Χαρ. Αθανασίου: «Αναγκαία απάντηση, γιατί οι μισές αλήθειες βλάπτουν και έχουν, κατά καιρούς, βλάψει τον τόπο μας»

«Το ιστορικό της διάσπασης του ενιαίου Δήμου μας»

15/02/2018 - 20:01 Ενημερώθηκε 16/02/2018 - 13:03

Με αφορμή τις πρόσφατες συνεντεύξεις των κ.κ. Βουνάτσου και Βογιατζή και την παρέμβαση Σηφουνάκη, στην εφημερίδα μας, για το ζήτημα της διάσπασης του Δήμου μας, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου με μια μακροσκελέστατη επιστολή - παρέμβαση του, καταθέτει την άποψη του για το επίμαχο θέμα της διάσπασης του Δήμου Λέσβου, ως ένα πρόσωπο που πρωταγωνίστησε την περίοδο αυτή και διαχειρίστηκε το θέμα.
«Είμαι υποχρεωμένος να κάνω τις απαραίτητες επισημάνσεις - διευκρινήσεις, κυρίως, για να μην παραποιείται η ιστορία», σημειώνει ο κ. Αθανασίου στην εισαγωγική του παρέμβαση, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι: «Αυτό που ΔΕΝ θα κάνω, αυτή την ώρα είναι να αναφερθώ στο τι έφταιξε και ποιοι έχουν την ευθύνη που, με τον Νόμο 3852/7-6-2010 (Καλλικράτης), το νησί μας έγινε ένας Δήμος και όχι περισσότεροι, όπως τα άλλα μεγάλα νησιά (Εύβοια, Κρήτη) ή μικρότεροι Νομοί όπου οι έντεκα (11) Καποδιστριακοί Δήμοι (π.χ. Ρέθυμνο) έγιναν πέντε (5), ενώ οι δεκατρείς (13) Καποδιστριακοί Δήμοι της Λέσβου έγιναν ένας (1)!!». Και συνεχίζει:

Προτεραιότητα μου η διάσπαση
«Από την πρώτη στιγμή, που ανέλαβα Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, τον Ιούνιο του 2012, έθεσα ως μία από τις πρώτες προτεραιότητές μου τη διάσπαση του Δήμου μας, ανταποκρινόμενος στο καθολικό αίτημα των δημοτών μας και στο διαρκές - επίμονο αίτημα του τότε Δημάρχου κ. Βουνάτσου, ένα αίτημα που συνεχώς έθετε από την πρώτη ώρα που εξελέγη Δήμαρχος. Ο κ. Βουνάτσος, μάλιστα, την ημέρα του εορτασμού της Παναγίας στις 15 Αυγούστου 2012, στην Αγιάσο, μετά τον εκκλησιασμό, στα γραφεία του Ναού, (αρχονταρίκι), παρουσία του Μητροπολίτου μας κ.κ. Ιακώβου και των λοιπών επισήμων, αναφέρθηκε στην ανάγκη διάσπασης του Δήμου που δημιούργησε ο “Κακοκράτης”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και είπε ότι με την πρώτη επίσκεψή του στο Υπουργείο μου, θα αναφερθεί στις δυσλειτουργίες που αναφύονται. Περί το τέλος Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου με επισκέφθηκε στο Υπουργείο μαζί με τον τότε Αντιδήμαρχο, τον κ. Ιωάννη Βατό και έχοντας την εμπειρία των δύο ετών της λειτουργίας του Δήμου, αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας τουλάχιστον τριών (3) δήμων, σύμφωνα με τις τρείς επαρχίες της Λέσβου. Ομολογώ ότι με εξέπληξε η τοποθέτησή τους και ειδικά του κ. Βουνάτσου, τον οποίο δεν ενδιέφερε να είναι ο μοναδικός αδιαφιλονίκητος “άρχων” του τόπου, αλλά η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και η αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου».

Οι ενέργειες μου
»Ενημέρωσα για το ζήτημα αυτό τους αρχηγούς των τριών κομμάτων, που στήριζαν την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη. Και οι τρεις συμφώνησαν ότι, πράγματι, για τα τρία μεγάλα νησιά (Λέσβος, Κέρκυρα, Ρόδος) θα μπορούσε να επανεξετασθεί το χωροταξικό τους, λαμβάνοντας υπόψη και τη βούληση των τοπικών κοινωνιών.
Να σημειώσω ότι και στο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), υπό την προεδρία του κ. Ασκούνη, Δημάρχου Καλλιθέας, και εγώ στο χαιρετισμό μου και ο κ. Βουνάτσος στην παρέμβασή του, αναφερθήκαμε στην ανάγκη διάσπασης του Δήμου μας. Θέση που η ΚΕΔΕ υποστηρίζει και υπό τη σημερινή ηγεσία της.
Αρχές του 2013 συντάσσω το πρώτο σχέδιο διάταξης για τη διάσπαση των Δήμων Λέσβου, Κέρκυρας και Ρόδου, αφού πρώτα έρχομαι σε επαφή και με τους βουλευτές της ΝΔ κ. Δένδια της Κέρκυρας και κ.κ. Υψηλάντη και Κόνσολα της Δωδεκανήσου. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε τέσσερις (4) δήμους για τη Λέσβο (Μυτιλήνης, Καλλονής - Ερεσού, Ολύμπου και Ταξιαρχών) ακολουθώντας κατά βάση, την πρόταση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Λέσβου, όπως αναφέρεται στο με αριθμ. πρωτ. 335/20-04-2010 έγγραφό της, που υπογράφει ο αείμνηστος Πρόεδρός της, Σωτήρης Ζαμτράκης. Έκτοτε και μέχρι σήμερα με αυτή τη χωροταξία λειτουργούν και οι τέσσερις (4) Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις (ΔΗΜΤΟ) της Ν.Δ. στη Λέσβο. Για τη Ρόδο προέβλεπε τρεις (3) Δήμους (Ρόδου, Καμείρου και Λίνδου) και για την Κέρκυρα τρεις (3) Δήμους (Κερκυραίων, Νότιας Κέρκυρας και Βόρειας Κέρκυρας).
Το σχέδιο αυτό πηγαινοερχόταν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, γιατί διατυπώνονταν στην αρχή επιφυλάξεις και στη συνέχεια σθεναρή άρνηση από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Ντόλιο, ο οποίος ήταν Υφυπουργός Εσωτερικών, όταν συντάχθηκε και ψηφίσθηκε ο “Καλλικράτης”, επί Υπουργίας κ. Ραγκούση και θεωρούσε ότι, με τη διάσπαση των ως άνω δήμων, υπονομεύεται όλο το νομοθέτημα “Καλλικράτης”.
Πρέπει να ξεκαθαρίσω, για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, ότι τόσο ο κ. Βενιζέλος, όσο και ο κ. Ρήγας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Κουκουλόπουλος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αρμόδιος για την Αυτοδιοίκηση, ήταν υποστηρικτές της διάσπασης των δήμων και προσπαθούσαν να πείσουν τον κ. Ντόλιο και ακόμα έναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, δεν θυμάμαι ποιον ανέφεραν, γιατί τότε οι ισορροπίες ήταν εύθραυστες και υπήρχε κίνδυνος για την Κυβερνητική συνοχή.
Έτσι, καθυστερούσε η συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, παρά τις προσπάθειες του Προέδρου κ. Βενιζέλου. Αμέσως μετά ανέκυψε και ζήτημα διαφωνιών από τους βουλευτές και τους αυτοδιοικητικούς της Ρόδου. Με αυτά και με αυτά φθάσαμε στο φθινόπωρο του 2013, όταν πλέον είμαι Υπουργός Δικαιοσύνης, και αναγκάζομαι να αφαιρέσω από το σχέδιο, που προανέφερα, τη Ρόδο.
Υπουργός Εσωτερικών είναι ο κ. Μιχελάκης (Η ΔΗΜΑΡ έχει αποχωρήσει από την Κυβέρνηση) ο οποίος θέλει να βρεθεί λύση αλλά τόνιζε ότι “δεν μπορώ να δημιουργήσω πρόβλημα στη συγκυβέρνηση γιατί στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν διαφωνίες”.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενδοιασμών και της αναποφασιστικότητας, ήταν να φθάσουμε τέλος του 2013, όταν σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο “Επείγουσες Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών”, ζητώ να ενσωματωθεί η διάταξη, ως άρθρο 41, για το σπάσιμο του Δήμου μας, με την ελπίδα ότι έχουν καμφθεί οι αντιδράσεις. Δυστυχώς, ο κ. Μιχελάκης μού λέει ότι δεν μπορεί να εισαχθεί, διότι τώρα ανέκυψαν διαφωνίες από πλευράς ΠΑΣΟΚ και σε άλλους νομούς. Έτσι, αποσύρθηκε η διάταξη από το Νομοσχέδιο πριν εισαχθεί στη Βουλή».

Η συμβολή του κ. Σηφουνάκη
»Από την πρώτη στιγμή ήταν ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας αυτής. Εγώ ουδέποτε είπα ότι προσπαθώ μόνος μου. Αντίθετα, σε δημόσιες τοποθετήσεις μου, στα Μ.Μ.Ε. της Μυτιλήνης, στις τοπικές κοινωνίες της Λέσβου, στην ΟΛΣΑ, στα εγκαίνια της Πύλης Εισόδου στην Πέτρα κ.λπ., αλλά και σε ιδιωτικές συζητήσεις, ανέφερα όχι απλά ότι συμφωνούσε, αλλά ότι είχε πάρει πρωτοβουλίες κυρίως για να πείσει τους διαφωνούντες στο ΠΑΣΟΚ. Και, βέβαια, εκείνος κατέθεσε τροπολογία περί της οποίας πιο κάτω αναφέρω.
Συνεπώς, για ποια ηρωοποίηση και αυτοπροβολή μου, με τόση ευκολία ομιλεί και δεν αναφέρει όλη την αλήθεια που τη γνωρίζει πολύ καλά; Ότι, δηλαδή, μας έλεγαν ότι ο κ. Ντόλιος απειλούσε με ανεξαρτητοποίηση και κινδύνευε η συνοχή της Κυβέρνησης, ότι εγώ του παρέδωσα το ανωτέρω σχέδιο διάσπασης και ήταν γνώστης για κάθε ενέργειά μου, που έλαβε χώρα τότε.
Αφού, λοιπόν, δεν υπήρχε συναίνεση να ψηφισθεί η διάσπαση του Δήμου, με κύριο άρθρο σε νομοσχέδιο ή έστω με Υπουργική τροπολογία, συνεννοηθήκαμε με τον κ. Σηφουνάκη να καταθέσει Βουλευτική τροπολογία. Πράγματι, είναι αλήθεια ότι ο κ. Σηφουνάκης συνέταξε και κατέθεσε βουλευτική τροπολογία στις 28/02/2014, την οποία εγώ, ως Υπουργός, δεν μπορούσα να υπογράψω γιατί ήταν βουλευτική, θέτοντας διαφορετικά (ορθά και αναγκαία) κριτήρια για τη διάσπαση.
Για την τροπολογία αυτή του κ. Σηφουνάκη με διαβεβαίωναν (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) ότι, αφού δεν γίνεται με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, θα τεθεί σε ψηφοφορία στη συνεδρίαση της 6/3/2014 για να ψηφίσουν οι βουλευτές κατά συνείδηση.
Ενημερώνω τους πάντες και όσον αφορά τον κ. Βουνάτσο έρχεται στην Αθήνα με τον κ. Βατό και τους αρχηγούς της αντιπολιτεύσεως του Δημοτικού Συμβουλίου, επισκέπτονται τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και στη συνέχεια (και αφού αποχώρησαν οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αντιπολιτεύσεως, μετά την διαβεβαίωση του κ. Κουκουλόπουλου, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ τον όποιο συνάντησαν, ότι η τροπολογία του κ. Σηφουνάκη θα ψηφισθεί το βράδυ, επιστρέφοντες στη Μυτιλήνη, όπως μου ανέφερε τότε ο κ. Βουνάτσος) οι δύο πρώτοι παίρνουν είσοδο στα επίσημα έδρανα της Ολομέλειας της Βουλής για να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση, όπως και έγινε. Όλα πήγαιναν καλά όταν το ίδιο βράδυ της 6-3-2014 και ώρα 23:40, ζητά να με δει στο γραφείο του στη Βουλή, επειγόντως, ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος μου λέει τόσο αυτός όσο και αμέσως μετά, στο τηλέφωνο, ο κ. Σαμαράς ότι δεν μπορεί να εισαχθεί προς συζήτηση η τροπολογία διότι υπάρχει πρόβλημα συνοχής της Κυβέρνησης. Έτσι, ο κ. Υπουργός δεν εισάγει την τροπολογία προς συζήτηση».

Είπε τη μισή αλήθεια
»Αυτό είναι το ιστορικό της υπόθεσης. Συνεπώς, ο κ. Σηφουνάκης ενώ έκανε μεγάλες προσπάθειες, είπε τη μισή αλήθεια. Διότι:
1ον: Αποκρύπτει τις προσπάθειες που έκανα ευθύς εξαρχής, όταν ανέλαβα το Υπουργείο Εσωτερικών και παρουσιάζεται ότι μόνο αυτός ενδιαφερόταν. Όμως αυτοδιαψεύδεται, διότι έχει ξεχάσει ή αποσιωπά τι είπε στην Ολομέλεια της Βουλής την ίδια μέρα, στις 6 Μαρτίου του 2014 (βλ. πρακτικά Βουλής σελίδες 8148-8149). Αναφέρει κατά λέξη “ξέρω ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών εδώ και ενάμιση με δύο χρόνια (δηλαδή από το 2012-2013, όταν ήμουν Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών), υπάρχει αυτή η πρόταση (δηλαδή η δική μου), όπως την κατέθεσε όταν ήταν Υπουργός Εσωτερικών ο κ. Στυλιανίδης και Αναπληρωτής Υπουργός ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης (δηλαδή εγώ)… Θέλω να καταλάβω ποιος είναι εκείνος ο κομματισμός, ο οποίος υπερισχύει όλων και δεν αφήνει ένα λογικό πράγμα να γίνει πραγματικότητα. Κάποια συμφέροντα είναι. Κάποιοι είναι…”.
2ον: Τον κ. Μιχελάκη τον είδαμε δύο φορές μαζί με τον κ. Σηφουνάκη.
3ον: Ο ίδιος κάνει προσπάθειες όχι μόνο προς τον κ. Μιχελάκη με αφορμή τη δική του τροπολογία το 2014, αλλά και τη δική μου πρόταση από το 2013.
4ον: Ο κ. Βουνάτσος δεν παρασύρθηκε από κανέναν αλλά, πράγματι, φιλότιμα και αποδεδειγμένα, αγωνιζόταν για τη διάσπαση του Δήμου από την πρώτη στιγμή που εξελέγη Δήμαρχος και ήταν από τους λίγους που το 2010 ομιλούσε για πολλούς δήμους και όχι για έναν, εν αντιθέσει με πολλούς άλλους, που τους βόλευε ο ένας Δήμος.
5ον: Μου προξενεί εντύπωση ότι δεν κάνει λόγο, για το ποιος βουλευτής στις 6/3/2014, κατά τη συζήτηση της δικής του τροπολογίας (όχι της δικής μου) στη Βουλή μάς αποκάλεσε “μαυρογιαλούρους”, χτυπώντας τα χέρια του στα βουλευτικά έδρανα».

Ας συστρατευθούμε...
»Όσον αφορά τον κ. Βογιατζή, χωρίς να παραγνωρίζω ότι προσέφερε στη ΝΔ και στην Αυτοδιοίκηση, θα ήθελα να του πω ότι έκανε μεγάλο ατόπημα να ταυτίσει την ΝΟΔΕ Λέσβου με τη Χρυσή Αυγή. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ, αυτή τη στιγμή, σε οτιδήποτε άλλο!
Τέλος, επιθυμώ να τονίσω, για μία ακόμη φορά, ότι πρέπει να αφήσουμε ΟΛΟΙ μας, κατά μέρος, το ποιος προσέφερε στον τόπο περισσότερο ή λιγότερο. Αυτά μας έβλαψαν και έμεινε το νησί τόσο πίσω. Ας συστρατευθούμε σε κοινή προσπάθεια για να βάλουμε ένα λιθαράκι σε όλα τα ζητήματα του νησιού μας και ειδικά το χωροταξικό.
Προσωπικά, δεν δέχομαι το πιο όμορφο νησί να έχει μείνει τόσο πίσω εξαιτίας της εσωστρέφειας και των ανούσιων προσωπικών προβολών».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey