Δύο προγράμματα για νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις

Χρηματοδοτείται μέχρι το 100% των επενδύσεων

16/12/2014 - 17:12

Προδημοσίευση δύο χρηματοδοτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έγινε τις προηγούμενες ημέρες.

Προδημοσίευση δύο χρηματοδοτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έγινε τις προηγούμενες ημέρες.

Το πρώτο εξ αυτών ονομάζεται «Επιχειρηματική Ευκαιρία» και χρηματοδοτεί τη δημιουργία νέων, καινοτόμων και βιώσιμων επιχειρήσεων, που ταυτόχρονα θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Απευθύνεται σε ανέργους και υπάρχει η δυνατότητα να καλύψει έως και το 100% του κόστους της επένδυσης.

Το δεύτερο πρόγραμμα ονομάζεται «Επιχειρούμε Δυναμικά» και απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις. Στόχος του είναι να βοηθήσει την αναβάθμιση του επιπέδου επιχειρηματικής οργάνωσης και λειτουργίας υφιστάμενων μεσαίων, μικρομεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

«Επιχειρηματική Ευκαιρία»
Δικαιούχοι του προγράμματος «Επιχειρηματική Ευκαιρία» είναι οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων τού ΟΑΕΔ μέχρι την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στη ΔΟΥ και οι οποίοι δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα ή ελευθέριο επάγγελμα από 1ης Ιανουαρίου 2014 έως και την ημερομηνία της προκήρυξης.

Οι επιχειρήσεις που θα συσταθούν στο πλαίσιο των επενδυτικών προτάσεων, δε θα πρέπει να έχουν τη μορφή της ανώνυμης εταιρείας.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα, είναι αυτές που σχετίζονται με τον αγροτοδιατροφικό κλάδο, την εφοδιαστική αλυσίδα, την ενέργεια, το περιβάλλον, την τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών, τον τουρισμό, την υγεία, τις κατασκευές και υλικά κατασκευών, την πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία.

Μέσω του προγράμματος αυτού χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό από 25.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ.

Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων ορίζεται στο 100% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.

Υπάρχει δυνατότητα πληρωμής προκαταβολής μέχρι και το 40% της αναλογούσας δημόσιας δαπάνης, όμως για να δοθεί, θα πρέπει ο επιχειρηματίας να προσκομίσει ισόποση εγγυητικής επιστολής.

Σύμφωνα με την αρχική κατανομή των πόρων του προγράμματος, στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου και Κρήτης θα δοθούν 8,92 εκατ. ευρώ.

Τα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός δύο ετών. Οι δαπάνες που καλύπτει το πρόγραμμα, επειδή απευθύνεται σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, αφορούν σε λειτουργικά κόστη, τον εξοπλισμό, την προμήθεια πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων, τις δαπάνες παροχής υπηρεσιών, τις ασφαλιστικές εισφορές και το μισθολογικό κόστος.

«Επιχειρούμε Δυναμικά»
Τα επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτούνται μέσω του «Επιχειρούμε Δυναμικά», θα πρέπει να έχουν προϋπολογισμό από 20.000 έως 300.000 ευρώ.

Το ποσοστό της χρηματοδότησης ανέρχεται στο 50% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού κι η υλοποίηση των επενδύσεων θα πρέπει να γίνει εντός 18 μηνών.

Οι επιχειρήσεις που θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα, θα πρέπει να δραστηριοποιούνται στους παρακάτω κλάδους: αγροτοδιατροφικός τομέας, εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, περιβάλλον, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας, υγεία, υλικά και κατασκευές, πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία.

Οι βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, είναι να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές: ανώνυμη εταιρεία, εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, ομόρρυθμη εταιρεία ή ετερόρρυθμη εταιρεία και ΙΚΕ και ατομικές επιχειρήσεις.

Επίσης θα πρέπει να μη βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση, να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης, να διαθέτουν ή να δεσμευθούν ότι θα μεριμνήσουν για τις κατάλληλες υποδομές με σκοπό την ελαχιστοποίηση των εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, όπου αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο.

Ως υποδομές νοούνται τόσο οι κτηριακές υποδομές, όσο και οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που απευθύνονται στο πελατειακό κοινό (π.χ. ιστοσελίδες και λοιπές ηλεκτρονικές εφαρμογές, όπως ηλεκτρονικά σημεία πληροφόρησης ή/και εξυπηρέτησης κ.λπ.).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey