Χρήματα μέσω ΕΣΠΑ στο ταμείο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Εξοπλίζονται τα Κ.Υ. και τα Π.Ι.

07/07/2012 - 13:28

Λίγο περισσότερες από 850.000 ευρώ θα πάρει το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης μετά από απόφαση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσου Γιακαλή. Μέσω του ΕΣΠΑ, το Βοστάνειο θα πάρει το ποσό για να προμηθευτεί εξοπλισμό με τον οποίο θα βελτιώσει και θα εκσυγχρονίσει τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της Λέσβου.

Λίγο περισσότερες από 850.000 ευρώ θα πάρει το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης μετά από απόφαση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσου Γιακαλή. Μέσω του ΕΣΠΑ, το Βοστάνειο θα πάρει το ποσό για να προμηθευτεί εξοπλισμό με τον οποίο θα βελτιώσει και θα εκσυγχρονίσει τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της Λέσβου. Μια χρηματοδότηση που θα βοηθήσει άμεσα και ουσιαστικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας που προσφέρεται κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές της Λέσβου και εξυπηρετούν τόσο τους μόνιμους κατοίκους, όσο και τους τουρίστες κατά τη θερινή περίοδο.

Όπως είναι επόμενο, λόγω της αυξημένης ζήτησης παροχών υπηρεσιών, η καλή λειτουργία των εν λόγω κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι απαραίτητη, καθώς σε αυτά απευθύνονται οι ασθενείς για την πρώτη αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

Τι θα περιλαμβάνει ο εξοπλισμός
Συγκεκριμένα, όλα τα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία του νησιού θα λάβουν εξοπλισμό απαραίτητο γα την αναβάθμιση των παροχών υγείας που ήδη προσφέρουν στους χρήστες. Τα κέντρα υγείας θα λάβουν σύγχρονο εξοπλισμό βιοϊατρικής τεχνολογίας, μηχανήματα που θα δίνουν τη δυνατότητα στα εργαστήρια να διασυνδεθούν ψηφιακά με άλλα. Για παράδειγμα, ένα ακτινολογικό εργαστήριο θα μπορεί να συνδεθεί έτσι ώστε την ακτινογραφία του ασθενούς που θα βγει στο Κ.Υ., να μπορεί την ίδια ακριβώς στιγμή να γνωματεύσει ένας γιατρός ακτινολόγος ο οποίος μπορεί να βρίσκεται στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, είτε σε άλλο νοσοκομείο της Ελλάδας. Μια εξέλιξη απολύτως χρήσιμη, μια και μέχρι σήμερα στα κέντρα υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία οι γνωματεύσεις των ακτινογραφιών γίνονται από γιατρούς Γενικής Ιατρικής. Το ίδιο θα ισχύσει και με τα καρδιογραφήματα, όπως και με άλλες εξετάσεις, καθώς πρόκειται επί της ουσίας για την εφαρμογή της τηλεϊατρικής. Τα περιφερειακά ιατρεία θα εξοπλιστούν με σύγχρονα μηχανήματα για τον έλεγχο της καρδιάς, τα οποία θα στέλνουν αμέσως το καρδιογράφημα σε έναν εξειδικευμένο γιατρό καρδιολόγο, ο οποίος με τη σειρά του θα κάνει τη γνωμάτευση.

Παράλληλα, με τα χρήματα που θα μπουν στα ταμεία του Βοστάνειου θα αγοραστούν δύο ασθενοφόρα, με τα οποία θα εξοπλιστούν αντίστοιχα δύο κέντρα υγείας του νησιού, ενώ τέλος θα αγοραστεί πρόσθετος ιατρικός εξοπλισμός που θα γεμίσει πλήρως τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα προκηρυχτεί διαγωνισμός, ενώ όπως τονίζει ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Δημήτρης Κατσιφαράκης, περίπου μέσα σε πέντε μήνες η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.

Για την καλύτερη λειτουργία
Ο κ. Κατσιφαράκης, μιλώντας στο «Ε», σημείωσε πως πρόκειται για μια πολύ καλή εξέλιξη, η οποία θα βοηθήσει στην άρτια λειτουργία τόσο των Κ.Υ. του νησιού όσο και των Π.Ι.. «Ήταν ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το οποίο μάλιστα συνοδεύεται από ένα ακόμα πρόγραμμα κτηριακού εξοπλισμού των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων του νησιού. Μοιράστηκα με τους συνεργάτες μου στο Νοσοκομείο την ανάγκη να απορροφηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ, πρώτον για να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία ώστε να εξοπλιστούν τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά μας ιατρεία, αφενός, αφετέρου να συμβάλουμε στην εθνική προσπάθεια απορρόφησης των κονδυλίων ΕΣΠΑ, με στόχο μας τη γενικότερη βοήθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», τονίζει ο κ. Κατσιφράκης και συνεχίζει: «Μαζί με τους συνεργάτες μου, υπαλλήλους του Νοσοκομείου, τους οποίους δημόσια θα ήθελα να ευχαριστήσω, δουλέψαμε σκληρά και φέραμε εις πέρας όλοι μαζί το πολύ δύσκολο αυτό έργο μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, περίπου δυόμισι μήνες. Επίσης, ανάγκη είναι να ευχαριστήσουμε και τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας, αλλά και τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τον κ. Νάσο Γιακαλή, για τη μεγάλη υποστήριξη σε αυτή την προσπάθεια που κάναμε.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey