Balcan Kebab μελιτζάνας από το Γκαζίαντεπ

15/07/2023 - 14:00

Οι χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή μελιτζάνας παγκοσμίως είναι η Κίνα , η Ινδία και τρίτη η Τουρκία. Στην Ευρώπη, Ιταλία, Ισπανία και η τρίτη η Ελλάδα, με την Κρήτη να παράγει σχεδόν το 50%. Αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλές λαχανικό και έχουν καταμετρηθεί 156 είδη πιάτων από μελιτζάνα, στη τουρκική κουζίνα.Ρωτήσαμε την καλή μας φίλη Σεχέρ Σοζεν από το Κουτσούκκουγιου, η οποία με την ευκαιρία εύχεται καλό καλοκαίρι στους φίλους και γνωστούς της σε όλη τη Λέσβο και μας έδωσε την συνταγή για το «Θρυλικό» όπως το λένε στο Γκαζίαντεπ κεμπάπ με μελιτζάνες. Τα υλικά: 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς,1,5 κιλό μελιτζάνες (διαλέγουμε μακρόστενες),αλάτι πιπέρι,,4-5 μέτριες ντομάτες, 6 - 7 πράσινες πιπεριές 1 μεγάλο κρεμμύδι, 3- 4 σκελίδες σκόρδο. 

Εκτέλεση: Ζυμώνουμε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ και αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με το γούστο μας. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα, απλά το ανακατεύουμε. Κόβουμε το κοτσάνι και το κεφάλι από τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, πάχους 1,5 cm περίπου, τις ξεπλένουμε καλά να φύγει η πικράδα τις στραγγίζουμε, τις αλατίζουμε και τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια τοποθετώντας ένα παρά ένα, ενδιάμεσα από τα κομμάτια της μελιτζάνας και τα αραδιάζουμε σε στρογγυλό ταψί περιμετρικά σε δύο ομόκεντρους κύκλους. Ρίχνουμε πάνω τους μισό ποτήρι νερό και τις βάζουμε για 10’ σκεπασμένες στο φούρνο ίσα- ίσα να ιδρώσουν. Στο κενό που δημιουργείται στο μέσο του ταψιού βάζουμε τις ντομάτες κομμένες στα δυο, το κρεμμύδι σε χονδρά κομμάτια το σκόρδο και τις πιπεριές ρίχνουμε πάνω του ελάχιστο νερό, ελαιόλαδο αλάτι και μπαχαρικά της αρεσκείας μας και τις βάζουμε στο φούρνο 200ο για 30 ΄σκεπασμένες με βρεγμένο λαδόχαρτο και 20’ στο τέλος ξέσκεπες για αν πάρουν χρώμα.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey