Perdepilavı (πιλάφι με κουρτίνα!)

23/12/2023 - 14:00

Γιορτινό πιάτο απ’ τις παλαιότερες τουρκικές συνταγές, προέρχεται από τα Ν.Α. την πόλη Σιίρτ (κοντά σε Ιράκ και Συρία) που αγαπήθηκε και διαδόθηκε σ όλη τη Τουρκία. Παρακαλέσαμε για την συνταγή την φίλη Tuba Aysun δικηγόρο απ’ τη Σμύρνη που ζει στ’ Αϊβαλί. Εκείνη αφού συμβουλεύτηκε και τη μητέρα της με καταγωγή απ’ τη Ανταλλαγή μας είπε: Η παράδοση θέλει να το μαγείρεψε η πεθερά τη πρώτη μέρα που η νύφη ήλθε στο σπίτι τού γαμπρού. Κάθε υλικό έχει το νόημα και τον συμβολισμό του. Το φύλλο που είναι σκεπασμένο σημαίνει το σπίτι και η νύφη πρέπει να κρατά μέσα όλα τα μυστικά και όλα τα αρνητικά που βιώνει και να μην τα αποκαλύπτει. Δηλαδή η πεθερά απαιτούσε από την νύφη πνευματική αφοσίωση. Οι κόκκοι ρυζιού του πιλαφιού που χύθηκαν στη κεφαλή της νύφης καθώς πρωτομπήκε στο σπίτι, συμβολίζουν την προσδοκία για αφθονία κα ευημερία. Τα αμύγδαλα συμβολίζουν τα αρσενικά και τα φιστίκια το θηλυκά εγγόνια που με το καλό θα έλθουν. Οι σταφίδες την υγεία, τα πικρά και γλυκά μπαχαρικά τις πικρές και γλυκές μέρες της ζωής, το μαύρο πιπέρι αντιπροσωπεύει την πεθερά και το κρέας του κόκορα προορίζεται τον άντρα του σπιτιού!  

Τα Υλικά: 3 ½ φλιτζάνια ρύζι, 1 κοτόπουλο, 1 φλιτζάνι αμύγδαλα και Αντεπφιστίκια, 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, Ηλιέλαιο, Αλάτι, πιπέρι σε κόκκους, μια χούφτα σταφίδες ζωμός κοτόπουλο. Για τη ζύμη: 2 αβγά,3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι, 1 φλιτζανάκι του καφέ ηλιέλαιο, ½ κουταλάκι μπέϊκινπάουντερ, αλάτι και αλεύρι όσο «σηκώσει». Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο φύλλο για μπακλαβά (Βηρυτού). 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε καλά το κοτόπουλο, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και στο νερό του βράζουμε το ρύζι. Μουλιάζουμε τα αμύγδαλα σε βραστό νερό και τα ξεφλουδίζουμε. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ροδίζετε στο λάδι τα καθαρισμένα αμύγδαλα και τα φιστίκια. Αφού κρυώσει το ρύζι, προσθέστε μια χούφτα αμύγδαλα, φιστίκια, σταφίδες και μπαχαρικά και ανακατέψτε. Απλώστε άφθονο λάδι ή μαργαρίνη ή βούτυροστα εσωτερικά τοιχώματα κατσαρόλας η ταψιού σε σχήμα φέσι.. Τοποθετήστε τα αμύγδαλα διάσπαρτα στο πάτο της κατσαρόλας και στρώστε πάνω τους ένα κομμάτι φύλου ζύμης Τοποθετείστε μέσα μια στρώση ρύζι και μια στρώση ψιλοκομμένο κρέας κοτόπουλου. Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσετε το ρύζι. Με το υπόλοιπο φύλλο καλύψτε το ρύζι και ψήστε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180’ για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει Σερβίρεται αναποδογυρίζοντας το φαγητό στη πιατέλα για να έλθουν τα μύγδαλα στην επιφάνεια.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey