Ο Δήμος Λέσβου ξεκινά διαβούλευση όλων των εμπλεκομένων για την πεζοδρόμηση της Ερμού

Να σωθεί το Ιστορικό Κέντρο

27/09/2013 - 23:06

Όσο δεν κλείνει η Ερμού στα βαρέα οχήματα και γενικά στην επιβάρυνση απ’ την κίνηση των οχημάτων, τόσο το Ιστορικό Κέντρο της Μυτιλήνης θα βιώνει μέρα με τη μέρα ανεπανόρθωτες ζημιές, που θα πληγώνουν την όψη και την υπόστασή του ως χαρακτηρισμένου για μια σειρά από λόγους ιστορικού κέντρου.

Όσο δεν κλείνει η Ερμού στα βαρέα οχήματα και γενικά στην επιβάρυνση απ’ την κίνηση των οχημάτων, τόσο το Ιστορικό Κέντρο της Μυτιλήνης θα βιώνει μέρα με τη μέρα ανεπανόρθωτες ζημιές, που θα πληγώνουν την όψη και την υπόστασή του ως χαρακτηρισμένου για μια σειρά από λόγους ιστορικού κέντρου.

Κι επειδή οι πληγές αυτές δε γιατρεύονται όσο τακτικά και αν κολλιούνται οι παβέδες που συνέχεια ξεκολλούν, ο Δήμος ξεκινά απ’ τη Δευτέρα δημόσιο διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και χρήστες του Ιστορικού Κέντρου, ο οποίος θα επικεντρωθεί στην πεζοδρόμηση της Ερμού.

Πρέπει να κλείσει όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο; Πρέπει να μείνει ανοιχτή και σε τι είδους οχήματα; Θα περνούν τα μεγάλα φορτηγά ακόμη και τα απορριμματοφόρα του Δήμου ή πρέπει να αλλάξει συνολικά το σύστημα αποκομιδής των σκουπιδιών;

«Όλα αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, για να γλυτώσει το Ιστορικό Κέντρο απ’ την καταστροφή του. Για όνομα του Θεού, οφείλουμε στην πόλη να σεβαστούμε και να αφήσουμε όρθιο το ιστορικό της κέντρο», δηλώνει ο δήμαρχος, που ανέλαβε και την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας.

Χαλάει - φτιάχνει
«Κατ’ επανάληψη οι καταστηματάρχες, αλλά και πολλοί δημότες, μας θέτουν το θέμα της κατάστασης που επικρατεί στο Ιστορικό Κέντρο», ανέφερε ο Δημήτρης Βουνάτσος, σημειώνοντας πως οι αναφορές που έχει απ’ τα συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας, δείχνουν πως συνέχεια ξεκολλούν οι πλάκες και συνέχεια χρειάζονται επιδιόρθωση. «Εγώ έχω δηλώσει πως δε θα είμαι ξανά υποψήφιος, σε κάθε περίπτωση όμως πριν το τέλος της θητείας μου θα προσπαθήσω να αφήσω έργο, αντιμετωπίζοντας όσο περισσότερα προβλήματα μπορώ», επεσήμανε ο δήμαρχος, βάζοντας την προστασία της οδού Ερμού βασική προτεραιότητα για τη διαφύλαξη του Ιστορικού Κέντρου.

«Αυτό που συμβαίνει εδώ, πραγματικά δεν το βλέπεις σε καμμία άλλη πρωτεύουσα που τιμά και σέβεται το παρελθόν και το παρόν της», είπε ο κ. Βουνάτσος, που καταλήγοντας επεσήμανε ότι θα κληθούν όλοι να συμμετάσχουν σε διάλογο για το πώς θα σωθεί το Ιστορικό Κέντρο.

Στη σύσκεψη που θα γίνει στις 10.30΄ το πρωί, όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Γιάννης Βατός, έχουν προσκληθεί η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Μάρω Βερβενιώτου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Επάνω Σκάλας, Γιάννης Μολυβιάτης, καθώς και εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου.
«Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία, αφού μας απασχολεί από καιρό και έχει συζητηθεί και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Είναι τέτοια η φθορά, ίσως και ανεπανόρθωτη, στους παβέδες, που όσο περισσότερο καθυστερεί η λήψη δραστικών μέτρων, τόσο επιβαρύνεται η οδός Ερμού», ανέφερε ο κ. Βατός.

Από πού ως πού
Μετά την πρώτη σύσκεψη της Δευτέρας, ο κ. Βατός θεωρεί πως θα ανοίξει η διαβούλευση σ’ όλους όσοι έχουν να καταθέσουν πρόταση, με προτεραιότητα στο ΤΕΕ. Θα πρέπει μάλιστα, όπως συνέχισε ο ίδιος, να εξεταστούν και επιμέρους ζητήματα, όπως για παράδειγμα αν πρέπει να κλείσει απολύτως όλος ο δρόμος ή τμήμα του, π.χ. αν χρειάζεται και μετά τη διασταύρωση με την οδό Μητροπόλεως ή αν πρέπει να μείνει ανοιχτό το τμήμα στην αρχή της Ερμού, ώστε να έχουν διέξοδο τα αυτοκίνητα που κατεβαίνουν απ’ τον Άγιο Θεράποντα.

Στην παρούσα περίοδο, όπως εξήγησε ο κ. Βατός, ό,τι αφορά στο κυκλοφοριακό, ακόμη και την πεζοδρόμηση της Ερμού, πρέπει να το δούμε ολοκληρωμένα και σε συνάρτηση με την κατάσταση που επικρατεί.

«Ας μην ξεχνάμε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη, ενώ εδώ και πολύ καιρό έχει κλείσει ο περιφερειακός του Κάστρου. Επειδή δεν έχει γίνει και η νότια παράκαμψη, δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές για την κίνηση στην πόλη, πλην της κλασσικής Δικαστήρια - Προκυμαία, και σε περίπτωση προβλήματος, χρησιμοποιείται η Ερμού», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος, τονίζοντας την ανάγκη, παρά τις δυσχέρειες να βρεθεί τρόπος να μην επιβαρύνεται το Ιστορικό Κέντρο.

«Θα πρέπει ακόμη και ο Δήμος, αλλά και οι επαγγελματίες, όλοι να ξεβολευτούμε για να αποκτήσει επιτέλους η Μυτιλήνη το ιστορικό κέντρο που της αξίζει, όπως τόσες και τόσες πόλεις στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο», κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey