Από το «σπίτι» του στο Πλωμάρι

Καταγγέλλει και αποχωρεί το «Πόλιον»

17/07/2014 - 16:11

Υπόψη του δημάρχου Λέσβου και την ίδια ώρα καταγγέλλοντας τον ίδιο και την πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, θέτει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» την αποχώρησή του από την αίθουσα όπου στεγαζόταν, στον πρώτο όροφο του δημαρχιακού κτηρίου Πλωμαρίου.

Υπόψη του δημάρχου Λέσβου και την ίδια ώρα καταγγέλλοντας τον ίδιο και την πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, θέτει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» την αποχώρησή του από την αίθουσα όπου στεγαζόταν, στον πρώτο όροφο του δημαρχιακού κτηρίου Πλωμαρίου.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του το «Πόλιον» αναφέρει: «Βρισκόμαστε, δυστυχώς, στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε την απαξιωτική και συκοφαντική στάση παραγόντων του Δήμου, με φωτεινή εξαίρεση τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, κ. Προκόπη Γυμνάγο, και τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, κ. Γιάννη Βατό, για την πολύ θετική στάση τους στο πρόβλημα της στέγασής μας.

Κύριε Δήμαρχε, Κυρία Πρόεδρε του Τ.Σ., και όσοι άλλοι βάλατε καημό, επειδή απόκτησε γραφεία ο Σύλλογός μας, δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από την αίθουσα (Κυριακή 6-7-14), που μας παραχωρήθηκε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες (αποφάσεις Επιτροπής Ποιότητας Ζωής 105336/23-12-2013, Δημοτικού Συμβουλίου 9-4-14) και μετά από πολύχρονες προσπάθειες, καταγγέλλοντάς σας όμως παράλληλα για τις μεθοδεύσεις και συκοφαντίες σας προκειμένου να μην έχει γραφεία ο Σύλλογος μας».

Εκτός από τους προφανείς λόγους των αιτημάτων του Συλλόγου για στέγαση, ένας πολύ σημαντικός είναι η συλλογή, η καταγραφή, η φύλαξη του υλικού που αφορά στη ναυτική και ναυπηγική κληρονομιά και παράλληλα η έκθεσή τους στο κοινό. «Ίσως δεν είναι γνωστό ότι η συλλογή και η προβολή του υλικού αυτού αποτελεί προϋπόθεση για πιθανή ευόδωση της δημιουργίας του Μουσείου Ναυπηγικής Τέχνης, σημαντικού συγκριτικού πλεονεκτήματος του τόπου μας», αναφέρει η ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι το «Πόλιον» αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του, κυρίως στον τομέα υλοποίησης προγράμματος που τρέχει (Leader, «Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές διαδρομές στο Πλωμάρι»), από την έλλειψη στέγης.

«Υπάρχει άλλος χώρος»
Σε επικοινωνία που είχαμε για την καταγγελία με το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, ο ίδιος υπογράμμισε: «Είχε χορηγηθεί άδεια στο “Πόλιον”, αλλά στη συνέχεια η Αστυνομία και ο Λιμενικός Σταθμός Πλωμαρίου, λόγω των υψηλών ενοικίων που έδιναν, απειλούσαν ότι θα φύγουν.

Ήταν λόγοι κοινωνικού και δημόσιου συμφέροντος που έπρεπε να παραχωρήσουμε τις αίθουσες στους δύο φορείς, έναντι συμβολικού ενοικίου. Ενημερώσαμε σχετικά τους εκπροσώπους του Συλλόγου και δηλώσαμε ότι έχουμε κάθε διάθεση να τους παραχωρήσουμε στον ίδιο όροφο και τον ακριβώς από πάνω αίθουσα, όπως τη χρειάζονται, αλλά το αρνούνται».

Η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πλωμαρίου, Νέντα Καμπάνι, κατηγορείται από το «Πόλιον» ότι αρνείται εκ των προτέρων «να εγκατασταθούμε στον πρώτο όροφο του τέως δημαρχιακού κτηρίου, ένας χώρος που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και τρία χρόνια, και προεξοφλείτε χωρίς να έχετε την παραμικρή γνώση περί αυτού, ότι δεν επαρκεί ο χώρος για να συστεγαστούμε με τις δημόσιες υπηρεσίες που μέλλει να εγκατασταθούν, τη στιγμή που έχουμε δεσμευτεί γραπτά από τον Αύγουστο του 2013 ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα αποχωρήσουμε επειδή πρώτοι εμείς πιστεύουμε ότι η εγκατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών προηγείται παντός άλλου, επειδή αυτό επιβάλλει το συμφέρον του τόπου μας».

Στο «Ε» η κ. Καμπάνι δήλωσε σχετικά: «Έχουμε δώσει έναντι συμβολικού ποσού αίθουσες στην Αστυνομία, το Λιμεναρχείο και την Εφορία. Έχουμε προτείνει στο Σύλλογο να μετεγκατασταθεί ή στην πίσω πλευρά του Δημαρχείου, ή στον πρώτο όροφο της βιβλιοθήκης, και το έχει αρνηθεί».

Οι παραχωρήσεις ακινήτων
Όπως είχαμε γράψει, μετά τη σχετική του συνεδρίαση τον περασμένο Μάρτιο, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου είχε ομοφώνως αποφασίσει να παραχωρήσει δωρεάν χώρο στο πρώην Δημαρχείο Πλωμαρίου για τη δημιουργία Κέντρου Φορολογικών Υποθέσεων (ΚΕΦΥ). Όσο καιρό διαρκούσε η διεκδίκηση των εφοριών που καταργήθηκαν, ο Δήμος δεν προχωρούσε σε παραχωρήσεις, ενώ στη συνέχεια κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξουν περιφερειακά δομές εξυπηρέτησης των φορολογουμένων.

Ακόμη, είχε αποφασιστεί να εκμισθωθούν με το ελάχιστο προβλεπόμενο τίμημα τα 2/3 περίπου του πρώτου ορόφου του δημοτικού κτηρίου του πρώην Δήμου Πλωμαρίου, προς μεταστέγαση του Λιμενοσταθμαρχείου Πλωμαρίου, και τα 2/5 περίπου του πρώτου ορόφου του ίδιου δημοτικού κτηρίου του πρώην Δήμου Πλωμαρίου, για τη μεταστέγαση του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey