Αδελφοποίηση, Tablets και Hydrobot!

Το «Πειραματικό» σε εκπαιδευτικές διασχολικές δράσεις

06/04/2017 - 14:26 Ενημερώθηκε 06/04/2017 - 14:30

Από τις 11 έως τις 14 Μαρτίου το Πειραματικό ΓΕΛ Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου πραγματοποίησε δύο εκπαιδευτικές διασχολικές δράσεις. Συμμετείχε στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης, που διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο «Δημόκριτος» στην Αθήνα στις 11-12 Μαρτίου, και προχώρησε στην αδελφοποίηση του Πειραματικού ΓΕΛ Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το Πειραματικό ΓΕΛ Πατρών του Πανεπιστημίου Πατρών στις 14 Μαρτίου.

Υπεύθυνος των εκπαιδευτικών αυτών δράσεων ήταν ο Δημ. Αϊβαλιώτης, βιολόγος. Συμμετείχαν ο Α. Τρούλος, κοινωνιολόγος, η Μαρία Ζαφειρίου, φιλόλογος, ο Α. Νείρος, πληροφορικός, και αντιπροσωπεία 66 μαθητών του σχολείου.

 

Tablets και Hydrobot

Στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης στο «Δημόκριτο» ανάμεσα στα σχολεία που συμμετείχαν, ήταν το Πειραματικό ΓΕΛ Μυτιλήνης, το οποίο παρουσίασε δυο επιστημονικές εργασίες. Η πρώτη με θέμα: «Η χρήση των Smartsphones και tablets στην εκπαιδευτική διαδικασία», μια εργασία που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Λύκειο Ίμβρου της Τουρκίας, και η δεύτερη με θέμα: «Η μελέτη της επίδρασης της θερμοκρασίας στο θαλάσσιο οικοσύστημα με τη βοήθεια ενός ρομπότ, Hydrobot».

Οι μαθητές, Γεώργιος Παυλής, Ραφαήλ Γιαβρίμης, της Β΄ Λυκείου, και Αθανάσιος Σίσκας, Αλέξανδρος Αθηνιώτης, Δήμος Βαμβουρέλλης, Μαρία Κεχρινιώτη, Ασημάκης Σάκκης, της Α΄ Λυκείου, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, Βλ. Ταμβακέρα, χημικού και Δ. Αϊβαλιώτη, βιολόγου, ετοίμασαν και παρουσίασαν ως «μικροί επιστήμονες» τις εργασίες τους στο Συνέδριο αυτό.

Οι μαθητές κλήθηκαν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών, που είχαν υλοποιήσει στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων ή και ευρύτερων συνεργασιών με ερευνητικά ινστιτούτα ή πανεπιστήμια, με μορφή ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης/έρευνας. Μεγάλη η συμμετοχή των μαθητών από Πρότυπα, Πειραματικά ή Γενικά Λύκεια της Ελλάδας. Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή των μαθητών από τα σχολεία της Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης και της Ίμβρου, καθώς και από σχολεία της Κύπρου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν περίπου 350 μαθητές, καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και πανεπιστημίων καθώς και ερευνητές. Οι καθηγητές και ερευνητές που παρακολούθησαν το συνέδριο, εντυπωσιάστηκαν από την ποιότητα των ερευνητικών εργασιών των μαθητών και από την επαγγελματικότητα των παρουσιάσεών τους.


Από την παρουσίαση στο «Δημόκριτο» 

 

Δύο σχολεία «αδέρφια»

Την Τρίτη 14 Μαρτίου έγινε η αδελφοποίηση των δύο σχολείων, του Πειραματικού ΓΕΛ Μυτιλήνης και του Πειραματικού ΓΕΛ Πατρών, στην πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα εκδηλώσεων του τελευταίου. Το δικό μας Πειραματικό κλήθηκε να παρουσιάσει την ιστορική του πορεία και διαδρομή από το 1840 έως σήμερα, τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και ενδεικτικά όσες πρόκειται να υλοποιηθούν στο μέλλον προσβλέποντας σε νέες συνεργασίες, που η αδελφοποίηση μπορεί να προσφέρει.

Η εκδήλωση της αδελφοποίησης «θέλουμε να πιστεύουμε ότι θεμελίωσε τη μελλοντική συνεργασία των δύο σχολείων στη χάραξη κοινών δράσεων για την από κοινού παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, ανταλλαγής επισκέψεων, διαδικτυακής επικοινωνίας και ενθάρρυνε μαθητές και εκπαιδευτικούς στη δημιουργία ασφαλούς πλαισίου ανταλλαγής και επεξεργασίας εμπειριών μέσα από την ανακάλυψη ομοιοτήτων και διαφορών σε ανθρώπινο και σχολικό επίπεδο», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί στο «Ε».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey