Προχωρούν και σιγά - σιγά ολοκληρώνονται, μέχρι το τέλος του έτους, έργα της Κ΄ ΕΠΚΑ και της 14ης ΕΒΑ στη Λέσβο

Ξεκινούν και νέα έργα…

25/10/2013 - 15:18

Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκονται τα έργα που υλοποιεί στη Λέσβο η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, αλλά και η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Κάποια από αυτά ετοιμάζονται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ νέα πρόκειται να ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκονται τα έργα που υλοποιεί στη Λέσβο η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, αλλά και η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Κάποια από αυτά ετοιμάζονται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ νέα πρόκειται να ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Εδώ και αρκετό καιρό, οι αρχαιολογικοί χώροι της Μυτιλήνης είναι μεγάλα εργοτάξια, στα οποία πραγματοποιούνται εργασίες ανάδειξης, συντήρησης, αναστήλωσης, στερέωσης κ.λπ..

Τα σημαντικότερα έργα είναι η ανάδειξη και αποκατάσταση του Κάστρου και η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της πόλης σε μία «πολιτιστική διαδρομή», έργο που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ τα τελευταία χρόνια. Ξεχωριστό έργο, η αποκατάσταση των τοιχογραφιών και οροφογραφιών του καθολικού ναού της Μυτιλήνης, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και με την ολοκλήρωση της οποίας, θα δοθεί το «πράσινο φως» για την επιστροφή των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στη Λέσβο.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της 14ης ΕΒΑ και αναπληρώτρια προϊσταμένη τής Κ΄ ΕΠΚΑ, Χριστιάνα Λούπου, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου θα κλείσουν έργα που αφορούν στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα το Ιερό της Κλοπεδής και ο καθολικός ναός της Μυτιλήνης, ενώ παράταση για κάποιους μήνες τού 2014 θα πάρουν τα έργα ανάδειξης του Κάστρου και της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Μυτιλήνης. Ειδικά για το Κάστρο, εκκρεμεί και η εξεύρεση του ποσού των 2.000 ευρώ, προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη που με μικρό προϋπολογισμό, θα αναδείξει το θέατρο στην τάφρο του μνημείου.

Τα νέα έργα…
Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Λούπου, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χρηματοδοτήσει την έναρξη αποκατάστασης των τοιχογραφιών της Μονής Περιβολής της Άντισσας, με το ποσό των 10 χιλ. για τη φετινή χρονιά. Πρόκειται για ένα βυζαντινό ναό που, μαζί με αυτόν του Αγίου Ιωάννη του Κεραμίου, έχει πολύ σημαντικό τοιχογραφικό διάκοσμο, ο οποίος δεν είναι σε αποσπάσματα, αλλά πλήρης, οπότε το μόνο που χρειάζεται, είναι να γίνει συντήρηση των τοιχογραφιών. Ήδη έχουν αγοραστεί τα υλικά κι έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες εργασίες στερέωσης.

Παράλληλα, έχει υλοποιηθεί κι εγκριθεί η μουσειολογική μελέτη για το Ιερό της Κλοπεδής, ενώ η Κ΄ ΕΠΚΑ προχωρά αυτήν τη στιγμή και στην εκπόνηση μουσειολογικής μελέτης για την αρχαιολογική συλλογή της Μήθυμνας.


Από τις εργασίες ανάδειξης της ρωμαϊκής οικίας κάτω από το οικόπεδο του 8ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης

… κι αυτά που μένουν πίσω
Με τα παραπάνω έργα να προχωρούν, λόγω έλλειψης εργατικού προσωπικού (σύμφωνα με την κ. Λούπου, το επιστημονικό προσωπικό που έχει προσληφθεί, είναι «εξαιρετικό») εκκρεμεί το μεγάλο έργο αναδιάρθρωσης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης.

Τέλος, χωρίς καμμία εξέλιξη παραμένει η αναστήλωση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Μυτιλήνης.

«Το Αρχαίο Θέατρο θέλει ανασκαφή, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Περιμένουμε χρηματοδότηση από το “Διάζωμα”, η οποία δεν έχει έρθει ακόμη, ώστε να μπορούμε να κάνουμε τη μελέτη και να προχωρήσουμε βάσει αυτής…»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey