Εγκρίθηκε η πληρωμή του Συνεταιρισμού Γυναικών Παρακοίλων από την Περιφέρεια στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Κόντρες για την εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ

10/06/2016 - 14:36

Έξι χρόνια μετά το κλείσιμο των καταστημάτων «Lesvoshop» και την κατάρρευση της ΑΕΝΑΛ, το θέμα συνεχίζει να προκαλεί έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις στη Λέσβο. Σε αυτό το κλίμα πραγματοποιήθηκε η συζήτηση για την πραγματοποίηση πρόχειρου διαγωνισμού για την εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Τετάρτη το βράδυ.

Έξι χρόνια μετά το κλείσιμο των καταστημάτων «Lesvoshop» και την κατάρρευση της ΑΕΝΑΛ, το θέμα συνεχίζει να προκαλεί έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις στη Λέσβο. Σε αυτό το κλίμα πραγματοποιήθηκε η συζήτηση για την πραγματοποίηση πρόχειρου διαγωνισμού για την εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Τετάρτη το βράδυ. Η περιφερειακή σύμβουλος του συνδυασμού «Βόρειο Αιγαίο Γόνιμη Γραμμή» Μαρία Νικολάρα με ανακοίνωσή της κατηγορεί την Περιφερειακή Αρχή ότι συγκαλύπτει ένα σκάνδαλο. Επίσης, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ανταρσία στο Αιγαίο» Στρατής Παυλής καυτηρίασε το γεγονός ότι επί δύο σχεδόν χρόνια η Περιφερειακή Αρχή δεν έκανε τίποτα απολύτως για να προχωρήσει η εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ, για να επιταχυνθεί η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία έδωσε την έγκρισή του να προχωρήσει η Περιφέρεια στην πληρωμή της οφειλής της ΑΕΝΑΛ στο Συνεταιρισμό Γυναικών Παρακοίλων, που ανέρχεται στο ποσό των 17.361,82 ευρώ. Αν πληρωθεί ο Συνεταιρισμός, θα είναι ο πρώτος από τους προμηθευτές, πιστωτές και εργαζομένους της ΑΕΝΑΛ που αποζημιώνεται για τη ζημιά που είχε υποστεί με την κατάρρευση της αναπτυξιακής εταιρείας της Νομαρχίας Λέσβου. Η πληρωμή του συνεταιρισμού θα πραγματοποιηθεί αν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου κρίνει σύννομη την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, εισηγούμενη την πληρωμή του Συνεταιρισμού, εξέφρασε τη βούληση για την πληρωμή των οφειλών της υπό εκκαθάριση Αναπτυξιακής Εταιρείας της τ. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου ΑΕΝΑΛ, σύμφωνα με τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος. Το αίτημα του Συνεταιρισμού για πληρωμή του στηρίζεται στις αποφάσεις 65 και 59 του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης, δυνάμει του άρθρου 109 παρ. 7 και παρ. 8 του Ν.3852/2010, της υπ. αριθ. 37/2014 εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών και σχετικής νομικής γνωμοδότησης.

Ποιοι ψήφισαν τι

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, η περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι καθίσταται δυνατή η πληρωμή του Συνεταιρισμού των Παρακοίλων, καθώς -όπως είπε χαρακτηριστικά- «συντελούμε με αυτόν τον τρόπο στην επιβίωση επιχειρήσεων του τόπου μας που αποτελούν πνοή για τα χωριά μας και διέξοδο για τις γυναίκες του μόχθου και της προσφοράς, που συλλογικά παλεύουν για το καλύτερο».
Την πληρωμή του συνεταιρισμού υπερψήφισε ο περιφερειακός σύμβουλος Στρατής Παυλής. Αιτιολογώντας την ψήφο του είπε πως με την απόφαση αυτή η Περιφέρεια αναγνωρίζει ότι οι οφειλές της ΑΕΝΑΛ βαρύνουν την ίδια. Υπέρ της πληρωμής του συνεταιρισμού ψήφισε και η παράταξη του Νάσου Γιακαλή.

Η κ. Νικολάρα χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή πυροσβεστικού χαρακτήρα και κατηγόρησε την Περιφερειακή Αρχή πως ρίχνει στάχτη στα μάτια όσων αγωνιούν για την εξέλιξη του θέματος. Επίσης, τόνισε πως ο Συνεταιρισμός Γυναικών των Παρακοίλων είχε καταθέσει αίτημα για να πληρωθεί από την Περιφέρεια πριν από έναν χρόνο με βάση τις δικαστικές αποφάσεις και την εγκύκλιο του Υπουργείου εσωτερικών που είχε εκδοθεί από τον Ιούνιο του 2014. Η παράταξη «Βόρειο Αιγαίο Γόνιμη Γραμμή» και η «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισαν λευκό.
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η παράταση της διάρκειας της εκκαθάρισης της ΑΕΝΑΛ για δύο έτη ακόμη. Επίσης, αποφασίστηκε να γίνει πρόχειρος μειοδοτικός διαγωνισμός συνολικού προϋπολογισμού 24.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για την ανάδειξη των εκκαθαριστών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey