Την Κυριακή η βασιλόπιτα και τα 100ά γενέθλια των Προσκόπων της Λέσβου!

Τα πρώτα 100 χρόνια ήταν δύσκολα!

16/01/2013 - 16:46

Την ερχόμενη Κυριακή 20 Ιανουαρίου, στις 11:30 το πρωί, η τοπική Προσκοπική Κίνηση, η παλιότερη παρέα νέων εθελοντών της Λέσβου, γιορτάζει τα 100ά της γενέθλια και κόβει τη βασιλόπιτά της για τον καινούργιο χρόνο.

Την ερχόμενη Κυριακή 20 Ιανουαρίου, στις 11:30 το πρωί, η τοπική Προσκοπική Κίνηση, η παλιότερη παρέα νέων εθελοντών της Λέσβου, γιορτάζει τα 100ά της γενέθλια και κόβει τη βασιλόπιτά της για τον καινούργιο χρόνο.

Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα τελετών του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης (στο κεντρικό σχολικό συγκρότημα, στην Πλατεία Κυπρίων Πατριωτών), στον ίδιο δηλαδή χώρο όπου ο ιδρυτής του Προσκοπισμού στη Μυτιλήνη, υποπλοίαρχος του απελευθερωτικού στόλου Κωνσταντίνος Μελάς, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 1913, ακριβώς δηλαδή πριν από 100 χρόνια, έδωσε μια διάλεξη για το τι είναι Προσκοπισμός και παρουσίασε τον πρώτο πρόσκοπο της Λέσβου, γεγονός που στάθηκε η απαρχή της δημιουργίας προσκοπικών ομάδων και στο νησί.

Nα πώς η τοπική εφημερίδα «Σάλπιγξ» στις 23 Ιανουαρίου 1913, περιγράφει την ομιλία αυτή τού Mελά: «Σπανίως διάλεξις συνεκέντρωσε τόσον κόσμον συμπολιτών όσον η προχθές γενομένη εν τη αιθούση του Γυμνασίου υπό του κ. K. Mελά. O αγορητής διά γλώσσης γλαφυράς ανέπτυξεν αριστοτεχνικώτατα το θέμα του, η εντύπωσις δε όλων μετά το τέλος της διαλέξεως ήτο το πώς να καταρτισθή το ταχύτερον το θαυμαστόν σώμα των “Προσκόπων”, εις το οποίον να κατατρίβεται, δρώσα προς το καλόν, όλη η ζωτικότης της παιδικής ηλικίας. O κ. Mελάς διεσαφήνισε το μέγα και υψηλόν καθήκον του προσκοπισμού. Δι’ αυτού το παιδί δεν καταρτίζεται μόνον εις στρατιώτην καλόν, ώστε κατά τον χρόνον της θητείας του να γνωρίζει εκ των προτέρων ό,τι πρέπει να μάθει, αλλά γίνεται συγχρόνως και πολίτης χρηστός και έντιμος, πολλά διδασκόμενος και πολλά υποσχόμενος διά το καλόν της κοινωνίας. Η διάλεξις διήνοιξε τους οφθαλμούς των συμπολιτών προς το μέγα και ωραίον μέλλον όπερ προοιωνίζει διά τα παιδιά μας η ίδρυσις του νεωτεριστικού των προσκόπων σώματος.»

Στην εκδήλωση, εκτός από τα παιδιά και τα ενήλικα μέλη της Προσκοπικής Κίνησης, είναι καλεσμένοι οι γονείς μελών και οι φίλοι της Κίνησης και ιδιαίτερα όλοι όσοι στο παρελθόν υπήρξαν πρόσκοποι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey