Ανησυχητικά τα στοιχεία για την ανεργία, που έχει αυξητική τάση

Οι ΜΚΟ «ανάχωμα» στην ανεργία στη Λέσβο

24/12/2015 - 21:47

Στα 12.455 άτομα έφθασε ο μέσος όρος των ανέργων κατά τη διάρκεια του 11μήνου της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2015. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου.

Στα 12.455 άτομα έφθασε ο μέσος όρος των ανέργων κατά τη διάρκεια του 11μήνου της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2015. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου.

Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων αναζητούντων εργασία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο ΟΑΕΔ, από το 2010 ως σήμερα για το βόρειο Αιγαίο. Ειδικά το Νοέμβριο οι άνεργοι που αναζητούσαν εργασία, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, έφθασαν στις 12.936.

Έτσι, ο Νοέμβριος αναδείχθηκε στον τρίτο χειρότερο μήνα από το 2010, οι δύο προηγούμενοι ήταν ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος του 2015, όπου οι άνεργοι που αναζητούσαν εργασία είχαν φθάσει στους 13.035 και 13.293 αντίστοιχα.

Τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα χάθηκαν 238 θέσεις εργασίας στο βόρειο Αιγαίο και συνολικά στη χώρα χάθηκαν 24.674 θέσεις εργασίας. Ειδικότερα στα νησιά της περιφέρειας βορείου Αιγαίου (βλέπε πίνακας ΧΙΙ) έγιναν 1.832 προσλήψεις, παράλληλα ανακοινώθηκαν 595 οικειοθελείς αποχωρήσεις (οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι συγκεκαλυμμένες απολύσεις), 309 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και 1.166 λήξεις συμβάσεων.

Συνολικά οι αποχωρήσεις παντός τύπου από την εργασία έφθασαν τις 2.070. Μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» μάς αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου στη Λέσβο έγιναν 966 προσλήψεις, 226 οικειοθελείς, 105 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου, 429 λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, συνολικά οι αποχωρήσεις και απολύσεις στη Λέσβο ανήλθαν στις 760.

Έτσι, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου δημιουργήθηκαν 206 νέες θέσεις εργασίας στη Λέσβο, στη Λήμνο έγιναν 54 προσλήψεις, 40 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 34 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου, 24 λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Συνολικά οι απολύσεις και οι αποχωρήσεις ανήλθαν στις 98. Έτσι στο νησί χάθηκαν 44 θέσεις εργασίας. Στη Σάμο χάθηκαν 380 θέσεις εργασίας και στην Ικαρία 57 θέσεις εργασίας. Στη Χίο δημιουργήθηκαν 37 θέσεις εργασίας.

Προσλήψεις από τις ΜΚΟ
Το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται σε όποιον παρατηρεί τα παραπάνω στοιχεία είναι ποια δραστηριότητα δημιουργεί θέσεις εργασίας στη Λέσβο και τη Χίο Νοέμβρη μήνα, δηλαδή σε μια περίοδο που γίνονται μόνο απολύσεις από τις τουριστικές επιχειρήσεις και γενικότερα αποφεύγεται οποιαδήποτε πρόσληψη από τις τοπικές επιχειρήσεις, καθώς ο τζίρος τους μειώνεται.

Η απάντηση δε βρίσκεται στην πρωτογενή παραγωγή, διότι κανείς δεν προσλαμβάνει προσωπικό το Νοέμβρη για τη συγκομιδή της ελιάς ή για εργασία σε κτηνοτροφική μονάδα. Κι άλλωστε εκεί κυριαρχεί η αδήλωτη εργασία.

Η απάντηση βρίσκεται στη λειτουργία των δεκάδων μη κυβερνητικών οργανώσεων που έχουν εγκατασταθεί στη Λέσβο και οι οποίες προσλαμβάνουν προσωπικό για να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες αλλά και για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πρόσφυγες που φθάνουν στο νησί.

Είναι κι αυτό ένα από τα παράπλευρα οφέλη που έφερε στη Λέσβο η προσφυγική κρίση, μαζί με τις ενοικιάσεις κτηρίων και ξενοδοχείων όπου στεγάζονται οι ΜΚΟ, την αύξηση των εσόδων ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιρειών από τη μεταφορά προσφύγων, την αύξηση του τζίρου στα καταστήματα εστίασης στη Μυτιλήνη και σε πολλά χωριά της ανατολικής και βόρειας Λέσβου κι άλλες επιμέρους ευεργετικές συνέπειες.

Ποιους προσλαμβάνουν
Νέοι άνθρωποι, αλλά και μεγαλύτεροι με γνώσεις ξένων γλωσσών, με γνώση χειρισμού υπολογιστών, είτε έχουν κάποιο πανεπιστημιακό πτυχίο είτε όχι, προσλαμβάνονταν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο από ΜΚΟ για να εργαστούν στη Μυτιλήνη, στη Συκαμιά, το Μόλυβο ή άλλα σημεία του νησιού.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε ακούσει ακόμη και για προσλήψεις ατόμων που ως αντικείμενο εργασίας έχουν τη συλλογή των σωσιβίων και των φουσκωτών βαρκών που βρίσκονται διάσπαρτα στις ακτές της Λέσβου.

Οι προσλήψεις των ΜΚΟ εντοπίζονται κυρίως στη Λέσβο και δευτερευόντως στη Χίο, γιατί αυτά τα νησιά δέχονται τον κύριο όγκο των προσφύγων. Η Λήμνος και η Ικαρία, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, δεν προσεγγίζονται από τους πρόσφυγες, ενώ περιορισμένες είναι οι αφίξεις στη Σάμο και κατά συνέπεια τα νησιά αυτά έχουν μείνει έξω από το πεδίο δράσης των ΜΚΟ.

Μείωση βλέπει η Ελληνική Στατιστική Αρχή
Εντελώς αντίθετη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την εξέλιξη της ανεργίας στο βόρειο Αιγαίο από αυτή που δίνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το τρίτο τρίμηνο του 2015 εκτιμά ότι η ανεργία στο βόρειο Αιγαίο διαμορφώθηκε στο 15,8% όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2014 ήταν 21,6%.

Σε πανελλαδικό επίπεδο η ανεργία διαμορφώθηκε στο 24% όταν το τρίτο τρίμηνο του 2014 ήταν 25,5%. Το βόρειο Αιγαίο για το διάστημα του τρίτου τριμήνου του έτους εμφανίζεται να έχει το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας μετά το νότιο Αιγαίο, που είχε ανεργία 10,4%, και τα Ιόνια Νησιά, που είχαν ανεργία 12,2%.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey