Οδοιπορικό στα Απέναντι 28

Το ιερό του Σμινθέως Απόλλωνος

05/04/2017 - 13:31 Ενημερώθηκε 05/04/2017 - 13:56

Μόλις μπαίνουμε στον αρχαιολογικό χώρο, μπροστά μας βρίσκεται το ιερό του Σμινθέως Απόλλωνος. Αναστηλωμένα τα κατάλοιπα, επάνω στο μαρμάρινο, κλιμακωτό άνδηρο, ήταν ψευδοπερίπτερος, είχε από 7 ιωνικούς κίονες στις στενές πλευρές και από 14 στα πλάγια και διαστάσεις 40,27Χ22,40 μέτρα.

Ο επάνω από τους επτά σφονδύλους των κιόνων στήριζε υπέροχο ιωνικό κιονόκρανο και ήταν διακοσμημένος με σκηνές της Ιλιάδας ή το βούκρανο. Εικονίζονται η Λητώ, ο Απόλλωνας, ο Δίας, η Άρτεμις και οι μούσες, ο ιερέας Χρύσης που ζητά την κόρη του από τον Αγαμέμνονα, ο θεός που στέλνει την πανούκλα στα καράβια των Αχαιών, ο Οδυσσέας που φέρνει πίσω την Χρυσηίδα, ο Πρίαμος που ζητά από τον Αχιλλέα το σώμα του Πάτροκλου, η παράκληση της Θέτιδος στον Δία για τον γιο της, όλη δηλαδή η Ιλιάδα!!!

Στον θριγκό χωριζόταν το διακοσμημένο επιστύλιο με διπλό, δύο ειδών ιωνικό κυμάτιο από τη μετόπη, επίσης διακοσμημένη με σκηνές του Τρωικού πολέμου. Στο μικρό μουσείο εκτίθεται μέρος των διακοσμημένων μελών, κατασκευασμένων από το λευκό μάρμαρο της Προκοννήσου (Μαρμαράς). Σύμφωνα με τους Τούρκους αρχαιολόγους, το ιερό χτίστηκε γύρω στα 150-125 π.Χ., την εποχή που τα «Πύθια εν Τρωάδι», στην Αλεξάνδρεια Τρωάδα, μετατράπηκαν στα «Σμίνθια». Μέσα στον σηκό υπήρχε το Άγαλμα του Θεού, έργο του Παριανού γλύπτη Σκόπα (Στράβων).Ο Σκόπας έζησε το 395-390 π.Χ., άρα υπήρχαν σίγουρα προγενέστερα ιερά στη σημαντική αυτή θέση! Το 1863-1869 ανασκάφηκε ο χώρος από τον Άγγλο αρχαιολόγο Rich. Pullan.

Και τώρα θα ’θελα να εκθέσω ορισμένες σκέψεις! Σύμφωνα με τον Ρωμαίο Αιλιανό (175-235 μ.Χ.) υπήρχαν σε δημόσια θέα μέσα στο ιερό ποντικοί, οι οποίοι πιθανόν να φώλιαζαν στη βάση του αγάλματος του θεού (όπως τα φιδάκια στην Παναγιά της Κεφαλονιάς). Σίγουρα οι ιερείς θα προκαλούσαν το δέος με τους φορείς της πανώλους που εξουσίαζε ο θεός και έτσι και η δική τους «μεταφυσική και κοσμική» εξουσία θα είχε την πολιτική και υλική της σημασία! Θυμάμαι το 1991 που επισκέφτηκα το επιβλητικό συγκρότημα του Νεκρομαντείου του Αχέροντα*.

Εκεί που οι ζαλισμένοι από βότανα προσκυνητές οδηγούνταν σε μια επιβλητικά τρομερή αίθουσα για να έλθουν σε επαφή με τους νεκρούς τους, επάνω από την είσοδο του Άδη!!!! Μόνο που αυτή η είσοδος του Άδη ήταν μια θολωτή αίθουσα κάτω απ’ αυτούς και οι ιερείς ανέβαζαν με τροχαλίες τον «θεό», μιλώντας οι ίδιοι «εκ μέρους τους»!!! Και έγραψα τότε ότι «οι ιερείς που για αιώνες ολόκληρους κοροϊδεύανε τον κόσμο, γνωρίζοντας πως ούτε είσοδος του Άδη υπάρχει, ούτε Κέρβερος, ίσως ούτε και Θεοί!!!!». Οι μυθοπλάστες και κυρίαρχοι του αρχαίου κόσμου, συμπαραστάτες της κάθε κοσμικής εξουσίας! Μήπως και τώρα συμβαίνει ακριβώς το ίδιο;;;

 

* Νεκρομαντείο: Μάκης Αξιώτης 10-8-91 Αιολικά Νέα. Στις 11 Ιαν. του 2010 ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψαν τη «μοναδικότητα της ακουστικής στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα, στο τεχνητό κατώφλι του κάτω κόσμου» («Ελευθεροτυπία»).

 

 

 


Ο αρχαιολογικός χώρος...

 

 

 


...του Ιερού του Σμινθέως Απόλλωνος...

 

 

 


...με τα ποντίκια στον σηκό...

 

 

 


...με τους ιωνικούς κίονες...

 

 

 


...από μάρμαρο της Προκοννήσου...

 

 

 


...με ολόκληρη την Ιλιάδα...

 

 

 


...στον θριγκό και στους κίονες...

 

 

 


...με ενεπίγραφα ακρωτήρια...

 

 

 


...ελληνιστική λιθογλυπτική...

 

 

 


...και τιμητικά βάθρα «αναθετών» στο ταμείο του ναού!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey