Τι πρέπει να προσέξουν οι φοιτητές κατά την αναζήτηση φοιτητικής στέγης*

01/07/2012 - 05:56
Αυτή την περίοδο γίνεται η αναζήτηση φοιτητικής στέγης από τους χιλιάδες φοιτητές που πέρασαν σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους.
Αυτή την περίοδο γίνεται η αναζήτηση φοιτητικής στέγης από τους χιλιάδες φοιτητές που πέρασαν σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους.

Τα ενοίκια για γκαρσονιέρες κυμαίνονται μεταξύ 180 και 300 ευρώ και για δυάρια από 240 μέχρι 500 ευρώ. Κατά την αναζήτηση της φοιτητικής στέγης δε λείπουν τα προβλήματα, καθώς τα προσφερόμενα ακίνητα πιθανόν να μην είναι κατάλληλα, λόγω θέσεως, επειδή απέχουν πολύ από τις πανεπιστημιακές σχολές ή δεν εξυπηρετούνται από καλή συγκοινωνία, λόγω ποιότητας κατασκευής ή κακής κατάστασής τους και λόγω υψηλής τιμής ή τιμής που είναι δυσανάλογα μεγάλη προς την προσφερόμενη ποιότητα ή οικονομική κατάσταση του φοιτητή.
Σε κάθε περίπτωση, οι φοιτητές που αναζητούν στέγη δε θα πρέπει να πανικοβάλλονται και να απογοητεύονται. Κάποιοι τρόποι για να βρει κανείς φοιτητική κατοικία είναι μέσω αγγελιών που αναρτούν στους πίνακες ανακοινώσεων των σχολών και γύρω από τις σχολές, από μικρές αγγελίες του Τύπου, από ενοικιαστήρια έξω από κατοικίες και από τα γραφεία των επίσημων μεσιτών.
Μερικές προτάσεις για να επιτύχουν μία σωστή και συμφέρουσα μίσθωση είναι κατ’ αρχήν να οργανώσουν την αναζήτησή τους και να βλέπουν αρκετές κατοικίες πριν καταλήξουν. Να ελέγχουν προσεκτικά το σπίτι που πρόκειται να μισθώσουν, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, όπως για παράδειγμα τεχνικά προβλήματα που αφορούν τη θέρμανση, τα ηλεκτρολογικά, τα υδραυλικά κ.τ.λ.. Επίσης, να υπογράφουν πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιό του και να μην κάνουν προφορικές συμφωνίες. Σημαντικό είναι επίσης να ρωτούν για το ποσό που θα πληρώνουν στα κοινόχρηστα, όπως και γι’ άλλες δαπάνες. Σε αρκετές περιπτώσεις καλό θα είναι να διαπραγματεύονται το ύψος του μισθώματος πριν καταλήξουν στην ενοικίαση. Τέλος, μία συμφέρουσα-οικονομική λύση είναι να αναζητούν κατοικίες που βρίσκονται μακριά από τις σχολές τους, αρκεί βέβαια αυτές οι κατοικίες να έχουν τακτική συγκοινωνία.

Η εκδοχή της αγοράς
Επίσης, πολλοί από τους γονείς των φοιτητών επιλέγουν να προβούν σε αγορά μίας κατοικίας αντί να μισθώσουν, όπου το μηνιαίο ενοίκιο αποσβένεται από την αγορά αυτής της κατοικίας ή δίδεται ως μηνιαία τοκοχρεωλυτική δόση του στεγαστικού δανείου που έχει λάβει ο αγοραστής-φοιτητής.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται από τους γονείς ή φοιτητές όταν αναζητούν φοιτητική στέγη να μην προκαταβάλλουν ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών ή ψευτομεσίτες, οι οποίοι ζητούν από αυτούς 100 έως 300 ευρώ για να τους υποδείξουν σπίτια εξαπατώντας τους και θησαυρίζουν σε βάρος τους χωρίς ποτέ να τους βρουν κάποια κατοικία.

*ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΡΔΟΣ

** Ο Ι. Ρεβύθης είναι πρόεδρος των Κτηματομεσιτών Αθηνών - Αττικής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey