Παρά τη λήξη σήμερα της περιόδου κατάθεσης των δηλώσεων

Σιωπηρή παράταση για τις αιτήσεις στο ΟΣΔΕ

15/06/2016 - 14:51

Τη Δευτέρα ο βουλευτής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε είτε να δοθεί νέα παράταση στην περίοδο υποδοχής των αιτήσεων είτε να συνεχίσουν να γίνονται δεκτές οι αιτήσεις και μετά τη 15η Ιουνίου χωρίς να επιβάλλονται ποινές στους αγρότες που υπέβαλαν εκπρόθεσμες αιτήσεις.

Σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ανέρχονταν χθες το απόγευμα οι αιτήσεις για τη βασική ενίσχυση που δεν είχαν υποβληθεί ή είχαν υποβληθεί αλλά δεν είχαν οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του «Ε». Στη Λέσβο οι εκτιμήσεις ανέφεραν ότι οι αιτήσεις αυτής της κατηγορίας είναι περίπου 2.000. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο αριθμός τους ξεπερνούσε τις 300.000 ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η 15η Ιουνίου αναμενόταν να παρέλθει με 200.000 αιτήσεις είτε να μην έχουν κατατεθεί καθόλου είτε να μην έχουν οριστικοποιηθεί, καθώς έλλειπαν ένα ή περισσότερα απαραίτητα δικαιολογητικά. Το πρόβλημα φαίνεται ότι θα αντιμετωπισθεί με ένα καθαρά ελληνικό τρόπο, θα δοθεί σιωπηρή παράταση ορισμένων ημερών. Έτσι οι αιτήσεις που θα κατατίθενται ή θα οριστικοποιούνται για αρκετές μέρες μετά το τέλος της ορισθείσας παράτασης θα λαμβάνουν ως ημερομηνία κατάθεσης την 15η Ιουνίου. Πρόκειται δηλαδή για μια δεύτερη σιωπηρή παράταση.

Η κύρια αιτία εμφάνισης αυτού του προβλήματος είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της περιόδου υποδοχής των αιτήσεων. Η ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος «άνοιξε» για τους φορείς υποδοχής των αιτήσεων στα μέσα του Μάη, δηλαδή λίγες μέρες πριν ολοκληρωθεί η περίοδος υποβολής των αιτήσεων που δίνει ο κοινοτικός κανονισμός (15 του Μάη). Το πρόβλημα δεν θα είχε δημιουργηθεί αν η εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ δεχόταν τις αιτήσεις από τα μέσα του Φεβρουαρίου, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό αλλά και από τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει ο οργανισμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων και οι φορείς υποδοχής των αιτήσεων βασικής ενίσχυσης.

Τη Δευτέρα ο βουλευτής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε είτε να δοθεί νέα παράταση στην περίοδο υποδοχής των αιτήσεων είτε να συνεχίσουν να γίνονται δεκτές οι αιτήσεις και μετά τη 15η Ιουνίου χωρίς να επιβάλλονται ποινές στους αγρότες που υπέβαλαν εκπρόθεσμες αιτήσεις. Ως χθες το απόγευμα, δεν είχε υπάρξει καμία απάντηση είτε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είτε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Στην ιστοσελίδα του οργανισμού παρέμενε αναρτημένη ανακοίνωση που αναφέρει ως καταληκτική ημερομηνία την 15η Ιουνίου. Επίσης, αναφέρει ότι οι εκπρόθεσμες αιτήσεις θα γίνονται δεκτές ως τις 11 Ιουλίου και οι «ποινές» που θα επιβάλλονται στους παραγωγούς είναι 3% επί της βασικής ενίσχυσης και 1% επί των συνδεδεμένων καθεστώτων για κάθε εργάσιμη μέρα καθυστέρησης υποβολής.

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε αυστηρή εντολή σε όλους τους φορείς υποδοχής των αιτήσεων να μην προχωρούν σε οριστικοποίηση των αιτήσεων των παραγωγών αν δεν έχουν λάβει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η σιωπηρή παράταση

Το προηγούμενο Σάββατο το «Ε» αποκάλυψε ότι προτάθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ακολουθηθεί η πρακτική που ακολουθήθηκε το 2014 και αρκετά προηγούμενα έτη για να αντιμετωπισθούν ομοειδή προβλήματα. Δηλαδή όλες οι αιτήσεις που θα οριστικοποιούνται αρκετό καιρό μετά τη 15η Ιουνίου να λαμβάνουν αριθμό ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου της 15ης Ιουνίου. Φαίνεται ότι θέλοντας και μη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποδέχθηκε τη λύση αυτή και δίνει σιωπηρή παράταση στην περίοδο κατάθεσης των αιτήσεων. Πόση θα είναι η διάρκεια της περιόδου αυτής δεν το γνωρίζουμε. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η σιωπηρή παράταση -κατά πάσα πιθανότητα- θα διαρκέσει ως τη 11η Ιουλίου. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι πραγματικά θα κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey