Συμπορεύτηκαν οι γαλάζιοι του Περιφερειακού συμβουλίου

Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Φωτογραφία Αρχείου: Ελένη Γαλάνη

Μη έκδοση ψηφίσματος για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια από το Περιφερειακό Συμβούλιο

14/02/2024 - 16:23

Με 13 ψήφους ΥΠΕΡ, 14  ΚΑΤΑ, 1 λευκό και 1 παρόν δεν εγκρίθηκε το ψήφισμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που εισηγήθηκε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αγλαΐα Κυρίτση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 31-01-2024.

Επί του τρίτου θέματος εκτός ημερήσιας διάταξης η κα Αγλαΐα Κυρίτση Περιφερειακή Σύμβουλος, Επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος με θέμα το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, η οποία έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, ανακοίνωσαν την κατάθεση νομοσχεδίου με τίτλο «ελεύθερο πανεπιστήμιο» και με βασικό σκοπό τη δυνατότητα ίδρυσης «μη κρατικών», δηλαδή ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το νομοσχέδιο παραβιάζει το άρθρο 16 του ελληνικού Συντάγματος, καθώς υπάρχει ρητή αναφορά σε αυτό ότι «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υπό την εποπτεία του κράτους.

Με το νομοσχέδιο αυτό, διαμορφώνεται μια μεγάλη αγορά πτυχίων, με 3ετή, 4ετή, 5ετή προγράμματα σπουδών, τα οποία θα είναι ισότιμα και πανεπιστημιακά αναγνωρισμένα, ενώ καταργείται ο ενιαίος μέχρι τώρα τρόπος πρόσβασης στα πανεπιστήμια και έτσι η εισαγωγή σε αυτά θα κρίνεται ακόμα περισσότερο ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε οικογένειας.

Δηλαδή με ανισότιμο και τελικά άδικο τρόπο. Είναι ένα ακόμα βήμα εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και μεταφοράς του κόστους σπουδών στις πλάτες της Ελληνικής οικογένειας.

Για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει υποβάθμιση και συρρίκνωσή του, η οποία θα συνδέεται με μείωση εισακτέων και μείωση της ήδη ανεπαρκούς χρηματοδότησης για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ήδη αρκετά τμήματα (όπως πχ το τμήμα μαθηματικών στη Σάμο) αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Άλλωστε, καθόλου αθώο δεν είναι ότι στο νομοσχέδιο, μια πρόβλεψη – όπως το ίδιο το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε – αφορά στη μεταφορά της ευθύνης για το άνοιγμα και το κλείσιμο τμημάτων στα ίδια τα πανεπιστήμια.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου θεωρεί ότι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία και τα παιδιά μας είναι το δημόσιο και δωρεάν αναβαθμισμένο πανεπιστήμιο, προσιτό σε όλους τους υποψήφιους φοιτητές. Αυτό είναι που πρέπει να στηρίξει η πολιτεία.

Για τους λόγους αυτούς, δηλώνουμε απερίφραστα την αντίθεσή μας στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η κα Βασιλική Χοχλάκα Περιφερειακή Σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή Πορείας» η οποία τοποθετήθηκε επί του θέματος και κατέθεσε στη γραμματεία το παρακάτω υπόμνημα:

«Κύριε Πρόεδρε

Αγαπητοί συνάδελφοι

Ως το κορυφαίο πολιτικό όργανο του Βορείου Αιγαίου, σήμερα που ο προβληματισμός σε όλη τη χώρα κορυφώνεται σχετικά με την προοπτική ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων και παρακολουθούμε δυναμικές και σχεδόν καθημερινές κινητοποιήσεις από φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, οφείλουμε θεωρώ να μη μείνουμε απλά και μόνο στην όποια ιδεολογική μας προσέγγιση ή ειδικότερη άποψη που μπορεί να έχουμε ο καθένας και η καθεμία μας για το θέμα.

Εκπροσωπώντας τα ακριτικά νησιά μας, το σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης και παράλληλα τις κοινωνίες που ζούμε τόσο κοντά όσο ταυτόχρονα δυστυχώς και μακριά από την Αθήνα και τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε ξανά τις ειδικές ανάγκες και τα ειδικά δεδομένα του τόπου μας και να τοποθετηθούμε αναλόγως.

Τα νησιά μας φιλοξενώντας σχεδόν όλα τα τμήματα ενός εκ των κορυφαίων Πανεπιστημίων της χώρας, το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, δεν μπορούν να μετέχουν σε μία απλή συζήτηση που να αφορά την εναντίωση ή τη στήριξη του νομοσχεδίου που προωθεί η Κυβέρνηση περί των «ελεύθερων Πανεπιστημίων». Η συγκυρία που εμφανίζεται μπροστά μας, ως περιφερειακό συμβούλιο του Βορείου Αιγαίου είναι χρυσή θεωρώ προκειμένου να απαιτήσουμε την ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας στο Πανεπιστημιακό μας Ίδρυμα που τα τελευταία χρόνια και με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν, ομολογουμένως μαραζώνει.

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο υποφέρει από σοβαρή υποχρηματοδότηση, φαινόμενο που εμποδίζει την αποτελεσματική επιτέλεση του λειτουργήματος του. Εάν και εφόσον το νομοσχέδιο που προωθείται σήμερα για τα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι στη λογική του «υγιούς ανταγωνισμού» που τόσο συχνά αναφέρουν τα στελέχη της Κυβέρνησης, το πρώτο πράγμα που εμείς πρέπει να καταδείξουμε σαν περιφερειακό συμβούλιο του Βορείου Αιγαίου, είναι η αναγκαιότητα να σταματήσει η υποβάθμιση του Πανεπιστημίου μας, να χρηματοδοτηθεί και να δοθούν κίνητρα για να ανασχεθεί η συνεχής μείωση των εισακτέων.

Αγαπητοί συνάδελφοι, το Πανεπιστήμιο που ίδρυσε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου το 1984, είναι κομμάτι της κοινωνίας μας όλα αυτά τα χρόνια και σημείο αναφοράς, υπερηφάνειας και ανάπτυξης για τα νησιά μας. Θεωρώ ότι σε αυτή τη συγκυρία, στο ψήφισμα που θα καταθέσουμε ως περιφερειακό συμβούλιο, ανεξάρτητα από τη θέση μας απέναντι στα μη κρατικά πανεπιστήμια, πρέπει κυρίως όλοι μαζί να καταγράψουμε όχι μόνο την αδικία που υφίσταται το Πανεπιστήμιό μας, αλλά να διατρανώσουμε την απαίτηση το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, επιτέλους να στηριχθεί ως ένα πρότυπο αλλά και διαφορετικό δηλαδή από όλα τα άλλα κρατικά ή μη κρατικά νησιωτικό Ίδρυμα».

Έπειτα το λόγο πήρε ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής Περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Δυναμική» ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Για το θέμα του ψηφίσματος θέλω να δηλώσω ότι σαφώς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι χώρος τιμής και χώρος υπερηφάνειας και χαιρόμαστε πολύ ως κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου που το έχουμε και βεβαίως θέλουμε να ενισχυθεί, να διατηρεί την εικόνα του και να την ενισχύει.

Από εκεί και πέρα όμως, η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή στο Κοινοβούλιο, τους Έλληνες πολίτες τους εκφράζουν τα κόμματα που προβάλλουν τις αντιπαραθέσεις τους, τις αιτιάσεις τους και προβάλλουνε τις σκέψεις τους. Εκτιμώ ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι αρμόδιο για να μιλήσει για αυτό το θέμα και να πάρει θέση, ο συνδυασμός μου στο θέμα αυτό σαφώς και μπορεί να κάνει ότι θέλει, ο καθένας να ψηφίσει ότι θέλει. Εγώ δηλώνω ότι είμαι κατά του ψηφίσματος αυτού. Συμφωνώ βεβαίως με την ανάδειξη του Πανεπιστημίου μας, ξέρω ότι οι βουλευτές όλων των κομμάτων, που ανήκουν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έχουν εκφράσει με σαφήνεια τους προβληματισμούς τους, αλλά θεωρώ ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πρέπει να είναι έξω από όλο αυτό και να αφήσει το κοινοβούλιο να κάνει το έργο του».

ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μετά από διαλογική συζήτηση η οποία περιλαμβάνεται στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά, αφού έλαβε υπόψη του την πρόταση του ανωτέρω ψηφίσματος και τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων καθώς και τις διατάξεις του Ν.3852/2010:

Επί 29 παρόντων: (δεν ήταν συνδεδεμένοι, κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συνεδρίασης ή είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Βρουλής Παντελής, Κουτσογιάννης Απόστολος, Χατζηκυριαζής Χρυσόστομος, Βαλσαμίδης Θεόδωρος, Χαραλάμπους Συμεών και Χοχλάκα Βασιλική.)

Με ψήφους:

13 ΥΠΕΡ (Μάρκου Νικόλαος, Τσακαλίας Γεώργιος, Καλτάκης Ιωάννης, Αρώνης Κωνσταντίνος, Αναστασία Αντωνέλη, Δήσσος Μιχαήλ – Άνθιμος, Κυρατζής – Χρυσοστόμου Ευστράτιος, Αστυρακάκης Κωνσταντίνος, Φίκιας Παναγιώτης, Αρβανίτης Γεώργιος, Βλάττας – Λαμπρινός, Άγγελος, Κυρίτση Αγλαΐα, Αμπαζής Γεώργιος)

14 ΚΑΤΑ (Βιτέλλας Φιλόδωρος, Μαυρατζώτης Ελισσαίος, Κουρσουμπάς Δημήτριος, Μπουρνιάς, Παντελής, Ανδρεάδου Σουλτάνα, Καλβίνου Δέσποινα, Μαρκάκης Κωνσταντίνος, Στεφανής Αλκιβιάδης, Γόμου – Πρωτογεράκη Καλλιόπη, Μπουγδάνος Παντελής, Μανάρας Ιωάννης, Κατσούλης Ιωάννης, Αδαμίδης Κωνσταντίνος, Κριμιζής Χριστόφορος)

1 ΛΕΥΚΟ (Καλλίας Δημήτριος)

1 ΠΑΡΟΝ (Νύκτας Νικόλαος)

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey