Φωτογραφική Έκθεση στο Μουσείο Ελαιουργίας

«Ρίζες βαθιές, Ρίζες κοινές» στην Αγία Παρασκευή

18/07/2014 - 21:25

Στο «φυσικό» της περιβάλλον, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής, βρίσκεται η κοινή φωτογραφική έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης (ΦΕΜ) και της ZΕYFOD, της Φωτογραφικής Λέσχης Αδραμυττίου της Τουρκίας, που επικεντρώνεται στην ελιά.

Στο «φυσικό» της περιβάλλον, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής, βρίσκεται η κοινή φωτογραφική έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης (ΦΕΜ) και της ZΕYFOD, της Φωτογραφικής Λέσχης Αδραμυττίου της Τουρκίας, που επικεντρώνεται στην ελιά.

Αξίζει κανείς να την επισκεφτεί έως το τέλος Ιουλίου που έχει παραταθεί η διάρκειά της. Το «Ε», με άδεια από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς περιηγήθηκε στην έκθεση και φυσικά στο ανεξάντλητο από πληροφορίες Μουσείο, που αποτελεί στολίδι της Αγίας Παρασκευής.

Με θέμα «Ρίζες βαθιές, Ρίζες κοινές», τα μέλη τής ΦΕΜ δίνουν στις εικόνες τους μια διαφορετική προσέγγιση του τοπίου, που «ζωγραφίζεται» από την ελιά και το λιομάζωμα. Βρίσκουν σημεία όπου οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Ένας κορμός δέντρου μεταμορφώνεται στα μάτια του φωτογράφου, σε πρόσωπο ή σε γυναικείο σώμα. Οι σκιές της ελιάς ζωγραφίζουν άλλες εικόνες, οι κορυφές των λιόδεντρων μοιάζουν να συνομιλούν, ενώ κάποιες κομμένες ελιές στέκουν αγέρωχα και επιβάλλονται στο τοπίο.

Έτσι, με μια πρώτη ματιά διακρίνεται ότι τα μέλη τής ΦΕΜ δίνουν έμφαση στο τοπίο.


«Γυναικείο Σώμα», της Νάγιας Βακλατζή

Τα μέλη τής ZΕYFOD, από την άλλη, εστιάζουν στους ανθρώπους και κυρίως στο βλέμμα τους, την αποφασιστικότητα, άλλοτε την ηρεμία και τη σιγουριά, άλλοτε το σφίξιμο στα χείλη για να βγάλουν την κοπιώδη εργασία. Μια εικόνα όμως είναι χίλιες λέξεις.

«Μια συλλογή παραστάσεων, μια ανταλλαγή συναισθημάτων που αμβλύνει τις αποστάσεις, γεφυρώνει και δε διακρίνει, φιλοξενούμενη στον κατάλληλο τόπο, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, στο χώρο του παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου.

Το μέσο, επίσης κοινό: η φωτογραφία, που με συνέπεια υπηρετεί η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης από το 1980 μέχρι σήμερα, σε κάθε μορφή και έκφανση, με γνώμονα την ανιδιοτελή αγάπη για τη φωτογραφική τέχνη και την προσφορά στον πολιτισμό, τη συμβολή στη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού και πολιτιστικού χάρτη του τόπου, την ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητάς του, εντός και εκτός συνόρων», αναφέρει ο πρόεδρος της ΦΕΜ, Στρατής Τσουλέλλης.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου τής ZEYFOD, Özkan Arıkantürk, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η ελιά, ακρογωνιαίος λίθος της ζωής των ανθρώπων του Αιγαίου, έχει επιλεγεί ως το θέμα της έκθεσης και συσφίγγει τις σχέσεις των δύο συλλόγων. Πιστεύουμε ότι Τούρκοι και Έλληνες θα γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον μέσα από συμμετοχές όπως σε αυτή την έκθεση. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μόνιμες φιλίες και θα εξυπηρετήσει την εγκαθίδρυση της ειρήνης στον κόσμο».

Σύμβολο της κοινής έκθεσης και του τόπου, σύμβολο της φιλίας των δύο λαών, ένα δέντρο ελιάς που φύτεψαν στο Μουσείο στην Αγία Παρασκευή οι δύο πρόεδροι.

Το Μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα από τις το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, πλην της Τρίτης που παραμένει κλειστό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey