Μαίνεται η κόντρα Υπουργείου και Πανεπιστημίων για τις μετεγγραφές

Διάλογος φωτιά Τσάρτα - Λοβέρδου

01/08/2014 - 22:32

Κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ των Πανεπιστημίων και της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Αφορμή είναι το νέο πλαίσιο για τις μετεγγραφές των φοιτητών αλλά και η περικοπή στους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που αναμένεται να φτάσει έως και το 25% σε σχέση με τους περσινούς.

Κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ των Πανεπιστημίων και της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Αφορμή είναι το νέο πλαίσιο για τις μετεγγραφές των φοιτητών αλλά και η περικοπή στους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που αναμένεται να φτάσει έως και το 25% σε σχέση με τους περσινούς.

Έκτακτη επιχορήγηση ζήτησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με επιστολή του πρύτανη και του προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης, προκειμένου να καλυφθούν τα λειτουργικά του έξοδα.

Αμετακίνητος εμφανίζεται ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος για το θέμα των μετεγγραφών, ο οποίος μετά την τελευταία συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ανακοίνωσε την απελευθέρωση των Ειδικών Λογαριασμών των Πανεπιστημίων.

Το τελευταίο επεισόδιο της κόντρας των πανεπιστημίων με το Υπουργείο Παιδείας αποτελεί η λογομαχία μεταξύ του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου και του προεδρεύοντα της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητή Πάρι Τσάρτα για το θέμα των μετεγγραφών των φοιτητών. Ο διάλογος, που αναρτήθηκε σε γνωστή ιστοσελίδα εκπαιδευτικών θεμάτων (www.esos.gr), είναι ενδεικτικός του κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών και πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια δίωρης συνάντησης του υπουργού με τα τριμελή Συμβούλια των Συνόδων Πρυτάνεων.

Σε αυτόν αναφέρονται τα παρακάτω:
Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Εκτιμώ ότι οι μετεγγραφές μπορεί να ξεπεράσουν τις 20.000 από 8.000 που ήταν πέρυσι».

Υπουργός Παιδείας: «Εμείς έχουμε άλλα στοιχεία. Οι μετεγγραφές θα είναι λιγότερες από 10.000».
Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Πρέπει να βρεθεί λύση. Τι εννοείτε όταν λέτε ότι θα γίνει μεταφορά κονδυλίων από ΑΕΙ σε ΑΕΙ ανάλογα με τον αριθμό των μετεγγραφών;»
Υπουργός Παιδείας: «Μπορείτε να μας πυροβολείτε.

Αλλά είμαστε εδώ για να βρούμε μια κοινή λύση».
Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Πήρατε ρίσκο πολιτικό όταν αναλάβατε. Πρέπει να βρεθεί μια λύση για την ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση για να ενισχυθούν τα Πανεπιστήμια».
Υπουργός Παιδείας: «Κάνετε πολιτική δήλωση. Πρέπει να ακούτε τι λέτε και να προσέχετε το ύφος σας».
Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Πρέπει να ενισχύσετε οικονομικά τα πανεπιστήμια και να δώσετε φοροαπαλλαγές σε γονείς και επίδομα στους φοιτητές».

Υπουργός Παιδείας: «Εσείς προτείνετε να δώσουμε επίδομα; Πού θα βρούμε τα χρήματα;»
Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Πρέπει να αναλάβετε το ρίσκο να προωθήσετε την ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τα πλεονάσματα του τακτικού προϋπολογισμού».

Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Λοβέρδος επανήλθε στη λογομαχία που είχε νωρίτερα με τον προεδρεύοντα της Συνόδου των Πρυτάνεων λέγοντας: «Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου μού είναι εξαιρετικά συμπαθής. Είστε κύριος. Ό,τι και να λέμε, ακόμη και να διαφωνούμε είναι θεμιτό».

Ξανά το Σεπτέμβριο
Η κόντρα των πρυτάνεων με το Υπουργείο αναμένεται να κορυφωθεί το Σεπτέμβριο, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο των μετεγγραφών και ιδιαίτερα στην περίπτωση που θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για απώλεια έως και του 50% του αριθμού των πρωτοετών σε ορισμένα τμήματα.

Μία τέτοια εξέλιξη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνοδευτεί και με απώλεια χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια, κάτι που πλέον θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους. Δύο ακόμα ζητήματα που εκκρεμούν μεταξύ Υπουργείου και Πανεπιστημίων είναι τα πορίσματα του πρώτου για τους Οργανισμούς Λειτουργίας που έχουν αποστείλει τα ιδρύματα και το ζήτημα των αιωνίων φοιτητών. Αμφότερα αναμένονται να ανοίξουν εκ νέου από το Σεπτέμβρη.

Ειδικά στο θέμα των αιωνίων φοιτητών, ο υπουργός Παιδείας επιμένει στο ζήτημα της διαγραφής τους από το νέο ακαδημαϊκό έτος, με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων να ζητά έναν ακόμα χρόνο παράταση, ώστε να μπουν σε ισχύ οι Οργανισμοί Λειτουργίας και να ρυθμιστεί το ζήτημα εσωτερικά σε κάθε ίδρυμα.

Αντίδραση του Συμβουλίου
Ως σπασμωδική και χωρίς σχέδιο φωτογραφίζεται η συμπεριφορά του υπουργού Παιδείας από τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Ζούρο: «Έχουμε εκφραστεί ως όργανο (σ.σ. Συμβούλιο Διοίκησης) και για το θέμα των μετεγγραφών και για το θέμα των “αιώνιων φοιτητών” και οι απόψεις μας ταυτίζονται με αυτές της Πρυτανικής Αρχής.

Η αναταραχή, που θα δημιουργηθεί στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δε μπορεί να υπολογιστεί και υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο υπουργός Παιδείας. Επίσης, παρατηρούμε μια σειρά από άλλες παραλείψεις σε ζητήματα κρίσιμης σημασίας για το Πανεπιστήμιο, που δεν έχουν λόγο να καθυστερούν. Για παράδειγμα, η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής παραμένει ως εκκρεμότητα παρά το γεγονός ότι δεν επιβαρύνει καθόλου τον προϋπολογισμό και υπάρχουν ήδη τα τρία τμήματα που θα την απαρτίζουν.

Άλλο παράδειγμα είναι η ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού στη Χίο, για το οποίο έχει βγει το σχετικό ΦΕΚ και όμως δεν ενεργοποιείται. Είμαστε μια χώρα με τον τουρισμό να έχει σημαντική συμβολή στην οικονομία και όμως δεν έχουμε μία τριτοβάθμια σχολή τουρισμού.

Αντιθέτως, το Υπουργείο προχωρά στη δημιουργία μίας ακόμα σχολής αρχιτεκτονικής, τη στιγμή που υπάρχουν άλλες πέντε στα υπόλοιπα πανεπιστήμια».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey