Σήμερα η δίκη για το σκάνδαλο του οξυγόνου

Τρεις κατηγορούμενοι για έξι κακουργήματα

13/03/2014 - 15:17

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα οδηγηθούν αύριο οι τρεις κατηγορούμενοι για την υπόθεση του γνωστού σκανδάλου με την εικονική προμήθεια οξυγόνου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα οδηγηθούν αύριο οι τρεις κατηγορούμενοι για την υπόθεση του γνωστού σκανδάλου με την εικονική προμήθεια οξυγόνου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Στο εδώλιο θα καθίσουν ο υπάλληλος του Νοσοκομείου που φέρεται να παραλάμβανε τις πλασματικές ποσότητες οξυγόνου, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της προμηθεύτριας εταιρείας και ο τοπικός της αντιπρόσωπος εκείνη την περίοδο.

Ιδιαίτερα μακρόσυρτη αναμένεται να είναι η διαδικασία για την εκδίκαση της υπόθεσης, με πάνω από 30 μάρτυρες να έχουν κληθεί για κατάθεση. Πριν από την υπόθεση αυτή, προηγούνται άλλες εννιά στο σχετικό πινάκιο και αν δεν ξεκινήσει από σήμερα λόγω χρόνου, θα ξεκινήσει αύριο, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν κάποιος εκ των κατηγορουμένων έχει σκοπό να ζητήσει αναβολή της εκδίκασης.

Βαριές κατηγορίες
Οι τρεις κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες για απάτη σε βάρος του Δημοσίου κατ’ εξακολούθηση (από την οποία περιουσιακό όφελος και η προξενηθείσα περιουσιακή ζημία υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ), απόπειρα απάτης από κοινού σε βάρος του Δημοσίου κατ’ εξακολούθηση, απιστία κατ’ εξακολούθηση (από την οποία η ζημία υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ), πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση (από την οποία η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνει το ποσό των 73.000 ευρώ) και ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση (με συνολικό όφελος πάνω από των 73.000 ευρώ).

Υπενθυμίζεται, ακόμα, πως με βούλευμα που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου, δεν παραπέμπονται ο υπάλληλος του Νοσοκομείου και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της προμηθεύτριας εταιρείας λόγω παραγραφής των αδικημάτων σε βαθμό πλημμελήματος για τα οποία και κατηγορούντο.

Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2006, προκαλώντας αίσθηση στην τοπική κοινωνία. Τότε, με πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας αποκαλύφθηκε οικονομικό σκάνδαλο συνολικού ύψους δυο εκατομμυρίων ευρώ περίπου, το οποίο αφορούσε στην προμήθεια οξυγόνου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης την περίοδο 1999 - 2006. Σύμφωνα με το πόρισμα, το Νοσοκομείο εμφανιζόταν να αγοράζει και να πληρώνει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες οξυγόνου σε σχέση με αυτές που πραγματικά προμηθευόταν.

Να σημειωθεί πως για το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης πρόστιμα-μαμούθ είχε επιβάλει και το ΣΔΟΕ. Συγκεκριμένα είχε επιβληθεί πρόστιμο της τάξης τού 1,8 εκατ. ευρώ για έκδοση εικονικών τιμολογίων στην προμηθεύτρια εταιρεία οξυγόνου, το οποίο αποδέχθηκε και πλήρωσε. Πρόστιμο επιβλήθηκε και στον αντιπρόσωπό της στο νησί.

Δίωξη είχε ασκηθεί και κατά της διοίκησης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, για τη «λήψη» εικονικών τιμολογίων. Μάλιστα, στο Βοστάνειο επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα της τάξης των δύο περίπου εκατομμυρίων ευρώ για τις φορολογικές παραβάσεις που αφορούσαν στη συγκεκριμένη υπόθεση. Τελικά το Νοσοκομείο προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια.

Πρόστιμα επί προστίμων
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης επέβαλε έξι πρόστιμα στο Νοσοκομείο, το πρώτο εκ των οποίων πλήρωσε το Βοστάνειο το Σεπτέμβριο του 2012 με συμψηφισμό μέρους της τακτικής χρηματοδότησης που το αφορούσε, ύψους 111.000 ευρώ. Ανάλογη διαδικασία συμψηφισμού ακολουθήθηκε και πέρυσι το Μάρτιο, με τη δεύτερη «καμπάνα», της τάξης των 450.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε πέρυσι και δεδομένων των παραιτήσεων που είχαν υποβληθεί από στελέχη της διοίκησης τα οποία ισχυρίζονταν πως δε θα μπορούσε να λειτουργήσει το Νοσοκομείο αν πλήρωνε απ’ τις τακτικές του χρηματοδοτήσεις για την πληρωμή των προστίμων (διαδικασία συμψηφισμού με τα κονδύλια για την κάλυψη τρεχουσών λειτουργικών αναγκών του Βοστάνειου), το Δημόσιο επιδότησε το ίδρυμα για την πληρωμή των προστίμων και έτσι το οικονομικό ζήτημα ουσιαστικά έκλεισε για τη διοίκηση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey