Σε 537 έφθασαν το πρώτο τρίμηνο του 2016

Αυξάνονται τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

31/03/2016 - 14:11

Όλο και περισσότερα είναι τα ασυνόδευτα παιδιά, τα περισσότερα από τη Συρία, που φθάνουν από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς το 2015 μόνο στη Λέσβο έφθασαν 750 παιδιά μόνα τους, ηλικίας μέχρι 13 ετών, ενώ τους τρεις πρώτους μήνες του 2016, βγήκαν στο νησί μας 537 ασυνόδευτα παιδιά. Το 2015 στην Κω και στη Λέρο, έφθασαν 93 και 210 παιδιά, αντίστοιχα.

Όλο και περισσότερα είναι τα ασυνόδευτα παιδιά, τα περισσότερα από τη Συρία, που φθάνουν από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς το 2015 μόνο στη Λέσβο έφθασαν 750 παιδιά μόνα τους, ηλικίας μέχρι 13 ετών, ενώ τους τρεις πρώτους μήνες του 2016, βγήκαν στο νησί μας 537 ασυνόδευτα παιδιά. Το 2015 στην Κω και στη Λέρο, έφθασαν 93 και 210 παιδιά, αντίστοιχα.

Τα στοιχεία έδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) σε συνέντευξη Τύπου με θέμα το προσφυγικό.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θάνος Τσατσουλής, μίλησε για τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος στα νησιά πύλες - εισόδου και επεσήμανε την άμεση ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό, δεδομένου ότι οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις όχι μόνο μειώθηκαν -με απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρύθμισης το 2013, την ώρα που οι προσφυγικές ροές έχουν εμφανίσει τον τελευταίο χρόνο αύξηση έως και 1.000%- αλλά μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν καν καλυφθεί.

Ταυτόχρονα κατήγγειλε την ύπαρξη κυκλωμάτων, που πείθουν τους πρόσφυγες ότι θα τους μεταφέρουν στη Γερμανία, ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και πολλά άλλα. Όπως είπε, για το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα συγκεντρώνουν στοιχεία από τις καταγγελίες που κάνουν οι συνάδελφοί τους και όταν είναι έτοιμοι, θα τα κάνουν γνωστά. Ωστόσο, επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν κάποιες ΜΚΟ στη φροντίδα των προσφύγων.

569 αφίξεις
Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι λιμενικοί για τις μειωμένες ροές που παρατηρούνται την τελευταία εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, καθώς το χρονικό αυτό διάστημα δεν ήταν καλές οι καιρικές συνθήκες, σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να αξιολογηθεί η κατάσταση.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ, αριθμό από τα παλιά θυμίζουν οι 569 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων έως χτες το πρωί στη Λέσβο. Εξακοντίζοντας σε πάνω από 2.000 τον αριθμό των όσων κρατούνται υπό περιορισμό στο Κέντρο της Μόριας, οι οποίοι περιμένουν την ενεργοποίηση των όσων προβλέπει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ώστε να υποβάλλουν αίτηση ασύλου ή να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς καταγραφής, οι οποίοι σταδιακά αναχωρούν για την υπόλοιπη Ελλάδα ή απελαύνονται εφόσον είναι Βορειοαφρικανοί ή Πακιστανοί, είναι 648 στη Μυτιλήνη, 29 στη Χίο και 212 στη Σάμο.

2.260 στο Κέντρο
Υπό περιορισμό στα Κέντρα των τριών νησιών, μια και μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20η Μαρτίου, παραμένουν: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο, 2.260, στη Χίο 1.449 και στη Σάμο 218.

Εν τω μεταξύ περισσότεροι από 200 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αποβιβασθεί από χτες το πρωί στη Λέσβο. Οι περισσότεροι από αυτούς περισυλλέχθηκαν μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex, αφού διαπιστώθηκε ότι βρίσκονταν σε δυσχερή θέση. Διαπιστώθηκε δηλαδή ότι είτε είχε σβήσει η εξωλέμβιος μηχανή τους είτε είχαν τελειώσει τα καύσιμα.

Οι περισσότεροι από αυτούς όπως και οι περισσότεροι από όσους αποβιβάσθηκαν, είναι Πακιστανοί και σχεδόν όλοι βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Μαρτυρίες λένε ότι έχουν επιχειρήσει τρεις, τέσσερις ή και πέντε φορές να περάσουν στην Ελλάδα. Πολλοί δε, έχουν εμποδιστεί από σκάφη του ΝΑΤΟ, αναφέροντας την τουρκική φρεγάτα «Μπαρμπαρός» από την οποία μεταφέρθηκαν πίσω στην Τουρκία, όπου όμως και πάλι αφέθηκαν ελεύθεροι προκειμένου να επιστρέψουν στους διακινητές, οι οποίοι πλέον τους περνούν έναντι 200 το πολύ 300 δολαρίων.

Στο σύνολο τους δε, αγνοούν τις νέες συνθήκες που επικρατούν μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και όπως λένε «θα επιχειρούν όσο ζουν, αφού δεν έχουν άλλη ελπίδα ζωής από αυτή που μπορούν να ζήσουν στην Ευρώπη».

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος
Στη συνέντευξη του Λιμενικού παραβρέθηκε και ο ανθυποπλοίαρχος του ΛΣ, Κυριάκος Παπαδόπουλος, κυβερνήτης στο πλωτό σκάφος του ΛΣ 602 της Λέσβου, που έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών, είπε ότι όσα από τα παιδιά μιλούν αγγλικά, τους λένε ότι οι γονείς τους δεν είχαν χρήματα για να τα ακολουθήσουν και τα έστειλαν στην Ελλάδα για να σωθούν αυτά.

Τόσο αυτός όσο και οι ανθυποπλοίαρχοι Μενέλαος Δαφέρμος, Μιχάλης Καπιτανέλης, Φώτης Γαρουφαλιάς και οι αρχικελευστές Νίκος Ιορδανίδης και Ιωάννης Τσαλίκης περιέγραψαν τις εμπειρίες τους από τις εκατοντάδες διασώσεις που έχουν συμμετάσχει και τόνισαν τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν ειδικά όταν τα θύματα είναι μικρά παιδιά.

«Όταν σώζουμε μια ζωή, μάς δίνει δύναμη να προσπαθήσουμε για το παραπάνω. Είμαστε άνθρωποι και πάνω απ’ όλα διδάσκουμε ανθρωπιά», τόνισε ο ανθυποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να ανεβάζουν στο σκάφος ζωντανά παιδιά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey