Με νέο τρόπο θα διεξαχθούν το Μάιο οι πρυτανικές εκλογές

Μία μόνο υποψηφιότητα μέχρι στιγμής

11/03/2014 - 14:29

Λιγότερο από μία εβδομάδα έμεινε για την επίσημη προκήρυξη των πρυτανικών εκλογών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, οι οποίες μάλιστα θα διεξαχθούν για πρώτη φορά με το καινούργιο σύστημα όπως αυτό ορίζεται από το νόμο-πλαίσιο 4009 τού 2011.

Λιγότερο από μία εβδομάδα έμεινε για την επίσημη προκήρυξη των πρυτανικών εκλογών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, οι οποίες μάλιστα θα διεξαχθούν για πρώτη φορά με το καινούργιο σύστημα όπως αυτό ορίζεται από το νόμο-πλαίσιο 4009 τού 2011.

Η αλλαγή στον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμαστεί στην πράξη και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Υποτονικό παραμένει το κλίμα αναφορικά με τις υποψηφιότητες, μια και μέχρι στιγμής μόνο ο νυν αντιπρύτανης Γιάννης Κάλλας έχει δηλώσει ανοικτά την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος.

Η διαδικασία της εκλογής πρύτανη προκηρύσσεται και οργανώνεται πλέον από το συμβούλιο διοίκησης του κάθε ιδρύματος. Αυτή είναι και η βασικότερη διαφοροποίηση των προσεχών εκλογών σε σχέση με αυτές του παρελθόντος.

Οι ακαδημαϊκοί που δηλώνουν στο συμβούλιο την υποψηφιότητά τους για τη θέση του πρύτανη, πρέπει υποχρεωτικά να είναι στη βαθμίδα του καθηγητή. Υποψηφιότητα μπορούν να θέσουν και ακαδημαϊκοί που δεν ανήκουν στο ίδρυμα στο οποίο διεξάγονται εκλογές, αρκεί και αυτοί να βρίσκονται στη βαθμίδα του καθηγητή.

Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου όρισε ως προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων την 28η Μαρτίου, με τη διαδικασία να ξεκινάει σε μια εβδομάδα περίπου από σήμερα, δηλαδή στις 18 Μαρτίου. Αξίζει να σημειωθεί πως το Συμβούλιο διατηρεί το δικαίωμα να μην κάνει δεκτή όποια υποψηφιότητα κρίνει πως δε συγκεντρώνει επαρκώς ακαδημαϊκά και διοικητικά προσόντα που απαιτούνται για τη θέση του πρύτανη.

Αυτό αποτελεί και σημείο αντιπαλότητας μεταξύ πρυτανικών αρχών και συμβουλίων διοίκησης, με τους πρυτάνεις να διατείνονται ότι δεν ορίζονται σαφή και αντικειμενικά κριτήρια για τη διαδικασία απόρριψης υποψηφιοτήτων και να ζητούν νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, για το θέμα.

Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα ανακοινώσει ποιοι υποψήφιοι παίρνουν το «πράσινο φως» και είναι επισήμως υποψήφιοι, στις 4 Απριλίου και η διαδικασία των εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου.
Οι αντιπρυτάνεις δε θα εκλέγονται πλέον.

Στις θέσεις τους θα ορίζονται από πέντε έως επτά αναπληρωτές πρυτάνεις ανάλογα με τον Οργανισμό του κάθε ιδρύματος. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου πιθανότερος θεωρείται ο αριθμός πέντε, με τη διαδικασία κατάρτισης του Οργανισμού να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαφορά υπάρχει και στο εκλογικό σώμα. Πλέον στη διαδικασία συμμετέχει μόνο το Ερευνητικό και Διδακτικό Προσωπικό (ΔΕΠ) και όχι οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι, όπως συνέβαινε παλιότερα. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, με τον ίδιο τρόπο που είχε γίνει και για τα συμβούλια διοίκησης.

Περί συμμετοχής
Ένα ζήτημα που ακόμα μένει ανοικτό, είναι το δικαίωμα συμμετοχής των τωρινών πρυτάνεων στην εκλογική διαδικασία. Ακαδημαϊκοί κύκλοι εκτιμούν πως αν δε διευκρινιστεί με νομοθετική παρέμβαση το ζήτημα, τότε συντηρείται ανοικτό το ενδεχόμενο δικαστικών περιπετειών, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της διοίκησης των ιδρυμάτων.

Αυτός ήταν και ο βασικότερος λόγος που ο νυν πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, έθεσε εαυτόν εκτός διαδικασίας. Σε σχετική ανακοίνωσή του με τη μορφή ανοιχτής επιστολής, ο κ. Τσάρτας είχε αναφέρει πως «το Πανεπιστήμιο είναι και πρέπει να είναι το μέλημα όλων μας και να είναι υπεράνω όλων μας», θέλοντας να γίνει σαφές πως δε συντρέχει κάποιος άλλος λόγος για την απόφασή του, παρά μόνο η προστασία του Πανεπιστημίου από διοικητικές και νομικές «περιπέτειες».

Στο πλαίσιο αυτό, η επιλογή του για μη συμμετοχή στις πρυτανικές εκλογές ήταν στην ουσία μονόδρομος ώστε να μην προκύψει διοικητικό κενό στο ίδρυμα και να μην υπάρξουν «αμφισβητήσεις θεσμικού χαρακτήρα».
Η υποψηφιότητα του κ. Τσάρτα εθεωρείτο σχεδόν βέβαιη ακόμα και λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση που έβαλε τέλος στο σενάριο αυτό.

Η απόφαση όμως αυτή του νυν πρύτανη, φαίνεται ότι πυροδότησε τη δήλωση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία του νυν αντιπρύτανη Γιάννη Κάλλα.

Ουσιαστικά ο κ. Κάλλας εμφανίζεται ως συνεχιστής της θητείας Τσάρτα και ζητά την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του για να ολοκληρωθεί το έργο της παρούσας πρυτανικής αρχής.

Δύο ακόμα ονόματα τα οποία ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, είναι αυτά των καθηγητών Φραγκίσκου Καλαβάση τους Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού της Ρόδου και Στέφανου Γκρίτζαλη του Τμήματος Μηχανικών και Πληροφοριακών Συστημάτων της Σάμου.

Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί τους, αμφότεροι δε θέλησαν να σχολιάσουν τίποτα σχετικά με το αν θα είναι ή όχι υποψήφιοι, αλλά ούτε και αρνήθηκαν αυτό το ενδεχόμενο.

Ακόμα υπάρχει αρκετός χρόνος για τη διαδικασία μέχρι την τελική έκβαση των πρυτανικών εκλογών στις 9 Μαΐου. Το πρώτο δεδομένο είναι πως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου γλυτώνει από μία διαφαινόμενη περιπέτεια σε περίπτωση που θα συμμετείχε ο νυν πρύτανης. Πιθανότερη περίοδος να εκδηλωθούν νέες υποψηφιότητες θεωρείται η τελευταία εβδομάδα πριν τις 18 Μαρτίου.

Αυτό στο οποίο πάντως συγκλίνουν οι περισσότεροι ακαδημαϊκοί, είναι πως η επερχόμενη θητεία θα είναι σπαρμένη με αρκετούς σκοπέλους. Κάποιοι από αυτούς είναι το Σχέδιο «Αθηνά 2», η περικοπή στον προϋπολογισμό του ιδρύματος και η μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων με ταυτόχρονο πάγωμα στις προσλήψεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey