασφάλιστα άτομα με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, άτομα που διαθέτουν βιβλιάριο απορίας, κλπ.)».

Ανησυχία πολιτών

Στους πολίτες που ανησύχησαν για το εάν θα κλείσει το Κοινωνικό Φαρμακείο, «γιατί το απαιτεί η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου», απαντά: «Το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Λέσβου θα κλείσει ΜΟΝΟΝ εάν υπάρξει εντολή από τον Υπουργό Υγείας, το Υπουργείο του οποίου ή όποιο άλλο, θα αναλάβει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα χρηματικά κονδύλια που έχουμε εκταμιεύσει από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, θα εξασφαλίσει την συνέχιση της εργασίας σε όσους εκ του Προγράμματος έχουν προσληφθεί και θα καλύψει το 25% της συμμετοχής που καλούνται να πληρώσουν κάποιες κατηγορίες ανασφαλίστων. Εμείς και ΕΝΑΣ Δημότης μας να έχει ανάγκη την δομή μας αυτήν, θα συνεχίσουμε να την λειτουργούμε και γιατί την έχουν ανάγκη πολλοί, αλλά και γιατί το Κοινωνικό μας Φαρμακείο συνδράμει κατά καιρούς με φάρμακα σε άλλες δομές που έχουν ανάγκη: στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, Κέντρα Υγείας, Γηροκομεία κ.λ.π. κ.λ.π.»

Και καταλήγει: «Εμείς, ως Αυτοδιοίκηση έχουμε υποχρέωση να υπηρετούμε την ανάγκη και το συμφέρον της κοινωνίας. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και με το Κοινωνικό μας Φαρμακείο, όσο αυτό εξαρτάται από εμάς.»

Κατηγορία Διαδρομές
- 18|10|2017 14:46

 

 

Δίπλα στη Ζωοδόχο Πηγή βρισκόταν το Ελληνικό Παρθεναγωγείο της Περγάμου! Το κτήριο είναι ακόμα εκεί και ανακαινίζεται! Ορθογώνιο κτίσμα, με διπλή σκάλα στη μαρμάρινη πρόσοψη, έχει νεοκλασική γρηπίδα με ταινία από «τρίγλυφα», ενώ η μνημειακή του πύλη με το μαρμάρινο θύρωμα φέρει επίστεψη από σπείρες και ανθέμια. Στη ρίζα της σκάλας βρίσκεται η μαρμάρινή του κρήνη, με υπέροχη μαρμάρινη επίστεψη, επίκρανα και λεοντοκεφαλή σαν βρύση! Επάνω απ’ αυτήν βρίσκεται ελληνική επιγραφή, με κατεστραμμένα από καλέμι τα γράμματά της! Είπαμε για την κοινή μοίρα των μνημείων στις δύο μεριές του Αιγαίου.

Ανηφορίζουμε πάλι στο μακρύ σοκάκι, κάτω από τον επάνω μαχαλά και την Ακρόπολη και συνεχίζουμε προς τα δυτικά, καταλήγοντας στη μεγάλη πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Στα ΒΔ της πλατείας, στο οικόπεδό της δεν υπάρχει πια τίποτα, μόνο κάτι πέτρες! Ο Αϊ-Γιώργης χτίστηκε το 1889, μετά από ένα όνειρο του Κουνέλλη που βρήκε την εικόνα! Γινόταν μεγάλο, τριήμερο πανηγύρι εδώ, με τις βρύσες (Γκιορνέλια ή Γουρνέλια) να τρέχουν άφθονο νερό (τώρα βρίσκονται κάτι χαλάσματα απ’ αυτές)! Ο κόσμος μαζευόταν στα δύο υπέροχα καφενεία, στη ΝΑ γωνία, ιδιοκτησία των Σχολείων και δωρεά του συλλόγου ο Άτταλος. Του Σάμψων και του Κανέλλη! Το ένα έχει μετατραπεί τώρα σε ένα πολυτελές εστιατόριο!

Η πλατεία παλιά ονομαζόταν Ντομούζ αλάνι (των γουρουνιών) γιατί εδώ πουλούσαν στους Έλληνες και στους Αρμένηδες το απαγορευμένο κρέας για τους μουσουλμάνους οι κυνηγοί, που κατέβαζαν τα αγριογούρουνα από τον Πίνδασο! Εδώ την ορθογώνια πλατεία όριζε μια μεγάλη υπόγεια αρχαία θολωτή σήραγγα, από λαξευτή πέτρα, τούβλο και ποζολάνα, η οποία στη δυτική πλευρά οδηγούσε προς την ακρόπολη! Ίσως οδός διαφυγής! Ένα αναστηλωμένο τμήμα της είναι επισκέψιμο δίπλα στα καφενεία! Πολλά σπίτια τη χρησιμοποιούσαν σαν υπόγεια ποιμνιοστάσια! Γι’ αυτό πολλές φορές υποχωρούσε η οροφή, μια φορά με δύο ανθρώπινα θύματα (το 1910-Τσολίσος)!

Τώρα η πλατεία είναι υπέροχα διαμορφωμένη, πλακόστρωτη, με δένδρα, γκαζόν, παιδική χαρά, με μια παλιά ελληνική βρύση, με διακόσμηση από αρχαία κομμάτια (ακόμα και ένας ελαιόμυλος trapetum βρίσκεται εκεί). Την πλατεία διαμόρφωσε ο παλιός Δήμαρχος Σεφά Τασκίν, πρόσφυγας από τον Πολιχνίτο, με την επιστασία του αρχιτέκτονα Τζενκιζ Μπεκτάς.* Απ’ αυτό το μπαλκόνι η θέα είναι υπέροχη. Οι μιναρέδες των τζαμιών, το ποτάμι, αλλά και οι πολυκατοικίες που σκαρφαλώνουν στο Λόφο του Μουζάλα! Από το Bergama hotel, το πάλαι ποτέ Αρένων, μέχρις εδώ διανύσαμε περίπου 650 μέτρα, γεμάτα από την ομορφιά των σπιτιών του ελληνικού μαχαλά! Αυτά θα τα δούμε ιδιαίτερα, πριν περάσουμε τον Σεληνούντα, για την τουρκική αγορά!

 

* Ευχαριστώ τον Στρατή Μπαλάσκα που με ξενάγησε στην πόλη των προγόνων του, αφού το σπίτι τους βρίσκεται σ’ αυτήν την πλατεία! Επίσης τον κουμπάρο του Σεφά που μας συνόδευε στην περιήγηση!

 

Το υπέροχο Παρθεναγωγείο και ο Σεφά Τασκίν...

 

...με τη μαρμάρινή του κρήνη και τη σβησμένη επιγραφή...

 

...υπό το βλέμμα του Κεμάλ.

 

Η μεγάλη πλατεία...

 

...με την ελληνική βρύση...

 

...με τα δύο καφενεία...

 

...το ένα πολυτελές εστιατόριο...

 

..με τη μεγάλη αρχαία στοά από κάτω...

 

...η συμπαθητική γιαγιά...

 

...και τα παιδιά στον αρχαίο ελαιόμυλο!

 

Κατηγορία Αγρότες
- 18|10|2017 14:34

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη, για την εξέταση των μέτρων  αντιμετώπισης της ζωονόσου της ευλογιάς των προβάτων, που έχει προσβάλει αρκετά κοπάδια σε Μανταμάδο και Αγία Παρασκευή.

Στα μέτρα που αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων  είναι η κατασκευή απολυμαντικών τάφρων σε κομβικά σημεία, παραπλεύρως του οδικού δικτύου, ώστε να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος απολύμανσης των μεγάλων φορτηγών. Μάλιστα, θα ζητηθεί και η συμβολή του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, ως προς την μόνιμη κατασκευή αντίστοιχης τάφρου και στο λιμάνι της Μυτιλήνης, για τον ίδιο λόγο.

Την προσεχή Τρίτη ωστόσο αναμένεται στη Λέσβο η επίσκεψη του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου , ώστε να συζητηθούν όχι μόνο ζητήματα που άπτονται της ευλογιάς, στην παρούσα φάση, αλλά και το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια ως προς το ζωικό κεφάλαιο.

Οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες οι ενημερώσεις των κτηνοτρόφων στα χωριά που έχουν πληγεί από τη ζωονόσο, αλλά και στις κοντινές περιοχές, ενώ θα ακολουθήσει αύριο Πέμπτη μια ακόμα σύσκεψη. Σε αυτή αναμένεται να παραβρεθούν εκπρόσωποι συνεταιρισμών, αλλά και αγροτικών συλλόγων , προκειμένου να συζητηθούν σημαντικά ζητήματα γύρω από την απαγόρευση του κυνηγιού στις απαγορευμένες περιοχές, αλλά και τον εν γένει περιορισμό των μετακινήσεων των κυνηγών.

 

Έρχεται ο προϊστάμενος

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες το Υπουργείο Γεωργίας είχε προχωρήσει στην απαγόρευση μετακίνησης μικρών ζώων, έξω από τις κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται, ενώ είχε ζητηθεί και η συνεργασία των κτηνοτρόφων, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά τη βιωσιμότητα τους και για τα επόμενα χρόνια.

Αξίζει να τονιστεί, η καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, έχοντας αντιληφθεί ότι από την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης, μπορεί να εξαρτηθεί συνολικά η βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας στο νησί μας, κατανοώντας πως εκείνο που προέχει είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων, που έχουν αποφασιστεί.

 

Κ. Αδαμίδης: «Υπάρχει συνεργασία»

Μιλώντας, στο «Ε», ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κώστας Αδαμίδης, χαρακτήρισε «σημαντική τη συζήτηση για τα μέτρα προστασίας και περιορισμού της νόσου», κάνοντας επίσης λόγο και για την επόμενη μέρα, «με συγκεκριμένες προτάσεις που θα κατατεθούν και στον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο». Καταλήγοντας, επεσήμανε πως «άπαντες, έχουν συνειδητοποιήσει τους προφανείς και μεγάλους κινδύνους που παραμονεύουν, κατανοώντας απόλυτα την κρισιμότητα της κατάστασης».

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 18|10|2017 14:18

Η Ένωση Καταναλωτών Λέσβου γνωστοποίησε, ενόψει της χειμερινής περιόδου, τα βασικά στοιχεία σχετικά με τη διακίνηση και την εμπορία του πετρελαίου θέρμανσης, με σκοπό  την ενημέρωση των καταναλωτών, εστιάζοντας στην έρευνα αγοράς, στις διαστάσεις της δεξαμενής τους, τον έλεγχο κατά την παραλαβή και σε άλλα ενδιαφέροντα σημεία.

Αναλυτικά: «Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τα εξής: α) Να κάνουν έρευνα αγοράς, προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου, ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή και να ενημερώνονται για τις μέσες τιμές καυσίμων από το Παρατηρητήριο της Γεν Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (www.fuelprices.gr), β) Να γνωρίζουν ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογιστεί πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της, γ) κατά την παραλαβή, να μην εμπιστεύονται μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο, δ) παρουσία του προμηθευτή να γίνεται προμέτρηση της ποσότητας που υπάρχει στη δεξαμενή και μετά την παραλαβή να γίνεται επιμέτρηση, αφού έχουν παρέλθει 2-3 λεπτά, προκειμένου να «κάτσει ο αφρός», ε) το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές, όχι θολό, στ) η πληρωμή του πετρελαίου να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό, στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή, καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία.

 

 

 

Κατηγορία Παντός καιρού
- 18|10|2017 13:25

Επανειλημμένα, σε προηγούμενα άρθρα μου, έχω αναφερθεί στην ανάγκη συγκρότησης μιας ενιαίας και μεγάλης παράταξης που θα καλύπτει όλον τον ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να εκπροσωπηθεί πολιτικά ένα μεγάλο μέρος του λαού που απεχθάνεται τα «αριστερά» καμώματα και τις πομφόλυγες του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τις προλήψεις και τις αναχρονιστικές ιδέες, στις οποίες εμμένουν- ακόμα και σήμερα- πολλοί που συγκροτούν την Κεντροδεξιά παράταξη.

Και επανειλημμένα έχω αναφερθεί στην ανάγκη μιας ευρύτερης κυβερνητικής συμπαράταξης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο πρόβλημα του εκσυγχρονισμού του κράτους και της εξόδου από την πολυεπίπεδη κρίση στην οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια η χώρα και η οποία, σήμερα, έχει οξυνθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να τίθεται σε κίνδυνο η ύπαρξή μας ως ανεξάρτητου κράτους, μέσα στην οικογένεια των πολιτισμένων ευρωπαϊκών κρατών.

Με το παραπάνω σκεπτικό, σε πρόσφατο άρθρο μου, χαιρέτησα ως « ένα παράθυρο αισιοδοξίας» την έναρξη της διαδικασίας για την ανάδειξη του προέδρου της Ενιαίας Δημοκρατικής ή Κεντρώας Προοδευτικής Παράταξης ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί τελικά.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, με αυξημένο ενδιαφέρον( όπως, πιστεύω, και πολλοί συμπολίτες μας) παρακολούθησα το πρώτο debate που πραγματοποιήθηκε, την προηγούμενη Πέμπτη, με πρωτοβουλία του τηλεοπτικού Σταθμού ACTION,ανάμεσα σε πέντε υποψήφιους για την προεδρία της παραπάνω παράταξης.

Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι ανάμεσα στους παραπάνω υποψήφιους ανακάλυψα εκείνον τον «χαρισματικό» ηγέτη, ο οποίος ως άλλος Ελευθέριος Βενιζέλος θα ταράξει με το όραμά του το πολιτικό μας τέλμα και θα εμφυσήσει στον λαό την πίστη στην αναγέννηση της χώρας . Και δεν νομίζω ότι θα είχα διαφορετική άποψη, εάν θα ήταν παρούσα στο debate και η σημερινή προεδρεύουσα της ΔΗΣΥ, η οποία αντί για το debate επέλεξε τον… διάλογο με τον λαό!

Η μελέτη, άλλωστε, της Ιστορίας μάς έχει διδάξει ότι οι χαρισματικοί ηγέτες εμφανίζονται μια φορά στα εκατό χρόνια και αλίμονο στους λαούς που αναμένουν τον «ενανθρωπισμό» κάποιου Μεσσία , για να τους απαλλάξει από την κακή τους μοίρα.

Προσωπικά, περισσότερο πιστεύω στην αποτελεσματικότητα των «Φιλικών Εταιρειών», στη συλλογική προσπάθεια, στο σχεδιασμό, την οργάνωση και στη συντονισμένη δράση, παρά στα ηγετικά «χαρίσματα» ενός αρχηγού, τα οποία από την εποχή, ακόμα, του χαρισματικού Αλκιβιάδη, δεν είναι βέβαιο ότι αξιοποιούνται πάντα προς όφελος του λαού και της πατρίδας.

Και όσον αφορά στη σημερινή συγκυρία και στην ανάγκη ανάταξης της χώρας μας, δεν περιμένω ούτε Ηρακλείς ούτε Μεγαλέξανδρους, για να καθαρίσουν- αυθωρεί και παραχρήμα- με τις υπερφυσικές τους δυνάμεις την «Κόπρο του Αυγεία»( ή του Αυγέα κατά Τσίπρα) ούτε να λύσουν τον «Γόρδιο Δεσμό» της οικονομικής εξάρτησης της χώρας από τους δανειστές μας και συγχρόνως το πρόβλημα της πολιτικής μας ανεπάρκειας, της παραλυσίας και της πλήρους ανικανότητας του κράτους . Αυτό που, νομίζω, περιμένουν οι σκεπτόμενοι και υπεύθυνοι πολίτες και το οποίο μπορεί να γίνει πραγματικότητα είναι να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και κοινή προσπάθεια, βήμα, βήμα , προς την έξοδο από την κρίση που βιώνουμε, με μέτρα επεξεργασμένα και σχεδιασμένα σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, με μέτρα που θα έχει κατανοήσει και αποδεχθεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, και τα οποία μέτρα θα μπορεί να υποστηρίζει μια οργανωμένη και αξιοκρατικά στελεχωμένη Δημόσια Διοίκηση.

Σε αυτή, λοιπόν, την προσπάθεια είναι μάταιο να ψάχνουμε να ανακαλύψουμε τους μεγαλοφυείς και τους ιδανικούς ηγέτες. Αυτό που μας χρειάζεται είναι να βρούμε ηγέτες ορθολογούντες και ορθοτομούντες. Προσωπικότητες με γνώση και λογική που διαθέτουν και την απαιτούμενη αποφασιστικότητα να εφαρμόσουν τα « δέοντα», υπερβαίνοντας το φόβητρο του πολιτικού κόστους ή τα μικροκομματικά συμφέροντά τους. Προσωπικότητες που μπορούν να λειτουργήσουν συλλογικά, να επιστρατεύσουν και να αξιοποιήσουν το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουμε σε πανεθνική κλίμακα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια οι περισσότεροι από τους υποψήφιους για την προεδρία της Δημοκρατικής Παράταξης φάνηκε να διαθέτουν- κατ΄ αρχήν- τα παραπάνω βασικά προσόντα. Αυτό, όμως, που θα αποτελέσει το συγκριτικό στοιχείο με βάση το οποίο θα επιλεγεί ο ένας, ο καταλληλότερος, για να αναλάβει την ηγεσία της παράταξης, είναι το κατά πόσον αυτός διαβάζει και ερμηνεύει σωστά τα σημάδια των καιρών: ποιες είναι οι αξιολογήσεις και οι ιεραρχήσεις που κάνει, σε ποιες υπερβάσεις από ιδεολογικές προλήψεις και προκαταλήψεις μπορεί να προχωρήσει, πόσον βαθειά και ευρεία αντίληψη διαθέτει, όσον αφορά στις ανάγκες, την ιδεολογική ωρίμανση και τη βούληση της κοινωνίας μας.

Και με βάση αυτό το κριτήριο, κάποιοι από τους υποψήφιους φάνηκαν να έχουν απεξαρτηθεί από την προσκόλλησή τους σε ξεθωριασμένες κομματικές και ιδεολογικές ταμπέλλες και να αντιλαμβάνονται την ανάγκη να προσελκύσουν σε ένα Μεγάλο Κέντρο της Λογικής και της Ευθύνης όλους εκείνους τους πολίτες, οι οποίοι αποστρέφονται τα «δεξιά» ή «αντιδεξιά», τα κούφια «αριστερά» ή «σοσιαλιστικά» συνθήματα . Και, οι οποίοι- έστω και έμμεσα-άφησαν να εννοηθεί ότι θα σεβαστούν την ετυμηγορία όλων εκείνων των σκεπτόμενων και υπεύθυνων πολιτών που προσδοκούν, επιτέλους, μια πανεθνική συστράτευση των δημοκρατικών και φιλευρωπαϊκών δυνάμεων για την απαλλαγή της χώρας από τα εθνικολαϊκιστικά μορφώματα , τα οποία με την πολιτική τους αποθαρρύνουν κάθε πρωτοβουλία για την ανάπτυξη και την πρόοδο, υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και αδιαφορούν για την κυριαρχία στη χώρα μας της ανομίας , της αναρχίας και της εγκληματικότητας.

Και ήταν απογοητευτικό, μετά από τόσα παθήματα και μαθήματα, τα οποία διδαχτήκαμε με τον πιο επώδυνο τρόπο την τελευταία οκταετία, επίδοξος υποψήφιος για την προεδρία της Δ.Π. να προβάλλει ως βασικό στόχο της πολιτικής του-στην περίπτωση που εκλεγόταν πρόεδρος- όχι την μετεκλογική συμπόρευση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων σε μια πατριωτική και πανεθνική προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά το πώς η Δημοκρατική Παράταξη θα επιτύχει τον… «εθνικό στόχο», να μην αναδειχθεί αυτοδύναμη η Ν.Δ. στις ερχόμενες εκλογές και πώς-στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας της Ν.Δ.- η Δημοκρατική Παράταξη, απορρίπτοντας κάθε πρόταση για συνεργασία που θα εξασφάλιζε τη σταθερή και αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας, θα επιτύχει την… «παραίτηση και από την αρχηγία της Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη.»!

Ε, όχι, κύριε υποψήφιε Πρόεδρε. Ο δημοκρατικός κόσμος είναι, πια, αρκετά ώριμος και αποφασισμένος να βάλει στο… «χρονοντούλαπο της Ιστορίας» τέτοια θλιβερά κατάλοιπα του παρελθόντος!

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 18|10|2017 13:16

Έργα βελτίωσης του επιπέδου οδικής ασφάλειας του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 3.898.000 ευρώ, εντάχθηκαν με απόφαση της Περιφερειάρχη κ. Χριστιάνας Καλογήρου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020». Πρόκειται για έργα που αφορούν εργασίες βραχυπρόθεσμων επεμβάσεων και στα 5 μεγάλα νησιά της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, για τη Λέσβο είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000€, στη Χίο ύψους 1.200.000€, στη Σάμο ύψους 735.000€, στη Λήμνου ύψους 500.000€ και στην Ικαρία ύψους 463.000€. Δικαιούχος των έργων είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της κάθε Περιφερειακής Ενότητας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, η οποία αξιοποίησε μελέτες που είχε εκπονήσει η «Εγνατία Α.Ε.» τα προηγούμενα χρόνια, έχοντας αυτές επικαιροποιηθεί από τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων.

 

Τι περιλαμβάνεται

Στο πλαίσιο των έργων θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις σε θέσεις Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας (Μ.Ο.Α.), με στόχο τη βελτίωση της. Οι κατασκευαστικές παρεμβάσεις αφορούν κυρίως σε αναβάθμιση και αντικατάσταση του εξοπλισμού της οδού, όπως η επαναδιαγράμμιση, η τοποθέτηση νέων και η αντικατάσταση υφιστάμενων φθαρμένων πινακίδων σήμανσης, η τοποθέτηση ανακλαστήρων οδοστρώματος, η τοποθέτηση μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας, κλπ., καθώς επίσης και η συμπλήρωση - ανακατασκευή της υφιστάμενης υποδομής τοπικά, όπως η επισκευή φθορών του οδοστρώματος και η αντικατάσταση της παλαιάς επιφανειακής ασφαλτικής στρώσης με νέα αντιολισθηρή, η συμπλήρωση υλικού του ερείσματος, ο καθαρισμός - μόρφωση της υφιστάμενης τριγωνικής τάφρου, ο καθαρισμός περιοχής για αύξηση ορατότητας (αποξήλωση εμποδίων και αποψίλωση ζωνών που εμποδίζουν την ορατότητα) κλπ.

 

Χρ. Καλογήρου: «Προτεραιότητά μας»

Η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου δήλωσε σχετικά: «Είναι συσσωρευμένες εδώ και χρόνια οι ανάγκες για έργα οδικής ασφάλειας στο Βόρειο Αιγαίο. Πέρα από τα έργα που ήδη εκπονούνται με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με τη σημερινή απόφαση εντάσσουμε στο ΕΣΠΑ έργα οδικής ασφάλειας προϋπολογισμού σχεδόν 4 εκατ. ευρώ σε όλα τα νησιά. Η οδική ασφάλεια παραμένει πάντα προτεραιότητα για εμάς και τα έργα που υλοποιούνται στοχεύουν να γίνει καλύτερο και ασφαλέστερο το οδικό δίκτυο των νησιών μας».

 

 

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top