Σκληρή και… κοινή η κριτική (αλλά και τα συμπεράσματα) των περιφερειακών συμβούλων Γ. Σπιλάνη, Μ. Νικολάρα και Αγλ. Αργυρούδη για την εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ

«Υπάρχουν ποινικές ευθύνες που δεν παραγράφονται»

02/08/2018 - 12:31

Με κοινή τους δήλωση οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαρία Νικολάρα, Αγλαΐα Αργυρούδη και Γιάννης Σπιλάνης, τοποθετήθηκαν για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της ΑΕΝΑΛ που συζητήθηκε στο προχθεσινό περιφερειακό συμβούλιο του Βορείου Αιγαίου, καταγγέλλοντας την Περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου για επιχείρηση από μέρους της να «τσουβαλιάσει» το μείζον αυτό ζήτημα, θέτοντάς το ως τελευταίο προς συζήτηση στη συνεδρίαση. Η κριτική τους ωστόσο δεν εστιάστηκε μόνο στον τρόπο που εισήχθη το θέμα της εκκαθάρισης (παρουσία του εκκαθαριστή Κωνσταντίνου Τάκη για ενημέρωση), αλλά στράφηκε και στη διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών που απορρέουν από την καταφανή κακοδιαχείριση ΑΕΝΑΛ και Lesvoshop, παραπέμποντας στο πόρισμα της ελεγκτικής εταιρίας Grant Thornton, που κατατέθηκε στη Δικαιοσύνη, αλλά έκτοτε δεν απασχόλησε ξανά (ή δεν ασχολήθηκε κανείς). Ρωτώντας ευθέως την περιφερειακή αρχή για το αν έχει τη βούληση να ασχοληθεί με αυτές, που πριν από δέκα χρόνια είχαν προκαλέσει τριγμούς στον χώρο της αυτοδιοίκησης, ζητώντας διαχειριστικό έλεγχο.

 Στην συζήτηση για την ΑΕΝΑΛ, σύμφωνα με τους  τρεις περιφερειακούς συμβούλους, συμμετείχαν  μόνον ο Πρόεδρος και επτά ακόμα Περιφερειακοί Σύμβουλοι απ΄ τη Λέσβο, με την περιφερειάρχη μάλιστα να έχει αποσυρθεί νωρίτερα. «Όσο για τα άλλα νησιά και λόγω της ώρας οι Σύμβουλοι αποχώρησαν και οι οθόνες της τηλεδιάσκεψης έκλεισαν για να μην αναμεταδίδεται το έρημο τοπίο.  Κανονικός εμπαιγμός δηλαδή», σχολίασαν καυστικά οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ελάσσονος αντιπολίτευσης (των συνδυασμών «Οικολογικός Άνεμος», «Συμβόλαιο για το Αιγαίο», «Βόρειο Αιγαίο Γόνιμη Γραμμή»), συνδέοντας την διαχρονική τους κριτική για την υποβάθμιση εκ μέρους της περιφερειακής αρχής της λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου, με την επίμαχη που άσκησαν για την υπόθεση της ΑΕΝΑΛ. Και θυμίζοντας το (πιο πρόσφατο) ιστορικό της εταιρίας, επανήλθαν το πώς φτάσαμε στην απόφαση εκκαθάρισης, αλλά και στο περίφημο πόρισμα της Grant Thornton που έμεινε ουσιαστικά εκτός κάθε συζήτησης.

Το σύντομο ιστορικό

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η  Περιφέρεια, που διαδέχτηκε το 2010 την Νομαρχία Λέσβου, αρνήθηκε να παραλάβει τις χρεωμένες και χρεοκοπημένες εταιρείες, και το Π.Σ Β. Αιγαίου με την 102/12-07-2011 απόφαση του, ενέκρινε τη λύση και την εκκαθάριση τους. To πόρισμα τότε της ελεγκτικής εταιρείας Grant Thornton προσδιόριζε τις υποχρεώσεις των δύο εταιρειών την 31/12/2010 στα 3.411.000 ευρώ. Παράλληλα υποδείκνυε στην Περιφερειακή Αρχή την ανάγκη ενημέρωσης των εποπτικών αρχών υπογραμμίζοντας ότι «οι εκκρεμότητες που αφήνουν οι δύο εταιρείες, εμπεριέχουν στοιχεία ποινικών ευθυνών, πέραν αυτών που μπορεί να σχετίζονται  με την ορθότητα της διαχείρισης».

Τι θα γίνει με το πόρισμα;

«Το Π.Σ  με την ίδια απόφαση του στις 12/7/2011, αποφάσισε την αποστολή του πορίσματος της  Grant Thornton στην Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες Κρατικές- Ελεγκτικές Αρχές. Στις 15/9/2011, κατατέθηκε αναφορά- καταγγελία του τότε Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Γιακαλή προς την Α.Δ.Αιγαίου, που στις βασικές αρμοδιότητες της  περιλαμβάνεται «η εποπτεία και ο έλεγχος ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού, των Ν.Π και των Ν.Π.Δ.Δ που ελέγχουν». Τι έγινε αλήθεια με αυτήν την αναφορά- καταγγελία;», αναρωτιούνται με νόημα στην χθεσινή τους παρέμβαση οι κ.κ. Νικολάρα, Αργυρούδη και Σπιλάνης για το ζήτημα της ΑΕΝΑΛ που δεν έχει ξεκαθαριστεί αλλά παραμένει μείζον και συνεχίζουν: «Ποιο ήταν το πόρισμα;  Ενημερώθηκε ή ζήτησε να ενημερωθεί η παρούσα αλλά και η προηγούμενη Περ.Αρχή τι έγινε;  Η κ. Περιφερειάρχης ως Γ.Γ της Α.Δ.Αιγαίου απ το 2012 έως το 2014 είναι δυνατόν να μην γνωρίζει γι αυτήν την υπόθεση; Υπήρχαν άλλες τόσο σοβαρές καταγγελίες για πιθανές ποινικές και διαχειριστικές ευθύνες Ν.Π της αυτοδιοίκησης την εποχή εκείνη; Κι αν δεν υπάρχει πόρισμα, πότε το Π.Σ  ή έστω η ίδια η κ. Περιφερειάρχης και με ποιο έγγραφο ζήτησε απ΄ την Αποκεντρωμένη να ενημερωθεί και να μας ενημερώσει; Γιατί αφέθηκε να περνά άπρακτα τόσος χρόνος; Η συγκάλυψη και η παραγραφή πιθανών αδικημάτων για όσους συνέβαλαν στο όργιο ήταν ο σκοπός; Τι έγινε με την προσφυγή στη δικαιοσύνη επίσης; Είναι ερωτήματα που μας απασχολούν και περιμένουν απάντηση».

Τι γίνεται με τους εργαζομένους και τους προμηθευτές;

Βέβαια, προφανώς η λύση και η εκκαθάριση των εταιριών δεν μπορούν να απαντήσουν στα ουσιώδη ερωτήματα, ούτε να αναζητήσουν ευθύνες, όπως παραδέχονται  οι περιφερειακοί σύμβουλοι στην παρέμβασή τους, αναγνωρίζοντας παράλληλα το θετικό στο ότι ο εκκαθαριστής γλίτωσε τουλάχιστον 2 εκ. ευρώ προστίμων από την πλάτη ουσιαστικά του λεσβιακού λαού.  Όμως η συζήτηση κατά τη γνώμη τους δεν σταματά εδώ γιατί:

«Είναι  εργαζόμενοι που ακόμα αγωνίζονται να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους . Είναι οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί που υπέστησαν οικονομική κατάρρευση, σύρθηκαν χρόνια στα δικαστήρια κι απ το 2016 υπό προϋποθέσεις άρχισαν να πληρώνονται. Είναι και άλλες μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις-προμηθευτές των καταστημάτων της ΑΕΝΑΛ, που εν μέσω οικονομικής κρίσης δέχτηκαν ένα ακόμα ισχυρότατο πλήγμα σε σχέση με τα οικονομικά τους μεγέθη. Είναι οι φόροι και οι οφειλές στο ΙΚΑ, είναι τα μισθώματα στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης.

Είναι τα δάνεια από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου, δάνεια χωρίς εγγυήσεις  που βούλιαξε κι αυτή και συμπαρέσυρε κόσμο. Ντόμινο δηλαδή.» Για να προσθέσουν στη συνέχεια ότι: «Είναι πρωτίστως η ηθική κατάπτωση, η απαξίωση και η κατασυκοφάντηση των αυτοδιοικητικών αναπτυξιακών εγχειρημάτων αλλά και του συνεργατισμού.  Είναι που μείναμε χωρίς αναπτυξιακά εργαλεία.»

Διαχειριστικός έλεγχος

Τέλος οι περιφερειακοί σύμβουλοι καταλήγουν και στο βασικό τους ερώτημα προς την περιφερειακή αρχή που αφορά στο αν υπάρχει η βούληση να προχωρήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο: Να αναζητήσει δηλαδή το πόρισμα στην Αποκεντρωμένη, να ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο. Να προσπαθήσει έστω να διακόψει την παραγραφή όσων δεν έχουν παραγραφεί. «Το να πληρώνει η Περιφέρεια με “ξένα κόλλυβα” όσων δικαιώνονται στα δικαστήρια δεν είναι απόδοση δικαιοσύνης και το ξέρουμε όλοι. Και η κοινωνία το ξέρει. Είστε συνυπεύθυνοι κυρίες και κύριοι της Περιφερειακής Αρχής για το έγκλημα που συντελέστηκε σε τούτον τον τόπο. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που δεν παραγράφονται».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey