FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Μετά τις συναρπαστικές εκδηλώσεις επί 14 ημέρες
Αυλαία για «το νησί της Αγάπης»

Κορυφώθηκαν την Τρίτη, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «TheIslandofLove», με την έκθεση έργου από παιδιά στο πάρκο Αγίας Ειρήνης, με τον τίτλο «Η Αγάπη είναι Πολύχρωμη», αλλά και με το πάρτυ κλεισίματος του Φεστιβάλ στο «Home». Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την 1η Φεβρουαρίου, με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου και τη φιλοξενία των ιερών λειψάνων στην καθολική εκκλησία της πόλης.

Κορυφώθηκαν την Τρίτη, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «TheIslandofLove», με την έκθεση έργου από παιδιά στο πάρκο Αγίας Ειρήνης, με τον τίτλο «Η Αγάπη είναι Πολύχρωμη», αλλά και με το πάρτυ κλεισίματος του Φεστιβάλ στο «Home». Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την 1η Φεβρουαρίου, με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου και τη φιλοξενία των ιερών λειψάνων στην καθολική εκκλησία της πόλης.

Εμπνευσμένοι εθελοντές που συγκρότησαν την ομάδα «Ιδέα», δημιούργησαν στην καρδιά του χειμώνα, ένα καλλιτεχνικό φεστιβάλ για την αγάπη και τον έρωτα. «Κεντρικό θέμα του φεστιβάλ, τα πτηνά.

Σύμφωνα με ένα ποίημα Άγγλου ποιητή, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τα πουλιά βγαίνουν στη φύση για την αναζήτηση συντρόφων. «Με αφορμή αυτό, εμπνευστήκαμε τη δημιουργία ενός πολιτιστικού φεστιβάλ γραμμάτων και τεχνών στην πόλη μας που θέλουμε να γίνει θεσμός», λέει η Φερενίκη Τσαμπαρλή, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ.

 

14 γλυπτά πτηνά

Διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες έφτασαν στο νησί και φιλοτέχνησαν 14 γλυπτά πτηνά που κατασκευάστηκαν από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ  το κοινό μπορούσε  να τους παρακολουθήσει κατά τη διάρκεια των εργασιών τους στην αίθουσα τελετών του ιστορικού κεντρικού σχολικού συγκροτήματος. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση με τους εικαστικούς καλλιτέχνες. Η Γωγώ Κολυβήρα, διοργανώτρια εικαστικών εκθέσεων, σύμβουλος της αθηναϊκής «Depot Art Gallery», συντόνισε τη συζήτηση, ενώ η προσκεκλημένη εισηγήτρια δημοσιογράφος και συγγραφέας Στέλλα Παναγιωτοπούλου μίλησε σχετικά με θέμα: «Τι χρώμα έχουν άραγε τα φτερά του Έρωτα;». Όπου ανέπτυξε αφενός την έννοια του χρώματος και την πρόσληψή του μέσω του μηχανισμού της ανθρώπινης όρασης και του οπτικού φλοιού στο επίπεδο της φυσιολογίας και αφετέρου το χρώμα όπως συναντάται στη φύση. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε τάσεις χρωμοφιλίας και χρωμοφοβίας στην τέχνη.

Στην ανοιχτή συζήτηση συμμετείχαν ως μεμονωμένοι καλλιτέχνες οι Δημήτρης Αντωνίτσης, Χρίστος Ευσταθίου και ο Johannes, πρόσφυγας ζωγράφος από την Ερυθραία Αφρικής, ο οποίος είχε φυλακιστεί στη χώρα του επειδή ζωγράφιζε. Στους συμμετέχοντες εικαστικούς ήταν, επίσης, ο επικεφαλής της ομάδας «Ni», διακεκριμένος ζωγράφος Χρήστος Κεχαγιόγλου με κάποια από τα μέλη της. Τα παρόντα μέλη της ομάδας ήταν οι ζωγράφοι Κώστας Λάβδας, Πάνος Κουφός, Μαρία Χαρατσάρη, Αλέξανδρος Βουρλής, Σωτηρία Σμυρναίου και Ελεάνα Μποζίνη.

Σημειώνεται ότι η ομάδα - project «Ni» της οποίας εμπνευστής είναι ο Χρήστος Κεχαγιόγλου, είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα επαγγελματιών καλλιτεχνών, όπου η ζωγραφική πράξη, κατά παράδοση ατομική και μοναχική, αναζητά την έννοια της ομαδικότητας. Αντί της κλασικής έννοιας του «σχεδίου», που αποτελεί παραδοσιακά τη βάση της ζωγραφικής πράξης, τον οδηγό του έργου, εδώ ιδρύεται και δοκιμάζεται ένα άλλο σύστημα του «μοντέλου». Οι συμμετέχοντες συναποφασίζουν μια «στρατηγική», τόσο αισθητική όσο και κατασκευαστική, η οποία πλέον σε όλη τη διαδικασία θα αποτελεί το κοινό όραμα.


Από το δημιουργικό εργαστήρι για τα παιδιά

 

Και άλλες εκδηλώσεις

Στη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης, πραγματοποιήθηκε έκθεση με τίτλο «Φως το Ερωτικόν», ενώ στη Δημοτική Πινακοθήκη φιλοξενήθηκε η έκθεση Λέσβιων εικαστικών, με θέμα «Τα Φτερά του Έρωτα». Επίσης έγινε έκθεση εικονογραφικού κολάζ, με τίτλο «Ερωτικές Υποθέσεις», στο Αρχαιολογικό Μουσείο, και λαϊκής τέχνης, με θέμα «Έρωτας και Πουλιά», στο Επιμελητήριο Λέσβου. Μαγευτικό ήταν, επίσης, το ρεσιτάλ της λυρικής σοπράνο Μαρίας Γαλάνη μέσα στον καθολικό ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου, όπου φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου, ενώ τρεις μεγάλες συναυλίες με το Νίκο Ζιώγαλα, τη Νένα Βενετσάνου και την Έλλη Πασπαλά, απογείωσαν τη μουσική παρέμβαση των εκδηλώσεων.

Καλλιτεχνική δράση όμως πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα χτες στην οδό Λέσβου στην Κυψέλη με performance της εικαστικού Ραφαέλλας Τσόπτση, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και την ομάδα «Genius Loci». Τίτλος του performance είναι «Emotional Contact» και στόχος του η δημιουργία αντιδράσεων με τον κόσμο, η δημιουργία συναισθημάτων και επικοινωνίας μεταξύ των περαστικών αλλά και των συμμετεχόντων.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top