«Ελαφρύ» το άγγιγμα της κρίσης

01/07/2012 - 05:56
Η κάμψη της τουριστικής κίνησης στη Λέσβο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, το πρώτο εξάμηνο του έτους, είναι της τάξεως του 6,9%. Πανωλεθρία έπαθε η τουριστική κίνηση στη γειτονική Χίο.
Η κάμψη της τουριστικής κίνησης στη Λέσβο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, το πρώτο εξάμηνο του έτους, είναι της τάξεως του 6,9%. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο, οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, ανήλθαν στις 41.626, δηλαδή περίπου όσες είχαμε και το αντίστοιχο εξάμηνο του 2004. Πανωλεθρία έπαθε η τουριστική κίνηση στη γειτονική Χίο, που καταγράφει υποχώρηση της τάξης του 26,3%. Δηλαδή έχασε ένα στους τέσσερις τουρίστες, που είχαν επισκεφθεί το νησί το πρώτο εξάμηνο του 2008. Μεγάλη κάμψη καταγράφει η τουριστική κίνηση στη Σάμο, όπου το ποσοστό κάμψης ανέρχεται στο 14,1%. Πολύ μικρή εμφανίζεται η κάμψη της τουριστικής κίνησης στη Σκιάθο, όπου οι αφίξεις υποχώρησαν μόλις κατά 3%.

Παρά τη σχετικά μικρή μείωση της τουριστικής κίνησης προς τη Λέσβο, το μεγαλύτερο νησί της περιφέρειας, παραμένει ο φτωχός συγγενής στον τουριστικό τομέα. Κι αυτό γιατί οι αφίξεις τουριστών στο νησί, δεν καλύπτουν ούτε το ένα τέταρτο των αφίξεων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΤΕΠ, στη Λέσβο, οι αφίξεις το πρώτο εξάμηνο του 2009, ανήλθαν στους 177.396 τουρίστες. Από αυτές, μόλις 41.626 έγιναν στη Λέσβο, 63.757 έγιναν στη Σάμο και 66.698 στη Σκιάθο.
Αν συγκρίνουμε τις αφίξεις τουριστών στη Λέσβο, με άλλα μεγάλα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, διαπιστώνουμε τη μεγάλη υστέρηση στην ανάπτυξη του τουρισμού στη Λέσβο. Έτσι την ώρα που η Λέσβος με το ζόρι ξεπερνάει τους 40.000 αλλοδαπούς τουρίστες το πρώτο εξάμηνο του 2009, η Κέρκυρα μετράει 403.089 τουρίστες, η Ρόδος 709.311 τουρίστες, η Κως 334.664 τουρίστες και η Ζάκυνθος 241.568 τουρίστες.

Οι τάσεις στη Λέσβο
Επιπλέον βλέπουμε ότι οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στη Λέσβο, παρουσιάζουν τάσεις σταθεροποίησης σε μακροχρόνια βάση. Καθώς το 2004 ήταν 41.039, το 2005 υποχώρησαν στις 39.046, το 2006 παρουσίασαν οριακή αύξηση στις 39.259, το 2007 η εικόνα βελτιώνεται και φθάνουμε στις 44.613, το 2008 ανήλθαν στις 44.697, για να υποχωρήσουν το 2009 στις 41.626. Αυτό το στοιχείο δείχνει ότι πέρα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η Λέσβος αλλά και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αδυνατούν να ξεφύγουν από το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται. Ουσιαστικά τόσο η Λέσβος όσο και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με εξαίρεση τη Σκιάθο και τη Σάμο, δεν είναι σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί για τη χώρα μας.
Κι η οικονομική κρίση, αν κάτι θα πρέπει να αφήσει πίσω της, είναι η ανάγκη να γίνουν σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές, όπως είναι ξενοδοχειακές μονάδες, κάμπινγκ κλπ.



Ο εσωτερικός τουρισμός

Κάμψη και στον εσωτερικό τουρισμό εκτιμά ότι έχει επέλθει, το ΙΤΕΠ. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως: «Η βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά τον εσωτερικό τουρισμό, που μπορεί μεν να μην υποκαθιστά τον αλλοδαπό τουρισμό ως προς τις συναλλαγματικές εισπράξεις, συμβάλλει όμως στην αύξηση των διανυκτερεύσεων και των εσόδων των ξενοδοχείων, καθώς και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Έτσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι διανυκτερεύσεις των ημεδαπών τουριστών, καταγράφουν σημαντικές μειώσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 20%. Η μεγαλύτερη, όμως, μείωση παρατηρείται στα έσοδα των ξενοδοχείων, τόσο λόγω του μειωμένου αριθμού διανυκτερεύσεων -ημεδαπών και αλλοδαπών- όσο και των μειωμένων τιμών που προσφέρουν.
Τα στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά για τις αναχωρήσεις επιβατών από την 1 Ιουλίου ως τις 9 Αυγούστου, δείχνουν αύξηση κατά 5,78% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των Ελλήνων τουριστών που επισκέφθηκαν τα νησιά μας, δεν μειώθηκαν, αυτό που μειώθηκε είναι οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα κάμπινγκ. Δηλαδή όλο και περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν διακοπές φιλοξενούμενοι σε σπίτια συγγενών και φίλων, ώστε να περιορίσουν το κόστος διαμονής, που είναι ένα μεγάλο μέρος του συνολικού κόστους των διακοπών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey