Στη «σκιά» εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων η σημερινή επίσκεψη στη Λέσβο της Τασίας Χριστοδουλοπούλου

Ξενυχτά στα τσιμέντα η προσφυγιά…

07/05/2015 - 23:29

Την ίδια ώρα που η ροή μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο αποδεικνύεται πλέον αδύνατη να ελεγχθεί, ανακοινώθηκε χθες η άφιξη της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Την ίδια ώρα που η ροή μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο αποδεικνύεται πλέον αδύνατη να ελεγχθεί, ανακοινώθηκε χθες η άφιξη της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Η κ. υπουργός αναμενόταν να φθάσει στη Λέσβο αργά χθες το βράδυ, ενώ σήμερα θα συμμετείχε μεταξύ άλλων σε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων με θέμα «τη διαχείριση των εκτάκτων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στη Λέσβο».

Χθες το πρωί στον περιφραγμένο χώρο του λιμανιού μετανάστες και πρόσφυγες έφταναν κατά εκατοντάδες. Πληροφορίες μιλούσαν για τουλάχιστον 10 βάρκες που έφταναν στο νησί ενώ μέχρι το μεσημέρι είχε ανακοινωθεί η αύξηση περισσότερων από 250 ατόμων χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των εισερχομένων που συλλαμβάνονται από το Λιμενικό Σώμα.

Έγκυρες πληροφορίες ανέφεραν ακόμα και τη «συνεργασία» των τουρκικών αρχών στη διεκπεραίωση σκάφους με πρόσφυγες, αφού λόγω τεχνικού προβλήματος το σκάφος αυτό είχε ξεμείνει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.


Και το πρωί σε άλλα τσιμέντα κάτω από τον ήλιο

Τότε και το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής οδήγησε το σκάφος με τους πρόσφυγες στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Μάλιστα το γεγονός έχει καταγραφεί από κάμερα σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Διάλυση…
Χαμός στο λιμάνι. Η κατάσταση, όπως γράφαμε και χθες, είναι πραγματικά ανεξέλεγκτη. Ιδιαίτερα τονίζεται πως η νέα επιλογή, η καταγραφή να μη γίνεται στο λιμάνι της Μυτιλήνης αλλά αμέσως μετά την άφιξή τους από όπου κι αν αποβιβάζονται, να μεταφέρονται στο Κέντρο πρώτης υποδοχής της Μόριας οδήγησε σε μια διάλυση του σχεδίου και της ως τώρα εφαρμοζόμενης πρακτικής.

Κι αυτό γιατί στη Μόρια οι δυνατότητες καταγραφής είναι μικρές λόγω μειωμένης στελέχωσης, οπότε και καθυστερεί η διεκπεραίωση της ταυτοποίησης εισόδου του καθενός. Έτσι στο λιμάνι στοιβάζονται μετανάστες που βγήκαν στην περιοχή της Μυτιλήνης με ό,τι αυτό σημαίνει. Χαρακτηριστικά ας σημειωθεί ότι μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρονταν στη Μόρια το βράδυ της Τετάρτης έχοντας φτάσει στο νησί από το απόγευμα της Τρίτης!

Κάπως έτσι και λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών που επικρατούν μετατράπηκε ο περιφραγμένος χώρος του λιμανιού της Μυτιλήνης σε πραγματικό κολαστήριο. Κάποιοι δε όπως αναφέραμε χθες έσπευσαν να στήσουν πρόχειρες κατασκευές για να προστατευθούν από τον ήλιο χρησιμοποιώντας τις βάρκες με τις οποίες ήρθαν στο νησί.

Υγειονομική βόμβα
Ιδιαίτερα ας σημειωθούν οι τραγικές συνθήκες από πλευράς συνθηκών υγιεινής. Οι δυο τουαλέτες που εξυπηρετούν εργαζομένους στο Τελωνείο, στο Λιμενικό Σώμα, επισκέπτες που αποβιβάζονται από τα κρουαζερόπλοια, Τούρκους επισκέπτες και καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπους μετανάστες και πρόσφυγες ανάμεσα τους και δεκάδες γυναίκες και παιδιά!

Ολονυκτίες…
Ανίκανο όμως να ελέγξει τη ροή των μεταναστών και προσφύγων αποδεικνύεται το όλο σύστημα και σε σχέση με τον αριθμό των όσων απελευθερώνονται από τη Μόρια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης: Το πλοίο της γραμμής που αναχώρησε στις 8 το βράδυ πήρε μαζί τους εκατοντάδες ανθρώπους. Κι όμως άλλοι τόσοι ή ίσως και περισσότεροι πέρασαν τη νύχτα τους κι όλη μέρα χθες στο λιμάνι περιμένοντας το πλοίο της γραμμής.

Μιλάμε για εκατοντάδες ανθρώπους, ανάμεσα τους πολλές γυναίκες και παιδιά που πέρασαν τη νύχτα στο λιμενοβραχίονα, στα Μπλόκια, στα Τσαμάκια, στο Άγαλμα της Ελευθερίας, σε παγκάκια, κάτω από νταλίκες, στο τσιμέντο, γύρω τριγύρω από το Τελωνείο.

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί τόσοι άνθρωποι αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ προφανώς και επί 24 ώρες δεν μπορούσαν να φύγουν από τη Μυτιλήνη.

 

Και η επίσκεψη της υπουργού


Προκειμένου να συντονίσει την κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη, όπου και αποβιβάζεται ένας στους δυο μετανάστες και πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα, έφτασε αργά χθες το βράδυ στη Μυτιλήνη η αναπληρώτρια υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Σύμφωνα με τον μέχρι και χθες το απόγευμα σχεδιασμό η κ. υπουργός θα επισκεπτόταν σήμερα τη Μόρια, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα προήδρευε σε σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων.

Θα ακολουθούσε συνάντησή της με φορείς που δραστηριοποιούνται σε θέματα προσφύγων και μεταναστών, ενώ θα ακολουθούσε επίσκεψη στο λιμάνι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey